Imię Boże - Kto wymazał imię Boże z kart Pisma?
wyznawca_ - 2010-05-18, 22:56
Chcialbym wrzucic moje 2 grosze do tej goracej dyskusji.
Cytat: | "Mojżesz zaś rzekł Bogu: Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć? (14) Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: JESTEM, KTORY JESTEM. I dodał: Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was. (15) Mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz Izraelitom: JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia." |
Imie Boga bylo, jest i bedzie "YHWH" ktore powszechnie czyta sie Yahweh lub Yehowa. To Imie nigdy nie przeminie i nie straci waznosci ale czy powinnismy je uzywac na codzien?
Mysle ze wielu z nas zapomina o 2 waznych punktach:
1) Imie Boga bylo w dawnych czasach konieczne do odroznienia Jedynego od bozkow. W dzisiejszych czasach Imie Boga nie jest konieczne do wymawiania gdyz rzadko kiedy musimy Je uzywac do odroznienia Jedynego od bozkow. Ja na codzien nazywam Boga Ojcem gdyz tak nauczyl nas Jezus. Jest to o wiele bardziej personalne i dosc dobrze odzwierciedla relacje miedzy ludzmi (dziecmi) i Ojcem.
2) Co tak naprawde oznaczaja slowa "Swiec sie Imie Twoje" ? Czy chodzi tutaj o wymawianie Imienia Bozego do bolu? Codziennie? Przy kazdej okazji? Moim zdaniem absolutnie nie. Swiecimy Imie Boga naszymi uczynkami a nie wymawianiem Go przy kazdej okazji. Wymawianie Imienia Bozego przy kazdej okazji jest moim skromnym zdaniem okazaniem braku szacunku w stosunku do Ojca. Jestem ciekaw kto z was mowi do swojego ziemskiego ojca po imieniu? Czyz nie bylby to brak szacunku? O ile bardziej godnym szacunku jest Ojciec nasz Niebieski? Swiecmy wiec Imie Boga poprzez ukazywanie calemu swiatu owocow Ducha Swietego a swiat wiedzac ze jestesmy chrzescijanami bedzie dokladnie wiedzial o jakiego Boga chodzi. Jezeli jednak ktos nas zapyta "jak ma na Imie twoj Bog" to wtedy jak najbardziej nalezy uzyc Imienia YWHW.
Co zas do zamienienia tetragramu YHWH na inne slowa w biblii to moim zdaniem ma to i plusy i minusy. Minusem jest to ze oryginal ulegl zmianie a dobrze byloby niczego nie zmieniac lecz zachowac Slowo jak najbardziej autentycznym. Plusem jest to ze Slowo przez zmiany jest jakby "uaktualnione" i dostosowane do dziesiejszych czasow po to zeby latwiej je przyswoic. Zanienienie Imienia YHWH slowami typu Bog i Pan powstrzymuja mniej doswiadczonych czytelnikow od naduzywania Imienia oraz pomagaja w utrzymaniu wiekszej czci prawdziwemu Bogu.
Wasz w Chrystusie,
wyznawca_[/quote]
dires - 2010-05-19, 00:31
EMET napisał/a: | Jeśli nawet fonetycznie, to z hebrajskiego: Jod He Vav He; ew. Jud Hej Vav Hej;...
"Bóg" - to po hebrajsku np. < 'el >. |
Jeszcze bardziej karkołomne jest wymawianie imienia Boga w grece. Oczywiście fonetycznie. Szukam Litery "W" w klasycznej grece. Może dlatego boże imię jest obecnie tak unikane. Zaskakujące jest to, że ['El] to Bóg po hebrajsku, zawsze myślałem, że El to zapożyczenie od Egipcjan. W nawiązaniu także do [Elohim]
Zapytanie EMECIE, w koine jest litera "w" ewentualnie "h" i jak fonetycznie to brzmi?
[ Dodano: 2010-05-19, 00:36 ]
wyznawca_ napisał/a: | 1) Imie Boga bylo w dawnych czasach konieczne do odroznienia Jedynego od bozkow. W dzisiejszych czasach Imie Boga nie jest konieczne do wymawiania gdyz rzadko kiedy musimy Je uzywac do odroznienia Jedynego od bozkow. Ja na codzien nazywam Boga Ojcem gdyz tak nauczyl nas Jezus. Jest to o wiele bardziej personalne i dosc dobrze odzwierciedla relacje miedzy ludzmi (dziecmi) i Ojcem. |
Oj jak najbardziej. Skoro Yahweh, był plemiennym Bogiem Izraela, dla odróżnienia innych bogów to i teraz jest aktualne. Sporo ludzi wierzy w jednego Boga, który ma inne imię.
Henryk - 2010-05-19, 08:31
dires napisał/a: | Skoro Yahweh, był plemiennym Bogiem Izraela, dla odróżnienia innych bogów to i teraz jest aktualne. Sporo ludzi wierzy w jednego Boga, który ma inne imię. |
No ładnie...
Plemienni bożkowie, byli wymyślani przez ludzi.
To taki bóg na którym można usiąść?
Gen 31:34 bw Lecz Rachela wzięła bożki domowe, włożyła je pod siodło wielbłądzie i usiadła na nich. Laban przeszukał cały namiot, ale nic nie znalazł, Izrael także sobie wymyślił JHWH?
Adam, Enoch, Abraham, rozmawiali z wymyślonym?
Kto wymyślił określenie "plemienny bóg Izraela"?
Jest to uwłaczanie Stwórcy!
EMET - 2010-05-19, 11:41
[quote="dires"] EMET napisał/a: | Jeśli nawet fonetycznie, to z hebrajskiego: Jod He Vav He; ew. Jud Hej Vav Hej;...
"Bóg" - to po hebrajsku np. < 'el >. |
Jeszcze bardziej karkołomne jest wymawianie imienia Boga w grece. Oczywiście fonetycznie. Szukam Litery "W" w klasycznej grece. Może dlatego boże imię jest obecnie tak unikane. Zaskakujące jest to, że ['El] to Bóg po hebrajsku, zawsze myślałem, że El to zapożyczenie od Egipcjan. W nawiązaniu także do [Elohim]
Zapytanie EMECIE, w koine jest litera "w" ewentualnie "h" i jak fonetycznie to brzmi?
EMET:
W neogreckim Przekładzie, wydanym pod egidą Tow. Biblijnego mamy w 4 miejscach formę < 'Ieoba >. Zapis po grecku: ’Ιεοβά
W neogreckim Przekładzie Świadków Jehowy mamy formę < Iechoba > [przez literę ch[i]].
Zapis po grecku: Ιεχωβά.
Co do wymowy greckiej się nie wypowiadam.
Stephanos, ps. EMET
dires - 2010-05-19, 14:14
Henryk napisał/a: | Kto wymyślił określenie "plemienny bóg Izraela"?
Jest to uwłaczanie Stwórcy! |
Henryku Bogu wcale nie uwłacza to co sam zarządził. Przymierze z plemieniem Izraela!. Problem polega na tym, że Ty słowo "plemię" rozumiesz jako negatywnie nacechowane.
Cytat: | Isa 45:25 bt W Panu uzyska swe prawo i chwały dostąpi całe plemię Izraela». |
Pozdrawiam.
EMET napisał/a: | Co do wymowy greckiej się nie wypowiadam. |
Ale faktycznie translacja z aramejskiego lub hebrajskiego na grekę rodziło spore problemy, co do zapisu fonetycznego imienia Bożego. Być może jest to jeden z powodów, dla których imię boże zostało zastąpione tytułem Pan lub ogólnie Bóg.
wyznawca_ - 2010-05-20, 04:17
Cytat: | dires napisal:
Oj jak najbardziej. Skoro Yahweh, był plemiennym Bogiem Izraela, dla odróżnienia innych bogów to i teraz jest aktualne. Sporo ludzi wierzy w jednego Boga, który ma inne imię. |
Owszem , jezeli spotkamy kogos kto wierzy w bozka to jak najbardziej nalezy wyjasnic w kogo wierzymy. Jednak watpie czy wymowienie Imienia Yahweh lub Yehowah wystarczy komukolwiek zeby wiedzial o jakim Bogu mowa. O wiele chyba jasniejsze i precyzyjniejsze jest w dzisiejszych czasach okreslenie "jestem chrzescijaninem" . Mysle ze ten termin jest bardziej znany i rozumiany wsrod tych ktorzy nie znaja Boga. Tak czy inaczej zawsze trzeba wyjasniac jezeli ktos pyta.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_
dires - 2010-05-22, 03:18
wyznawca_ napisał/a: | Cytat: | dires napisal:
Oj jak najbardziej. Skoro Yahweh, był plemiennym Bogiem Izraela, dla odróżnienia innych bogów to i teraz jest aktualne. Sporo ludzi wierzy w jednego Boga, który ma inne imię. |
Owszem , jezeli spotkamy kogos kto wierzy w bozka to jak najbardziej nalezy wyjasnic w kogo wierzymy. Jednak watpie czy wymowienie Imienia Yahweh lub Yehowah wystarczy komukolwiek zeby wiedzial o jakim Bogu mowa. O wiele chyba jasniejsze i precyzyjniejsze jest w dzisiejszych czasach okreslenie "jestem chrzescijaninem" . Mysle ze ten termin jest bardziej znany i rozumiany wsrod tych ktorzy nie znaja Boga. Tak czy inaczej zawsze trzeba wyjasniac jezeli ktos pyta.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
Precyzyjne? Skoro chrześcijanie maja o 180 stopni inne poglądy i nawet na taki fundamentalny temat jak imię Boga, to mówienie "jestem chrześcijaninem" nijak się ma do poglądów różnych wyznań chrześcijańskich.
Pozdrawiam
wyznawca_ - 2010-05-22, 04:37
Dires,
Chyba nie uwazasz ze powiedzenie komukolwiek "moj Bog ma na Imie Jahwe" lub "Jehowa" jest precyzyjniejsze i wiecej komus cos powie. Jezeli chcesz komus dokladnie wytlumaczyc w Kogo wierzysz to musisz z tym kims spedzic sporo czasu. Innymi slowy nie ma ZADNEJ odpowiedzi w krotkiej formie ktora moze dokladnie cos wyjasnic komus kto nie zna naszej religii.
wasz w Chrystusie
wyznawca_
dires - 2010-05-22, 13:13
wyznawca_ napisał/a: | Dires,
Chyba nie uwazasz ze powiedzenie komukolwiek "moj Bog ma na Imie Jahwe" lub "Jehowa" jest precyzyjniejsze i wiecej komus cos powie. Jezeli chcesz komus dokladnie wytlumaczyc w Kogo wierzysz to musisz z tym kims spedzic sporo czasu. Innymi slowy nie ma ZADNEJ odpowiedzi w krotkiej formie ktora moze dokladnie cos wyjasnic komus kto nie zna naszej religii.
wasz w Chrystusie
wyznawca_ |
Jestem dokładnie tego samego zdania. Skoro Bóg Biblii ma imie należy go używać, niezależnie od tego czy wymawianie jest poprawnie czy też nie.
Anonymous - 2010-05-22, 13:17
Ja jeszcze dodam od siebie. Skoro Bóg w ST tyle tysięcy razy objawia swoje imię, czy jest to logiczny wniosek, że nagle w NT przestaje się nim posługiwać?
Anonymous - 2010-05-22, 13:24
A dlaczego miano by nie używać Imienia Bożego w NT
Wszak Imię Boże stanowi treść Imienia Jezus-IHVH Zbawiciel Mój
pozdrawiam
Anonymous - 2010-05-22, 14:21
Płaskowicki Rys napisał/a: | A dlaczego miano by nie używać Imienia Bożego w NT
Wszak Imię Boże stanowi treść Imienia Jezus-IHVH Zbawiciel Mój
pozdrawiam | Chodziło mi o imię Boże w tej formie, w jakiej występuje w ST.
wyznawca_ - 2010-05-22, 15:37
Dires napisal:
Cytat: |
Jestem dokładnie tego samego zdania. Skoro Bóg Biblii ma imie należy go używać, niezależnie od tego czy wymawianie jest poprawnie czy też nie |
Ja czegos takiego nie powiedzialem. Jestem calkowicie przeciwny uzywaniu Imieniu Boga na codzien. Uwazam to za brak respektu dla Ojca Niebieskiego. Tak jak pytalem wczesniej: czy do swojego ziemskiego ojca tez mowisz na codzien po imieniu?
Wasz w Chrystusie,
wyznawca_
Anonymous - 2010-05-22, 16:14
wyznawca_ napisał/a: | Uwazam to za brak respektu dla Ojca Niebieskiego. Tak jak pytalem wczesniej: czy do swojego ziemskiego ojca tez mowisz na codzien po imieniu? |
Oczywiście, że do ziemskiego ojca nie powinniśmy w naszej kulturze zwracać się po imieniu. Ale są różne kultury. Poza tym z Biblii wynika, że Bóg nie ma nic przeciwko temu.
wyznawca_ - 2010-05-22, 16:57
Arnon pisze:
Cytat: | Oczywiście, że do ziemskiego ojca nie powinniśmy w naszej kulturze zwracać się po imieniu. Ale są różne kultury. Poza tym z Biblii wynika, że Bóg nie ma nic przeciwko temu. |
Mozesz mi powiedziec jak Jezus zwracal sie do Boga albo apostolowie? Gdzie w NT widziales kiedys Imie YHWH? Czy moze byc tak ze tak jak "oko za oko i zab za zab" stalo sie "drugim policzkiem" tak Imie YHWH stalo sie Ojcem i Bogiem? Nie chodzi tu o jakies zmiany w Imieniu lecz raczej w zrozumieniu Boga i w zwiekszeniu czcci ku Niemu.
Wasz w Chrystusie,
wyznawca_
|
|
|