To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Kościoły ortodoksyjne - Obłuda KK

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 08:41

bonhart napisał/a:
Zmiana.Benedykta XVI

,,Jak podały 11 września 2008 media, watykańska Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów na polecenie papieża Benedykta XVI wydała dyrektywę o wycofaniu z tekstów liturgicznych, pieśni kościelnych i modlitw oraz z tekstów i przekładów biblijnych imienia Jahwe, a zamiast tego zaleciła używanie słowa PAN, jako odpowiednika żydowskiego słowa Adonai zgodnie z tradycyjną nauką judaizmu. W dyrektywie tej skrytykowano "praktykę wypowiadania Imienia Boga" w liturgii. [3] [4]” ‘onet’.

Jaki to miało cel YZ ?

Zadaj mi to pytanie kiedy przeczytasz list Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów „Stosowanie Imienia Boga w Liturgii Świętej”, i przestaniesz się opierać na relacjach osób trzecich w tej materii.

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 08:50

wiesia napisał/a:
Nie zgadzam się z niektórymi dogmatami np.maryjnymi, z tymi,które są "dodane" i są zaprzeczeniem nauk biblijnych.

Aż prosi się o zadanie pytania:
W którym miejscu dogmaty maryjne zaprzeczają Biblii?

wiesia napisał/a:
Rozmawiałam na te tematy z księdzem. Zgodził się ze mną,że np. wiara w Wniebowzięcie NMP nie jest do zbawienia koniecznie potrzebna. I to mi wystarczy.

Ja nie wiem z jakim ty księdzem rozmawiałaś, ale wprowadził Cię w błąd.
wiesia napisał/a:
Mam jednak rozum, umiem czytać i mam też sumienie, które z pewnymi sprawami mojego Kościoła się nie zgadza.
Gdybym musiała się zgodzić ze wszystkim co się dzieje w KK, to idąc za ciosem, powinnam przyklasnąć pedofilii, nieformalnym związkom księży /uważam,że powinni się żenić/ itd.

Wiesiu, jeżeli nie potrafisz odróżnić kwestii prawd wiary podawanych przez Kościół do wierzenia od kwestii przestępstw, które są przez Kościół potępiane, to o czym jest ta rozmowa?

wiesia - 2011-02-08, 10:41

Cytat:

Wysłany: Dzisiaj 8:50
wiesia napisał/a:
Nie zgadzam się z niektórymi dogmatami np.maryjnymi, z tymi,które są "dodane" i są zaprzeczeniem nauk biblijnych.

Aż prosi się o zadanie pytania:
W którym miejscu dogmaty maryjne zaprzeczają Biblii?

Zaprzeczają? W Biblii nie ma nic o wniebowzięciu z ciałem,o współodkupicielce, wiecznym dziewictwie, matce kościoła itd.itp.
Panna Maria z pokorą przyznała przed aniołem, że jest gotowa urodzić swojego Zbawiciela, w więc uznała się za grzeszną.
Jaką Ty się Biblią posiłkujesz,że czytając widzisz coś innego?

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 10:49

wiesia napisał/a:
Zaprzeczają? W Biblii nie ma nic o wniebowzięciu z ciałem,o współodkupicielce, wiecznym dziewictwie, matce kościoła itd.itp.

Wiesiu...
1. "Nie ma nic w Biblii" nie oznacza, że dany dogmat zaprzecza Biblii.
2. Istnieją następujące dogmaty maryjne:

I - "O Bożym Macierzyństwie Maryi"
II – „O Maryi zawsze Dziewicy”
III – "O Niepokalanym Poczęciu Maryi”
IV – "O wniebowzięciu Najświętszej Maryi Panny”

Nie ma dogmatów o "współodkupicielce" i "matce Kościoła".

Cytat:
Panna Maria z pokorą przyznała przed aniołem, że jest gotowa urodzić swojego Zbawiciela, w więc uznała się za grzeszną.

Wiesiu, mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że niepokalane poczęcie NMP było dziełem Boga, a nie jej samej czy jej rodziców, a i bezgrzeszność wynika z łaski Bożej, więc Bóg, tak czy inaczej, jest Zbawicielem Marii. Dlatego też nie ma sprzeczności między tymi naukami, a słowami Marii o tym, że Bóg jest jej Zbawicielem.

wiesia napisał/a:
Jaką Ty się Biblią posiłkujesz,że czytając widzisz coś innego?

Tą samą co Ty, tyle że nie idę bezkrytycznie za własną interpretacją, bo nieustanie pamiętam o tym, przed czym przestrzegał św. Piotr w swoim 2 liście.

wiesia - 2011-02-08, 11:05

wiesia napisał/a:
I - "O Bożym Macierzyństwie Maryi"
II – „O Maryi zawsze Dziewicy”
III – "O Niepokalanym Poczęciu Maryi”
IV – "O wniebowzięciu Najświętszej Maryi Panny”

No właśnie. Z tych czterech dogmatów tylko jeden jest prawdziwy-ten pierwszy.
Nie da się w żaden sposób, czy to biblijny czy inny udowodnić pozostałych trzech.
To tylko tradycja, wierzenia ludowe, które kościół "podał do wierzenia".
Ale jak to ma się /wiara w te sprawy/ do zbawienia mojej duszy?

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 11:10

wiesia napisał/a:
Nie da się w żaden sposób, czy to biblijny czy inny udowodnić pozostałych trzech.

Wiesiu, Kościół katolicki to nie protestantyzm i nas zasada "sola scriptura" nie obowiązuje. My wyznajemy, że obowiązuje nas całe nauczanie apostolskie, a nie tylko to przekazane pisemnie - 2 Tes 2,15 Ci się kłania.

wiesia napisał/a:

Wiesiu, mam do ciebie pytanie: Wierzysz Ty jeszcze w to, że Duch Święty działa w Kościele i w ludziach do niego przynależących?

wiesia napisał/a:

Jest to konieczne, ponieważ stanowi część Objawienia Bożego.

wiesia - 2011-02-08, 11:17

Yarpen Zirgin napisał/a:
wiesia napisał/a:

Wiesiu, Kościół katolicki to nie protestantyzm i nas zasada "sola scriptura" nie obowiązuje. My wyznajemy, że obowiązuje nas całe nauczanie apostolskie, a nie tylko to przekazane pisemnie - 2 Tes 2,15 Ci się kłania.

wiesia napisał/a:

Wiesiu, mam do ciebie pytanie: Wierzysz Ty jeszcze w to, że Duch Święty działa w Kościele i w ludziach do niego przynależących?

wiesia napisał/a:

Jest to konieczne, ponieważ stanowi część Objawienia Bożego.

2 Tes. 2,15 ma się nijak do omawianego tematu. Apostołowie niczego takiego nie nauczali, czy nie widzisz?
Oczywiście, że zasada "sola scriptura" nie obowiązuje, ale w nauczaniu apostolskim nie ma dogmatów przyjętych przez KK.
Oczywiście,że wierzę w Ducha Świętego, który działa w ludziach do niego należących.
Myślę, że to właśnie On otwiera nasze oczy i umysły na Boże nauczanie.

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 11:35

Cytat:
2 Tes. 2,15 ma się nijak do omawianego tematu. Apostołowie niczego takiego nie nauczali, czy nie widzisz?

Wiesiu, nie myl "apostołowie niczego takiego nie zapisali w Biblii" z "apostołowie niczego takiego nie nauczali". To nie są tożsame zdania.
Natomiast 2 Tes 2,15 bardzo mocno ma się do omawianej kwestii "zapisania w Biblii", ponieważ nakazuje przestrzegać wszystkiego, co nauczani apostołowie, a nie tylko tego, co napisali.

wiesia napisał/a:
Oczywiście, że zasada "sola scriptura" nie obowiązuje, ale w nauczaniu apostolskim nie ma dogmatów przyjętych przez KK.

Jw. Nauczanie apostolskie nie kończy się na tym, co zapisali w NT.

wiesia napisał/a:
Oczywiście,że wierzę w Ducha Świętego, który działa w ludziach do niego należących. Myślę, że to właśnie On otwiera nasze oczy i umysły na Boże nauczanie.

Wobec tego dziwnie wybiórczo wierzysz, skoro nie bardzo przyjmujesz do wiadomości, że działa w czasie soborów i przez np. papieża kiedy ten przemawia ex cathedra.

Bobo - 2011-02-08, 11:47

Yarpen Zirgin napisał/a:
Natomiast 2 Tes 2,15 bardzo mocno ma się do omawianej kwestii "zapisania w Biblii", ponieważ nakazuje przestrzegać wszystkiego, co nauczani apostołowie, a nie tylko tego, co napisali.

Oczywiście, że można tak do tej sprawy podejść. Ma to sens, gdyby apostołowie faktycznie NAUCZALI czegoś jeszcze innego a co nie zostało zapisane. Tylko czy Yarpen ma na to dowody? NP. czego apostołowie nauczali a nie zapisali?
Bo wskazówka apostołów brzmi raczej tak:

"...żebyście na naszym przykładzie nauczyli się reguły: „Nie wychodźcie poza to, co jest napisane”" (1 Kor 4:6)

Yarpen twierdzi, że można a wręcz należy trzymać się pozabiblijnych nauk (których de fakto nie znamy jak one dokładnie brzmiały w czasach apostolskich).
Apostołowie jednak napisali, żebyśmy od nich BRALI PRZYKŁAD w tym, aby trzymać się raczej pisma.

Co to znaczy? Że Yarpen żyjąc w czasach ap. Pawła byłby odstępcą... bo wychodziłby poza to, przed czym sami apostołowie przestrzegali.

wiesia - 2011-02-08, 12:03

Yarpen Zirgin napisał/a:
Wobec tego dziwnie wybiórczo wierzysz, skoro nie bardzo przyjmujesz do wiadomości, że działa w czasie soborów i przez np. papieża kiedy ten przemawia ex cathedra.

Działa we wszystkich wierzących /Duch św./ i nie uważam żeby w jakiś szczególny sposób przemawiał właśnie do papieża, gdy ten mówi ex cathedra. Tym bardziej, że papież to taki sam człowiek jak inni ludzie, a to "ex cathedra" też wymyślili tylko ludzie.
Na pozostałe "zarzuty" trafnie odpowiedział Bobo, więc nie będę go dublować.

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 12:16

wiesia napisał/a:
Działa we wszystkich wierzących /Duch św./ i nie uważam żeby w jakiś szczególny sposób przemawiał właśnie do papieża, gdy ten mówi ex cathedra. Tym bardziej, że papież to taki sam człowiek jak inni ludzie, a to "ex cathedra" też wymyślili tylko ludzie.

Papież, wiesiu, to Namiestnik Chrystusa, o którym sam Jezus powiedział, że ma utwierdzać wiarę innych osób. To jest właśnie ex cathedra. To, że nie uważasz, że Duch Święty specjalnie działa przez papieża nie zmieni tego, że jednak tak działa.

Ponadto dogmat o nieomylności papieża ogłosił sobór, mam więc rozumieć, że działanie Ducha Świętego w czasie soborów również odrzucasz?

wiesia napisał/a:
Na pozostałe "zarzuty" trafnie odpowiedział Bobo, więc nie będę go dublować.

Bobo usiłuje zaprzeczyć wymowie 2 Tes 2,15, a Ty się poddajesz jego logice. Niezależnie natomiast od tego, co sobie wymyślicie i jak to uzasadnicie, św. Paweł w 2 Tes 2,15 nakazał przestrzegać zarówno tego, co przekazano ustnie, jak i pisemnie, a co jest w komplecie przekazane w Kościele.

Pamiętaj, wiesiu, że to Kościół został przez Boga ustanowiony filarem i podporą prawdy, a nie Pismo Święte. Co do Pism bowiem mamy sformułowaną przestrogę, że bez odpowiedniej wiedzy i wiary łatwo jest człowiekowi opacznie je zrozumieć na własną i cudzą zgubę.

Dymensja - 2011-02-08, 12:39

Cytat:
Pamiętaj, wiesiu, że to Kościół został przez Boga ustanowiony filarem i podporą prawdy, a nie Pismo Święte. Co do Pism bowiem mamy sformułowaną przestrogę, że bez odpowiedniej wiedzy i wiary łatwo jest człowiekowi opacznie je zrozumieć na własną i cudzą zgubę.
[/quote]

To po co się tak często powołujesz na Pismo. Tylko Biblia jest prawdą !

luko - 2011-02-08, 12:41

Yarpen Zirgin napisał/a:
Co do Pism bowiem mamy sformułowaną przestrogę, że bez odpowiedniej wiedzy i wiary łatwo jest człowiekowi opacznie je zrozumieć na własną i cudzą zgubę.

..i przez taką przestrogę znajomość Pisma Świętego wśród katolików jest taka, jak jest... bo myślą, że dla nich za trudne i że ksiądz na pewno wszystko dobrze wytłumaczy lub już wytłumaczył w podstawówce na katechezie.
Tymczasem, kiedy czyta się Pismo Święte, bardzo wiele kwestii opisanych jest niemal wprost i naprawdę nie trzeba kończyć teologii, żeby je rozumieć...

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 12:42

Dymensja napisał/a:
To po co się tak często powołujesz na Pismo.

Bo ciągle krzyczycie: "A gdzie to w Biblii zapisano?"

Dymensja napisał/a:
Tylko Biblia jest prawdą !

Ciekawe jak to obronisz w świetle słów Pisma Świętego, że to Kościół jest filarem i podporą prawdy (1Tm 3:15).

Yarpen Zirgin - 2011-02-08, 12:43

luko napisał/a:
Tymczasem, kiedy czyta się Pismo Święte, bardzo wiele kwestii opisanych jest niemal wprost i naprawdę nie trzeba kończyć teologii, żeby je rozumieć...

Tymczasem, jak się popatrzy na to, co się dzieje, kiedy osoba niedouczona lub nieutwierdzona w wierze dorwie się do wyjaśniania Pisma Świętego, to człowiek dostrzega mądrość przestrogi św. Piotra. Widać to chociażby na tym forum.