To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Teorie spiskowe itp. - Odnaleziono jedno z 10 pokoleń Izraela

Tubtuś - 2013-04-17, 03:04

wit napisał/a:
Czym są rasistowskie Ruchy Tożsamości Chrześcijańskiej odwołujące się do ideologii zaginionych pokoleń Izraela można poczytać tu, na stronie bądź co bądź przychylnej rasowej segregacji.
rzeczywiście tu są rasiści , mnie interesuje przeszłości Polski , nic więcej. Każdy ma zbawienie niezależnie od rasy.
wit - 2013-04-17, 06:31

jawa sen napisał/a:
oj tam oj tam rasistowskie.Zainteresuj się odkryciami archeologów i prześledz lepiej ksiązki historyczne na temat takich odkryć.Dopiero w tedy się wypowiadaj czy jest sens o tym mówić czy nie.Rasistowskie nie europejskie itd.Zdecyduj się.Czy Boga Ojca słuchasz czy propagandy tego świata.Czemu np.Mojżesz nie pozwolił Izraelowi łączyć się w małżeństwa z innymi narodami.?Czemu Ezawowi zabroniono tego samego zanim zaistniał naród Izraela?.To przykłady tak na szybko.Ale moge Ci podać konkretniejsze.?Czy wiesz,co mówią na ten temat badania genetyczne przeprowadzone na obszarze europy? jest dostępny niezły artykuł o tych badaniach.Powiedz czy jest,coś co by mogło cię przekonać na tyle,przynajmniej żebyś powiedział ze nie wiesz co o tym myśleć i wtedy skasujesz swój post.?
Znam w miarę dobrze teologię brytyjskiego izraelityzmu i ideologię Ruchu Tożsamości Chrześcijańskiej. Cała rzecz polega na tym, że odwołują się one do gry słów na zasadzie, że hebrajskie b'rith (przymierze) wskazuje na Brytyjczyków. Jest to tylko bawienie się słowami i dopóki nie ma wyraźnych dowodów, że Anglosasi, czy Słowianie to zaginione plemiona Izraela, nie ma powodów, aby wierzyć tym teoriom. Zresztą już Apostoł Paweł pisał, aby nie zajmować się rodowodami, kto skąd pochodzi, bo w obecnym Nowym Przymierzu jest to rzecz zbędna, lecz liczy się wiara, a nie etniczne pochodzenie.
jawa sen - 2013-04-17, 09:13

Sprawa pokolen Izraela faktycznie nie jest istotna dla naszego zbawienia.A do Boga nalezy odnalezienie i zebranie Izraela, bo Tylko Bóg zna swój lud.Co potwierdza pismo.Pewna historia w ST opisuje że gdy król zlecił policzenie Izraela w całym królestwie i Izrael został policzony ,Bóg Ojciec się rozgniewał i zabił tysiące poddanych Izraela.Zupełnie nie pamiętam imion,ale to są zdaje sie czasy już po panowaniu Dawida.Jednak świadomość.Jednak znajomość odkryć archeologów i historyków,roztropny człowiek uważam powinien wziąść pod uwagę w postrzeganiu spraw i zrobić rewizje w swoim pojmowaniu.
Anowi - 2013-04-17, 09:22

jawa sen napisał/a:
.Pewna historia w ST opisuje że gdy król zlecił policzenie Izraela w całym królestwie i Izrael został policzony ,Bóg Ojciec się rozgniewał i zabił tysiące poddanych Izraela.Zupełnie nie pamiętam imion,ale to są zdaje się czasy już po panowaniu Dawida.

to właśnie Dawida natchnęło aby policzyć Izraela

(2 Sm 24:1) Jeszcze raz Pan zapłonął gniewem przeciw Izraelitom. Pobudził przeciw nim Dawida słowami: Idź i policz Izraela i Judę. (2) Rzekł więc król do Joaba, dowódcy wojsk, który był z nim: Przebiegnij wszystkie pokolenia Izraela od Dan do Beer-Szeby i policzcie ludzi, abym się dowiedział, jaka jest liczba narodu.

jawa sen - 2013-04-17, 16:50

wydawało mi się że to nie Dawid,dlatego nie mogłem przypomnieć sobie.Dzięki pewnie juz zapamiętam.
Dżej - 2013-04-19, 03:26

Raz czytam o 10 a raz o 12 - to ile ich jest?
Anowi - 2013-04-19, 09:43

(1 Krl 11:29) Gdy pewnego razu Jeroboam wyszedł z Jerozolimy, spotkał go na drodze prorok Achiasz z Szilo, odziany w nowy płaszcz. Sami tylko obydwaj byli na polu. (30) Wtedy Achiasz zdjął nowy płaszcz, który miał na sobie, porozdzierał go na dwanaście części (31) i powiedział Jeroboamowi: Weź sobie dziesięć części, bo tak rzekł Pan, Bóg Izraela: Oto wyrwę królestwo z ręki Salomona, a tobie dam dziesięć pokoleń. (32) Jedno tylko pokolenie będzie miał ze względu na Dawida, mego sługę, i ze względu na miasto Jeruzalem, które wybrałem ze wszystkich pokoleń Izraela. (33) A to dlatego, że Mnie opuścił i oddawał pokłon Asztarcie, bogini sydońskiej, Kemoszowi, bogu moabskiemu i Milkomowi, bogu Ammonitów, a nie poszedł moimi drogami, aby wykonywać, co uznaję za sprawiedliwe, oraz moje polecenia i prawa tak, jak jego ojciec, Dawid. (34) Ale nie zabiorę z jego ręki całego królestwa. Choć zostawię go władcą do końca jego życia ze względu na mego sługę, Dawida, którego wybrałem za to, że zachowywał moje polecenia i prawa, (35) to jednak zabiorę królestwo z ręki jego syna i tobie dam te dziesięć pokoleń. (36) Jego zaś synowi dam jedno pokolenie, aby przez to zachować przed sobą ród mego sługi, Dawida, po wszystkie czasy w Jeruzalem, które sobie obrałem, by tam umieścić moje Imię. (37) Ciebie zaś biorę, abyś władał wszystkim, czego zapragniesz, i był królem nad Izraelem. (38) Jeśli będziesz słuchał wszystkiego, co ci rozkażę, i będziesz chciał postępować moimi drogami oraz będziesz wykonywał, co uznaję za sprawiedliwe, zachowując moje prawa i polecenia, jak czynił mój sługa, Dawid, to będę z tobą i zbuduję ci dom trwały, jak zbudowałem Dawidowi, i powierzę ci Izraela, (39) potomstwo zaś Dawida poniżę, jednak nie po wszystkie dni
Dżej - 2013-04-19, 09:47

Dziękuję ślicznie.
:xcalus: