Wydarzenia - Starożytni pisarze a data zburzenia Jerozolimy
din - 2009-03-21, 22:44
Wiemy bowiem że zakładając żekomo że te 50
lat sabatów dopełniało 70 lat, to widać że dopełniałoby rozpoczynając w 587
a kończąc w 537 do 70 lat trwających do od 606 do 537 zakładając oczywiście że te 70 lat
rozpoczęło się w roku 606.
Bóg nam mówi w księdze kronik że chodziło o to żeby
dopełnić 70 lat sabatów i nie chodzi tu oto że te 50 lat dopełnia 70... Co świadczy o tym
że ogólnie miało być dopełnione 70 lat więc te 70 lat
mogło się kończyć w 537 trwając od zburzenia świątyni..
Quster - 2009-03-21, 23:03
expander1V napisał/a: | quster
No to widzisz. Musisz wiedzieć że niektózy odliczają sobie od 587 do 537 50 lat spłacania sabatów. Jeżeli twierdzi że od 609 Babilon do 539 trwała niewola, to musisz znać rok powrotu żydów po spłaceniu sabatów. Jak widzisz nie ma innej możliwości aby te sabaty trwały od wyludnienia w roku 587 do 50 lat czyli do 537 Czyli widzisz że Żydzi powrócili w 537. Oczywiście jeśli uznacz że sabaty trwały 50 abo 49 lat.. Ale Bóg nam mówi w księdze kronik że chodziło o to żeby dopełnić 70 lat sabatów a nie 50... |
Kronik mówi:
Cytat: | Przez wszystkie dni swego spustoszenia obchodziła sabat, by się dopełniło siedemdziesiąt lat. |
Uważam że tutaj sabaty i 70 lat to dwie różne sprawy, i tylko ten werset stwierdza że sabaty będa obchodzone do momentu dopełnienia sie 70 lat DLA BABILONU, czyli jest możliwe odczytanie że to trwało 50 lat
Ale tutaj taka mała dygresja, ziemia Judzka nie leżała wtedy odłogiem, to nie znaczy że nikogo tam nie było żadnego ludzia... wiec ja bym raczej skłaniał sie do okresu od zaprzestania składania ofiar w świątyni do ponownego poświecenia świątyni, jako pewien znak że normalny cykl religijny został przywrócony.
Nie wiem czy wiesz tak na marginesie że jest w biblii okres 70 lat, który tak naprawdę tyle nie trwał, chodzi mi o Tyr, ale to tak na marginesie a propo czy 70 musi trwać 70.
expander1V napisał/a: | Powiedz mi coś na temat czegokolwiek obojętnie czy to pismo historyków czy ogólnie cokolwiek czy mógłbyś tu przedyktować że żydzi powrócili w 538 ? |
a to jednak polecam moj artykuł tak chociażby dla poszerzenia punktu widzenia innych osób, jest tam akapit 14 który mówi:
Cytat: | 14. A gdybyśmy wzięli pod uwagę wypowiedz Flawiusza (Przeciw Apionowi I, XXI, 154; Wojna Żydowska VI, IV, 8, 270) który mówi że: „ w drugim roku rządów Cyrusa położono fundamenty świątyni” i to wszystko połączyli z informacją biblijną z Ezdrasza 3:6-10, która potwierdza, że fundament był położony w 2 roku od przybycia i w 2 miesiącu czyli rok i jeden miesiąc od przybycia to okaże się, że rok w którym Żydzi przybyli do Jerozolimy to rok 538 p.n.e. ! Bo tylko tą datę można pogodzić z informacją Flawiusza z księgą Ezdrasza 3:6-10. Dlaczego? Bo gdyby powrót połączyć z rokiem 537 p.n.e. i m-c Tiszri kiedy to biegł już 2 rok Cyrusa okaże się że fundament położono rok i m-c później co daje 3 rok Cyrusa co stoi w sprzeczności z relacją Flawiusza mówiącą że fundamenty położono w 2 roku Cyrusa. Jeżeli teraz zawierzymy rzetelności Flawiusza to okaże się, że rok w którym zgodnie z księgą Ezdrasza 3:1 Żydzi powrócili do Jerozolimy to rok 538 i miesiąc Tiszri. ... |
Anonymous - 2009-03-21, 23:05
expander1V napisał/a: | Wiemy bowiem że zakładając żekomo że te 50
lat sabatów dopełniało 70 lat, to widać że dopełniałoby rozpoczynając w 587
a kończąc w 537 |
Ciekawe, że powyższe potwierdza również historyk żydowski Józef Flawiusz (ur. 37), który w swoim dziele "Przeciw Apionowi" tak opisuje:
Relacja ta odpowiada prawdzie i pozostaje w zgodności z naszymi księgami. Napisano w nich bowiem, że Nabuchodonozor w osiemnastym roku swego panowania zniszczył nasz Przybytek, który przez pięćdziesiąt lat przestał istnieć. Dopiero w drugim roku rządów Cyrusa położono fundamenty i znów w drugim roku sprawowania władzy przez Dariusza budowę jego doprowadzono do końca. (Przeciw Apionowi I:21,154)
Te pięćdziesiąt lat to właśnie okres od roku 587 pne. do roku 537 pne. Widać więc jak ładnie chronologia świecka wspólgra z historią biblijną.
Expander, gdzie umieściłbyś te 50 lat w chronologii Strażnicy?
Bo one bardzo ładnie pasują do poniższego wykresu:
Biorąc pod uwagę cały wachlarz wersetów biblijnych mówiących o 70 latach spójrzmy jak wspaniale wplatają się one w chronologię świecką:
kwant - 2009-03-21, 23:16
Wiem, jak to jest z traktorem, kiedy jedno koło odpadnie. Zawsze można założyć kółko "popierajmy się" i jeden drugiego upewniać, że przecież trzy są dobre.
Dobra, kończę w tym temacie.
Quster - 2009-03-21, 23:22
kwant napisał/a: | Wiem, jak to jest z traktorem, kiedy jedno koło odpadnie. Zawsze można założyć kółko "popierajmy się" i jeden drugiego upewniać, że przecież trzy są dobre.
Dobra, kończę w tym temacie. |
czyli nie odpowiesz mi ? ok, ja też nie mam czasu na proszenie kilka razy dziennie
din - 2009-03-21, 23:53
quster i therapon
Otóż ziemia Judzka leżała pusta od momentu zburzenia świątyni
i spłacała sabaty..
Jeśli ty quster twierdzi że miało dopełnić 70 lat dla Babilonu to policz
sobie od 587 do 539 to jest 48 lat . A wiemy że okres spłacania sabatów trwał 7x7
czyli 49+1 razem ok 50 lat.. Więc mielibyśmy niezgodność
oczywiście uważając że prawo sabatowe dotyczące wykupu ziemi dotyczyło
również spłacania sabatów przez ziemie Judzką. A więc musiało by być najwcześniej
do roku 538.. Bo od roku 587 do 538 jest owe 49 lat. Ale tu powstaje
niezgodność bo przecież owa hegemonia trwała do 539 więc mamy rok lub dwa różnicy
zakończenia 70 lat dla Bablionu i skończenia sabatów ziemi.
Anonymous - 2009-03-22, 09:53
w tym co napisałeś coś jest co 50 lat jest miłosierny rok Pana
pozdrawiam
kwant - 2009-03-22, 10:47
quster napisał/a: | czyli nie odpowiesz mi ? |
Gdzieś w jakiejś encyklopedii komputerowej. Chyba Fogra.
din - 2009-03-22, 14:52
Jeśli quster twierdzisz że miało dopełnić 70 lat dla Babilonu to policz
sobie od 587 do 539 to jest 48 lat . A wiemy że okres spłacania sabatów trwał 7x7
również spłacania sabatów przez ziemie Judzką. A więc musiało by być najwcześniej
do roku 537.. Bo od roku 587 do 537 jest owe 50 lat. Ale tu powstaje
niezgodność bo przecież owa hegemonia trwała do 539 więc mamy rok lub dwa różnicy
zakończenia 70 lat dla Bablionu i skończenia sabatów ziemi. Precież te 50 dopełniało by 70 od rok587 do 537 .
Pozatym trzeba wziąć pod uwage fakt po co Bóg by dawał
70 lat. Nie dał przecież 60 czy 90 tylko 70 dlatego że
właśnie tyle miała odpoczywać ziemia aby dopełnić 70
lat sabatów.
Quster - 2009-03-22, 19:36
kwant napisał/a: | quster napisał/a: | czyli nie odpowiesz mi ? |
Gdzieś w jakiejś encyklopedii komputerowej. Chyba Fogra. |
Kwant, ale ja nie pytałem skąd to wiesz, i gdzie tak pisze.
Ja prosiłem abyś mi to ty krótko wyjaśni posługując się dowodami że to był ten, a nie inny rok (chodzi o 537 pne i 539 pne).
Kwant ja cię proszę abyś mi udowodnił posługując się argumentami biblijnymi i historycznymi te daty.
I nie odpowiedziałeś na pytanie: "Co to są daty bezwzględne" ?
kwant - 2009-03-22, 19:46
quster napisał/a: | "Co to są daty bezwzględne" ? |
Mówiłem o jednej dacie bezwzględnej. To taka data w historii świeckiej, która zgadza się z chronologią biblijną.
Co ty się tak uczepiłeś mnie o wyjaśnienie tej daty? Zrobiłem rysunek, powiązałem z chronologią, co jeszcze chcesz? Ty wiesz, czemu jest taka, a nie inna, ja też. Może nawet ty wiesz lepiej, ale nie strugaj belfra, bo twojej opinii nie potrzebuję. Możesz się jedynie z tego cieszyć, że chociaż z tą datą się obaj zgadzamy i daj już spokój z próbami zaganiania w kozi róg. Ja to już wcześniej zrobiłem z twoimi twierdzeniami i jakoś nie mam zamiaru ciebie prześladować o to. Finito Benito.
Quster - 2009-03-22, 20:12
expander1V napisał/a: | Jeśli quster twierdzisz że miało dopełnić 70 lat dla Babilonu to policz
do roku 537.. Bo od roku 587 do 537 jest owe 50 lat. Ale tu powstaje
zakończenia 70 lat dla Bablionu i skończenia sabatów ziemi. Precież te 50 dopełniało by 70 od rok587 do 537 . |
no i masz racje był to rok 537 pne a dlaczego ? ( nie jest to jednak rok powrotu żydów)
jeszcze raz zacytuje:
Cytat: | 14. A gdybyśmy wzięli pod uwagę wypowiedz Flawiusza (Przeciw Apionowi I, XXI, 154; Wojna Żydowska VI, IV, 8, 270) który mówi że: „ w drugim roku rządów Cyrusa położono fundamenty świątyni” i to wszystko połączyli z informacją biblijną z Ezdrasza 3:6-10, która potwierdza, że fundament był położony w 2 roku od przybycia i w 2 miesiącu czyli rok i jeden miesiąc od przybycia to okaże się, że rok w którym Żydzi przybyli do Jerozolimy to rok 538 p.n.e. ! Bo tylko tą datę można pogodzić z informacją Flawiusza z księgą Ezdrasza 3:6-10. Dlaczego? Bo gdyby powrót połączyć z rokiem 537 p.n.e. i m-c Tiszri kiedy to biegł już 2 rok Cyrusa okaże się że fundament położono rok i m-c później co daje 3 rok Cyrusa co stoi w sprzeczności z relacją Flawiusza mówiącą że fundamenty położono w 2 roku Cyrusa. Jeżeli teraz zawierzymy rzetelności Flawiusza to okaże się, że rok w którym zgodnie z księgą Ezdrasza 3:1 Żydzi powrócili do Jerozolimy to rok 538 i miesiąc Tiszri. ... |
od wiosny 538 pne biegnie pierwszy rok Cyrusa i w miesiącu Tiszri ma miejsce powrót, wniosek taki wysunąłem na podstawie wypowiedzi Flawiusza ( powyżej opisane ).
od wiosny 537 pne biegnie drugi rok Cyrusa, a zgodnie z wypowiedzą Flawiusza, położenie fundamentu miało miejsce "w drugim roku rządów Cyrusa", jak również biblia to potwierdza mówiąc, że miało to miejsce w "w drugim roku od ich przybycia (...) budowniczowie położyli fundament świątyni (...) " czyli...
w 537 pne
587 - 537 = 50 lat
din - 2009-03-22, 20:28
Nie wiem czy wiesz co piszesz..
Jeżeli sabaty skończyły się w 537
to znaczy że dopełniały 70 lat
właśnie do roku 537...
Pozatym sabaty znaczą że ziemia
leży pusta .... więc skoro leżała
pusta do roku 537 to znaczy że
dopiero żydzi wtedy wrucili..
Quster - 2009-03-22, 20:31
kwant napisał/a: | quster napisał/a: | "Co to są daty bezwzględne" ? |
Mówiłem o jednej dacie bezwzględnej. To taka data w historii świeckiej, która zgadza się z chronologią biblijną. |
to nie jest definicja dat bezwzględnych
kwant napisał/a: | Co ty się tak uczepiłeś mnie o wyjaśnienie tej daty? Zrobiłem rysunek, powiązałem z chronologią, co jeszcze chcesz? Ty wiesz, czemu jest taka, a nie inna, ja też. Może nawet ty wiesz lepiej, |
"uczepiłem się" z jednego powodu, bo jeśli mamy na jakiś temat rozmawiać, to chcę wiedzieć że ktoś zna podstawy, a o podstawach jest napisane w "Wnikliwe poznawanie Pism" dobrze by było abyś zadał sobie trud i to poznał, bo bronisz czegoś czego do końca nie rozumiesz.
Ja nie twierdzę, że wiem lepiej, ja poprostu chciałem cię zachęcić abyć poznał podstawy, ty natomiast to interpretujesz inaczej i piszesz:
kwant napisał/a: | ale nie strugaj belfra, bo twojej opinii nie potrzebuję. |
strugać nie muszę, bo i po co ? porostu jeśli mamy rozmawiać o datach z okresu neobabilońskiego, to musimy znać podstawy które są dostępne dla każdego. podejrzewam że masz "Insight..." więc nic prostszego jak otworzyć i przeczytać.
kwant napisał/a: | Możesz się jedynie z tego cieszyć... |
nie miałem i nie mam takiego zamiaru, jedynie co miałem i mam na celu to zmusić do myślenia, do głębszego zastanowienia się, a nie pobieżnego przejścia po temacie, a to zrobiłeś z moim artykułem. Bo wybacz, ale nie znasz podstaw łatwo dostępnych, a próbujesz krytykować. Dyskusję rozpocząłeś ty, komentując mój artykuł, wiec nie dziw się że chcę poznać stopień twoich wiadomości i w ten sposób próbować wykazać cie że twoja ocena była niesłuszna. Napisałem też że mogę pisać na adres email skoro czujesz się niewygodnie, ale nadal komentowałeś tutaj nie pisząc do mnie. Ty też byś tak postapił będąc na moim miejscu.
kwant napisał/a: | ...daj już spokój z próbami zaganiania w kozi róg. Ja to już wcześniej zrobiłem z twoimi twierdzeniami i jakoś nie mam zamiaru ciebie prześladować o to. |
Nadal nie rozumiem dlaczego się denerwujesz, nikt cię nie zagania w róg, chyba że ty masz taki zamiar w stosunku do innych, ale w przypadku mojego artykułu nie udało ci się nawet na milimetr zagonić kogokolwiek, jak kiedyś podejdziesz to tego tematu spokojnie bez emocji to spojrzysz inaczej.
Jest taki fajny werset apostoła Pawła: " jeśli ktoś myśli że coś poznał, to znaczy że tego nie poznał..."
Pozdrawiam i naprawdę, nie jest moim celem zaginanie ciebie czy kogokolwiek, są tematy w których staram się wypowiadać ostrożnie, bo mam świadomość, że mam niepełny obraz.
din - 2009-03-22, 20:36
Quster widze że masz tendencje do zbaczania z tematu...
Ustosunkuj się do tego że 50 lat sabatów miało dopełnić
70 lat w roku 537..
Tylko nie pisz że o tym mówi tylko jeden werset..
Bo to by znaczyło że nietraktujesz bibli poważnie...
I ustosunkuj się do tego że ziemia miała by leżeć
pusta do roku 537...
|
|
|