To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Imię Boże - Kto wymazał imię Boże z kart Pisma?

Anonymous - 2010-05-22, 17:03

wyznawca_ napisał/a:
Mozesz mi powiedziec jak Jezus zwracal sie do Boga albo apostolowie?

Mogę Ci nawet zacytować:

"Wtedy Jezus rzekł do niego: „Precz, Szatanie! Jest bowiem napisane: ‚Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę’” (Mat. 4:10).

"17 ‚„A w dniach ostatnich — mówi Bóg — wyleję mego ducha na wszelkie ciało i wasi synowie oraz wasze córki będą prorokować i wasi młodzieńcy będą mieć wizje, a waszym starcom śnić się będą sny; 18 i nawet na moich niewolników oraz na moje niewolnice wyleję w owych dniach mego ducha i będą prorokować. 19 I dam prorocze cuda na niebie w górze oraz znaki na ziemi nisko — krew i ogień, i dymny opar; 20 słońce zamieni się w ciemność, a księżyc w krew, zanim nadejdzie wielki i wspaniały dzień Jehowy. 21 A każdy, kto wzywa imienia Jehowy, będzie wybawiony”’ (Dzieje 2:17-21).

wyznawca_ - 2010-05-22, 17:17

Arnon pisze:

Cytat:
Mogę Ci nawet zacytować:

"Wtedy Jezus rzekł do niego: „Precz, Szatanie! Jest bowiem napisane: ‚Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę’” (Mat. 4:10).

"17 ‚„A w dniach ostatnich — mówi Bóg — wyleję mego ducha na wszelkie ciało i wasi synowie oraz wasze córki będą prorokować i wasi młodzieńcy będą mieć wizje, a waszym starcom śnić się będą sny; 18 i nawet na moich niewolników oraz na moje niewolnice wyleję w owych dniach mego ducha i będą prorokować. 19 I dam prorocze cuda na niebie w górze oraz znaki na ziemi nisko — krew i ogień, i dymny opar; 20 słońce zamieni się w ciemność, a księżyc w krew, zanim nadejdzie wielki i wspaniały dzień Jehowy. 21 A każdy, kto wzywa imienia Jehowy, będzie wybawiony”’ (Dzieje 2:17-21).

W zadnym z "oryginalnych" tekstow greckich tego nie znajdziesz. To jest wymysl i interpretacja SJ. W oryginalach uzywane sa slowa "Theos" (Bog) oraz "Kyrios" (Pan).

Wasz w Chrystusie,

wyznawca_

Anonymous - 2010-05-22, 17:23

przecież to są cytaty ze ST, gdzie występuje imię Boże!
Yarpen Zirgin - 2010-05-22, 17:31

Natomiast w NT, jak widać w tekstach greckich, tego imienia nie ma.
Anonymous - 2010-05-22, 17:33

Yarpen Zirgin napisał/a:
Natomiast w NT, jak widać w tekstach greckich, tego imienia nie ma.
... a być powinny, przecież to cytaty.
Yarpen Zirgin - 2010-05-22, 17:45

Autorzy NT jednak uznali, że nie musi go być nawet tam, gdzie cytowali z ST. :-)
Anonymous - 2010-05-22, 18:14

Autor NT testamentu jest jeden to Bóg ,który ma Swoje Imię
Ci co spisywali NT czynili to w określonych warunkach przy określonej praktyce posługiwania się Imieniem Boga
a pisali ponadto po grecku
Pytanie jest jedno ale zasadne czy Imię - jest tylko magiczną formułą a określa istotę Boga- Jego charakter
Czy Bóg w NT Jest innym Bogiem niż On sam w ST ?
a jak jest ten sam to przecież Jego natura Jest ta sama
ON JEST KTÓRY JEST
w Jezusie JEST ZBAWICIELEM MOIM
Pozdrawiam

wyznawca_ - 2010-05-22, 19:10

Arnon pisze:

Cytat:
"przecież to są cytaty ze ST, gdzie występuje imię Boże!"

Jednak w greckich manuskryptach ktore znamy tego Imienia nie ma tak ze SJ po prostu zmienili "oryginalny" tekst grecki na swoj wlasny W dodatku do tego wszystkiego radze ci sie zapoznac z detalami o tym jakie pisma cytowal Jezus. Otorz wiekszosc biblistow jest przekonana ze Jezus cytowal teksty z Septuaginty w ktorej wystepuja slowa "Theos" i "Kyrios" a nie YHWH.

Wasz sluga w Chrystusie,

wyznawca_

wyznawca_ - 2010-05-22, 19:17

Plaskowicki Rys pisze:

Cytat:
Autor NT testamentu jest jeden to Bóg ,który ma Swoje Imię
Ci co spisywali NT czynili to w określonych warunkach przy określonej praktyce posługiwania się Imieniem Boga
a pisali ponadto po grecku
Pytanie jest jedno ale zasadne czy Imię - jest tylko magiczną formułą a określa istotę Boga- Jego charakter
Czy Bóg w NT Jest innym Bogiem niż On sam w ST ?
a jak jest ten sam to przecież Jego natura Jest ta sama
ON JEST KTÓRY JEST
w Jezusie JEST ZBAWICIELEM MOIM
Pozdrawiam

Sluszne spostrzezenia. Moim zdaniem autorem NT jest Ten Sam Bog co i ST. Co do Imienia to mysle ze Imie okresla tylko Charakter Boga albowiem nie ma takiego Imienia ktore mogloby dokladnie oddac Jego wielkosc. Bog powiedzial wyraznie ze ma Na Imie "Jestem ktory Jestem". To tlumaczy ze Jest On Alfa i Omega, Poczatkiem i Koncem. Samowystarczalny. Zawsze Istniejacy. Uwazam ze tak jak znanie Imienia Tetragramu YHWH jest konieczne dla kazdego chrzescijanina tak nienaduzywanie Go w codziennej mowie (chocby i dlatego ze nie mamy pojecia jak "Ha Shem" (To Imie) wymowic) jest okazaniem braku szacunku dla Ojca. Nigdy nie mowimy do nikogo po imieniu, nawet do wlasnego ziemskiego ojca, a tym bardziej do przelozonego , albo jakiegos krola ziemskiego czy wladcy pansta. O ile wiecej respektu nalezy sie Bogu , Ojcu naszemu?

Wasz w Chrystusie ,

wyznawca_

Anonymous - 2010-05-22, 22:18

Widzę, że mamy odmienne zdanie w jednym temacie. Na tym polega dyskusja, że każdy może przedstawić swoje przemyślenia w danej sprawie. Czas pokaże, kto miał racje.

Jednakże, gdybyście mieli możliwość przeanalizować artykuł ze Strażnicy z 1 lipca 2010 na str 9, to przedstawiono tam zdjęcia zaczerpnięte z Septuaginty pochodzącej z I wieku p.n.e. W greckim tekście wyraźnie widać imię Boże zapisane w formie tetragramu JHWH. jest też ciekawy komentarz profesora Georga Howarda z jego książki: "Biblical Archaeology Review".

wyznawca_ - 2010-05-23, 01:28

Arnon,
Jakkolwiek by nie bylo nie zmienisz faktu ze w oryginalach z ktorych tlumaczony jest dzis NT nie ma tetragramu YHWH tak ze wklejanie ich tam jest zmienianiem NT taki jaki znamy. Rownie dobrze moglibysmy zmienic tam inne rzeczy np powiedziec ze "drugi policzek" nie zgadza sie ze ST wiec w naszym przekladzie Biblii zamiast tego napiszemy "oko za oko". Teraz oczywiscie przesadzam ale to mniej wiecej jest cos w tym stylu. Jezeli podwazasz choc jedna rzecz z "oryginalow" ktore znamy to rownie dobrze mozesz podwazyc cala reszte. Radze sie nad tym zastanowic.

Wasz w Chrystusie,

wyznawca_

Anonymous - 2010-05-23, 16:02

Zastanowiłem się i stwierdzam, że ktoś śmiał wymazać imię Boże z NT. Wiem nawet dlaczego! Ale wiem też, że cokolwiek bym napisał i tak odwrócisz kota ogonem. Pozdrawiam!
Yarpen Zirgin - 2010-05-23, 16:09

arnon napisał/a:
Zastanowiłem się i stwierdzam, że ktoś śmiał wymazać imię Boże z NT.

Jakiś dowód?

wyznawca_ - 2010-05-23, 16:13

arnon,
innymi slowy podwazasz caly NT stwierdzajac ze te "oryginaly" z ktorym mamy tlumaczenia calego NT zawieraja "zmodyfikowana prawde" ?

wasz sluga w Chrystusie,

wyznawca_

dires - 2010-05-23, 16:43

A tak na marginesie. Czy jest, oryginalny fragment NT. Czy istnieją tylko wczesne kopie? Jeśli mamy do czynienia z kopiami, całkiem logiczne jest zastanawianie się nad tym, że zmiany mogły wystąpić.
Jednak, aby to wykazać potrzebne są dowody.
Chciałbym zobaczyć tą Septuagintę z l wieku p.n.e. a dodatkowo szkoda, że nie ma w niej NT. :-( .