To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Kościoły ortodoksyjne - Urodziny największego z Polaków

nike - 2011-05-18, 20:14

Proszę podaj mi gdzie jest napisane,że dostawali pieniądze za głoszenie?
Podaj mi tekst gdzie nabywali zlotem obszywane szaty, nakrycia głowy w różnych kształtach, czy mieli pierścienie złote do całowania itd. nie znajdziesz.
Dlaczego więc kapłani z KrK nie idą śladami Apostołów? Najpierw powstaje wytworna plebania a potem kościół, czyż się mylę?

bartek212701 - 2011-05-18, 20:15

Yarpen Zirgin, ech pozostawię to kwestie Agneess jak puści to mimo uszu to świadczy tylko o niej i o tym jak szanujecie tu ludzi.
Yarpen Zirgin - 2011-05-18, 20:18

nike napisał/a:
Proszę podaj mi gdzie jest napisane,że dostawali pieniądze za głoszenie?

Nigdzie tak nie napisano.

nike napisał/a:
Podaj mi tekst gdzie nabywali zlotem obszywane szaty, nakrycia głowy w różnych kształtach, czy mieli pierścienie złote do całowania itd. nie znajdziesz.

Nike, te "złotem obszywane szaty", które noszą prezbiterzy i biskupi w czasie Mszy Świętej, nie są ich prywatną własnością, więc nie wiem po co je tutaj przywołujesz.

nike napisał/a:
Dlaczego więc kapłani z KrK nie idą śladami Apostołów?

Ależ idą...

Cytat:
Najpierw powstaje wytworna plebania a potem kościół, czyż się mylę?

Mylisz się.

nike - 2011-05-18, 20:22

Yarpen Zirgin napisał/a:

Mylisz się.

Tak jest mylę się, bo jestem ślepa i nie widzę. Koniec rozmowy.

Yarpen Zirgin - 2011-05-18, 20:23

bartek212701 napisał/a:
Yarpen Zirgin, ech pozostawię to kwestie Agneess jak puści to mimo uszu to świadczy tylko o niej i o tym jak szanujecie tu ludzi.

Wymagasz szacunku dla siebie?
Najpierw sam zacznij szanować innych ludzi oraz ich wiarę, i przestań sobie pokpiwać z cudzych wierzeń i wypowiedzi. Nie żądaj od innych dla siebie tego, czego sam nie okazujesz innym osobom.

Yarpen Zirgin - 2011-05-18, 20:25

nike napisał/a:
Yarpen Zirgin napisał/a:

Mylisz się.

Tak jest mylę się, bo jestem ślepa i nie widzę. Koniec rozmowy.

Nike, kiedy ostatnio przyglądałaś się budowie nowego kościoła?

Ja obserwuję obecnie dwie takie budowy: Najpierw postawiono kościoły, potem plebanie. Normalne plebanie, a nie "wytworne" jak to insynuujesz.

Pati - 2011-05-19, 09:45

Yarpen Zirgin napisał/a:
Na pewno, to właśnie po raz kolejny pokazujesz, że kiedy fakty przeczą Twoim teoriom, to uciekasz w rzucanie tekstów na temat Boga. :-D

Tym niemniej cieszę się, że jednak dostrzegłeś, iż Chrystus dał głoszącym Ewangelię prawo do utrzymywania się z tego głoszenia. :-)

Utrzymywania sie, a nie pylwania w bogactwie. Porownaj Pana Jezusa i apostolow z dzisiejszym Watykanem, roznica jak dzien do nocy....
Jezus wysylajac uczniow na ewangelizacje powiedzial, jak ma wygladac ich sluzba-ile maja ze soba zabrac .

Henryk - 2011-05-19, 13:28

Pati napisał/a:
Utrzymywania sie, a nie pylwania w bogactwie. Porownaj Pana Jezusa i apostolow z dzisiejszym Watykanem, roznica jak dzien do nocy....

Apostoł miał nawet płaszcz. ;-)
2Tm 4:13 Bw "Płaszcz, który zostawiłem w Troadzie u Karposa, przynieś, gdy przyjdziesz, i księgi, zwłaszcza pergaminy."

Jachu - 2011-05-19, 13:38

Yarpen Zirgin napisał/a:
Ja obserwuję obecnie dwie takie budowy: Najpierw postawiono kościoły, potem plebanie. Normalne plebanie, a nie "wytworne" jak to insynuujesz.

Dziwne Yarpenie,bowiem ja i moi znajomi,często zauważamy,że najpierw wypasiona plebania,a dopiero nowy kościół. Chyba po to,aby był nadzór budowlany,dobrze myślę? :-D

Yarpen Zirgin - 2011-05-19, 16:15

Pati napisał/a:

Z czym w Watykanie, Pati?

Pati napisał/a:
Jezus wysylajac uczniow na ewangelizacje powiedzial, jak ma wygladac ich sluzba-ile maja ze soba zabrac .

Kiedy Jezus wysyłał ich tuż przed zmartwychwstaniem, to zmienił zalecenia. Kazał zabrać ze sobą dobytek...

Yarpen Zirgin - 2011-05-19, 16:16

Jachu napisał/a:
Dziwne Yarpenie,bowiem ja i moi znajomi,często zauważamy,że najpierw wypasiona plebania,a dopiero nowy kościół.

W jakiej ty okolicy mieszkasz, ze tam tyle nowych kościołów powstaje, iż "często" obserwujesz budowy?

Aha... Czym się charakteryzuje "wypasiona" plebania?

Pati - 2011-05-19, 17:59

Yarpen Zirgin napisał/a:
Pati napisał/a:

Z czym w Watykanie, Pati?

Pati napisał/a:

Kiedy Jezus wysyłał ich tuż przed zmartwychwstaniem, to zmienił zalecenia. Kazał zabrać ze sobą dobytek...

Papiez swojego by nie udzwignal;)

Yarpen Zirgin - 2011-05-19, 18:06

Cóż, obecnemu papieżowi nazbierało się sporo książek i parę mebli... Jednak pewnie według Ciebie także i tego nie powinien mieć.
Henryk - 2011-05-19, 20:04

Yarpen Zirgin napisał/a:
Cóż, obecnemu papieżowi nazbierało się sporo książek i parę mebli...

I jeszcze pierścionek na ręce.
I czapeczka potrójna...
I laseczka wyciosana z drewna...
I przeciwpancerny "osiołek"...
I wielkie, olbrzymie, miliardowe, stado "owieczek" łożących na "ksiązki i meble". :mrgreen:

Yarpen Zirgin - 2011-05-19, 20:22

Henryk napisał/a:
I jeszcze pierścionek na ręce.

Nie ma żadnego pierścionka.

Cytat:
I czapeczka potrójna...

Nie posiada.

Henryk napisał/a:
I laseczka wyciosana z drewna...

Nie ma.

Cytat:
I przeciwpancerny "osiołek"...

Nie jest jego własnością.

Henryk napisał/a:
I wielkie, olbrzymie, miliardowe, stado "owieczek" łożących na "ksiązki i meble".

Katolicy nie są własnością papieża.

Ps. Lekceważącymi wypowiedziami obnażasz jedynie swój brak argumentów.