Wydarzenia - rok stworzenia
ras2czy - 2013-03-02, 23:38
No więc Gobekli Tepe ma 12 tys. lat i jest kompleksem świątynnym. 11tys. letniej ceramiki nie przybliżę Ci niestety, nie mam czasu na wertowanie książek, a nie pamiętam gdzie dokładnie to było, uwierz jednakna słowo, może dłużej pożyjesz ;)
Oczywiście nie mam pewności, że to prawda, w dzienie archelogii pojawia się sporo sensacji, które szybko są korygowane
Anowi - 2013-03-03, 09:38
Cytat: | Niedawna analiza DNA pszenicy wskazuje, że odmiana dzika występująca w okolicy Karaca Dağ jest najbliższą pszenicy współczesnej[2]. Karaca Dağ leży ok. 30 km od Göbekli Tepe; możliwe więc, że rejon ten pełnił kluczową rolę w historii rolnictwa. |
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe
Dezerter - 2013-03-04, 19:26
Anowi - no co ty przecież Bóg wówczas jeszcze nie stworzył ludzi, więc jakie świątynie, jakie rolnictwo i jakie garnki - o czym wy opowiadacie
Anowi - 2013-03-04, 22:22
Bóg stworzył Adama jako dorosłego człowieka - gdybyś miał możliwość zbadać jego wiek powiedziałbyś, że ma 70 lat, a Ewę stworzył załóżmy 10 lat młodszą ale miała 70 lat i jeden dzień
chodzi mi o to, że rzeczy, istoty stworzone nawet tego samego dnia mogą mieć rzeczywiście inną ilość lat
ras2czy - 2013-03-05, 19:10
Anowi napisał/a: | Cytat: | Niedawna analiza DNA pszenicy wskazuje, że odmiana dzika występująca w okolicy Karaca Dağ jest najbliższą pszenicy współczesnej[2]. Karaca Dağ leży ok. 30 km od Göbekli Tepe; możliwe więc, że rejon ten pełnił kluczową rolę w historii rolnictwa. |
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe |
Mnie też to zaciekawiło. Zwłaszcza pamiętając z Genesis, że za karę Adam będzie teraz uprawiał ziemię w trudzie etc. Ciekawy jest problem, który gnębi niektórych naukowców, dlczego w ogóle ludzie zaczęli uprawiać rośliny czy hodować zwierzęta, skoro wydaje się to nieopłacalne. Bowiem dziko rosnące rośliny czy dziekie zwierzęta ponoć były większe od tych hodowlanych na początku, a trzeba było sporo pracy w to włożyć, dlatego sensowniejsze się wydaje, że powinni ci ludzie sobie dalej prowadzić tryb życia zbieracko łowiecki. Stało się jednak inaczej.
To tak apropo wyjścia z raju - tutaj się wydaje, że mit wyjścia z raju (pamiętajmy, że nie tylko biblijny) jest jakimś echem właśnie tamtych wydarzeń.
No i jeszcze jako ciekawostkę można nadmienić, że w okolicach Gobekli Tepe jest bardzo ciekawa religia, niejacy Jazydzi, zwani też czcicielami szatana.
Jak dla mnie to wszystko jest fascynujące, często klocki do siebie pasują i ktoś je kiedyś ułoży.
Dlatego jeśli chodzi o ewolucje, stwarzanie świata i inne detale, to po prostu obserwuję, zamiast produkowania kolejnych doktryn religijnych, bo nie widzę w tym sensu.
Dezerter - 2013-03-05, 22:18
ras2czy napisał/a: | Mnie też to zaciekawiło. Zwłaszcza pamiętając z Genesis, że za karę Adam będzie teraz uprawiał ziemię w trudzie etc. |
Coś jest na rzeczy, bo pierwszy rolnik Kain nie był pupilkiem i jego plony ziemi zostały odrzucone, a ziemia przeklęta i przestała mu rodzić.
Nie zmienia to jednak faktu, ze uprawa roli wiązała się z ogromnym skokiem jakościowym/cywilizacyjnym dla ludzkości, z powstaniem pierwszych cywilizacji, co bez osiadłego tryby życia i zapasów żywności byłoby mało prawdopodobne
Dżej - 2013-03-05, 22:29
Garnki sprzed 11 tysiaków?
Słabo!
Sensacja! Znaleźli garnki sprzed 20 tys. lat
http://www.sfora.pl/Sensa...ys-lat-a44975/2
Cytat: | Fragmenty naczyń znaleziono w latach 60. Już wówczas niektórzy naukowcy podejrzewali, że mogą mieć one 20 tysięcy lat. Jednak dopiero teraz udało się uzyskać absolutną pewność. Dały ją badania metoda radiowęglową naukowców z uniwersytetu Harvarda i uniwersytetu w Bostonie. |
Przed rokiem 1975 Strażnica nauczała, że ludzie zostali stworzeni w 4026 roku przed naszą erą.
Tu artykuł:
http://www.piotrandryszcz...i_rok_1975.html
ras2czy - 2013-03-06, 07:38
Dezerter napisał/a: | ras2czy napisał/a: | Mnie też to zaciekawiło. Zwłaszcza pamiętając z Genesis, że za karę Adam będzie teraz uprawiał ziemię w trudzie etc. |
Coś jest na rzeczy, bo pierwszy rolnik Kain nie był pupilkiem i jego plony ziemi zostały odrzucone, a ziemia przeklęta i przestała mu rodzić.
Nie zmienia to jednak faktu, ze uprawa roli wiązała się z ogromnym skokiem jakościowym/cywilizacyjnym dla ludzkości, z powstaniem pierwszych cywilizacji, co bez osiadłego tryby życia i zapasów żywności byłoby mało prawdopodobne |
No właśnie też tam Kaina widzę.
Co do powstania cywilizacji, to akurat myślę mogło być troszke inaczej - po pierwsze gobekli tepe jest tutaj ważne, bo zrobiło kuku naukowcom, ktorzy trochę twoim tokiem myślenia szli- wcześniej uważano, że najpierw powstały miasta, cywilizacja, a dopiero potem religie ze swymi kościołami. Natomiast teraz sie okazuje, że najpierw były świątynie, a potem miasta. Zatem cywilizacja istniała bez osiadłego trybu życia, bo wszystko wskazuje na to, że Gobekli Tepe jest stworzone przez ludy wędrowne. I to jest zagadka, myślę, że nie warto w dwóch zdaniach perować na szybko teorii historycznych, wielkie umysły nad tym myślą i nieewiele mogą wymyślić.
Dżej - 2013-03-07, 03:20
Ależ to nie nowina, pierwsze wierzenia były jeszcze za czasów jaskiniowych...
Anonymous - 2013-03-07, 10:08
Anowi napisał/a: | Bóg stworzył Adama jako dorosłego człowieka - gdybyś miał możliwość zbadać jego wiek powiedziałbyś, że ma 70 lat, a Ewę stworzył załóżmy 10 lat młodszą ale miała 70 lat i jeden dzień
chodzi mi o to, że rzeczy, istoty stworzone nawet tego samego dnia mogą mieć rzeczywiście inną ilość lat | Skoro Adam i Ewa byli stworzeni to liczy się czas od ich stworzenia i w chwili stworzenia nie mieli 70 zmyślonych lat tylko nie mieli nawet roku, liczy się ich wiek od dnia stworzenia.
Chronologia biblijna jest bardzo dokładna w przeciwieństwie do zmyślonej chronologii ewolucjonistów i archeologów.
Datowanie o tysiąca lat czy setkach lat przed Adamem że byli ludzie to fantazje tych pseudonaukowców.
ras2czy - 2013-03-07, 10:22
Dżej napisał/a: | Ależ to nie nowina, pierwsze wierzenia były jeszcze za czasów jaskiniowych... |
Od wierzeń i rytualnego grzebania po stworzenie cywilizacji z rzeźbami takimi jak w Gobekli Tepe jeszcze długa droga, tak myślę
Dżej - 2013-03-07, 14:44
Zastanawiam się czy pierwszą świątynią nie był las.
W języku chińskim Shaolin oznacza właśnie las.
Wtedy wystarczy jakikolwiek malunek czy totem by móc się modlić, nawet coś wyrytego w drzewie.
ras2czy - 2013-03-07, 15:13
ja się zastanawiam, czy ten las to nie jest biblijny raj nawet, a nie tylko świątynia...
Anowi - 2013-03-07, 21:41
Lucyfer napisał/a: | Skoro Adam i Ewa byli stworzeni to liczy się czas od ich stworzenia i w chwili stworzenia nie mieli 70 zmyślonych lat tylko nie mieli nawet roku, liczy się ich wiek od dnia stworzenia. |
to czemu w chwili narodzin nie liczymy sobie 9 m-cy?
Dezerter - 2013-05-01, 20:09
Nawiązując do dyskusji o najstarszej ceramice - okazuje się, że pominąłem a prof. Sady chyba też - figurki bogini płodności z epoki lodowcowej datowane na 25000 lat! znajdowane są w całej Europie , mamy więc do czynienia z jakąś dominującą kulturą. Najbliżej taką seksi figurkę można obejrzeć w Czechach :
Cytat: | Dolní Véstonice
Do licznych znalezisk na Morawach należą również statuetki Wenus, niektóre są realistyczne z podkreślonymi cechami żeńskimi inne bardziej schematyczne. Wśród nich jest figurka wysokości 11,4 cm, znaleziona w 1924 roku, wykonana z palonej gliny, uznana za najstarszy wyrób ceramiczny świata. Statuetka została datowana na 27.000-22.000 p.n.e. Dziś przechowywana jest w Brnie, Moravske Museum, Czechy. |
http://historia_kobiet.w.interia.pl/teksty/p-w.htm
A druga sprawa, czyli powstanie cywilizacji, religii i Gobekli Tepe to mam film z 2012 roku rewelacyjny, poza głupią końcówką, gdzie wyciągają niczym nieumotywowane wnioski o zmartwychwstaniu i nawiązaniu do chrześcijaństwa. Jest to jednak bardzo wartościowy film pokazujący wiedzę współczesnej nauki na temat naszych początków - rzecz dzieje się niedanego biblijnego Raju więc naprawdę warto to obejrzeć co ludzie bydowali 11500 lat temu
Cytat: | "W kolebce bogów"
Mieszczące się na terenie Turcji prehistoryczne sanktuarium, Göbekli Tepe, stanowi źródło współczesnej wiedzy o prehistorycznym człowieku. Struktura, której powstanie datowane jest na ponad dziesięć tysięcy lat przed naszą erą, jest najstarszą stworzoną przez ludzi konstrukcją tego typu na świecie. |
http://www.filmy-dokumentalne.pl/w-kolebce-bogow/
a rok stworzenia świata aktualnie datuje się na 13, 5 mld lat temu
|
|
|