To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Wydarzenia - Starożytni pisarze a data zburzenia Jerozolimy

Anowi - 2008-07-11, 00:19

Cytat:
Nie ma takiego wersetu, Jer 28:sześćdziesiąt

Jasne, że nie ma (Jer 28:6)- tak miało być.
Cytat:

To proroctwo o dwóch latach nie mogło się spełnić bo było nieprawdziwe.

Było prawdziwe. Garstka Żydów powróciła do Izraela po dwóch latach od wyzwolenia, mimo że Cyrus wydał dekret już w pierwszym roku po upadku Babilonu. Ziemia Izrael miała leżeć odłogiem 7 sabatów lat. I tyle leżała spustoszona.

Kpł 26:34 BT „Wtedy ziemia będzie obchodzić swoje szabaty przez wszystkie dni swego spustoszenia, a wy będziecie w kraju nieprzyjaciół. Wtedy ziemia będzie odpoczywać i obchodzić swoje szabaty.”
Kpł 26:43 BT „Ale przedtem ziemia będzie opuszczona przez nich i będzie spłacać swoje szabaty przez to, że będzie spustoszona z ich winy, a oni będą spłacać swoje przestępstwo, ponieważ odrzucili moje wyroki i brzydzili się moimi ustawami.”
Kpł 25:8 BT „Policzysz sobie siedem lat szabatowych, to jest siedem razy po siedem lat, tak że czas siedmiu lat szabatowych będzie obejmował czterdzieści dziewięć lat.

Dn 2:1 Bg „Roku wtórego królowania Nabuchodonozora miał Nabuchodonozor sen, i strwożył się duch jego, i przerwał mu się sen jego.”
Dn 2:1 Br „W drugim roku swego panowania Nabuchodonozor miał sen, który tak go zaniepokoił, że nie mógł spać.”
Dn 2:1 BT „W drugim roku swego panowania Nabuchodonozor miał sny; ducha jego ogarnął niepokój i nie mógł spać.”
Dn 2:1 Bw „W dwunastym roku panowania Nebukadnesara miał Nebukadnesar sen, tak iż jego duch był zaniepokojony i sen go odszedł.”
Dn 2: Bb „Nie ma wersetu.
Dn 2: Bp „Nie ma wersetu.
Dn 2:1 NS „A w drugim roku królowania Nebukadneccara śniły się Nebukadneccarowi sny; i jego ducha zaczął ogarniać niepokój, i nie mógł już spać.”

dziwne. Daniel gdy został zabrany do niewoli był nastolatkiem. Nie mógł być to drugi rok babilończyka. Daniel musiał być już dorosły gdy wyjawiał tajemnicę snu o posągu.

Cytat:
Jeżeli Ezechiel był w niewoli 11 lat po zburzeniu świątyni to pozostało do upadku Babilonu jeszcze 40 lat.

nie po tylko przed

Anonymous - 2008-07-11, 07:44

Anowi napisał/a:
Cytat:
Nie ma takiego wersetu, Jer 28:sześćdziesiąt

Jasne, że nie ma (Jer 28:6)- tak miało być.
Cytat:

To proroctwo o dwóch latach nie mogło się spełnić bo było nieprawdziwe.

Było prawdziwe.

Dlaczego się upierasz przy tym że Chananiasz jako fałszywy prorok wypowiedział prawdziwe proroctwo?

Cytat:

Cytat:
Jeżeli Ezechiel był w niewoli 11 lat po zburzeniu świątyni to pozostało do upadku Babilonu jeszcze 40 lat.

nie po tylko przed
Ez 40:1 Br „Roku dwudziestego piątego naszej niewoli, na początku roku, w dziesiątym dniu miesiąca, w czternaście lat po zburzeniu miasta, tego samego dnia ręka Pańska ukazała się nade mną i przeniosła mnie”
Ezechiel pisze że po, a dlaczego ty piszesz że przed?. I mała poprawka, nie 11 lat tylko 14 lat po zburzeniu miasta. czyli 51 odjąć 14 = 37 lat zostało do upadku Babilonu.
Jedenaście lat przed zburzeniem Ezechiel został uprowadzony a 14 lat po zburzeniu miał wizję i był to 33 rok króla Nabuchodonozora, czyli 12 lat przed objęciem władzy przez jego syna Ewil-Merodacha.

Anowi - 2008-07-12, 13:12

Cytat:
Anowi napisała:
Cytat:
Lucyfer napisał:

nie po tylko przed

Cytat:

Ezechiel pisze że po, a dlaczego ty piszesz że przed?.

Masz rację nie zrozumiałam Cię. Matematycznie tak, zgadza się. Mnie chodziło o to, że w 11 roku niewoli Ezechiela świątynia została zburzona (Eze 26:11). Czyli Ezechiel poszedł do niewoli w 8 roku króla Babilonu.
Z pozostałymi stwierdzeniami również się zgadzam. Powiedz mi tylko skąd wiesz, że 15 rok Tyberiusza to 29 r ne? Może załóż oddzielny wątek dotyczący chronologii biblijnej. Bo widzisz, rozgryzłam księżycowy kalendarz biblijny i wyszło mi, że Jezus w 29 roku ne. oddał swe życie, urodził się w 7 roku pne. A owe 30 lat gdy rozpoczął to nie są lata słoneczne.

Anowi - 2008-07-14, 10:56

Tu jest ukryta mapka zaćmień słońca w latach bliskich Jezusowi.

Bo wiecie, że do zaćmienia doszło gdy Jezus konał. A trwało ono aż trzy godziny (Mk 15:33).

A tutaj ukazany czas narodzin zbawiciela.

Dlaczego o tym wspomniałam w temacie o Babilonie? Lucyferze pisałeś o chronologii, że mieszam świecką z biblijną. Do tych dat doszłam sama i ucieszyło mnie, że ktoś również do nich doszedł innymi metodami poznawczymi, czy to przez badanie kosmosu, czy archeologię badając tabliczki klinowe. Czy rzeczywiście 15 rok Tyberiusza to 29 r ne? A jeżeli tak czy mógłbyś podać źródło, mam jeszcze jedno pytanie: Jaki czas dzieli Stary Testament od Nowego?

Anonymous - 2008-07-29, 14:16

Anowi napisał/a:
Tu jest ukryta mapka zaćmień słońca w latach bliskich Jezusowi.

Bo wiecie, że do zaćmienia doszło gdy Jezus konał. A trwało ono aż trzy godziny (Mk 15:33).

Nie wolno dopatrywać się tego niezwykłego zaćmienia słońca w normalnym cyklu słonecznym, było ono niezależne od słońca i planet bo to był znak od Boga.
Cytat:

A tutaj ukazany czas narodzin zbawiciela.

Dlaczego o tym wspomniałam w temacie o Babilonie? Lucyferze pisałeś o chronologii, że mieszam świecką z biblijną. Do tych dat doszłam sama i ucieszyło mnie, że ktoś również do nich doszedł innymi metodami poznawczymi, czy to przez badanie kosmosu, czy archeologię badając tabliczki klinowe. Czy rzeczywiście 15 rok Tyberiusza to 29 r ne? A jeżeli tak czy mógłbyś podać źródło, mam jeszcze jedno pytanie: Jaki czas dzieli Stary Testament od Nowego?
Tyberiusz objął rządy w 14 roku naszej ery w sierpniu i 15 rok jego panowania to rok 29 ne. Te źródła historyczne są prawdziwe bo w naszej erze mamy dobry kalendarz. Problem datowania dotyczy tylko czasu przed naszą era.
http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=109777
Kod:
Istnieje problem z datowaniem wielu starożytnych wydarzeń(Badacze rozmaicie je umiejscawiają w czasie.). Poszczególne artykuły podają różne daty tych samych bitew, zgonów itd.

Anowi - 2008-07-30, 09:33

Cytat:
Jaki czas dzieli Stary Testament od Nowego?

430 lat.

Yarpen Zirgin - 2008-07-30, 09:46

Anowi napisał/a:
Cytat:
Jaki czas dzieli Stary Testament od Nowego?

430 lat.

Mniej.
Około 175 lat między spisaniem ostatniej natchnionej księgi ST a pierwszej NT, około 120 lat pomiędzy spisaniem ostatniej natchnionej ksiegi ST a narodzinami Chrystusa lub 6 miesięcy pomiędzy narodzinami ostatniego proroka Starego Przymierza a narodzeniem Chrystusa.
Wszystko zależy od tego, co przyjmiemy za początek NT i koniec ST. :)

wit - 2008-08-03, 09:37

Warto byłoby jeszcze uwzględnić rok 70 n.e. czyli datę zburzenia świątyni jerozolimskiej, które to wydarzenie przepowiadane przez Jezusa, stanowiło przypieczętowanie kresu Starego Przymierza (por. Hebrajczyków 9:16,17).
Jachu - 2009-02-19, 13:59

Tak post factum dorzucę do tematu z przed mojego wejścia na forum:
Sivis Amariama - 2009-02-19, 14:54

"Dzieje świątyni jerozolimskiej" prof. dr hab. Tomasz Jelonek, WAM, Kraków 2004

"Świątynia jerozolimska, zbudowana przez Salomona, po burzliwych losach w roku 586 przed Chrystusem lugła w gruzach, stała się góra Syjonu - pustkowiem, że po niej krążą szakale (Lm 5,18)." (str. 47)

[pogrubienie ode mnie :-) ]

Wikipedia:
Cytat:
586 p.n.e.
Nabuchodonozor II zniszczył Jerozolimę, początek niewoli babilońskiej Żydów

http://pl.wikipedia.org/wiki/586_p.n.e.

Cytat:
data zdobycia i zburzenia Jerozolimy przez wojska babilońskiego króla Nabuchodonozora II. W wyniku dokładnych badań naukowych, opartych na porównaniu źródeł pisanych z symulacjami astronomicznymi ustalono ze stuprocentową pewnością, że do wydarzenia tego doszło w 4. roku panowania Nabuchodonozora II, to jest w 587 p.n.e. / 586 p.n.e.

(...)
Skrót chronologii biblijnej w opracowaniu Jamesa Usshera:
*586 p.n.e. Zniszczenie Jerozolimy przez Babilończyków

http://pl.wikipedia.org/w...ologia_biblijna

Jachu - 2009-02-19, 15:30

Ja tam wolę biblije dowody.
Sivis Amariama - 2009-02-19, 15:35

Biblia nie jest podręcznikiem do historii.
Jachu - 2009-02-19, 15:43

E tam,powiedz to Żydom,może Ci uwierzą.
Henryk - 2009-02-19, 15:46

Sivis Amariama napisał/a:
Biblia nie jest podręcznikiem do historii.

Fakt.
Lecz, czy fakty historyczne w Niej zapisane, nie są prawdziwe?

Sivis Amariama - 2009-02-19, 15:50

Jahu napisał/a:
E tam,powiedz to Żydom,może Ci uwierzą.

Oni to już wiedzą:>
No, przynajmniej krakowscy 8-)

Henryk napisał/a:
Fakt.
Lecz, czy fakty historyczne w Niej zapisane, nie są prawdziwe?

Fakty są prawdziwe, nie przeczę im. Wskazuję tylko, że data zburzenia świątyni wskazywana przez śwadków Jehowy jest fałszywa.