Wydarzenia - Ile trwało stworzenie świata?
Miriam - 2007-02-27, 21:39
Lach napisał: -
Cytat: | Jeśli chcesz dochodzić prawdy to nie tylko cytuj, ale sprawdź ścisłości tłumaczenia. Dla przykładu Bw ma około 2500 błędów w samym ST. Tu również podałaś będne tłuamczenie. W oryginale nie jest tu użyty liczebnik porządkowy - "pierwszy", ale liczebnik ogólny - "jeden" (ehad). Wszystko, co powiedziano do tego miesjca od pocżatku Biblii opisuje to, co się stało i nazywa to jednym dniem. Do takiego spojrzenia wraca potem w 2:4, gdzie mówi, że takie były dizeje Nieba i Ziemi w dniu, a w którym zostały uczynione. Znowu mowa o jakimś jednym dniu, w którym wszystko zostało uczynione. ZAtem, choć bardzoi kusi dosłowne 24 godzinne rozumeinie tekstu, to niestety oryginalna treść nie daje się wtłoczyć w załozenia kreacjonizmu młodej Ziemi... |
Lachu, przytoczę Ci inny przykład z Pisma Świętego.
Gdy Izraelici otrzymali od Boga mannę, czytamy o tym w 2 Księdze Mojżeszowej 16:26-27, Mojżesz powiedział im: -
„Przez sześć dni będziecie to zbierać, ale dnia siódmego jest sabat. W tym dniu tego nie będzie. A dnia siódmego wyszli niektórzy z ludu, aby zbierać, lecz nic nie znaleźli. I rzekł Pan do Mojżesza: Jak długo będziecie się wzbraniali przestrzegać
Moich przykazań i moich praw?”
Zobacz, przez sześć dni Izraelici zbierali mannę, a dnia siódmego nie było jej.
Nie ulega więc najmniejszej wątpliwości, że chodziło o literalne dni.
Wieczór i poranek to jedna doba 24-godzinna.
Miriam.
1 List Piotra 4:11.
Jamsen - 2007-06-05, 02:23
Maja. napisał/a: |
Nike, poważni bibliści i egzegeci - zarówno katoliccy, jak i protestanccy - utrzymują zgodnie,
że słowo "dzień" występujące w pierwszych rozdziałach księgi Genesis oznacza dobę 24 - godzinną. |
Poważnie tak uważają, ale poważnie się pomylili.
Nie da się biblijnie wyliczyć, ile trwał jeden dzień.
Najbardziej prawidłowy pogląd, to taki, że jeden dzień, to nieokreślony odcinek czasu.
Jamsen - 2007-06-05, 03:20
Miriam napisał/a: | Nie ulega więc najmniejszej wątpliwości, że chodziło o literalne dni. |
W przypadku Izraelitów owszem.
Natomiast, co powiesz na taki werset?
2 Piotra 3:8
Ale niech ten jeden fakt nie uchodzi waszej uwagi, umiłowani, że u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat — jak jeden dzień.
1 dzień = 1000 lat
Rodzaju 1:5
I Bóg zaczął nazywać światło Dniem, ciemność zaś nazwał Nocą. I nastał wieczór, i nastał ranek — dzień pierwszy.
1 dzień = czas w ciągu doby, gdy świeci słońce
Albo porównaj takie wersety:
Rodzaju 5:1
Oto księga dziejów Adama. W dniu, w którym Bóg stworzył Adama, uczynił go na podobieństwo Boże.
2 Piotra 3:7
Lecz za sprawą tego samego słowa teraźniejsze niebiosa i ziemia są odłożone dla ognia oraz zachowane na dzień sądu i zagłady ludzi bezbożnych.
Czy dzień sądu, to taki sam odcinek czasu, jak dzień, w którym Bóg stworzył Adama?
Anonymous - 2007-06-05, 18:14
tessa napisał/a: |
A czy dzisiaj Bóg odpoczywa ,czy też dalej stwarza świat? Skoro pisze,że w siódmym dniu odpoczął ,to ile już lat trwa ten odpoczynek Boży? |
No i od tego trzeba było zacząć. Bóg odpoczywa już 5948 lat i nadal trwa siódmy dzień jego odpoczynku. Jak długo jeszcze Bóg będzie odpoczywał? Tu trzeba użyć rozumu którego nam dał Bóg a wtedy dowiemy się ile czasu trwał jeden dzień stwarzania.
Ps. 90:4
4. Albowiem tysiąc lat w oczach twoich Jest jak dzień wczorajszy, który przeminął, I jak straż nocna.
(BW)Hebr. 4:3-9
3. Albowiem do odpocznienia wchodzimy my, którzy uwierzyliśmy, zgodnie z tym, jak powiedział: Jak przysiągłem w gniewie moim: Nie wejdą do mego odpocznienia, chociaż dzieła jego od założenia świata były dokonane.
4. O siódmym dniu bowiem powiedział gdzieś tak: I odpoczął Bóg dnia siódmego od wszystkich dzieł swoich.
5. A na tym miejscu znowu: Nie wejdą do odpocznienia mego.
6. Skoro więc jest tak, że niektórzy do niego wejdą, a ci, którym najpierw była zwiastowana dobra nowina, z powodu nieposłuszeństwa nie weszli,
7. Przeto znowu wyznacza pewien dzień,''dzisiaj'', mówiąc przez Dawida po tak długim czasie, jak to przedtem zostało powiedziane: Dziś jeśli jego głos usłyszycie, Nie zatwardzajcie serc waszych.
8. Gdyby bowiem Jozue wprowadził ich był do odpocznienia, nie mówiłby Bóg później o innym dniu.
9. A tak pozostaje jeszcze odpocznienie dla ludu Bożego;
(BW)
Anonymous - 2011-01-12, 22:24
Maja. napisał/a: | Jeżeli według Ciebie siódmy dzień trwa nadal, to dlaczego Pan Bóg mówi, że sześć dni będziemy pracować a siódmego dnia odpoczywać ...
... Nike, poważni bibliści i egzegeci - zarówno katoliccy, jak i protestanccy - utrzymują zgodnie, że słowo "dzień" występujące w pierwszych rozdziałach księgi Genesis oznacza dobę 24 - godzinną.
Ks. Cz. Jakubiec pisze: „Pierwszym … dziełem Boga było stworzenie „dnia”, a raczej doby. |
Tak naprawdę dzień 'Pierwszy' stwarzania, ma potrójną symbolikę. Po pierwsze: jako ogólnie pojęty dzień stwarzania, po drugie: dzień jako 'światłość' którym "rządzi słońce". Noc, jako 'ciemność' nie ma w tym wypadku nic wspólnego z dniem, jako 'światłością', gdyż nią "rządzi księżyc" ... i po trzecie: jako 'pierwowzór' Żydowskiego dnia zaczynającego się od 'wieczoru', jako pierwszej części dnia, jako doby, i kończącego się schyłkiem 'dnia' następnego, jako drugiej części doby.
Pytanie ... czy o wszystkich trzech aspektach 'dnia', zawartych w opisie pierwszego dnia stwarzania, możemy powiedzieć, że miały po 24 godziny? Dla mnie tylko 'trzeci' przykład odzwierciedla znaną nam 24 godzinną dobę! Drugi przykład mówi o połowie dnia i ma tylko 12 godzin ... i pytanie zasadnicze: ile miał zatem dzień 'Stwarzania'?
Jeżeli każdy dzień stwarzania był objęty ty samym cyklem czasowym, następującym po sobie według ustalonego rytmu, to wiemy na razie tyle, że każdy z owych dni stwarzania powinien mieć taką samą długość. Czy Stwórca zostawił nam jakąś wskazówkę, która może określić, ile trwał każdy z poszczególnych dni stwarzania?
Musimy zacząć od tego, że Stwórcy, jako jedynemu bytowi we wszechświecie, czas jest podporządkowany. Wszyscy inni są uzależnieni od czasu, który dla jednych może być z góry określony:
Biblia. napisał/a: | 1 Moj 6;3 BT (3) Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat. |
... lub może to być odcinek czasowy określany mianem 'na wieki', nie mówiący, według mnie, 'od kiedy ... ani dokąd'. To również upływający czas, z Bożą gwarancją, dla obdarowanego takimże, iż jego czas może być bardzo długi i nie musi się kończyć. Takimi właśnie mieliśmy być my ... ludzie:
Biblia. napisał/a: | Koh 3;11a BT (11) Wszystko pięknie uczynił w swoim czasie, nawet wieczność włożył w ich serca ... |
Przecież Adam miał nie umierać, miał żyć wiecznie:
Biblia. napisał/a: | 1 Moj 3;22 BT (22) I rzekł Jahwe Bóg: Oto człowiek stał się taki jak my: zna dobro i zło. Byleby tylko nie wyciągnął teraz ręki swej i nie zerwał owocu także z drzewa życia, i nie zjadł, a potem żył na wieki! |
... chyba że, złamie zakaz i wtedy miał umrzeć w 'dniu' w którym zgrzeszył. Czy Bóg dotrzymał obietnicy? Oczywiście. Adam zmarł w wieku 930 lat (1 Moj 5;5), a więc z Bożego punktu widzenia, w tym samym dniu, gdyż dla Boga jeden dzień jest jak tysiąc lat:
Biblia. napisał/a: | Ps 90;4 BT (4) Bo tysiąc lat w Twoich oczach jest jak wczorajszy dzień, który minął, niby straż nocna.
2 Pio 3;8 BT (8) Niech zaś dla was, umiłowani, nie będzie tajne to jedno, że jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień. |
A więc, w Biblii, jw., często spotykamy określenia stwierdzające, że dzień, dla JHWH, nie koniecznie musi oznaczać dobę:
Biblia. napisał/a: | Iz 34;8 BT (8) Bo to dla Jahwe dzień pomsty, rok odwetu dla Obrońcy Syjonu. |
Bożą nieskończoność, wieczność i nieśmiertelność najczęściej wyraża się w Biblii słowami 'Wieki Wieków':
Biblia. napisał/a: | 5 Moj 32;40 BT (40) Gdyż podniosę ku niebu rękę moją I powiem: Ja żyję na wieki.
1 Kro 16;36 BT (36) Błogosławiony Jahwe, Bóg Izraela, Od wieków aż na wieki!I powiedział cały lud: Amen, i chwalił Jahwe.
Ps 9;8 BT (8) Lecz Jahwe trwa na wieki, Ustawia na sąd tron swój.
Ps 10;16 BT (16) Jahwe jest królem na wieki wieków; Z ziemi jego znikną poganie. |
Tą nieprzemijającą cechą wieczności Bóg Ojciec obdarował, po zmartwychwstaniu, swego syna Jezusa:
Biblia. napisał/a: | Obj 1;18 Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła. |
A co z długością dnia stwarzania? Biblia daje nam pewną i jasną wskazówkę. Każdy z sześciu dni stwarzania miał swój początek i koniec. Wszystkie sześć dni zaczęły się i kończyły w określonym porządku czasowym. Jeden tylko, ten ostatni ... siódmy, rozpoczął się i ... nie skończył! Trwa nadal: "i odpoczął dnia siódmego od wszelkiego dzieła swego, które uczynił" 1 Moj 2;2b BW
Biblia. napisał/a: | Ps 95;9-11 BW (9) Gdzie kusili mnie ojcowie wasi, Doświadczali mnie, chociaż widzieli dzieło moje. (10) Przez czterdzieści lat czułem odrazę do tego rodu I rzekłem: Lud ten błądzi sercem i nie zna dróg moich. (11) Dlatego przysiągłem w gniewie swoim: Nie wejdą do odpocznienia mego.
Heb 3;9-11 BW (9) gdzie kusili mnie ojcowie wasi i wystawiali na próbę, chociaż oglądali dzieła moje przez czterdzieści lat. (10) Dlatego miałem wstręt do tego pokolenia i powiedziałem: Zawsze ich zwodzi serce; nie poznali też oni dróg moich, (11) tak iż przysiągłem w gniewie moim: Nie wejdą do odpocznienia mego.
Heb 4;1,3 BW Gdy tedy obietnica wejścia do odpocznienia jego jest jeszcze ważna, miejmy się na baczności, aby się nie okazało, że ktoś z was pozostał w tyle. (3) Albowiem do odpocznienia wchodzimy my, którzy uwierzyliśmy, zgodnie z tym, jak powiedział: Jak przysiągłem w gniewie moim: Nie wejdą do mego odpocznienia, chociaż dzieła jego od założenia świata były dokonane. (4) O siódmym dniu bowiem powiedział gdzieś tak: I odpoczął Bóg dnia siódmego od wszystkich dzieł swoich. (5) A na tym miejscu znowu: Nie wejdą do odpocznienia mego. (6) Skoro więc jest tak, że niektórzy do niego wejdą, a ci, którym najpierw była zwiastowana dobra nowina, z powodu nieposłuszeństwa nie weszli, |
Właśnie długość tego ostatniego, siódmego dnia, jest dla nas wskazówką, ile czasowo miał każdy z poprzedzających ów 'Odpoczynek', dzień. Biblia mówi jednoznacznie: ów dzień 'Odpocznienia' trwa nadal! On się jeszcze nie skończył i każdy z nas może jeszcze do 'Niego' wejść.
Poza tym Bóg nie powiedział nigdy, że 'zakończył' już Swe dzieło stwarzania, lecz że 'Odpoczął' od tego co uczynił dotąd, co może świadczyć, że po upływie siódmego dnia 'Odpocznienia' nastąpi najprawdopodobniej kolejny dzień stwarzania. Skąd taka pewność! Ano stąd, że Jahwe jest 'Stwórcą' a stwórca 'Stwarza', a zapewnienie tego, że uczyni nowe rzeczy odnajdujemy w Jego spisanym Słowie:
Biblia. napisał/a: | Obj 21;5 BW (5) I rzekł Ten, który siedział na tronie: Oto wszystko nowym czynię. I mówi: Napisz to, gdyż słowa te są pewne i prawdziwe. |
Zatem wydaje się być logicznym, że siódmy dzień, zwany dniem 'Odpocznienia', musiał zacząć się jak każdy poprzedni dzień o którym napisano: "i nastał wieczór, i nastał poranek", i musi trwać w przestrzeni czasowej tyle samo ile poprzednie dni stwarzania. Tamte już się skończyły, ten, siódmy, trwa nadal ... trwa już od około 6000 lat i będzie jeszcze trwał kolejne 1000, już pod panowaniem Jezusa Króla, który uwięzi na ten czas sprawcę całego dotychczasowego 'zamieszania':
Biblia. napisał/a: | Obj 20;2,3,7 BT (2) I pochwycił Smoka, Węża starodawnego, którym jest diabeł i szatan, i związał go na tysiąc lat. (3) I wtrącił go do Czeluści, i zamknął, i pieczęć nad nim położył, by już nie zwodził narodów, aż tysiąc lat się dopełni. A potem ma być na krótki czas uwolniony. (7) A gdy się skończy tysiąc lat, z więzienia swego szatan zostanie zwolniony. |
... co w sumie daje 7000 lat, siódmego, ostatniego, jak dotąd, dnia stwarzania, którego JHWH nazwał 'Odpocznieniem'. Gdyby dni stwarzania trwały 24 godziny, to ostatni, siódmy dzień, musiał by się również już dawno skończyć a tak się nie stało ... on trwa nadal, co jednoznacznie zadaje kłam tezie 24-ro godzinnego dnia stwarzania.
Wedle powyższych faktów, możemy zakładać, że Stwórca zaczął swe wielkie dzieło 'adoptowania ziemi na mieszkanie dla dusz żyjących' jakieś 48 tysięcy lat temu (6 x rozpoczętych i zakończonych dni po 7000 lat każdy + 6000 lat trwania, jak dotąd, dnia 'odpocznienia') i zakończy swe 'Odpocznienie' za około tysiąc lat i prawdopodobnie ponownie usłyszymy formułę zakończenia, tym razem dnia siódmego: "i nastał wieczór, i nastał poranek" ... dzień siódmy , a po nich słowa: "oto wszystko nowym czynię".
Jak dotąd minęło jakieś 85% ostatniego dnia 'Odpocznienia' i świat znajduje się teraz na 'zakręcie dziejów' a żyjący dziś muszą opowiedzieć się, czy chcą zobaczyć wielki finał zwany 1000 letnim 'Osądzaniem' winnych zaistniałej sytuacji i zaprowadzaniem, wraz ze zmartwychwstałymi, nowego Bożego ładu, czy ... nie zależy im na życiu wiecznym swoim i swoich bliskich. Innej alternatywy nie ma, dlatego jak mówi Biblia: „Gdy tedy obietnica wejścia do odpocznienia jego jest jeszcze ważna, miejmy się na baczności, aby się nie okazało, że ktoś z was pozostał w tyle” Heb 4;1 BW.
Biblia. napisał/a: | Obj 20;4a BT (4) I ujrzałem trony - a na nich zasiedli /sędziowie/, i dano im władzę sądzenia ...
Dzie 10;42 BT (42) On nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych.
1 Kor 6;2 BT (2) Czy nie wiecie, że święci będą sędziami tego świata? |
... tak ja to widzę!
din - 2011-04-08, 13:42
Jeśli chodzi o stworzenie ziemi to ona mogła powstać nagle. Może kosmos
formował się dłużej..
din - 2011-05-06, 08:13
Wszechświat jest bardzo wielki więc zapewne formował się w odpowiednim czasie.
Anonymous - 2011-05-06, 11:13
Riva napisał/a: | Wszechświat jest bardzo wielki więc zapewne formował się w odpowiednim czasie. |
Osobiście, głowę daję że w odpowiednim.
pozdrawiam
Anna01 - 2011-05-10, 10:35
"Jeden dzień" boski to miliardy lat.
Cytat: | 1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch2 Boży unosił się nad wodami.
3 Wtedy Bóg rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość. 4 Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. 5 I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą. |
Aby "stała się światłość" musi być Słońce. Według wersetu 1 najpierw Bóg stworzył Ziemię, a potem Słońce , bo przecież w kosmosie jest ciemno i tylko wtedy "staje się jasność" gdy promienie słoneczne natrafią na obiekt np. Ziemię. Dopiero wtedy Bóg spowodował obrót Ziemi, aby był dzień i noc (światłość i ciemność).
Gdyby najpierw stworzył Słońce to nie byłoby ciemności.
Wszystko to trochę pogmatwane.
din - 2011-05-26, 12:05
Są dowody na to że ziemia powstała Nagle. Tak zwane Radioaureole..
Wskazują że skały powstały nagle...
AQQ - 2011-05-26, 12:20
Riva napisał/a: | Są dowody na to że ziemia powstała Nagle. Tak zwane Radioaureole..
Wskazują że skały powstały nagle... |
Mylisz się. Ziemia i cały kosmos został stworzony dokładnie dnia 26 maja 2011 roku o godzinie 12.17:24 czasu środkowoeuropejskiego.. Od razu "na chodzie", ze skamienielinami, całą "historią" itp. I ze wszystkimi wpisami na tym forum, które mają wskazywac, jakoby historia biegła już przed tą datą. Ale nie daj się zwieść:)))))
din - 2011-05-26, 12:25
Nie wiem jak to rozumieć AQQ . Możesz szerzej ???
Anowi - 2011-05-26, 12:40
Anna01 napisał/a: | "Jeden dzień" boski to miliardy lat.
Cytat: | 1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch2 Boży unosił się nad wodami.
3 Wtedy Bóg rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość. 4 Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. 5 I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą. |
Aby "stała się światłość" musi być Słońce. Według wersetu 1 najpierw Bóg stworzył Ziemię, a potem Słońce , bo przecież w kosmosie jest ciemno i tylko wtedy "staje się jasność" gdy promienie słoneczne natrafią na obiekt np. Ziemię. Dopiero wtedy Bóg spowodował obrót Ziemi, aby był dzień i noc (światłość i ciemność).
Gdyby najpierw stworzył Słońce to nie byłoby ciemności.
Wszystko to trochę pogmatwane. |
jest napisane w którymś psalmie, że Bóg w ciemności się ukrywa - jakoś tak - czyli na początku była ciemność a potem dopiero stała się światłość i przyczyną tej światłości nie było Słońce - światłość jest synem ciemności.
din - 2011-05-26, 12:45
Jak już stwierdziłem te radioaureole potwierdzają że ziemia została stworzona nagle..
Anowi - 2011-05-26, 12:48
Riva napisał/a: | Jak już stwierdziłem te radioaureole potwierdzają że ziemia została stworzona nagle.. |
w mgnieniu oka czy jeszcze szybciej?
|
|
|