To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Dusza - Łotr nie jest w Raju

ShadowLady86 - 2016-10-23, 14:51

karol210 napisał/a:
Niektórzy określają to jako przedsionki piekła lub nieba,bo trzeba być martwym by tam dotrzeć do głownego wymiaru.

Tyle że według wierzeń żydowskim, do owego raju/trzeciego nieba (szeolu?) można było dotrzeć będąc żywym, i wrócić. Dotarł tam Paweł i wrócił. Według innych wierzeń, dotarł tam także Henoch, Adam, być może Eliasz. Wszyscy oni w trakcie "porwania" byli żywi.

karol210 napisał/a:
Ci co umierają nie widzą jeszcze Boga...ale daje się odczuć pomocną rękę jakby miłość Chrystusa

Dokładnie. Jezus po śmierci przebywał w owym raju, ale nie oglądał Boga. Potem zmartwychwstał, a łotr oczywiście tam pozostał. Jezus dopiero po zmartwychwstaniu wstąpił do Boga.

Rzekł do niej Jezus: "Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"
[J 20: 17]

Jachu - 2016-10-23, 15:44

ShadowLady86 napisał/a:
Dokładnie. Jezus po śmierci przebywał w owym raju, ale nie oglądał Boga. Potem zmartwychwstał, a łotr oczywiście tam pozostał. Jezus dopiero po zmartwychwstaniu wstąpił do Boga.

Rzekł do niej Jezus: "Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"

Sprzeczność sama w sobie
Jezus przebywał w grobie,a zmartwychwstał "dnia trzeciego"

A po swoim zmartwychwstaniu,przez 40 dni ukazywał się jeszcze uczniom pod różnymi postaciami.

Dz.Ap. 1:7-12
7. Rzekł do nich: Nie wasza to rzecz znać czasy i chwile, które Ojciec w mocy swojej ustanowił,
8. Ale weźmiecie moc Ducha Świętego, kiedy zstąpi na was, i będziecie mi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi.
9. I gdy to powiedział, a oni patrzyli, został uniesiony w górę i obłok wziął go sprzed ich oczu.
10. I gdy tak patrzyli uważnie, jak On się oddalał ku niebu, oto dwaj mężowie w białych szatach stanęli przy nich
11. I rzekli: Mężowie galilejscy, czemu stoicie, patrząc w niebo? Ten Jezus, który od was został wzięty w górę do nieba, tak przyjdzie, jak go widzieliście idącego do nieba.
12. Wtedy powrócili do Jerozolimy z Góry, zwanej Oliwną, która leży w pobliżu Jerozolimy w odległości drogi na jeden sabat.
(BW)

ShadowLady86 - 2016-10-23, 15:49

Nie ma sprzeczności, jeśli przeczytasz wcześniejszy post i zobaczysz, czym jest trzecie niebo/ raj.
Jachu - 2016-10-23, 16:01

ShadowLady86 napisał/a:
Nie ma sprzeczności, jeśli przeczytasz wcześniejszy post i zobaczysz, czym jest trzecie niebo/ raj.

Doskonale wiem co znaczy symbolika trzeciego nieba i raju

2 Piotr. 3:4-7
4. I mówić: Gdzież jest przyobiecane przyjście jego? Odkąd bowiem zasnęli ojcowie, wszystko tak trwa, jak było od początku stworzenia.
5. Obstając przy tym, przeoczają, że od dawna były niebiosa i była ziemia, która z wody i przez wodę powstała mocą Słowa Bożego
6. Przez co świat ówczesny, zalany wodą, zginął.
7. Ale teraźniejsze niebo i ziemia mocą tego samego Słowa zachowane są dla ognia i utrzymane na dzień sądu i zagłady bezbożnych ludzi.
(BW)

BTW.
http://www.nastrazy.pl/archiwum/1968_3_01.htm

ShadowLady86 - 2016-10-23, 16:09

W tym tekście słowa "trzecie niebo" i "raj" nawet się nie pojawiają.
Jachu - 2016-10-23, 16:28

Chyba dobrze wiesz,że do potopu ,był świat pierwszy,-pierwszy dla ludzi.
Po potopie do teraz,jest drugi świat,który ma swoje" Nieba" i swoje "ziemie"
A po przyjściu Chrystusa,na ziemi/nad zirmią panować będzie Trzecie Niebo,a Ziemia będzie przywracana do doskonałości.

W symbolce biblijnej:
Świat, to epoka
Ziemia to ludzkie społeczeństwo
Zaś Niebo,to władza duchowa, to zwierzchności nadziemskie,-duchowe.

Do potopu było społeczeństwo ludzkie pod protektoratem aniołów (którzy zgrzeszyli),sprowadzili grzech na Człowieka,a w rezultacie tylko 8 osób zostało zachowanych przy życiu

Obecnie Świat,to jest ogół tego co widzimy dookoła nas,to obecny zły porządek na tym Świecie.
Ziemia tego świata,to ludy, narody,języki

Niebiosa obecne,to wszelkiej maści organizacje i prądy religijne

To wszystko ma być usunięte,- będą nowe Niebiosa,a właściwie Niebo,jako nadzór duchowy doskonały nad Ziemią,czyli odnawianym i odnowionym społeczeństwem ludzkim,a to wszystko razem wziąwszy, będzie Trzecim(w kolejności) Światem

Owe nowe Niebiosa to władza Chrystusa z Jego Kościołem nad Ziemią,-Ziemskim społeczeństwem.

Wówczas to Ziemia będzie przyprowadzana do stanu Doskonałego Raju dla Ludzkości

Jachu - 2016-10-23, 16:42

ShadowLady86 napisał/a:
W tym tekście słowa "trzecie niebo" i "raj" nawet się nie pojawiają.

Ale przecież chodzi o to:

2 Kor 12:2
2. Znam człowieka w Chrystusie, który przed czternastu laty - czy w ciele - nie wiem, czy poza ciałem - też nie wiem, Bóg to wie - został porwany aż do trzeciego nieba.
(BT)
Paweł pisał o sobie,o wizji jaką miał. Myślisz,że konfabulował??? :aaa:

karol210 - 2016-10-23, 17:01

Jachu ale dobrze piszesz i niemusisz POWIEKSZAC liter jak jakischs down możesz jeszcze dodać pieczątkę z ziemniaka 😀

Rozumujesz dobrze tyle że nie pojmujesz za ciorta ,,ducha'' i jego działania.
Mowa o tym że bardzo trzymasz sie materialistycznie Biblii i niewiele z niej zrozumiesz bo materialistycznie pojmujesz sprawy duchowe.

Jezus oczywiście 3 dnia zmartwychwstał ale pomyśl czemu Ducha polecał Ojcu.... :prosze: bo chyba coś się dzieje z Duchem po śmierci

PS:A jal myślisz kto ogłosił dobrą Nowinę w Szeolu? To pisze w Piśmie zrozum całą Biblię .

Czy Ty się przypadkiem nie zapominasz?

karol210 - 2016-10-23, 17:25

ShadowLady86 napisał/a:
karol210 napisał/a:
Niektórzy określają to jako przedsionki piekła lub nieba,bo trzeba być martwym by tam dotrzeć do głownego wymiaru.

Tyle że według wierzeń żydowskim, do owego raju/trzeciego nieba (szeolu?) można było dotrzeć będąc żywym, i wrócić. Dotarł tam Paweł i wrócił. Według innych wierzeń, dotarł tam także Henoch, Adam, być może Eliasz. Wszyscy oni w trakcie "porwania" byli żywi.

karol210 napisał/a:
Ci co umierają nie widzą jeszcze Boga...ale daje się odczuć pomocną rękę jakby miłość Chrystusa

Wróćmy do tego tematu

ShadowLady86 - 2016-10-23, 17:33

Jachu napisał/a:
Ale przecież chodzi o to:

2 Kor 12:2
2. Znam człowieka w Chrystusie, który przed czternastu laty - czy w ciele - nie wiem, czy poza ciałem - też nie wiem, Bóg to wie - został porwany aż do trzeciego nieba.
(BT)
Paweł pisał o sobie,o wizji jaką miał. Myślisz,że konfabulował??? :aaa:

Chodzi o to, że w Twoim tekście "Na straży" nie ma o tym wzmianki.

Bobo - 2016-10-23, 17:35

karol210 napisał/a:
A jal myślisz kto ogłosił dobrą Nowinę w Szeolu? To pisze w Piśmie zrozum całą Biblię .

Zacytuj dokładnie ten werset, że Jezus w Szeolu głosił 'dobrą nowinę'. Możesz? Bo bez tego dalej ani rusz!

Krystian - 2016-10-23, 17:35

Jachu napisał/a:
Według takiej narracji,to łotr powinien być o trzy dni szybciej w niebie niż Jezus,bo On dopiero Trzeciego Dnia Zmartwychwstał

Oczywiście Jachu :-)
Lukian jako rzymski katolik musi bronić ich bzdurnej nauki.
Śmiem nawet napisać, że jest księdzem i czerpie z tych doktryn kasę, ponieważ przeciętnych katolików takie rzeczy nie interesują.

ShadowLady86 - 2016-10-23, 17:40

Bobo napisał/a:
Zacytuj dokładnie ten werset, że Jezus w Szeolu głosił 'dobrą nowinę'. Możesz? Bo bez tego dalej ani rusz!

Prawdopodobnie chodzi o te wersety.

18 Chrystus bowiem również raz jeden umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia przez Ducha. 19 W Nim poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu [1 P 3: 18-19]

Duchy zamknięte w więzieniu te duchy to upadli aniołowie, którzy zostali ukarani za obcowanie z ziemskimi kobietami. Według Księgi Henocha, znajdowały się one właśnie w trzecim niebie/ raju.

Bobo - 2016-10-23, 17:49

ShadowLady86 napisał/a:
Prawdopodobnie chodzi o te wersety.

Dobrze wiem, że o te wersety chodzi. Dlaczego w tym przekładzie, jaki zacytowałaś, słowo ZBAWIENIE jest w nawiasie?
Gdyż nie ma go w tekście greckim w żadnym odpisie. Tak więc CO ogłosił Jezus tym duchom? Ogłosić można różne rzeczy, niekoniecznie zbawienie.
Druga sprawa, to KIEDY Jezus ogłosi to co ogłosił? Piotr stwierdza wprost: po ozywieniu duchem. Kiedy to OŻYWIENIE nastąpiło?

Krystian - 2016-10-23, 18:11

ShadowLady86 napisał/a:
Duchy zamknięte w więzieniu te duchy to upadli aniołowie, którzy zostali ukarani za obcowanie z ziemskimi kobietami. Według Księgi Henocha, znajdowały się one właśnie w trzecim niebie/ raju.

Jak dodasz apokryfy, to nigdy Biblia nie będzie spójna.