Postacie - Kobiety w Biblii ....
rol23 - 2017-04-06, 13:29
tom68 napisał/a: | Uwazam ze kobiety moga nauczac w zborach i nie musza milczec |
Jaki ma być status tych kobiet? Czy to mają być panny (dziewice), czy może mężatki posiadające dzieci? Możemy się nad tą propozycją pochylić, ale to nie będzie takie łatwe.
tom68 - 2017-04-06, 13:53
To mają być dobre wierzące kobiety znające ewangelie i żyją według niej a podobnie jest mężczyznami i tyle
ShadowLady86 - 2017-04-06, 16:08
Posty na temat wybicia Madianitów przeniesiono TUTAJ
Posty na temat różnic w imionach głównej Dwunastki apostołów przeniesiono TUTAJ
Posty na temat Deizmu zostały przeniesione TUTAJ
rol23 - 2017-04-06, 16:34
tom68 napisał/a: | To mają być dobre wierzące kobiety znające ewangelie i żyją według niej a podobnie jest mężczyznami i tyle |
Jak to tylko tyle? A kim Ty jesteś że tak sobie chcesz decydować o tych kobietach? Dla mężczyzn mamy jasne kryteria w Piśmie Świętym:
Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa, pożąda dobrego zadania. 2 Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, 3 nie przebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, 4 dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. 5 Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży? 6 Nie [może być] świeżo ochrzczony, ażeby wbiwszy się w pychę nie wpadł w diabelskie potępienie. 7 Powinien też mieć dobre świadectwo ze strony tych, którzy są z zewnątrz, żeby się nie naraził na wzgardę i sidła diabelskie.
8 Diakonami tak samo winni być ludzie godni, w mowie nieobłudni, nie nadużywający wina, niechciwi brudnego zysku, 9 [lecz] utrzymujący tajemnicę wiary w czystym sumieniu. 10 I oni niech będą najpierw poddawani próbie, i dopiero wtedy niech spełniają posługę, jeśli są bez zarzutu. 11 Kobiety również - czyste, nieskłonne do oczerniania, trzeźwe, wierne we wszystkim. 12 Diakoni niech będą mężami jednej żony, rządzący dobrze dziećmi i własnymi domami. 13 Ci bowiem, skoro dobrze spełnili czynności diakońskie, zdobywają sobie zaszczytny stopień i ufną śmiałość w wierze, która jest w Chrystusie Jezusie.
booris - 2017-04-06, 17:09
A ty,rol23,to juz biskupem jestes albo diakonem?Ktos cie poddal probie i stwierdzil,ze jestes bez zarzutu?Masz dobre swiadectwo ze strony tych,ktorzy sa na zewnatrz?
tom68 - 2017-04-06, 17:16
A jakie kryteria miała kobieta z Samarii albo Maria Magdalena że Jezus wybrał je by głosiły Ewangelie innym
rol23 - 2017-04-06, 20:05
booris napisał/a: | A ty,rol23,to juz biskupem jestes albo diakonem?Ktos cie poddal probie i stwierdzil,ze jestes bez zarzutu?Masz dobre swiadectwo ze strony tych,ktorzy sa na zewnatrz? |
Ja nie pretenduję do biskupa, ponieważ może być mężem tylko jednej żony, a ja przewiduję mieć kilka.
Andżelika_FS - 2017-04-06, 20:14
rol23 napisał/a: | booris napisał/a: | A ty,rol23,to juz biskupem jestes albo diakonem?Ktos cie poddal probie i stwierdzil,ze jestes bez zarzutu?Masz dobre swiadectwo ze strony tych,ktorzy sa na zewnatrz? |
Ja nie pretenduję do biskupa, ponieważ może być mężem tylko jednej żony, a ja przewiduję mieć kilka. |
Przewidywania, zamiary i sny o wielkości, jakże piękne fantazje można w ten sposób hodować...
"Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" napisał A.A.Milne w Kubusiu Puchatku. Ze szczerego serca życzę Ci nie zmieniania zamiaru, tylko pełnej realizacji, zakończonej odsiadką w więzieniu z art. 206 Kodeksu karnego (bigamia). Choć jako realistka - niestety - zdaję sobie sprawę, że podobnie jak Puchatek po prostu zmienisz zamiar, zanim dorobisz się kilku żon.
Henryk - 2017-04-06, 21:20
Andżelika_FS napisał/a: | Choć jako realistka - niestety - zdaję sobie sprawę, że podobnie jak Puchatek po prostu zmienisz zamiar, zanim dorobisz się kilku żon. |
Poczekajmy wpierw na pierwszą.
O ile potrafi zgwałcić?!
sio - 2017-04-06, 22:23
KOBIETY W BIBLII
booris - 2017-04-07, 12:15
rol23 napisał/a: | Ja nie pretenduję do biskupa, ponieważ może być mężem tylko jednej żony, a ja przewiduję mieć kilka. |
Najpierw piszesz,ze dla mezczyzn Biblia okresla jasne kryteria,a teraz stwierdzasz ze nie zamierzasz sie do nich stosowac. Mozna wyciagnac z tego trzy wnioski:
-masz gdzies Biblie
-nie jestes mezczyzna
-masz gdzies Biblie i nie jestes mezczyzna.
Twoje posty na forum zdecydowanie wskazuja na ten trzeci.
A co do twoich przewidywan...zacznij przewidywac pogode.Zdecydowanie wieksze prawdopodobienstwo,ze twoje przewidywania sie sprawdza.
rol23 - 2017-04-07, 13:23
booris napisał/a: | rol23 napisał/a: | Ja nie pretenduję do biskupa, ponieważ może być mężem tylko jednej żony, a ja przewiduję mieć kilka. |
Najpierw piszesz,ze dla mezczyzn Biblia okresla jasne kryteria,a teraz stwierdzasz ze nie zamierzasz sie do nich stosowac. |
A gdzie ja napisałem, że nie zamierzam się stosować do Bożych zaleceń?
booris - 2017-04-07, 18:38
rol23 napisał/a: |
A gdzie ja napisałem, że nie zamierzam się stosować do Bożych zaleceń? |
A zamierzasz?Bo z twoja radosna tworczosc na tym forum,zdecydowanie temu zaprzecza.
rol23 - 2017-04-07, 22:04
booris napisał/a: | rol23 napisał/a: |
A gdzie ja napisałem, że nie zamierzam się stosować do Bożych zaleceń? |
A zamierzasz?Bo z twoja radosna tworczosc na tym forum,zdecydowanie temu zaprzecza. |
Widać, że znowu czegoś nie zrozumiałeś. Ale możesz pytać, to spróbuję wytłumaczyć.
booris - 2017-04-08, 08:55
rol23 napisał/a: |
Widać, że znowu czegoś nie zrozumiałeś. Ale możesz pytać, to spróbuję wytłumaczyć. |
Zabawny jestes.
|
|
|