Postacie - Czy Maryja jest w niebie ....
Queza - 2017-08-21, 20:24
BoaDusiciel napisał/a: | Queza napisał/a: | Jednorożec to symbol Chrystusa. |
Zaprawdę godne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne !
Ale właściwie dlaczego jednorożec ? |
Wszystko przez róg Jednorożca, który ma podobno magiczną moc, ale to stworzenie to fantastyka.
Manna z nieba - 2017-08-22, 16:15
Albertus napisał/a: | Manna z nieba napisał/a: | Temat brzmi: Czy Maryja jest w niebie.
Moja odpowiedź: Nie, nie jest w niebie. |
A na jakiej podstawie taka twoja odpowiedź? |
Leciałam wielokrotnie samolotem w różne miejsca.
Pilot podawał wysokość (ponad 10000 metrów nad ziemią), a pogoda ostatnio była piękna i nie widziałam tam Marii w niebie.
Albertus - 2017-08-22, 16:36
(ponad 10000 km nad ziemią)
masz dużo szczęścia że nie wpadliście tym samolotem na jakiegoś satelitę telekomunikacyjnego bo na tej wysokości często przelatują...
Manna z nieba - 2017-08-22, 16:40
Albertus napisał/a: | (ponad 10000 km nad ziemią)
masz dużo szczęścia że nie wpadliście tym samolotem na jakiegoś satelitę telekomunikacyjnego bo na tej wysokości często przelatują... |
Poprawiłam na metry, przepraszam za literówkę.
Żeby było jeszcze jaśniej - ponad 10 km nad ziemią 🙂
Albertus - 2017-08-22, 16:42
Cytat: | Żeby było jeszcze jaśniej - ponad 10 km nad ziemią 🙂 |
To tam twoim zdaniem znajduje się niebo?
Nie zauważyłaś że dyskutowaliśmy o niebie w kontekście wiary chrześcijańskiej?
Manna z nieba - 2017-08-22, 16:45
Albertus napisał/a: | Cytat: | Żeby było jeszcze jaśniej - ponad 10 km nad ziemią 🙂 |
To tam twoim zdaniem znajduje się niebo? |
Dużo,dużo wyżej i w kosmosie tez nikt Marii nie widział.
Tak, tam się znajduje niebo.
Albertus - 2017-08-22, 16:46
Nie zauważyłaś że dyskutowaliśmy o niebie w kontekście wiary chrześcijańskiej?
Manna z nieba - 2017-08-22, 16:49
Albertus napisał/a: | Nie zauważyłaś że dyskutowaliśmy o niebie w kontekście wiary chrześcijańskiej? |
Zauważyłam, droczę się trochę,ale sam odpowiedziałeś na to pytanie 🙂
W kontekście wiary to prawdą i zarówno nieprawdą może być wszystko.
Wiara w Smerfy czy krasnoludki nie powoduje automatycznie, że one naprawdę istnieją.
Albertus - 2017-08-22, 16:51
Czy masz może coś jeszcze interesującego do powiedzenia w temacie " Czy Maryja jest w niebie"?
Manna z nieba - 2017-08-22, 17:02
Albertus napisał/a: | Czy masz może coś jeszcze interesującego do powiedzenia w temacie " Czy Maryja jest w niebie"? |
Pytałeś wiec odpowiedziałam dlaczego uważam, ze nie ma Marii w niebie.
Na tej samej podstawie uwazam, że nie ma wioski Smerfów w lesie.
Albertus - 2017-08-22, 17:04
Manna z nieba napisał/a: | Albertus napisał/a: | Czy masz może coś jeszcze interesującego do powiedzenia w temacie " Czy Maryja jest w niebie"? |
Na tej samej podstawie uwazam, że nie ma wioski Smerfów w lesie. |
A czy wierzysz w istnienie Boga?
Manna z nieba - 2017-08-22, 17:16
Albertus napisał/a: | Manna z nieba napisał/a: | Albertus napisał/a: | Czy masz może coś jeszcze interesującego do powiedzenia w temacie " Czy Maryja jest w niebie"? |
A czy wierzysz w istnienie Boga? |
Tak, wierzę w Boga lecz nie takiego jakim widzą go założyciele różnych religii.
Racjonalnie można uzasadnić istnienie jedynie Boga bezosobowego, będącego konstruktorem świata rozumianego jako mechanizm oraz Boga będącego źródłem prawa naturalnego.
O istnieniu duchowej siły sprawczej świadczy racjonalny porządek świata materialnego.
Bóg-Stwórca jest konstruktorem przyrody, dla której ustanawia prawa i dalej już nie ingeruje w jej rozwój przyrodniczy, społeczny czy osobniczy.
To możemy zaobserwować. Wszystko inne to wyobraźnia człowieka.
Albertus - 2017-08-22, 19:21
Manna z nieba napisał/a: | Albertus napisał/a: | Manna z nieba napisał/a: | Albertus napisał/a: | Czy masz może coś jeszcze interesującego do powiedzenia w temacie " Czy Maryja jest w niebie"? |
A czy wierzysz w istnienie Boga? |
Tak, wierzę w Boga lecz nie takiego jakim widzą go założyciele różnych religii.
Racjonalnie można uzasadnić istnienie jedynie Boga bezosobowego, będącego konstruktorem świata rozumianego jako mechanizm oraz Boga będącego źródłem prawa naturalnego.
O istnieniu duchowej siły sprawczej świadczy racjonalny porządek świata materialnego.
Bóg-Stwórca jest konstruktorem przyrody, dla której ustanawia prawa i dalej już nie ingeruje w jej rozwój przyrodniczy, społeczny czy osobniczy.
To możemy zaobserwować. Wszystko inne to wyobraźnia człowieka. |
Tylko dlaczego uważasz że to Bóg bezosobowy?
Konstruktor i Ustanowiciel praw przyrody bezosobowy? Na czym miałaby polegać ta Jego bezosobowość?
I skąd pewność że ten Konstruktor już więcej nie ingeruje w to co się dzieje na świecie?
Dlaczego miałby nie ingerować?
To że akurat ty albo ja nie widzieliśmy takich ingerencji to przecież nie jest dowód na to że nie może ingerować i że tego nie robi.
Jeśli przecież na początku ustanowił prawa i konstrukcję świata to chyba miał w tym jakiś cel?
RN - 2017-08-23, 00:00
1. Maryi nie ma w niebie, bo niebo nie jest miejscem lecz umowną nazwą przestrzeni kosmicznej.
Jeżeli nawet założyć, że Maryja jest w tej przestrzeni kosmicznej ( niebo ) w wymiarze duchowym, to na to również nie ma najmniejszych dowodów.
2. Tylko Bóg rozumiany bezosobowo, jako Wyższa Siła czy Inteligencja może objąć swoim ''wzrokiem'' całość swej posiadłości wraz z inwentarzem bez konieczności przemieszczania się i potrzeby na to czasu.
W tych miejscach Biblii, gdzie Boga widzi się osobowo, Bóg jest ograniczony chociażby wszechwiedzą czy wszechobecnością
Np. Bóg pyta się Adama gdzie jest. Zstępuje z nieba, aby zobaczyć wieżę. Chce iść zobaczyć jak postępują mieszkańcy Sodomy itp.
3. Moim zdaniem Bóg ingeruje w losy ludzi. Sprawą dyskusyjną dla mnie może być, czy ta ingerencja jest ciągła, według tego samego wzoru dotykać wszystkich, czy ile w tym wszystkim jest miejsca na wolną wolę .
Taką widoczną dla wszystkich ingerencją Bożą, były chociażby losy samolotu TU 154
Podkomisja Macierewicza powinna wziąść to pod uwagę.
karol210 - 2017-08-23, 00:09
Haha kosmos to niebo...
Niebo jest podobiestwem jak te wasze czarne dziury... Mojżesz jest na Jowiszu czy gdzieś dalej..? . Dzieci. Bo Mikołaj przyjdzie tyle znacie Nieba
Trzecie niebo obce jak podnóżek wszechświata Boga tylko tak tłumaczone dla starożytnych ludzi ze to tylko ziemia jest podnozkiem bo wszechświata nie znali
|
|
|