Postacie - Bliźni
Korn - 2018-12-25, 19:35 Temat postu: Bliźni Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować?
Albertus - 2018-12-25, 19:40 Temat postu: Re: Bliźni
Korn napisał/a: | Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować? |
Dla chrześcijanina bliźnim jest każdy człowiek, szczególnie ten który jest w potrzebie.
A czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda to już pytanie dla do żydów
EMET - 2018-12-25, 19:57 Temat postu: Re: Bliźni
Albertus napisał/a: | Korn napisał/a: | Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować? |
Dla chrześcijanina bliźnim jest każdy człowiek, szczególnie ten który jest w potrzebie.
A czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda to już pytanie dla do żydów |
EMET:
A ja zapytam metodą jakby przekory: Czy dla Muzułmanina Żyd jest bliźnim?
Stephanos, ps. EMET
Korn - 2018-12-25, 20:14 Temat postu: Re: Bliźni
EMET napisał/a: | Albertus napisał/a: | Korn napisał/a: | Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować? |
EMET:
Stephanos, ps. EMET |
Zależy dla jakich żydów? Dla żydów mizrachi i jeszcze parę sekt chasydzkich, muzułmanin jest bliźnim dla żydów. Zresztą Mahomet miał cztery żony i tylko z muzułmanką miał dzieci. To która żona Emecie miała na Mahometa największy wpływ? Ortodoksyjni rabini twierdzą, że muzułmanie dobrze wierzą w Boga. A Korn taki niepokorny ma swoje myślenie.
Albertus - 2018-12-25, 20:15 Temat postu: Re: Bliźni
EMET napisał/a: | Albertus napisał/a: | Korn napisał/a: | Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować? |
EMET:
Stephanos, ps. EMET |
Odpowiedź podobna:
To czy dla muzułmanina żyd jest bliźnim to już pytanie do muzułmanina.
Zgodnie z nauczaniem Jezusa Chrystusa dla nas chrześcijan bliźnimi są wszyscy ludzie i wszystkim ludziom powinniśmy okazywać miłosierdzie.
Henryk - 2018-12-25, 20:15 Temat postu: Re: Bliźni
EMET napisał/a: | EMET:
A ja zapytam metodą jakby przekory: Czy dla Muzułmanina Żyd jest bliźnim? |
Idźmy dalej: Czy dla Świadka Jehowy odstępca jest bliźnim?
Korn - 2018-12-25, 20:37 Temat postu: Re: Bliźni
Korn napisał/a: | EMET napisał/a: | Albertus napisał/a: | Korn napisał/a: | Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować? |
EMET:
Stephanos, ps. EMET |
Zależy dla jakich żydów? Dla żydów mizrachi i jeszcze parę sekt chasydzkich, muzułmanin jest bliźnim dla żydów. Zresztą Mahomet miał cztery żony i tylko żydóką miał dzieci. To która żona Emecie miała na Mahometa największy wpływ? Ortodoksyjni rabini twierdzą, że muzułmanie dobrze wierzą w Boga. A Korn taki niepokorny ma swoje myślenie. |
Korn - 2018-12-25, 20:42 Temat postu: Re: Bliźni [quote="EMET"] Albertus napisał/a: | Korn napisał/a: | Kto jest bliźnim? Czy żyd jest bliźnim dla chrześcijanina? Czy muzułmanin jest bliźnim dla żyda? Czy paranoja tu musi decydować? |
EMET:
Stephanos, ps. EMET[/quo
Wystarczy wziąć Talmud i poczytać kto jest bliźnim dla żyda.
whitedove - 2019-01-18, 22:10
Biźnim jest ten tuż obok a więc może być każdy...
Queza - 2019-01-18, 22:27
whitedove napisał/a: | Biźnim jest ten tuż obok a więc może być każdy... |
No właśnie. Bliźni nie musi oznaczać bliską nam osobę czy to pod względem mieszkaniowym czy poglądowym.
whitedove - 2019-01-18, 22:33
QUEZA - amen
Queza - 2019-01-18, 22:44
whitedove napisał/a: | QUEZA - amen |
Amen.
wuka - 2019-01-19, 14:04
Dobrze czyńcie wszystkim, a szczególnie domownikow wiary.
Czyli, jak dla mnie: każdy człowiek jest moim bliźnim i jeśli jest potrzeba to pomagam (także dobrym słowem, jeśli nie mam innej możliwości), a przynajmniej nie szkodzę. Bliźnim w wierze powinnam pomagać "podwójnie", według apostoła, ale kto jest moim domownikiem wiary, skoro nie mam denominacji, a poszczególne odłamy (kierunki) chrześcijaństwa tępią się na wszelkie sposoby? To z przekory pisze, aby pobudzić do rozmowy.
Też mówię "amen" tym powyższym wpisom.
RN - 2019-01-19, 17:48
wuka napisał/a: | Dobrze czyńcie wszystkim, ...... |
No, ale skąd wiadomo, jak czynić dobrze, skoro nie wolno było spożywać owoców z drzewa poznania dobra i zła.
Queza - 2019-01-19, 18:14
RN napisał/a: | wuka napisał/a: | Dobrze czyńcie wszystkim, ...... |
No, ale skąd wiadomo, jak czynić dobrze, skoro nie wolno było spożywać owoców z drzewa poznania dobra i zła. |
Ja mam na przykład przed domem tabliczke:
UWAGA
DOBRY PIES GRYZIE
|
|
|