To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

Wydarzenia - Chronologia tylko Biblijna, od Adama do śmierci Jezusa.

janwisniewski68 - 2012-01-15, 09:01

Riva napisał/a:
Lucyfer napisał/a:
Riva napisał/a:
Zobaczymy. Ja myśle że Dan 11 musi się wypełnić. Raczej.
Porównaj ten 11 Daniela z Apokalipsą to wtedy podyskutujemy.
Obj. 22:6
6. I rzekł do mnie: Te słowa są pewne i prawdziwe, a Pan, Bóg duchów proroków posłał anioła swego, aby ukazać sługom swoim, co musi się wkrótce stać.

A więc co musi się wkrótce stać? Pomyśl nad tym.

Ja uważam że apokalipsa to księga pełna symboli. te 1260 oznacza "pewien czas"

Najważniejszym wydarzeniem na jakie teraz czeka ludzkość to będzie śmierć dwóch świadków z apokalipsy 11 Nikt nie wie w jakim kraju to się wydarzy. Ale kiedy już do tego dojdzie tego faktu nikt nie będzie w stanie ukryć, Apokalipsę dobrze uzupełnia księga Henocha.
Prorok Ezechiel , Zachariasz. Kto czytał Biblię ,Ksiegę Henocha i Koran to wie że te księgi się uzupełniają i tworzą jedną całość nie wykluczają się.Mają to same pochodzenie.Ale wiedzą to ci co nie słuchają ludzkich nauczycieli którzy fałszują prawdę i nakazują np. odrzucenie księgi Henocha czy koranu !!

din - 2012-01-15, 09:21

Dla mnie Apokalipsa jest jakby nakładką na reszte biblii mówiącą na temat 7 potęg światowych

które mają przeminąć do Królestwa Boga.

janwisniewski68 - 2012-01-15, 10:15

Riva napisał/a:
Dla mnie Apokalipsa jest jakby nakładką na reszte biblii mówiącą na temat 7 potęg światowych

które mają przeminąć do Królestwa Boga.

Reszta jest kwestią czasu !!!
Obserwując wydarzenia na świecie , każdy trzeźwo myślący , myślący samodzielnie widzi że tego czasu zostało niewiele !!!

Elius - 2012-01-15, 10:49

janwisniewski68 napisał/a:
Prorok Ezechiel , Zachariasz. Kto czytał Biblię ,Ksiegę Henocha i Koran to wie że te księgi się uzupełniają i tworzą jedną całość nie wykluczają się.Mają to same pochodzenie.Ale wiedzą to ci co nie słuchają ludzkich nauczycieli którzy fałszują prawdę i nakazują np. odrzucenie księgi Henocha czy koranu !!

Właśnie czytam księgę Henocha.

Elius - 2012-01-15, 10:54

Koranu nie czytałem.
Anonymous - 2012-01-15, 11:04

Na temat chronologii biblijnej jest wiele opracowań i wszystkie między sobą się różnią. Kto nie badał osobiście chronologii biblijnej a jedynie opiera się na opracowaniach innych ten nie wie jakie mogą być błędy.
Ja sam osobiście chronologię dokładnie przebadałem od początku i nawet teraz jeszcze znajduję błędy i poprawiam by była doskonała.
2 Tym. 3:16-17
16. Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,
17. Aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.
(BW)

Samo Pismo zawiera doskonałą chronologię wewnętrzną tylko problem leży w prawidłowym odczytaniu tego co napisano.
Wiele dat zanotowanych jest w Biblii po to by przy ich pomocy znać czas wydarzeń przeszłych i przyszłych. Sam Bóg kazał zapisać te daty bo uznał je za ważne.
Ezech. 24:1-2
1. W dziewiątym roku, w dziesiątym miesiącu, dziesiątego dnia tego miesiąca doszło mnie słowo Pana tej treści:
2. Synu człowieczy, zapisz sobie dokładnie datę tego dnia! W tym właśnie dniu król babiloński natarł na Jeruzalem.
(BW)

Jest to bardzo ważna data w chronologii biblijnej.
Na podstawie tych dat proroctwa zapowiadają przyszłe wydarzenia i dzięki nim wiemy co musi się wkrótce stać.
Słowa Boże są pewne i prawdziwe i warto je badać i w nie wierzyć.
Obj. 21:5
5. I rzekł Ten, który siedział na tronie: Oto wszystko nowym czynię. I mówi: Napisz to, gdyż słowa te są pewne i prawdziwe,
(BW)

Chronologia biblijna wyznacza czas na przyszłe wydarzenia nawet na ponad trzy tysiące naprzód. Bóg liczy czas i gdy on nadchodzi, spełnia to co obiecał.
Dan. 5:26
26. A taki jest wykład tego słowa: Mene: Bóg policzył dni twojego panowania i doprowadził je do końca.
(BW)

MENE, dla władzy tego świata, pozostał tylko przedsionek świątyni.

janwisniewski68 - 2012-01-15, 15:22

Elius napisał/a:
janwisniewski68 napisał/a:

Właśnie czytam księgę Henocha.

Jak ją przeczytasz to będziesz wiedział dlaczego religie ją odrzuciły, poza Koptami

Anonymous - 2012-01-16, 11:29

Każdy chrześcijanin któremu zależy na poznaniu prawdy powinien sam osobiście poznać, zbadać chronologię by nie dać się nabrać na religijne pseudo chronologie.
Człowiek z natury jest leniwy i woli gotowe opracowania niż swoje badania na które musiał by przeznaczyć trochę wysiłku. Religie zapewniają że Bóg zbawia przez grupy a nie jednostki, dlatego tak uparcie twierdzą że jak ktoś będzie zachowywał przykazania i nakazy tej religii to będzie zbawiony. To błędny pogląd bo Bóg zbawia indywidualnie w zależności od stanu wiary danej jednostki.

janwisniewski68 - 2012-01-16, 16:27

Lucyfer napisał/a:
Każdy chrześcijanin któremu zależy na poznaniu prawdy powinien sam osobiście poznać, zbadać chronologię by nie dać się nabrać na religijne pseudo chronologie.
Człowiek z natury jest leniwy i woli gotowe opracowania niż swoje badania na które musiał by przeznaczyć trochę wysiłku. Religie zapewniają że Bóg zbawia przez grupy a nie jednostki, dlatego tak uparcie twierdzą że jak ktoś będzie zachowywał przykazania i nakazy tej religii to będzie zbawiony. To błędny pogląd bo Bóg zbawia indywidualnie w zależności od stanu wiary danej jednostki.

Ludziom wmówiono że muszą należeć do jakiejś religii żeby uzyskać zbawienie!!
A Jezus powiedział że kto nie wchodzi drzwiami tylko oknami albo inną drogą ten jest zbójcą .Właśnie tymi oknami są religie , a drzwiami sam Jezus!! Bo tylko jeden jest pośrednik między Bogiem a ludźmi "Człowiek - Jezus Chrystus!! I nie ma nikogo innego żadnych kapłanów bo oni byli w starym przymierzu ani żadnych pastorów ani żadnych religii.
Ja > Biblia [Jezusa nauka] i Bóg !!!