|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Ile trwało stworzenie świata? |
Autor |
Wiadomość |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-20, 17:40
|
|
|
nike napisał/a: | Ja uważam,że jeden dzień epokowy trwał 7000 lat czyli 7x7= 49 tys.lat trwało stwarzanie ziemi i człowieka na niej.Obecnie żyjemy już w siódmym tysiącleciu siódmego dnia. |
Gdzie o tym jest napisane w Biblii? |
|
|
|
 |
Miriam

|
Wysłany: 2007-02-20, 22:09
|
|
|
Mirek,
W Piśmie Świętym takiej nauki nie znajdziesz.
Miriam.
1 List Piotra 4:11. |
|
|
|
 |
Maja.

|
Wysłany: 2007-02-20, 22:42
|
|
|
Nike napisała:
Cytat: | Ja uważam,że jeden dzień epokowy trwał 7000 lat czyli 7x7= 49 tys.lat trwało stwarzanie ziemi i człowieka na niej.
Obecnie żyjemy już w siódmym tysiącleciu siódmego dnia. |
Nike, poważni bibliści i egzegeci - zarówno katoliccy, jak i protestanccy - utrzymują zgodnie,
że słowo "dzień" występujące w pierwszych rozdziałach księgi Genesis oznacza dobę 24 - godzinną.
Ks. Cz. Jakubiec pisze: „Pierwszym … dziełem Boga było stworzenie „dnia”, a raczej doby.
Hebrajczycy liczyli bowiem dzień nie od rana do wieczora, lecz od wieczora do wieczora;
ich zatem „dzień” był właściwą dobą, gdyż obejmował poprzedzającą go noc”
W pierwszej Księdze Mojż. 1,5 czytamy: "... I tak upłynął wieczór i poranek - dzień pierwszy."
1 Mojż, 1,8. - "... I tak upłynął wieczór i poranek – dzień drugi." itd.
Zwróć uwagę, że nie pisze iż upłynęło 7.000 wieczorów i 7.000 poranków.
Widzisz więc, że dzień to doba 24 - godzinna
Maja. |
|
|
|
 |
Maja.

|
Wysłany: 2007-02-22, 02:44
|
|
|
Smutas napisał:
Cytat: | Maja! jest napisane U BOGA JEDEN DZIEŃ JEST JAK TYSIĄC LAT. skoro więc na podstawie takich opisów
świadkowie doszli do roku 1914, można śmiało dojśc do tego iż stwarzanie świata trwało 7000 lat. |
Smutasie, musimy pomóc Świadkom J., aby i oni poznali prawdę
W Piśmie Świętym czytamy, że Bóg stworzył świat w ciągu sześciu dni, a w siódmym dniu odpoczął.
Na pamiątkę tego wydarzenia, człowiek również ma 6 dni pracować, a w siódmym odpoczywać.
Zauważcie, że każdy dzień stwarzania kończy się podsumowaniem:
" .... I tak upłynął wieczór i poranek, dzień 1, 2, 3 itd."
Biblia wyraźnie mówi o jednym wieczorze i jednym poranku.
Dlatego nikt nie powinien uczyć, że minęło 7.000 wieczorów i 7.000 poranków
Słowo "dzień" występujące w pierwszych rozdziałach księgi Genesis oznacza dobę 24 - godzinną.
Dlaczego Świadkowie J. nauczają inaczej
Maja. |
Ostatnio zmieniony przez Maja. 2007-02-22, 03:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Maja.

|
Wysłany: 2007-02-22, 03:14
|
|
|
Zwróćmy również uwagę na to, że rośliny zostały stworzone w trzecim dniu, a słońce pojawiło się w czwartym dniu
Gdyby dzień stwarzania trwał 7000 lat, to przez cały ten okres rośliny musiałyby się rozwijać bez słońca, co jest niemożliwe.
Pogląd o długich dniach stwarzania nie jest nauką biblijną.
Nie dajmy się nikomu zwodzić
Maja. |
|
|
|
 |
Miriam

|
Wysłany: 2007-02-25, 00:45
|
|
|
Nike napisała: -
Cytat: | Ja uważam,że jeden dzień epokowy trwał 7000 lat czyli 7x7= 49 tys.lat trwało stwarzanie ziemi i człowieka na niej.
Obecnie żyjemy już w siódmym tysiącleciu siódmego dnia. |
Nike, jeżeli masz wątpliwości, ile trwał biblijny dzień stwarzania, spójrz na czwarte przykazanie Dekalogu.
W 2 Księdze Mojżeszowej 20:8-11, czytamy: -
"Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień
zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty
sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich,
w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty".
To przykazanie, podobnie jak pozostałe przykazania Dekalogu, napisał Bóg Swoim palcem, na dwóch kamiennych tablicach.
Dlatego jeśli ktoś mówi, że biblijny dzień stwarzania trwał 7.000 lat, zaprzecza prawdomówności Boga, który powiedział, że
w sześciu dniach stworzył niebo i ziemię, a siódmego dnia odpoczął.
Widzimy więc, że dzień podczas stwarzania świata był dniem o normalnej długości.
W Piśmie Świętym czytamy: -
"Jeśli kto mówi, niech mówi jak Słowo Boże".
1 List Piotra 4:11.
A w Słowie Bożym jest napisane: -
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień pierwszy".
(1 Mojż. 1:5).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi".
(1 Mojż. 1:8).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień trzeci".
(1 Mojż. 1:13).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień czwarty".
(1 Mojż. 1:19).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień piąty".
(1 Mojż. 1:23).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty".
(1 Mojż. 1:31).
Nike, czy wiesz ile trwał dzień siódmy?
Wieczór i poranek.
Miriam.
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2007-02-25, 09:25
|
|
|
[quote="Miriam"]Dlatego jeśli ktoś mówi, że biblijny dzień stwarzania trwał 7.000 lat, zaprzecza prawdomówności Boga, który powiedział, że
w sześciu dniach stworzył niebo i ziemię, a siódmego dnia odpoczął.
A czy dzisiaj Bóg odpoczywa ,czy też dalej stwarza świat? Skoro pisze,że w siódmym dniu odpoczął ,to ile już lat trwa ten odpoczynek Boży? |
|
|
|
 |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-25, 10:03
|
|
|
tessa napisał/a: | A czy dzisiaj Bóg odpoczywa ,czy też dalej stwarza świat? Skoro pisze,że w siódmym dniu odpoczął ,to ile już lat trwa ten odpoczynek Boży? |
Tessa, ale ty przecież nie wierzysz, że Jezus jest Bogiem! Skoro więc to Jezus stwarzał świat, a tak mówi Pismo Święte, to słusznie więc Biblia podaje, że w siódmym dniu odpoczął po całym dziele stworzenia. Zauważ, że znowu interpretacja Strażnicy nie trzyma się kupy, bo to Jezus przecież powinien odpoczywać. Natomiast interpretacja trynitarian jest całkowicie zgodna w tej kwestii z Biblią - Jezus jako Bóg odpoczął w siódmym dniu. |
|
|
|
 |
Miriam

|
Wysłany: 2007-02-25, 17:46
|
|
|
Tessa napisała: -
Cytat: | A czy dzisiaj Bóg odpoczywa ,czy też dalej stwarza świat? Skoro pisze,że w siódmym dniu odpoczął ,to ile już lat trwa ten odpoczynek Boży? |
Od dzieła stwarzania odpoczął Bóg dnia siódmego i ten dzień pobłogosławił i uczynił świętym.
W 1 Księdze Mojżeszowej 2,1-3 [BT], czytamy: -
„W ten sposób zostały ukończone niebo i ziemia oraz wszystkie jej zastępy stworzeń. A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie jaki podjął. Wtedy Bóg pobłogosławił
ów siódmy dzień i uczynił go świętym; w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając”
W Piśmie Świętym czytamy: -
"Jeśli kto mówi, niech mówi jak Słowo Boże".
1 List Piotra 4:11.
Ile więc trwały biblijne dni stwarzania?
W Słowie Bożym jest napisane: -
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi".
(1 Mojż. 1:8).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień trzeci".
(1 Mojż. 1:13).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień czwarty".
(1 Mojż. 1:19).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień piąty".
(1 Mojż. 1:23).
"I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty".
(1 Mojż. 1:31).
Tesso, czy wiesz ile trwał dzień siódmy?
Wieczór i poranek.
Czy to jest takie trudne do ustalenia?
Pamiętaj, że Pismo Święte było pisane pod natchnieniem Ducha Świętego.
Miriam.
|
|
|
 |
Maja.

|
Wysłany: 2007-02-25, 18:09
|
|
|
Mirek napisał:
Cytat: | Tessa, ale ty przecież nie wierzysz, że Jezus jest Bogiem! |
W Ew. Jana 1,1 - czytamy: - „Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo”.
Pismo Święte potwierdza, że Pan Jezus jest Bogiem
Odnośnie dni stwarzania:
IV przykazanie Dekalogu mówi o sześciu dniach pracy (oczywiście 24 - godzinnych)
i szabacie dla odpoczynku (również 24 - godzinnym).
Ma to być pamiątką tego, co wcześniej uczynił Bóg w czasie stwarzania.
"Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko co w nich jest,
a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień szabatu i poświęcił go."
Szabat dla człowieka (24- godzinny) jest utożsamiony z siódmym dniem stwarzenia.
Tak nas uczy Słowo Boże.
Tesso, czy wierzysz Bogu
Maja. |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2007-02-26, 11:33
|
|
|
Miriam napisał/a: | Tesso, czy wiesz ile trwał dzień siódmy?
|
Dzień siódmy trwa nadal.Od czasu stworzenia człowieka.A to już chyba około 6 tys lat.
Poszczególne "DNI STWARZANIA" nie były więc zwykłymi dniami ,tylko dłuższymi okresami.
Cały ten okres stwarzania też został nazwany "dniem".
Rodzaju 2,4
'Oto dzieje niebios i ziemi w czasie ich stwarzania w dniu w którym Jehowa Bóg uczynił ziemię i niebo".
To wskazuje na to,że słowo 'dzień' nie musi oznaczać literalnego dnia. |
|
|
|
 |
Miriam

|
Wysłany: 2007-02-26, 18:00
|
|
|
Tesso,
Pismo Święte było pisane pod natchnieniem Ducha Świętego.
Skoro więc w Biblii czytamy, że dzień pierwszy trwał wieczór i poranek, podobnie dzień drugi,
trzeci i następne, aż do szóstego. To oczywistym jest, że dzień siódmy trwał dzień i noc.
Miriam.
|
|
|
 |
Maja.

|
Wysłany: 2007-02-26, 18:40
|
|
|
tesso napisałam, że:
Pan Jezus, którego imię brzmi: Słowo Boże ( zob. Obj. 19,13 ), w Ew. Jana 1,1.
nazwany jest Bogiem. Czy zgadzasz się z tym
Odnośnie dni stwarzania:
W IV przkazaniu Dekalogu biblijnego Bóg uczy nas:
"Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia.
Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy
ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec,
który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko,
co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty"
- II Mojż. 20,8-11.
Jeżeli według Ciebie siódmy dzień trwa nadal, to dlaczego Pan Bóg mówi, że sześć dni będziemy pracować
a siódmego dnia odpoczywać
Zauważ, że każdy dzień stwarzania kończy się podsumowaniem:
" .... I tak upłynął wieczór i poranek, dzień 1, 2, 3 itd."
Biblia wyraźnie mówi o jednym wieczorze i jednym poranku.
Tesso, czy widzisz, że dzień to doba 24 - godzinna
Maja. |
|
|
|
 |
Lach
|
Wysłany: 2007-02-27, 00:55
|
|
|
Miriam napisał/a: | A w Słowie Bożym jest napisane: -
Miriam.
Jeśli chcesz dochodzić prawdy to nie tylko cytuj, ale sprawdź ścisłości tłumaczenia. Dla przykładu Bw ma około 2500 błędów w samym ST. Tu również podałaś będne tłuamczenie. W oryginale nie jest tu użyty liczebnik porządkowy - "pierwszy", ale liczebnik ogólny - "jeden" (ehad). Wszystko, co powiedziano do tego miesjca od pocżatku Biblii opisuje to, co się stało i nazywa to jednym dniem. Do takiego spojrzenia wraca potem w 2:4, gdzie mówi, że takie były dizeje Nieba i Ziemi w dniu, a w którym zostały uczynione. Znowu mowa o jakimś jednym dniu, w którym wszystko zostało uczynione. ZAtem, choć bardzoi kusi dosłowne 24 godzinne rozumeinie tekstu, to niestety oryginalna treść nie daje się wtłoczyć w załozenia kreacjonizmu młodej Ziemi... |
_________________ "Co się może zepsuć na pewno się zepsuje - wcześniej czy później" - prawo Murphiego |
|
|
|
 |
jyakkudesu
Cyfrowy Jezus

Wiek: 52 Dołączył: 21 Maj 2006 Posty: 120 Skąd: Kolumbia Brytyjska, Kanada
|
Wysłany: 2007-02-27, 01:59
|
|
|
Przepraszam, ze sie wtrace, ale wydaje mi sie, ze te wszystkie dysputy nie maja sensu. Jesli kto wierzy Pismu, ze jest natchnione, niech zaakceptuje to co w nim napisane bo nieprzypadkowo Duch wskazuje na doslowne dni. A jesli nie, to obawiam sie ze ma wieksze problemy do rozwiazania niz spieranie sie o czas tworzenia ziemi. Problematycznym tekstem nie jest ks rodzaju na ktorej wszyscy sie koncentrujecie, ale slowa Samego Boga w ks wyjscia 20:11 "W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty." Wyraznie widac, ze wedlug Bozego zegarka chodzilo tu o dni, a nie epoki.
Na dodatek nowoczesne odkrycia w fizyce potwierdzaja, ze czas ma wlasciwosci fizyczne! Mozna go rozciagac i przyspieszac miedzy innymi w zaleznosci od masy i przyspieszenia. Einstein powiedzial, ze czas to uporczywa iluzja. Bardzo mozliwe wiec, ze i ci ktorzy interpretuja stworzenie w ciagu 24 godzinnych dob jak i ci ktorzy widza to jako proces tysiecy lub nawet milionow lat maja racje! Pozostaje pytanie wedlug czyjego zegarka to mierzymy (Chyba wszyscy znaja ten przyklad o dwoch astronautach blizniakach ilustrujaca teorie relatywistyczna.). Najwidoczniej Bog chcial abysmy zrozumieli to jako literalne dni, wiec mi to wystarcza. Wszak to On jest stworzycielem wymiaru czasu i mozna powiedziec zegarmistrzem wszechswiata.
Goraco pozdrawiam,
jyakkudesu |
_________________ KANAŁ CYFROWY JEZUS | Ewangelia dla każdego
► SUBSKRYBUJ NA YOUTUBE ► |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|