|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Nauczanie biblijne przynoszące wolność wierzącym |
Autor |
Wiadomość |
Hava
Kobieta
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 29 Cze 2010 Posty: 298
|
|
|
|
 |
Barnaba
|
|
|
|
 |
Barnaba
|
|
|
|
 |
Barnaba
|
Wysłany: 2012-08-18, 13:22
|
|
|
Postaramy się sukcesywnie zamieszczać w tym dziale kolejne budujące nauczania i świadectwa.
Barnaba i Hava |
|
|
|
 |
Barnaba
|
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-18, 20:11
|
|
|
Chrześcijanie powinni pamiętać by nie być takimi niewolnikami o jakich pisał Paweł.2 Kor. 11:20
Znosicie bowiem, gdy was ktoś niewolnikami robi, gdy was ktoś wyzyskuje, gdy was ktoś łupi, gdy się ktoś wynosi, gdy was ktoś po twarzy bije.
(BW)
Dlatego nie warto ulegać innym nauczycielom niż Chrystus.
Zamieszczane tu linki służą innym nauczycielom niż Chrystus.
Prawdziwi chrześcijanie powinni powoływać się na Biblię i na Chrystusa a nie na innych nauczycieli bo wtedy stają się niewolnikami tych ludzi i ich myśli. |
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2013-02-19, 12:19
|
|
|
Lucyfer napisał/a: | Znosicie bowiem, gdy was ktoś niewolnikami robi, gdy was ktoś wyzyskuje, gdy was ktoś łupi, gdy się ktoś wynosi, gdy was ktoś po twarzy bije. |
Tolerancja (łac. tolerantia – „cierpliwa wytrwałość”; od łac. czasownika tolerare – „wytrzymywać”, „znosić”, „przecierpieć”) – w mowie potocznej i naukach społecznych postawa społeczna i osobista odznaczająca się poszanowaniem poglądów, zachowań i cech innych ludzi, a także ich samych. |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-19, 12:58
|
|
|
Anowi napisał/a: | Lucyfer napisał/a: | Znosicie bowiem, gdy was ktoś niewolnikami robi, gdy was ktoś wyzyskuje, gdy was ktoś łupi, gdy się ktoś wynosi, gdy was ktoś po twarzy bije. |
Tolerancja (łac. tolerantia – „cierpliwa wytrwałość”; od łac. czasownika tolerare – „wytrzymywać”, „znosić”, „przecierpieć”) – w mowie potocznej i naukach społecznych postawa społeczna i osobista odznaczająca się poszanowaniem poglądów, zachowań i cech innych ludzi, a także ich samych. |
Dlaczego zarzucasz Pawłowi że nie tolerował takich sytuacji gdy ktoś niewolnikami robił innych braci i nad nimi się wynosił. Czy ty nie zgadzasz się z Pawłem? |
|
|
|
 |
Anowi

|
Wysłany: 2013-02-19, 13:38
|
|
|
Takimi byli Koryntianie - Paweł mówi - ja nie jestem gorszy od tych, którzy biorą was w niewolę, którzy was biją, poniżają, gdy głupców słuchacie...a nawet bardziej - miejcie mnie za szaleńca |
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-19, 14:51
|
|
|
Anowi napisał/a: | Takimi byli Koryntianie - Paweł mówi - ja nie jestem gorszy od tych, którzy biorą was w niewolę, którzy was biją, poniżają, gdy głupców słuchacie...a nawet bardziej - miejcie mnie za szaleńca |
Paweł nie tolerował takich sytuacji, dlatego pisał tak do nich i my nie powinniśmy takich sytuacji tolerować, tylko krytykować.
Chrześcijanie zostali powołani do wolności a nie do niewoli umysłów i ciał.
W niewolę oddaliśmy się Chrystusowi a to jest inna niewola bo tylko ograniczona jego naukami a nie wymysłami ludzkimi.
Gal. 4:3-7
3. Podobnie i my, gdy byliśmy dziećmi, byliśmy poddani w niewolę żywiołów tego świata;
4. Lecz gdy nadeszło wypełnienie czasu, zesłał Bóg Syna swego, który się narodził z niewiasty i podlegał zakonowi,
5. Aby wykupił tych, którzy byli pod zakonem, abyśmy usynowienia dostąpili.
6. A ponieważ jesteście synami, przeto Bóg zesłał Ducha Syna swego do serc waszych, wołającego: Abba, Ojcze!
7. Tak więc już nie jesteś niewolnikiem, lecz synem, a jeśli synem, to i dziedzicem przez Boga.
(BW)
|
|
|
|
 |
Anowi

|
Wysłany: 2013-02-19, 15:28
|
|
|
(Mi 4:14) Teraz zbieraj się w bandy, Córo band! Oblężenie przeciw nam zgotowano, rózgą bić będą w policzek sędziego Izraela.
prześladowani, ciemiężeni - będą radować się w Królestwie Bożym
Paweł miał żal do Koryntian, że słuchają głupców - a jego mowę mają za głupotę |
|
|
|
 |
Hava
Kobieta
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 29 Cze 2010 Posty: 298
|
|
|
|
 |
wiesia
Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
|
Wysłany: 2013-03-12, 12:53
|
|
|
Hava napisał/a: | ttp://www.youtube.com/wa...w&feature=share |
Próbowałam tego słuchać,ale ten facet mnie odrzuca. Dlaczego? |
|
|
|
 |
Parmenides

|
|
|
|
 |
slick
|
Wysłany: 2013-03-12, 15:14
|
|
|
Parmenides napisał/a: | Wcale sie nie dziwię. Zaczyna mówić o Jezusie i podstawia widzowi/słuchaczowi pięść pod nos. |
facet zakłada zobory, uzdrawia.. widocznie Bogu podoba się jego gwałtowny charakter i forma głoszenia. |
_________________ "...miłością można dosięgnąć Go i pochwycić, lecz myślą nigdy" |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|