|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Kogo przedstawia ta figurka? |
Autor |
Wiadomość |
occna
|
Wysłany: 2013-10-06, 09:55 Kogo przedstawia ta figurka?
|
|
|
Witam!
Znalazłem figurkę pewnego świętego, która jest w lesie w małej kapliczce na trasie szlaku św. Jakuba. Proszę mi powiedzieć, jakiego świętego przedstawia ta figurka? Nigdzie nie jest napisane.
Link do fotografii: http://pwsz-tarnow.edu.pl/images/figurka.jpg
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jasior

Wyznanie: Wierzący, Chrześcijanin
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 736 Skąd: Okolice
|
Wysłany: 2013-10-06, 13:52
|
|
|
Bałwana
5 mojżeszowa 4:15 Pilnie się wystrzegajcie - skoroście nie widzieli żadnej postaci w dniu, w którym mówił do was Pan spośród ognia na Horebie -
16.Abyście nie popełnili grzechu i nie sporządzili sobie podobizny rzeźbionej, czy to w kształcie mężczyzny, czy kobiety, |
_________________ Nie wiem, co się na świecie zrobiło! Zaczynają teraz umierać tacy ludzie, którzy dawniej nigdy nie umierali.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
Anna01
Administrator

Wyznanie: Deizm
Pomogła: 291 razy Dołączyła: 20 Maj 2006 Posty: 4609 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-06, 18:18
|
|
|
Jest to prawdopodobnie figurka Wojciecha.
Skąd to przypuszczenie ? W Kamieńczyku nad Bugiem stoi taka z identyczną twarzą.
 |
_________________ Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.
Rzym. 13:10 |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2013-10-06, 19:01 Re: Kogo przedstawia ta figurka?
|
|
|
occna napisał/a: | Proszę mi powiedzieć, jakiego świętego przedstawia ta figurka? Nigdzie nie jest napisane. |
A co za różnica?
Padnij na kolana i módl się do świętego! |
|
|
|
 |
Bartlomiej

Wyznanie: Rzymski Katolik
|
Wysłany: 2013-10-07, 18:47
|
|
|
Figury świętych rozpoznaje się po atrybutach jakie mają w rękach. Tu jest problem bo święty ma puste ręce.
Ale posługując się rozumowaniem, ponieważ figurka stoi przy szlaku św. Jakuba. Jest to zapewne i prawie niewątpliwie, święty Jakub. Pozostaje do rozstrzygnięcia czy jest to Jakub Większy, czy Jakub Mniejszy.
Bo ze względu na wzrost to ... ... hymmm ... to wygląda na Jakuba średniego.
Ludzie kulturalni czasem układają kwiaty przed obrazem Chopina albo Piłsudskiego, aby w ten sposób wyrazić szacunek dla tych osób - do przemyślenia niektórym ... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|