|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY biblia.webd.pl
|
Jak rozumieć ST - symbolicznie czy literalnie? |
Autor |
Wiadomość |
Rethel [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-21, 23:41
|
|
|
BLyy napisał/a: | Nie wiem czy już czasem nie znamy DNA naszych Piastów czy dopiero jest w trakcie, która by to rozstrzygała. |
Niestety od pięciu lat cisza.
Byłem w PTH na wykładzie/prezentacji pewnego profesora, który chciał grat wyłudzić.
Na genetyce znał się tyle co kot napłakał, nawet nie znał podstawowych terminów, a
zakładał projekt za kilkaset tysięcy złotych. Grynszpan zrobiłby to o wiele tanej no ale,
nie ważne. Koleś szumnie rozbębnił, że będzie badał Piastów, a wyszło w końcu że chce
badać mitochondria Estrydsenidów, Englingerów, Rurykowiczów i Przemyślidów a raczej
ich żon i córek.... Myślałem, ze się zastrzelę... teraz podobno znowu coś się
ruszyło... lecz chyba nadal trzeba będzie poczekać. Ale na Wandalów Blyynie nie licz..
Cytat: | Chodzi Ci o Rusów? chociaż to chyba troche później. Po wikingach, bo to oni stworzyli organizm państwowy, więc z nimi utożsamiano kraj i to oni decydowali. Dynastia przestała rządzić, ale nazwa pozostała. Państwo Samona znane jest z tego, że założył je germański handlarz jak dobrze pamiętam, a więc znowu Germanin Swoją nazwę wzięli Wielkomorawianie gdyż byli rodzimą dynastią i nie nikt ich z Germanami nie utożsamiał. |
Blyynie, nie podniecaj się, bo nadal gubisz wątek
Chodzi mi o to, że nazwa "ruski" jest ekstrapolowana w przeszłość.
Cytat: | Możesz podać źródło, które w VIII wieku wspomina o ruskich plemionach? |
Jak może być źródło z VIII wieku o rusach, gdy ich nie było?!
Cytat: | Czy pełny tytuł nie brzmiał czasem: Cesarz rzymski narody Niemieckiego? Przecież był władcą Germanów. |
Nie.
Cesarz Rzymski.
Król wschodnich Franków.
Człon 'narodu niemieckiego" nigdy nie był w tytulaturze ani w oficjalnej nazwie państwa.
Była to jedynie potoczna nazwa państwa która pojawiła się w drugiej połowie XV wieku.
Cytat: | Jakkolwiek nazwę ziem można jeszcze ścierpieć, tylko podaje z jakiego ludzi pochodzi i jakim ludem rządzi. |
I tak Krak rządził Polakami, a Kij Ruskimi
Cytat: | Gdy sie określi ramy czasowe, że Oświęcim do czasów przyłączenia go do Śląska, i określa się wtedy cały czas jako Małopolsce, jest prawidłowe. A gdy już wyjdzie się poza te ramy, jest to nieprawidłowe. |
No to tak samo powinieneś konsekwentnie uważać z Filistynami
Cytat: | Nie był królem Filistynów i to nie byli Filistyni. W mniemaniu autora owszem, ale w mniemaniu tym jest błąd. |
Napisałeś Blyy, że Abimelech był Filistynem i do tego
był mój komentarz. Teraz piszesz o czym innym. |
|
|
|
 |
BLyy

Pomógł: 176 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 2989 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 2014-02-22, 00:24
|
|
|
Cytat: | teraz podobno znowu coś się
ruszyło... lecz chyba nadal trzeba będzie poczekać. Ale na Wandalów Blyynie nie licz.. |
Jeśli miałby jakiekolwiek geny germańskie to już pozostawiałoby różne pole do popisy w kwestii tego interpretacji Ale pewnie znowu skończy się na chęciach
Cytat: | Blyynie, nie podniecaj się, bo nadal gubisz wątek
Chodzi mi o to, że nazwa "ruski" jest ekstrapolowana w przeszłość. |
To był po prostu lud nordycki i wtedy tak była używana. Poszedł "skolonizować" Słowian i tak nazwali swój kraj.
Cytat: | Jak może być źródło z VIII wieku o rusach, gdy ich nie było?! |
Ale przecież to Twoje słowa: a Słowiaanom mieszkającym na wschód od nas w VIII wieku daje się czasem
nazwę "plemiona ruskie" - tylko pytanie kto. Jordanes? Jeśli tak, to tylko potwierdzałoby, że nazwa Ruś jest właściwa dla tych Słowian Wschodnich.
Cytat: | I tak Krak rządził Polakami, a Kij Ruskimi |
A nie czasem Lech?
Cytat: | No to tak samo powinieneś konsekwentnie uważać z Filistynami |
I moge tak uznać, ale z nazwą geograficzną.
Cytat: | Napisałeś Blyy, że Abimelech był Filistynem i do tego
był mój komentarz. Teraz piszesz o czym innym. |
Nie pisałem, że był Filistynem. Rządził ziemią, którą później osiedli Filistyni. |
_________________ "Poznajcie, co macie przed oczyma, a odkryjecie wszelkie tajemnice. Albowiem nie ma rzeczy ukrytej, która odkryta by? nie mo?e" Ewangelia Tomasza 5 |
|
|
|
 |
Rethel [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-22, 01:18
|
|
|
BLyy napisał/a: | Ale pewnie znowu skończy się na chęciach |
Nie, no teraz chyba się ruszy, bo już wszyscy dokoła są przebadani a Piasty nie.
Nawet Przemyślidów kilka lat temu badano, efekt był... bardzo ciekawy, ale wynik
niestety utajniono, bo się badacze pokłócili. Przypuszczam, ze i tak pewnie zrobiono
jedynie pierwszy panel, a to jest pic na wodę fotomontaż. Przynajmniej trzeba
te 25-36 markerów, żeby było coś sensownego i co ważne pewnego.
Z Rurykowiczami tez była heca, ale w ostatnim miesiącu w końcu się
wyjaśniło, gdy zrewidowano książąt Massalskich...
Cytat: | To był po prostu lud nordycki i wtedy tak była używana. Poszedł "skolonizować" Słowian i tak nazwali swój kraj. |
Blyynie, piaty raz powtarzam, ze nie o tym piszę.
Piszę, ze współcześnie ekstrapoluje się tę nazwę
do czasów sprzed pojawienia się Rusów!
Cytat: | Nie pisałem, że był Filistynem. Rządził ziemią, którą później osiedli Filistyni. |
Mówiłem, nie jedz kurczaków - walą tam estrogenów jak nie wiem!
http://biblia.webd.pl/for...p=320371#320371 |
|
|
|
 |
BLyy

|
Wysłany: 2014-02-22, 01:47
|
|
|
Cytat: | Nie, no teraz chyba się ruszy, bo już wszyscy dokoła są przebadani a Piasty nie.
Nawet Przemyślidów kilka lat temu badano, efekt był... bardzo ciekawy, ale wynik
niestety utajniono, bo się badacze pokłócili. Przypuszczam, ze i tak pewnie zrobiono
jedynie pierwszy panel, a to jest pic na wodę fotomontaż. Przynajmniej trzeba
te 25-36 markerów, żeby było coś sensownego i co ważne pewnego.
Z Rurykowiczami tez była heca, ale w ostatnim miesiącu w końcu się
wyjaśniło, gdy zrewidowano książąt Massalskich...
|
Jestem ciekaw co z tego wyniknęło Pewnie wyniki zabolały gdy okazało się, że pewnie nie była to rodzima dynastia Pewnie był Germaninem, który walczył z Wielkomorawami - Słowianami, a później dobrał się do stołka, a nie jak chcą legendy, że to Czech z dziada pradziada (tak sobie gdybam) |
_________________ "Poznajcie, co macie przed oczyma, a odkryjecie wszelkie tajemnice. Albowiem nie ma rzeczy ukrytej, która odkryta by? nie mo?e" Ewangelia Tomasza 5 |
|
|
|
 |
Rethel [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-22, 01:57
|
|
|
BLyy napisał/a: | Jestem ciekaw co z tego wyniknęło Pewnie wyniki zabolały gdy okazało się, że pewnie nie była to rodzima dynastia Pewnie był Germaninem, który walczył z Wielkomorawami - Słowianami, a później dobrał się do stołka, a nie jak chcą legendy, że to Czech z dziada pradziada (tak sobie gdybam) |
Jest znacznie gorzej... Nawet nie są Indoeuropejczykami...
Była jeszcze nadzieja w książętach postCzernihowskich
oraz w Szujskich, ale niestety, okazali się w mniejszości...
Niestety Massalscy, którzy też są z Czernihowskich, (czyli
nie są Monomachowiczami), uzyskali zgodność z resztą.
Terytorialnie, są - jak od dawna głosiła teoria - z Roslagen.
Nie z Rugii i nie z miejscowych Słowian - z wyjątkami oczywiście. |
Ostatnio zmieniony przez 2014-02-22, 02:13, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
BLyy

|
Wysłany: 2014-02-22, 02:07
|
|
|
Cytat: | Nawet nie są Indoeuropejczykami... |
Sorry za offtop, ale czy to jest żart? |
|
|
|
 |
Rethel [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-22, 02:11
|
|
|
BLyy napisał/a: | Sorry za offtop, ale czy to jest żart? |
Niestety to nie jest żart. Edytowałem poprzedni post.
Tak jak napisałem, Ruryk był z Roslagen, niby to jest
w Upplandzie, ale co do bardziej starożytnych korzeni,
to są skośnookie Finy z Yunnanu (półżartem pisane). |
|
|
|
 |
BLyy

|
Wysłany: 2014-02-22, 02:58
|
|
|
Rethel napisał/a: | BLyy napisał/a: | Sorry za offtop, ale czy to jest żart? |
Niestety to nie jest żart. Edytowałem poprzedni post.
Tak jak napisałem, Ruryk był z Roslagen, niby to jest
w Upplandzie, ale co do bardziej starożytnych korzeni,
to są skośnookie Finy z Yunnanu (półżartem pisane). |
Czyli był z urodzenia Ugrofinem, ale wychowany na Germanina (wikinga), który założył państwo Słowiańskie stapiając się z czasem z nimi. Niezła mieszanka Niezłych rzeczy można się dowiedzieć na forum. Dziękuje za informacje. Nie zdziwiłbym się jakby Przemyślidzi też byli nietenteges I jestem ciekaw naszego Piasta, bo powszechnie mówi się, że to rodzima dynastia, podobnie jak Wielkomorawska, ale zobaczymy. Szkoda, że Przemyślidów zataili, widocznie dla tych genetyków nie jest najważniejsza prawda Genetyka zresztą pokazuje jak ma wielką moc w pomocy badania historii kontynuujmy wątek |
|
|
|
 |
tabasz [Usunięty]
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|