|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Wycięte z tematu: "Faraon zwany Jezusem" |
Autor |
Wiadomość |
Maximus Minimus
Maximus Minimus
Wyznanie: Katolik
|
Wysłany: 2015-01-01, 00:32
|
|
|
ata333 napisał/a: |
no tak pewnie Twoim zdaniem spadla z nieba...
a moze Ty protestantem powinienes zostac..
|
???
Oficjalne stanowisko KK sformułowane w Dei Verbum:
Kościół uważa na podstawie wiary apostolskiej księgi tak Starego, jak Nowego Testamentu w całości, ze wszystkimi ich częściami za święte i kanoniczne dlatego, że spisane pod natchnieniem Ducha Świętego (por. J 20,31, 2 Tm 3,16, 2 P 1,19-21, 3,15-16) Boga mają za autora i jako takie zostały Kościołowi przekazane.
no powiedz ..ze nie masz w tym temacie podstawowej wiedzy.. ????????????????
|
Napisałaś "które fragmenty są dodane do oryginałów" - czas teraźniejszy. Oświeć mnie proszę, którego to fragmentu nie powinno być w Biblii Jeden przykład opisz - wybierz sobie którykolwiek, podaj uzasadnienie - chętnie podyskutuję. Może jakiś nowy wątek?
nie wysarczy Maximuie..
musisz zrozumiec podstawowa rzecz wynikajaca znowu z wiedzy.. a nie wiary..
ta rzecza jest fakt,, ze starozytni Izraelici.. i ogolnie zreszta ludzie starozytni.. .. nie znali pojecia teologii..
ani zapisu stricte historycznego..
|
Zapytam jeszcze raz: "Czy powołanie się przez Jezusa Chrystusa na Mojżesza nie jest wystarczającym dowodem na istnienie patriarchy?"
"Czy wg Ciebie Nowy Testament także nie jest natchniony?"
Hmm, bo wg Ciebie:
ata333 napisał/a: | Jachu napisał/a: | To Jezus też kłamał ??? |
Jezus nigdy nie klamal..
jesli ktos juz klamie.. to raczej Ci,, ktorych uwazamy za przewodnikow duchowych..
klamia i innych w klamstwo wciagaja.. |
To jak to z Tobą w końcu??
A ta druga część tak pięknie pasuje do Krzyśka
wtedy jeszcze nie znano pojecia OBIEKTYWIZMU..
obiektywizm narodzil sie wraz z powstaniem uniwersytetow.. a wiec wiedzy akademickiej/uniwersyteckiej.. |
Miałem Ci odpuścić ten obiektywizm, ale brniesz i brniesz...
Ok. Są dwa wyjścia. Albo chodzi Ci o obiektywizm ten od Ayn Rand, albo o ten od Platona, ale to nie uniwersytety wtedy... Może chodzi Ci o Kanta?
Sprecyzuj proszę.
pojecie teologii.. rowniez nie istnialo w nomenklaturze starozytnych..
|
Teologia i Wiara to dwie różne rzeczy. Bóg poznawalny umysłem jest zawsze ograniczony przez mózg. Twój guru - Paczos, sięgając szczytu możliwości intelektualnych nie dał rady iść już dalej i Wiarę zastąpiły konstrukcje filozoficzne. I tak lekko skręcił ze św. Tomasza do Hegla, a dalej już równia pochyła. Bóg jako produkt jego mózgu, samochód kierujący człowiekiem.
A wiedziałaś, że tacy jak Paczos mają także swoje miejsce w Piśmie Świętym??
Mat 18:6
Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza.
A to jest wiadomość do katolików:
Ap 2:20 do Kościoła w Tiatyrze:
ale mam przeciw tobie to,
że pozwalasz działać niewieście Jezabel,
która nazywa siebie prorokinią,
a naucza i zwodzi moje sługi, by uprawiali rozpustę
i spożywali ofiary składane bożkom.
tu masz dobre kATOLICKIE opracowanie na podstawie badan archeologicznych dotyczacych Kanaanu:
|
Napiszę o Logosie, bo to ważne w świetle tego wątku i bardzo ważne dla katolików, wśród których logos jest popularne. Potem spróbujemy z Jozue i Kanaanem.
(szczerze powiedziawszy jestem zazenowana Twoim brakiem wiedzy podstawowej.. i niestety nie pisalabym tego.. gdyby nie Twoje proby zgrywania "biblijnego" omnibusa.. i w dodatku proby upokarzania innych..
ale na szczescie nie tak to dziala.. jak by pan chcial panie Maximusie.. r tak wiec wiecej pokory szczerze zycze.. )
|
To co mnie inspiruje nie lubi tego, co w tobie siedzi.
Jeżeli tacy hobbici - amatorzy jak ja będą odpuszczać, to na świecie coraz więcej ludzi będzie stawać się nazgulami
Pzdr |
_________________ AMDG |
|
|
|
 |
wit
Wyznawca Istniejącego

Pomógł: 50 razy Dołączył: 19 Maj 2006 Posty: 3796 Skąd: grudziądz
|
Wysłany: 2015-01-01, 08:12
|
|
|
Posiadam ten artykuł w wersji papierowej z tygodnika "Forum" sprzed kilkunastu lat. Nawet go sobie nieco odświeżyłem parę dni temu. Wczoraj po pracy zajrzałem do salonu prasowego i przypadkowo natknąłem się na świąteczny numer dwutygodnika "Nowe Forum", gdzie znowu mamy przedruk nowego artykułu z magazynu "Der Spiegel" autorstwa tego samego autora Matthiasa Schulza, który znowu często powołuje się na archeologa Israela Finkelsteina, przyznając, że ma on opinię szydercy i aroganta. W związku z tym mam wątpliwości co do oceny rzeczywistości historycznej przez tegoż profesora archeologii ze wspomnianych artykułów. Odnoszę wrażenie, że panu Finkelsteinowi, który co zaznaczono w ostatnim artykule w okresie prac wykopaliskowych nie mieszka w namiocie, jak pozostali archeolodzy, ale preferuje dobre pensjonaty z basenami i wykwintnym menu, dodatkowo ubierając się jak projektant mody, nie zależy na obiektywizmie. Zapewne dobrze się on bawi łącząc to co dla niego jest przyjemne i pożyteczne. Mam wątpliwości do wniosków profesora Finkelsteina, i mam do tego prawo, chociaż ich całkowicie nie neguję. Przydałoby się więcej głosów archeologów z różnych szkół, a nie tylko ze szkoły krytyczno-historycznego podejścia do przekazu biblijnego, jaką reprezentuje Finkelstein. |
_________________ RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI. |
Ostatnio zmieniony przez wit 2015-01-01, 20:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BLyy

Pomógł: 176 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 2989 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 2015-01-01, 10:01
|
|
|
Cytat: | ???
Oficjalne stanowisko KK sformułowane w Dei Verbum:
Kościół uważa na podstawie wiary apostolskiej księgi tak Starego, jak Nowego Testamentu w całości, ze wszystkimi ich częściami za święte i kanoniczne dlatego, że spisane pod natchnieniem Ducha Świętego (por. J 20,31, 2 Tm 3,16, 2 P 1,19-21, 3,15-16) Boga mają za autora i jako takie zostały Kościołowi przekazane. |
Tylko sam Jan Paweł II oraz obecny papież podważyli tą zasadę gdy mówili o ewolucji, a Biblia mówi o stwarzaniu Zresztą to nic nowego bo wielu księży odnosi się do Adama i Ewy niedosłownie, nie jako fakt.
Cytat: | Napisałaś "które fragmenty są dodane do oryginałów" - czas teraźniejszy. Oświeć mnie proszę, którego to fragmentu nie powinno być w Biblii Jeden przykład opisz - wybierz sobie którykolwiek, podaj uzasadnienie - chętnie podyskutuję. Może jakiś nowy wątek? |
Najlepszym tego przykładem jest apokryficzny wątek Jezusa i cudzołożnicy, którą ratuje przed ukamienowaniem. Owa historia pochodzi z Ewangelii Hebrajczyków i została dokooptowana do Jana.
Cytat: | Zapytam jeszcze raz: "Czy powołanie się przez Jezusa Chrystusa na Mojżesza nie jest wystarczającym dowodem na istnienie patriarchy?"
Hmm, bo wg Ciebie: |
Cytat: | To jak to z Tobą w końcu??
A ta druga część tak pięknie pasuje do Krzyśka |
Powiedz to dwóm ostatnim papieżom gdy mówili o ewolucji, a także księżom, którzy nie interpretują dosłownie pierwsze rozdziały Księgi Rodzaju, którzy nie traktują Adama jako postaci historycznej, a by było śmieszniej to Paweł pisał dużo o Adamie. Czy powołanie się Pawła na Adama nie jest wystarczającym dowodem na istnienie Adama? Dla papieży, dla wielu księży i dla wielu katolików - nie jest. Myślę więc, że na swoje pytanie też dasz teraz radę odpowiedzieć co by powiedziała w tym wypadku Ata.
Cytat: | Miałem Ci odpuścić ten obiektywizm, ale brniesz i brniesz...
Ok. Są dwa wyjścia. Albo chodzi Ci o obiektywizm ten od Ayn Rand, albo o ten od Platona, ale to nie uniwersytety wtedy... Może chodzi Ci o Kanta?
Sprecyzuj proszę. |
Żadne pismo biblijne nie jest obiektywne, podobnie jak niemal każde pismo religijne, ma na celu pokazać że my jesteśmy fajni a inni poza nami są niefajni. Pierwszym obiektywnym autorem był domniemany Homer, który opisując wojnę trojańską nie pisał że Trojanie są be a Grecy cacy, tylko sucho oceniał wszystkich, po obu stronach były ciemne postaci i wydarzenia, jak i te dobre.
Cytat: | Teologia i Wiara to dwie różne rzeczy. Bóg poznawalny umysłem jest zawsze ograniczony przez mózg. Twój guru - Paczos, sięgając szczytu możliwości intelektualnych nie dał rady iść już dalej i Wiarę zastąpiły konstrukcje filozoficzne. I tak lekko skręcił ze św. Tomasza do Hegla, a dalej już równia pochyła. Bóg jako produkt jego mózgu, samochód kierujący człowiekiem.
A wiedziałaś, że tacy jak Paczos mają także swoje miejsce w Piśmie Świętym??
Mat 18:6
Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza.
A to jest wiadomość do katolików:
Ap 2:20 do Kościoła w Tiatyrze:
ale mam przeciw tobie to,
że pozwalasz działać niewieście Jezabel,
która nazywa siebie prorokinią,
a naucza i zwodzi moje sługi, by uprawiali rozpustę
i spożywali ofiary składane bożkom. |
Czy on dalej jest księdzem? Pamiętaj, że opluwasz księdza
PS. Już gdzieś od 12 strony jest wielki offtop. Moderacja powinna coś z tym zrobić i wyciąć wątek zagłuszający temat i przenieść go gdzie indziej. W tym wątku powinniśmy skupiać się tylko na źródłach egipskich. |
_________________ "Poznajcie, co macie przed oczyma, a odkryjecie wszelkie tajemnice. Albowiem nie ma rzeczy ukrytej, która odkryta by? nie mo?e" Ewangelia Tomasza 5 |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2015-01-01, 12:08
|
|
|
ata333, Według ciebie to w jakich latach przed Chrystusem Mojżesz żył? |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
Ostatnio zmieniony przez nike 2015-01-01, 20:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2015-01-01, 18:21
|
|
|
Cytat: |
ostatecznie Bog sam zademonstrowal taka postawe.. oddajac na ofiare.. swego Syna..
za co wiec karal Kannanejczykow.. (rekoma Izraelitow) Majow, Inkow.. (rekoma konkwistadorow) czyli spolecznosci kultywujace ten makabryczny rytual.. ?? |
To jest wypowiedź która poświadcza gdzie jest wiara.
W nicości filozofii, oraz milionów wysłuchanych wykładów różnych panów i pań od tzw. "Banialuk" |
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2015-01-01, 18:57
|
|
|
Maximus Minimus napisał/a: | Kościół uważa na podstawie wiary apostolskiej księgi tak Starego, jak Nowego Testamentu w całości, ze wszystkimi ich częściami za święte i kanoniczne dlatego, że spisane pod natchnieniem Ducha Świętego (por. J 20,31, 2 Tm 3,16, 2 P 1,19-21, 3,15-16) Boga mają za autora i jako takie zostały Kościołowi przekazane. |
dokladnie.. ale nie poklada wiary jak protestanci w natchnienie wywodzace sie z zasady sola scriptura ..a zwane NATCHNIENIEM VERBALNYM..
Maximus Minimus napisał/a: | Zapytam jeszcze raz: "Czy powołanie się przez Jezusa Chrystusa na Mojżesza nie jest wystarczającym dowodem na istnienie patriarchy?"
Hmm, bo wg Ciebie:
ata333 napisał/a:
Jachu napisał/a:
To Jezus też kłamał ???
Jezus nigdy nie klamal..
jesli ktos juz klamie.. to raczej Ci,, ktorych uwazamy za przewodnikow duchowych..
klamia i innych w klamstwo wciagaja.. |
a dlaczego mial by klamac.. ?
nawiazywal do S.T.. w wersji jaka nadali mu jego autorzy.. wraz z symbolicznym zapisem o stworzeniu Adama i Ewy..
po prostu..
ostatecznie byl Zydem..
co do natchnienia N.T..
to na pewno nie wierze jak protestanci w NATCHNIENIE VERBALNE.. ale o tym juz powinienes wiedziec.. wiec nie wiem.. po co znowu te pytania..
Maximus Minimus napisał/a: | Napisałaś "które fragmenty są dodane do oryginałów" - czas teraźniejszy. Oświeć mnie proszę, którego to fragmentu nie powinno być w Biblii Jeden przykład opisz - wybierz sobie którykolwiek, podaj uzasadnienie - chętnie podyskutuję. Może jakiś nowy wątek? |
Maximusie.. co Ty chcesz uzasadniac.. bo nie bardzo rozumiem.. ?
czyzby autentycznosc "Comma Johanneum" .. ktore brzmi:
"7Albowiem trzej są, którzy świadczą na niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. 8A trzej są, którzy świadczą na ziemi: Duch i woda, i krew, a ci trzej ku jednemu są."
czemu wiec zawdzieczasz te wiedze.. ze jest to fragment dopisany..?
sobie..?
czy raczej nauce zwanej : krytyka tekstu.. ?????
czemu/komu Ty probujesz zaprzeczac.. ??
ewidentnym faktom.. ?? |
_________________ "Respekt wynikajacy ze zrozumienia stoi dla mnie zawsze ponad respektem bioracym sie z ignorancji."(D. Adams - "Łosoś zwątpienia") |
Ostatnio zmieniony przez ata333 2015-01-02, 00:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2015-01-01, 19:08
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | To jest wypowiedź która poświadcza gdzie jest wiara. |
Wnikusiu.. moze sprobuj znalezc kontekst mojej wypowiedzi..
to bylo do tych wszystkich.. ktorzy probuja na sile.. zcalic ze tak sie wyraze w jedno wierzenia UGARIT z Judaizmem.. promujac idee.. OBJAWIENIA PIERWOTNEGO..
wg.. tej idei.. wszyscy nie tylko Izraelici mieli od Boga objawienie Pierwotne.. wiec w mysl tego objawienia.. skladali bozkom.. to co dla nich najcenniejsze... czyli ZYCIE..
a ze zycie jest niebywale cenne.. widzimy na przykladzie ofiary z zycia Syna Bozego Jezusa Chrystusa..
wnikusiu prosze nie pisz i nie sadz nikogo bezmyslnie.. zawsze wczesniej warto doszukac sie przyczyn.. takiej..a nie innej tresci wypowiedzi.. |
_________________ "Respekt wynikajacy ze zrozumienia stoi dla mnie zawsze ponad respektem bioracym sie z ignorancji."(D. Adams - "Łosoś zwątpienia") |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2015-01-01, 19:12
|
|
|
Tylko, że ty poszłaś zdecydowanie dalej. Wykorzystujesz naukę ( zasłaniasz ) się nią, aby dyskredytować to co w Biblii nie odpowiada twojej wizji. Nazywasz coś natchnieniem verbalnym - z którego wzniosłego wykładu to wzięłaś albo z którego filmu sc-fi o Biblii na discovery? |
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2015-01-01, 19:15
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | Tylko, że ty poszłaś zdecydowanie dalej. Wykorzystujesz naukę ( zasłaniasz ) się nią, aby dyskredytować to co w Biblii nie odpowiada twojej wizji. Nazywasz coś natchnieniem verbalnym - z którego wzniosłego wykładu to wzięłaś albo z którego filmu sc-fi o Biblii na discovery? |
to na szczescie tylko Twoja subiektywna ocena..
idziesz bezmyslnie na latwizne.. jak z reguly wiekszosc.. |
|
|
|
 |
Maximus Minimus
Maximus Minimus
Wyznanie: Katolik
|
Wysłany: 2015-01-01, 19:16
|
|
|
BLyy napisał/a: |
Tylko sam Jan Paweł II oraz obecny papież podważyli tą zasadę gdy mówili o ewolucji, a Biblia mówi o stwarzaniu Zresztą to nic nowego bo wielu księży odnosi się do Adama i Ewy niedosłownie, nie jako fakt.
Powiedz to dwóm ostatnim papieżom gdy mówili o ewolucji, a także księżom, którzy nie interpretują dosłownie pierwsze rozdziały Księgi Rodzaju, którzy nie traktują Adama jako postaci historycznej, a by było śmieszniej to Paweł pisał dużo o Adamie. Czy powołanie się Pawła na Adama nie jest wystarczającym dowodem na istnienie Adama? Dla papieży, dla wielu księży i dla wielu katolików - nie jest. Myślę więc, że na swoje pytanie też dasz teraz radę odpowiedzieć co by powiedziała w tym wypadku Ata.
|
KK ma taki wytryszek dla ewolucjonistów: "Bóg mógł stworzyć życie przez ewolucję"
Źonaty kawaler.
Laik myli teorię ewolucji ze zmiennością organizmów, które tam sobie ewoluują/zmieniają się względem środowiska. Podczas gdy podstawową zasadą teorii ewolucji jest "Przypadek".
A skoro Bóg to nie przypadek, wiec klasyczne, w wydaniu KK "I wilk syty, i owca cała".
Adam i Ewa to piękna prawdziwa historia, w której coś nie zostało jeszcze rozgryzione. Poczekajmy, a na pewno przyjdzie zrozumienie.
którzy nie interpretują dosłownie pierwsze rozdziały Księgi Rodzaju,
|
Miej to na uwadze, że Bóg przekazał ogromną wiedzę Mojżeszowi, a on miał swój "starożytny umysł", jego opis jest ograniczony ilością znanych symboli, przez które opisuje nieznane.
Coś jak pięcioletnie dziecko opisujące np. mitozę pod mikroskopem. Podobnie jest ze św. Janem i Apokalipsą, albo z opisem atomu, który tak naprawdę z kuleczkami krążącymi nie ma nic wspólnego.
Żadne pismo biblijne nie jest obiektywne...
|
Moje pytanie to pytanie o filozoficzną teorię obiektywizmu.
Czy on dalej jest księdzem? Pamiętaj, że opluwasz księdza
|
Nie on pierwszy i nie ostatni się zaplątał w filozofii. Zostawił Chrystusa dla starych greckich dziadków. Obowiązkiem każdego katolika jest zawiązać jego teoriom kamień młyński i wrzucić je w morze. Nasze podwórko niestety...
Pzdr |
_________________ AMDG |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2015-01-01, 19:36
|
|
|
A skoro KK twierdzi ( od niedawna ), że Bóg mógł stworzyć życie poprzez ewolucję, to jaki - wg KK - jest etap początkowy tego stwarzania ?
Niech Kolega MaxMin nie krępuje się.
Znając elastyczność KK przyjmę ze spokojem pogląd, że Adam i Ewa byli organizmami jednokomórkowymi |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2015-01-01, 19:56
|
|
|
obiektywizm wg. slownika PWN..:
1. «przedstawianie i ocenianie czegoś w sposób zgodny ze stanem faktycznym, niezależnie od własnych opinii, uczuć i interesów
"scrybowie" wszelkich wladcow swiata starozytnego.. z pewnoscia pisali wiec OBIEKTYWNIE..
bedac wlasnoscia owych..
ale to tylko namiastka ich "nieobiektywizmu"..
Maximussie nie osmieszajmy sie prosze..
mnie naprawde szkoda czasu.. na zarty niskich lotow.. |
|
|
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2015-01-01, 20:04
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | Nazywasz coś natchnieniem verbalnym - z którego wzniosłego wykładu to wzięłaś albo z którego filmu sc-fi o Biblii na discovery? |
Wnikusiu.. zasada natchnienia verbalnego wywodzi sie.. posrednio z zasady SOLA SCRIPTURA..
ale o tym pisalam.. prosze wiec po raz enty: czytaj zanim cos jak zwykle bezmyslnie napiszesz..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sola_scriptura
Natchnienie Biblii [edytuj |
Biblia Lutra z 1534 r.
Zasadniczo w protestantyzmie występują dwa poglądy dotyczące natchnienia Biblii. Jedno można określić mianem koncepcji natchnienia myśli, drugie koncepcją natchnienia werbalnego (opowiadają się za nią m.in. luteranie wyznający[21]). Biblia zatem nie tylko zawiera Słowo Boże, ale faktycznie nim jest[22]. Natchnienie werbalne zakłada, że Duch Święty w sposób bezpośredni kierował doborem poszczególnych słów przez biblijnych pisarzy, uwzględniając jednak wszelkie aspekty ich człowieczeństwa, w tym styl, indywidualność, czy sposób wyrazu[23]. Koncepcja natchnienia myśli (uznawana m.in. przez adwentystów dnia siódmego[24]) zakłada natomiast, iż otrzymane od Boga objawienie zostało spisane przez autora jego własnymi słowami. Nie przeczy to jakkolwiek nieomylności Biblii, zgodnie z przekonaniem, iż w procesie natchnienia Duch Święty czuwał, aby używane przez pisarza słowa poprawnie wyrażały przekazaną w objawieniu myśl[24]. Pochodzące z IV wieku nicejsko-konstantynopolitańskie wyznanie wiary podkreśla boski autorytet objawienia upatrując w tym, co przekazywali prorocy, głosu samego Boga: „Wierzę w Ducha Świętego [...] który mówił przez proroków”[25]. Na potwierdzenie natchnienia Biblii autorzy protestanccy odwołują się do następujących fragmentów Pisma Świętego:[26]
2 Tm 3,16: „Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany”.
1 Kor 2,13: „Głosimy to nie w uczonych słowach ludzkiej mądrości, lecz w słowach, których naucza Duch, przykładając do duchowych rzeczy duchową miarę”.
1 Tes 2,13: „A przeto i my dziękujemy Bogu nieustannie, że przyjęliście Słowo Boże, które od nas słyszeliście nie jako słowo ludzkie, ale, jak jest prawdziwie, jako Słowo Boże”.
2 P 1,21: „Albowiem proroctwo nie przychodziło nigdy z woli ludzkiej, lecz wypowiadali je ludzie Boży, natchnieni Duchem Świętym”. |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2015-01-01, 20:17
|
|
|
Ponawiam moje pytanie do Aty.
ata333, Według ciebie to w jakich latach przed Chrystusem Mojżesz żył?
|
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2015-01-01, 21:34
|
|
|
Nike ja nawet nie podzielam pewnosci ..ze w ogole zyl.. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|