|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY biblia.webd.pl
|
Zakres działania i możliwości diabła |
Autor |
Wiadomość |
waldek S
Wyznanie: Chrześcijanin
|
Wysłany: 2015-02-07, 12:36
|
|
|
Efroni
Cytat: | Czy ten byt duchowy , stworzony przez Wszechmogącego , którego nazywasz "Diabeł" , "Szatan"może się Wszechmogącemu Bogu przeciwstawić ??? |
Oczywiście, że może!
Powiem ci więcej w wielkiej tajemnicy, że diabeł nawet się przeciwstawił Wszechmogącemu Bogu – ponieważ ma wolną wolę i wybrał przeciwstawienie się Bogu zamiast poddać się woli Boga.
W ostatecznym rozrachunku skończy tak jak każdy przeciwstawiający się Wszechmogącemu Bogu.
Cytat: | (10) A diabeł, który ich zwodził, został wrzucony do jeziora z ognia i siarki, gdzie znajduje się też zwierzę i fałszywy prorok, i będą dręczeni dniem i nocą na wieki wieków. Apo20. |
|
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 63 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2304
|
Wysłany: 2015-02-07, 13:34
|
|
|
waldek S napisał/a: | Efroni
Cytat: | Czy ten byt duchowy , stworzony przez Wszechmogącego , którego nazywasz "Diabeł" , "Szatan"może się Wszechmogącemu Bogu przeciwstawić ??? |
Oczywiście, że może!
Powiem ci więcej w wielkiej tajemnicy, że diabeł nawet się przeciwstawił Wszechmogącemu Bogu – ponieważ ma wolną wolę i wybrał przeciwstawienie się Bogu zamiast poddać się woli Boga.
W ostatecznym rozrachunku skończy tak jak każdy przeciwstawiający się Wszechmogącemu Bogu.
Cytat: | (10) A diabeł, który ich zwodził, został wrzucony do jeziora z ognia i siarki, gdzie znajduje się też zwierzę i fałszywy prorok, i będą dręczeni dniem i nocą na wieki wieków. Apo20. |
|
Byt stworzony przez Wszechmogącego może się przeciwstawić Wszechmogącemu ???
Wiesz co głosisz ?????
Toż to czyste bałwochwalstwo .
To nie żadna tajemnica , że się przeciwstawił a może nieskończenie Mądry , Wszechmogący Bóg z rozmysłem i celowo powołał do istnienia , piękny , doskonały byt który obdarzył
mocą i potęgą i wyniósł nad inne anielskie byty ?
Chcesz powiedzieć , że Bóg to tak marny psycholog , że nie miał zielonego pojęcia
co z takim wysokim wyniesieniem zrobi Syn Jutrzenki ??? a reakcja Syna Jutrzenki
była dla Boga pełnym zaskoczeniem ?
A jeżeli wiedział to dlaczego od razu go nie unicestwił ? tylko każe czekać na to siedem tysięcy lat - oszczędził by nam tym samym wiele cierpień . |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-07, 14:05
|
|
|
Efroni
Cytat: | Byt stworzony przez Wszechmogącego może się przeciwstawić Wszechmogącemu ???
Wiesz co głosisz ?????
Toż to czyste bałwochwalstwo . |
Widzę, że stawiasz na równi Boga i diabła.
Czy można stawiać znak równości pomiędzy Stwórcą a stworzeniem?
Czy można postawić na równi garncarza i jego garnek? |
|
|
|
 |
KobietaZMagdali

Wyznanie: katoliczka
Pomogła: 235 razy Wiek: 32 Dołączyła: 12 Sty 2014 Posty: 2125 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2015-02-07, 14:28
|
|
|
efroni napisał/a: | To nie żadna tajemnica , że się przeciwstawił a może nieskończenie Mądry , Wszechmogący Bóg z rozmysłem i celowo powołał do istnienia , piękny , doskonały byt który obdarzył
Chcesz powiedzieć , że Bóg to tak marny psycholog , że nie miał zielonego pojęcia
co z takim wysokim wyniesieniem zrobi Syn Jutrzenki ??? a reakcja Syna Jutrzenki
A jeżeli wiedział to dlaczego od razu go nie unicestwił ? tylko każe czekać na to siedem tysięcy lat - oszczędził by nam tym samym wiele cierpień . |
Psycholog to złe słowo. Psycholog wyciąga wnioski. Bóg jest wszechwiedzący, więc wie a nie spekuluje. Zna wszelkie możliwe warianty rzeczywistości, która stwarza. Tak wiec ten, którego potem nazwano Synem Jutrzenki miał wiele możliwości, które znał Bóg. Wśród nich musiała być i taka, w której pozostaje wierny a stworzenia żyją w doskonałej harmonii ze swoim Stwórcą. Wybrał jednak tą najgorszą.
Matka (będąca jako człowiek obrazem Stwórcy) w ciąży oczekuje z radością na dziecko mimo, że istnieje taka możliwość, że dziecko zostanie seryjnym mordercą. Ale czy mając 9 dzieci i widząc, że jedno pije, kradnie, dokucza rodzeństwu i podburza je przeciwko niej to czy zdecydowałaby się je zabić (mając załóżmy taka prawną możliwość) Czy raczej chroniłaby pozostałe dzieci przed nim, nie czyniąc mu jednak krzywdy. |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
http://www.youtube.com/watch?v=l_lp-owKS6E |
|
|
|
 |
efroni
|
Wysłany: 2015-02-08, 10:57
|
|
|
Cytat: | Byt stworzony przez Wszechmogącego może się przeciwstawić Wszechmogącemu ???
Wiesz co głosisz ?????
Toż to czyste bałwochwalstwo . |
Widzę, że stawiasz na równi Boga i diabła.
Czy można stawiać znak równości pomiędzy Stwórcą a stworzeniem?
Czy można postawić na równi garncarza i jego garnek? |
To źle widzisz .
Odwracasz kota ogonem , ale to dobrze bo zaczynasz myśleć .
Czy to nie ja mówiłem o prawie garncarza ?
Wskaż mi ten post w którym postawiłem znak równości
pomiędzy Stwórcą a stworzeniem a ja Ci wskażę post
w którym wynosisz "diabła" nad Boga . |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
efroni
|
Wysłany: 2015-02-08, 11:32
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | efroni napisał/a: | To nie żadna tajemnica , że się przeciwstawił a może nieskończenie Mądry , Wszechmogący Bóg z rozmysłem i celowo powołał do istnienia , piękny , doskonały byt który obdarzył
Psycholog to złe słowo. Psycholog wyciąga wnioski. Bóg jest wszechwiedzący, więc wie a nie spekuluje. Zna wszelkie możliwe warianty rzeczywistości, która stwarza. Tak wiec ten, którego potem nazwano Synem Jutrzenki miał wiele możliwości, które znał Bóg. Wśród nich musiała być i taka, w której pozostaje wierny a stworzenia żyją w doskonałej harmonii ze swoim Stwórcą. Wybrał jednak tą najgorszą.
Matka (będąca jako człowiek obrazem Stwórcy) w ciąży oczekuje z radością na dziecko mimo, że istnieje taka możliwość, że dziecko zostanie seryjnym mordercą. Ale czy mając 9 dzieci i widząc, że jedno pije, kradnie, dokucza rodzeństwu i podburza je przeciwko niej to czy zdecydowałaby się je zabić (mając załóżmy taka prawną możliwość) Czy raczej chroniłaby pozostałe dzieci przed nim, nie czyniąc mu jednak krzywdy. |
"Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam"
ale w innym miejscu mówi ;
"Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi wasze, to nie drogi moje - mówi Pan. Lecz jak niebiosa są wyższe niż ziemia, tak moje drogi są wyższe niż drogi wasze i myśli moje niż myśli wasze. Gdyż jak deszcz i śnieg spada z nieba i już tam nie wraca, a raczej zrasza ziemię i czyni ją urodzajną, tak iż porasta roślinnością i daje siewcy ziarno, jedzącym chleb, tak jest z moim słowem, które wychodzi z moich ust: Nie wraca do mnie puste, lecz wykonuje moją wolę i spełnia pomyślnie to, z czym je wysłałem."
Należy powiedziane powiązać ze sobą a nie tylko trzymać się jednego"Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam"
Nasz Stwórca nie jest podobny do nas
N I E - J E S T - P O D O B N Y - D O - N A S - te słowa człowiek powinien
mieć ciągle na uwadze a nie słowa satana ,
z-resztą satan powiedział tylko część prawdy
a część prawdy to najlepsze kłamstwo
"Będziecie jak Bóg.... jeżeli będziecie MIŁOŚCIĄ , jak Bóg jest MIŁOŚCIĄ "
Jego(Boże) myśli to nie myśli człowieka , jego myśli to nie myśli matki .
Jego zamiary ,czyny , to nie zamiary , czyny człowieka (matki)
Jest doskonałym psychologiem i psychiatrą i doskonale zna psychikę
swoich stworzeń i doskonale wiedział jak postąpi Syn Jutrzenki
i dokładnie do odegrania takiej roli został stworzony Syn Jutrzenki.
Bóg to coś więcej niż arcymistrz szachów , ON już na początku stworzył wszystkie figury
szachownicy i już na początku przewidział wszystkie ich ruchy i już na początku znał
wynik tej partii . Tu nie ma nic przypadkowego . |
aby tak mają |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2015-02-08, 21:53
|
|
|
Ja się z tym nie zgadzam |
|
 |
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-09, 10:09
|
|
|
Efroni
Cytat: | waldek S napisał/a:
Efroni
Cytat:
Taka gadka o "wolnej woli" i "trzymaniu za mordę" niczego nie zmienia.
Jeżeli przyjmujesz że BÓG JEST JEDEN tzn. przyjmujesz , że nie ma żadnej innej siły , mocy
bytu , notabene stworzonego przez WSZECHMOGĄCEGO STWÓRCĘ , który byłby zdolny
przeciwstawić się JEMU .
Czy ty, albo ja możemy się Bogu przeciwstawić?
Ja to doskonale rozumiem że nie możemy .... bo?.... bo zaczynam rozumieć co
znaczy że BÓG JEST JEDEN . |
Cytat: | Jeżeli przyjmujesz że BÓG JEST JEDEN tzn. przyjmujesz , że nie ma żadnej innej siły , mocy
przeciwstawić się JEMU .
|
Cytat: | Byt stworzony przez Wszechmogącego może się przeciwstawić Wszechmogącemu ??? |
Twoje pokrętne wywody zaprowadziły cię w „kozi róg” kolego.
Ponieważ te twoje wypowiedzi które są powyżej sugerują jakoby nikt nie mógł się przeciwstawić Stwórcy!
Natomiast poniższa twoja wypowiedź temu przeczy co mówiłeś wcześniej.).
Cytat: | To nie żadna tajemnica , że się przeciwstawił a może nieskończenie Mądry… |
To właściwe jak uważasz, diabeł się przeciwstawił Panu Bogu? Czy się nie przeciwstawił Panu Bogu?
Pytam ponieważ widzę, że sam sobie zaprzeczasz! |
|
|
|
 |
efroni
|
Wysłany: 2015-02-09, 18:44
|
|
|
Cytat: | waldek S napisał/a:
Efroni
Cytat:
Taka gadka o "wolnej woli" i "trzymaniu za mordę" niczego nie zmienia.
Jeżeli przyjmujesz że BÓG JEST JEDEN tzn. przyjmujesz , że nie ma żadnej innej siły , mocy
przeciwstawić się JEMU .
Czy ty, albo ja możemy się Bogu przeciwstawić?
Ja to doskonale rozumiem że nie możemy .... bo?.... bo zaczynam rozumieć co
znaczy że BÓG JEST JEDEN . |
Cytat: | Jeżeli przyjmujesz że BÓG JEST JEDEN tzn. przyjmujesz , że nie ma żadnej innej siły , mocy
przeciwstawić się JEMU .
|
Cytat: | Byt stworzony przez Wszechmogącego może się przeciwstawić Wszechmogącemu ??? |
Twoje pokrętne wywody zaprowadziły cię w „kozi róg” kolego.
Ponieważ te twoje wypowiedzi które są powyżej sugerują jakoby nikt nie mógł się przeciwstawić Stwórcy!
Natomiast poniższa twoja wypowiedź temu przeczy co mówiłeś wcześniej.).
Cytat: | To nie żadna tajemnica , że się przeciwstawił a może nieskończenie Mądry… |
To właściwe jak uważasz, diabeł się przeciwstawił Panu Bogu? Czy się nie przeciwstawił Panu Bogu?
Pytam ponieważ widzę, że sam sobie zaprzeczasz! |
Oj, Walduś , Walduś .
Więc jeszcze raz , kawa na ławę tym razem ,skoro nie chce Ci się myśleć
i zaczniemy od tej pierwszej pokrętnej wg. Ciebie mojej wypowiedzi
Taka gadka o "wolnej woli" i "trzymaniu za mordę" niczego nie zmienia Walduś .
Jeżeli przyjmujesz że BÓG JEST JEDEN tzn. że przyjmujesz tym samym , że nie ma żadnej innej siły , mocy bytu , notabene stworzonego przez WSZECHMOGĄCEGO STWÓRCĘ , który byłby zdolny przeciwstawić się JEMU , NIE MA i jeżeli czytamy Walduś , że jakiś byt przeciwstawił się WSZECHMOGĄCEMU tzn. to że taki był JEGO tzn Boga plan , zamiar , że tak miało być . Rozumiesz ?
i dlatego postawiłem pytanie "Dlaczego Wszechmogący chciał by w GenEden stało się to co się stało ?"
i pozostałe moje wypowiedzi zmierzały do tego samego , do tego byś sam sobie uzmysłowił że w Biblii nie ma nic przypadkowego ,że to plan , zamiar Stwórcy , że autorem scenariusza
i reżyserem sztuki zwanej "ŻYCIE" jest jedynie Bóg , że nikt i nic nie może przeciwstawić się Wszechmogącemu(a Ty piszesz w sposób zdecydowany ,że może ) ,że nic nie dzieje się przypadkiem. Rozumiesz?
Jeżeli to rozumiesz to zrozum i to , że to co stało się w GenEden to nie przypadek .
Wszechmogący , wszystko-ogarniający Bóg nie miał zielonego pojęcia co się dzieje w Jego
Ogrodzie ? że "coś" weszło do Jego Ogrodu bez Jego woli i wiedzy? |
aby tak mają |
|
|
|
 |
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-09, 18:51
|
|
|
Efroniuś
Sprawa jest prosta, powiedz mi czy diabeł przeciwstawił się Bogu czy się nie przeciwstawił?
Stawiam takie pytanie ponieważ w dalszym ciągu nie wiem jakie jest twoje zdanie w tej materii. |
|
|
|
 |
efroni
|
Wysłany: 2015-02-09, 19:46
|
|
|
waldek S napisał/a: | Efroniuś
Sprawa jest prosta, powiedz mi czy diabeł przeciwstawił się Bogu czy się nie przeciwstawił?
Stawiam takie pytanie ponieważ w dalszym ciągu nie wiem jakie jest twoje zdanie w tej materii. |
Naprawdę muszę odpowiadać ?
Nic , ale to nic nie zrozumiałeś ?
Diábolos przeciwstawił się Bogu , bo taka była wola Boga, przecież nikt i nic nie może przeciwstawić się Bogu , bo do roli oskarżyciela przeznaczył go Bóg .
Czy Judasz mógł się sprzeciwić swemu przeznaczeniu i proroctwu , które zostało ogłoszone
za nim się jeszcze narodził i powiedzieć " nie ,nie zgadzam się" ? |
aby tak mają |
|
|
|
 |
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-09, 20:15
|
|
|
Efroni
Cytat: | Diábolos przeciwstawił się Bogu , bo taka była wola Boga, przecież nikt i nic nie może przeciwstawić się Bogu , bo do roli oskarżyciela przeznaczył go Bóg . |
Masz na to jakieś inne dowody niż własne przemyślenia, że on się przeciwstawił Stwórcy - bo tak „chciał” Bóg?
Skoro twierdzisz, że to Pan Bóg tak chciał – to i zło które jest na świecie, jest też „dzięki” Stwórcy?
Grzechy które robisz codziennie ty i ja to też „dzięki” Bogu - który to stworzył diabła?
Adam i Ewa musieli posłuchać diabła? |
|
|
|
 |
Manna z nieba

Wyznanie: Deizm.Baczna obserwatorka życia.
Pomogła: 304 razy Dołączyła: 28 Mar 2013 Posty: 3454
|
Wysłany: 2015-02-09, 20:37
|
|
|
Cytat: | Diabolos przeciwstawił się Bogu , bo taka była wola Boga, przecież nikt i nic nie może przeciwstawić się Bogu , bo do roli oskarżyciela przeznaczył go Bóg . |
Masz na to jakieś inne dowody niż własne przemyślenia, że on się przeciwstawił Stwórcy - bo tak „chciał” Bóg?
Skoro twierdzisz, że to Pan Bóg tak chciał – to i zło które jest na świecie, jest też „dzięki” Stwórcy?
Grzechy które robisz codziennie ty i ja to też „dzięki” Bogu - który to stworzył diabła?
Adam i Ewa musieli posłuchać diabła? |
Prościej wyjaśnie Ci to Waldi.
Żadnego diabła, czorta nie ma.
Pewne uczynki pojawiły się na świecie jako rezultat działania człowieka, a nie diabła bądź Boga.
To ludzie są odpowiedzialni za to co robią.
Natomiast w Biblii czytamy teksty o tym, że istnieje diabeł.
A nawet o tym, że Bóg sprowadzał na ludzi zło i nieszczęście, integrował w to jak się zachowywali lub jakie decyzje podejmowali.
Czytamy tam więc, że za zło odpowiedzialny jest nie tylko diabeł, ale i Bóg.
Istnieje w Biblii wiele przykładów tego, że to rzekomo Bóg sprowadza zło na życie ludzi.
Amos 3:6 pyta: „Czy zdarza się w mieście nieszczęście, którego by Pan nie wywołał?”
Micheasz 1:12 mówi, że: „nieszczęście od Pana spadło na bramę Jeruzalemu".
Hiob przyznaje że "Pan dał, Pan wziął"(Hioba 1:21).
Nie powiedział "Pan dał a Szatan zabrał."
Hiob komentuje: „Dobre przyjmujemy od Boga, czy nie mielibyśmy przyjmować i złego?" (Hioba 2:10).
Przyjaciele Hioba pocieszali go "z powodu wszystkich nieszczęść, które Pan zesłał na niego." (Hioba 42:11 porównaj z 19:21; 8:3).
Ciekawe prawda?
Księga Samuela oraz Kronik są paralelnymi sprawozdaniami tego samego zdarzenia.
2 Samuela 24:1 podaje: „Rozgorzał gniew Pana na Izraela, tak iż pobudził Dawida przeciwko nim (Izraelowi), mówiąc: Nuże, policz Izraela i Judę!”.
Ta sama relacja z 1 Kronik 21:1 mówi iż: "Wtedy wystąpił szatan przeciwko Izraelowi, pobudziwszy Dawida do tego, aby policzył Izraelitów."
W jednym sprawozdaniu Bóg jest tym pobudzającym, w drugim czyni to Szatan.
Ciekawe prawda??
Tak więc Bóg wystąpił np. jako szatan czyli przeciwnik wobec Dawida.
To jest dopiero poczatek przykładów, gdzie w jednej wersji Pan sprowadza zło, według drugiej szatan je sprowadza.
I co Wy na to? |
_________________ Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2015-02-09, 20:49
|
|
|
efroni-Manna.
Dobrze że o tym piszecie,ponieważ umiejętność wyjaśnienia sobie tej kwestii,pozwala lepiej zrozumieć Wszechmoc,wielkość Boga-Stwórcy.
Pozdrawiam. |
_________________ Zapraszam - www.refleksjebiblijne.wordpress.com |
|
|
|
 |
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-09, 20:50
|
|
|
Manna z nieba – tu jest mowa o globalnych sprawach, a nie o tym, że:
Cytat: | Hiob przyznaje że "Pan dał, Pan wziął"(Hioba 1:21). |
Natomiast ja znam taki wers, z którego wynika że to diabeł „zaopiekował” się Hiobem, natomiast Bóg był tylko obserwatorem.
Cytat: | (12) Na to rzekł Pan do szatana: Oto wszystko, co ma, jest w twojej mocy, tylko jego nie dotykaj! I odszedł szatan sprzed oblicza Pana. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|