|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Które księgi w Biblii są historyczne, a które nie. |
Autor |
Wiadomość |
KobietaZMagdali

Wyznanie: katoliczka
Pomogła: 235 razy Wiek: 32 Dołączyła: 12 Sty 2014 Posty: 2125 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2015-02-15, 13:38
|
|
|
RN napisał/a: | To nie należy traktować Biblii jako Księgi historycznej Czy należy przez to rozumieć, że zapisane w niej treści są zmyślone |
Zależy które, nie wszystkie księgi są historyczne Ale o ty chyba wiesz........... |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
http://www.youtube.com/watch?v=l_lp-owKS6E |
|
|
|
 |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5148 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2015-02-15, 13:56
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | RN napisał/a: | To nie należy traktować Biblii jako Księgi historycznej Czy należy przez to rozumieć, że zapisane w niej treści są zmyślone |
Zależy które, nie wszystkie księgi są historyczne |
To, które są historyczne, a które nie
KobietaZMagdali napisał/a: |
Ale o tym chyba wiesz........... | .
Nie wiem. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
KobietaZMagdali

|
Wysłany: 2015-02-15, 15:49
|
|
|
Dzięki za wydzielenie tematu.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Wiem również, że wielu radykalnych zwolenników sola scripta nie dopuszcza takiego podziału zarzucając, że dyskredytuje to Biblię (czego nie rozumiem, bo nikt nie wyciąga jednocześnie zarzutu, że nauczanie przypowieściami dyskredytuje Jezusa).
Wiem na pewno, ze historyczne są: Pięcioksiąg, Powtórzonego Prawa, Jozuego,Księga Sędziów, Samuela, Królewskie, Kronik, Ezdrasza, Nehemiasza
Na pewno nie są: Hioba, Koheleta, Jonasza
Z deuterokanonicznych historyczne są Machabejskie |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
|
|
|
 |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5148 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2015-02-15, 16:03
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | Dzięki za wydzielenie tematu.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Wiem również, że wielu radykalnych zwolenników sola scripta nie dopuszcza takiego podziału zarzucając, że dyskredytuje to Biblię (czego nie rozumiem, bo nikt nie wyciąga jednocześnie zarzutu, że nauczanie przypowieściami dyskredytuje Jezusa).
Wiem na pewno, ze historyczne są: Pięcioksiąg, Powtórzonego Prawa, Jozuego,Księga Sędziów, Samuela, Królewskie, Kronik, Ezdrasza, Nehemiasza
A księgi prorockie są historyczne |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
KobietaZMagdali

|
Wysłany: 2015-02-15, 16:29
|
|
|
I tu już jest cięższa sprawa. Moim zdaniem i tak i nie. Z czysto formalnego widzenia, nie. Ale oceniając po treści i przesłaniu są historyczne. |
|
|
|
 |
Marius Bienius

Pomógł: 58 razy Wiek: 41 Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 1025 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-02-15, 17:59
|
|
|
Może w tej książce znajdziesz odpowiedzi
http://biblia.wiara.pl/do...rego-Testamentu |
_________________ "Zobaczyć świat w ziarnku piasku, niebiosa w jednym kwiecie z lasu,
W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, w godzinie nieskończoność czasu" |
|
|
|
 |
Dezerter

Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3642 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2015-02-15, 19:14
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | Dzięki za wydzielenie tematu.
Migdałku temat jest źle postawiony, bo
Biblia nie jest jednorodna, ale mało tego poszczególne księgi nie są jednorodne
np Genesis, którą uznałaś za historyczną - wcale taka (cała ) nie jest - np początek jest symboliczny, mityczny, dalej jest niejednorodna, z faktami historycznymi łączone są niehistoryczne opowieści niosące pewne prawdy wiary.
Reasumując:
Każdą księgę trzeba rozpatrywać indywidualnie i rozpoznawać jaki rodzaj literacki został w niej w danym fragmencie zastosowany
np - nawet w listach Pawła masz fragmenty historyczne, prorockie, umoralniające, poetyckie, apokaliptyczne i pewnie coś jeszcze by się znalazło
pozdrawiam |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2015-02-15, 19:21
|
|
|
Stworzenie świata w/g ciebie Dezerter to mit i symbolika? |
|
 |
Marius Bienius

Pomógł: 58 razy Wiek: 41 Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 1025 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-02-15, 19:24
|
|
|
Dezerter, jak przeczytałem Twój post, to pomyślałem, że "zaraz się zacznie"
Wnikliwy napisał/a: | Stworzenie świata w/g ciebie Dezerter to mit i symbolika? |
|
_________________ "Zobaczyć świat w ziarnku piasku, niebiosa w jednym kwiecie z lasu,
W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, w godzinie nieskończoność czasu" |
|
|
|
 |
KobietaZMagdali

|
Wysłany: 2015-02-15, 20:01
|
|
|
Dezerter napisał/a: | Migdałku temat jest źle postawiony, bo
Biblia nie jest jednorodna, ale mało tego poszczególne księgi nie są jednorodne
np Genesis, którą uznałaś za historyczną - wcale taka (cała ) nie jest - np początek jest symboliczny, mityczny, dalej jest niejednorodna, z faktami historycznymi łączone są niehistoryczne opowieści niosące pewne prawdy wiary.
Reasumując:
Każdą księgę trzeba rozpatrywać indywidualnie i rozpoznawać jaki rodzaj literacki został w niej w danym fragmencie zastosowany
np - nawet w listach Pawła masz fragmenty historyczne, prorockie, umoralniające, poetyckie, apokaliptyczne i pewnie coś jeszcze by się znalazło
pozdrawiam |
W teorii jak najbardziej się z tym zgadzam. Wiem jednak jak olbrzymią trudność sprawia to w praktyce. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|