|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Czy osoby psychicznie chore mogą liczyć na zbawienie ? |
Autor |
Wiadomość |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2016-08-19, 12:58 Czy osoby psychicznie chore mogą liczyć na zbawienie ?
|
|
|
Istnieją osoby uznane za psychicznie chore, które popełniają różnego rodzaju uczynki niegodziwe.
Czy postępowanie takich osób będzie brane pod uwagę przy ocenie ich predyspozycji do bycia zbawionym, czy nie ? |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
nesto

Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2016-08-19, 20:05
|
|
|
Nie będzie brane. Osoby takie zostaną zbawione, nawet jak mordowały i gwałciły.
Natomiast świadkowie Jehowy jedzący kaszankę zostaną wtrąceni na zawsze do piekła, gdzie ogień ich palił będzie w dzień i w nocy.. |
_________________ Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie! |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2016-08-20, 06:18
|
|
|
A jak już będą zbawione, to jako psychicznie chorzy, czy wyzdrowieją ? |
|
|
|
 |
nesto

|
Wysłany: 2016-08-20, 09:23
|
|
|
Będą zbawieni jako zdrowi ludzie. Psychika zostanie uleczona. Będą królować i całą wieczność modlić się do Boga i padać przed Nim na twarz. |
_________________ Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie! |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2016-08-21, 08:36
|
|
|
Załóżmy, że są 2 osoby wyznające tę samą religię, która zakazuje konsumpcji kaszanki.
Jedna z nich zachorowała psychicznie, po czym zaczęła postępować sprzecznie z zasadami swej religii, spożywając kaszankę.
Druga jest zdrowa, ale również zaczęła postępować sprzecznie z zasadami swej religii, spożywając kaszankę.
Należy rozumieć, że ta pierwsza ma szansę na zbawienie, a druga - nie ? |
|
|
|
 |
nesto

|
Wysłany: 2016-08-21, 10:21
|
|
|
Dokładnie tak. Pierwsza będzie królować, druga będzie smażyć się w piekle.
Jest to oczywistą oczywistością i nie podlega dyskusji. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2016-08-21, 12:55
|
|
|
Czyli sam fakt jedzenia kaszanki nie dyskwalifikuje delikwenta.
Dyskwalifikuje świadome jedzenie kaszanki. |
|
|
|
 |
nesto

|
Wysłany: 2016-08-21, 21:46
|
|
|
Tak. Podobnie jak świadomość uniemożliwia wiarę w chrześcijańskiego Boga, tak samo uniemożliwia zbawienie przez tegoż Boga w przypadku pożarcia kaszanki. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|