DEPRESJA |
Autor |
Wiadomość |
Luba
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 18 Mar 2017 Posty: 1307
|
Wysłany: 2019-03-03, 12:48 DEPRESJA
|
|
|
Depresja atakuje świat. W Polsce choruje już co 10. osoba [INFOGRAFIKA]
Depresja atakuje coraz częściej. Już teraz choruje na nią 350 mln ludzi na całym świecie, w Polsce – oficjalnie 1,5 mln, nieoficjalnie – nawet co 10. osoba. Według szacunków WHO, za 12 lat będzie to najczęściej diagnozowana choroba na ziemi.
Eksperci podkreślają, że co prawda przyczyna depresji leży w mózgu, ale odbija się ona na całym organizmie. Jakie objawy ostrzegają o depresji, w jakim wieku choroba atakuje najczęściej, kto jest najbardziej narażony i jak ją wyleczyć? Wszystkiego dowiecie się z infografiki, którą przygotowaliśmy na przypadający 23 lutego Międzynarodowy Dzień Walki z Depresją.
(...)
Depresja
Źródło: Onet
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/depresja-atakuje-swiat-w-polsce-choruje
Nie mialam swiadomosci, ze jest az tak zle.
Zachecam do przeczytania calego artykulu i do komentarza.
Ps. Jesli zapodany link nie znajdzie strony, wklejcie w google pierwsze podkreslone zdanie z tego postu. |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-03-03, 13:32
|
|
|
Link faktycznie nie działa, ale wpisanie zdania tak.
Nie będę raczej się wypowiadać, bo widzę, że i ty i ja jesteśmy tu niemile widziane. Szkoda czasu, Luba. |
|
|
|
 |
Luba
|
Wysłany: 2019-03-03, 13:36
|
|
|
wuka napisał/a: | Link faktycznie nie działa, ale wpisanie zdania tak.
Nie będę raczej się wypowiadać, bo widzę, że i ty i ja jesteśmy tu niemile widziane. Szkoda czasu, Luba. |
Wuka, wysylam ci wiadomosc na priv.....daj jakos znac, czy odebralas....mam wrazenie, ze ta droga komunikacji nie dziala. |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-03-03, 14:08
|
|
|
Odebrałam i wysłałam. |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 41 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4680 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2019-03-03, 18:02
|
|
|
wuka napisał/a: | Nie będę raczej się wypowiadać, bo widzę, że i ty i ja jesteśmy tu niemile widziane. Szkoda czasu, Luba. |
Przez kogo jesteście niemile widziane? Dlaczego nie będziesz się wypowiadać? Ja mam depresję ale nie pękam i Wy też nie pękajcie. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-03-03, 18:21
|
|
|
Queza napisał/a: | wuka napisał/a: | Nie będę raczej się wypowiadać, bo widzę, że i ty i ja jesteśmy tu niemile widziane. Szkoda czasu, Luba. |
Przez kogo jesteście niemile widziane? Dlaczego nie będziesz się wypowiadać? Ja mam depresję ale nie pękam i Wy też nie pękajcie. |
Wystarczy przeczytac dyskusje w shotboksie. Ja mam dosc forum. Wspolczuje depresji. |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

|
Wysłany: 2019-03-03, 18:29
|
|
|
Okropna choroba. Pamiętam jak kilkanaście lat temu wróżka mi wróżyła, że zachoruję na chorobę spowodowaną wielkim smutkiem i nieleczona będzie miała negatywne skutki. Faktycznie zachorowałam, lecze się i tak to trwa do dziś. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2019-03-03, 18:37
|
|
|
Zaprawdę, zaprawdę powiadam Wam !
Napisane jest w Piśmie:
- Nie odejdziesz z forum onego, bo jest ono forum w którym mam upodobanie !
Nie uczynisz sobie forum innego, nie będziesz pisał na innym forum. Tak mówi Pan !
Albowiem szeroka jest brama prowadząca do fałszywych forów, a wąska prowadząca do forum prawdziwego. Ktokolwiek by odszedł z forum prawdziwego i zawierzył forum fałszywemu nie wnijdzie do Królestwa ! |
|
|
|
 |
Korn
|
Wysłany: 2019-03-03, 19:50
|
|
|
Queza napisał/a: | Okropna choroba. Pamiętam jak kilkanaście lat temu wróżka mi wróżyła, że zachoruję na chorobę spowodowaną wielkim smutkiem i nieleczona będzie miała negatywne skutki. Faktycznie zachorowałam, lecze się i tak to trwa do dziś. |
Wierzysz w takie rzeczy jak wróżki? No co ty..kobieto? |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

|
Wysłany: 2019-03-03, 19:56
|
|
|
Wierzę w Boga a wróżki są autentyczne. |
|
|
|
 |
Korn
|
Wysłany: 2019-03-03, 20:15
|
|
|
Queza napisał/a: | Wierzę w Boga a wróżki są autentyczne. |
Autentyczne są na pewno, bo są z krwi i kości. Ale te biedactwa i ze sobą mają wiele problemów.
Myślałaś o zmianie odżywiania. O odpowiednich dietach, przede wszystkim o naturalnych dietach.
Wszystko z naturalnego chowu. Zdaję sobie sprawę, że i drogie i wiele czasu trzeba poświęcić. |
|
|
|
 |
Luba
|
Wysłany: 2019-03-03, 20:46
|
|
|
Korn napisał/a: |
Myślałaś o zmianie odżywiania. O odpowiednich dietach, przede wszystkim o naturalnych dietach.
|
Moglbys to troche rozwinac, Korn....? |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

|
Wysłany: 2019-03-03, 21:19
|
|
|
Ja powinnam być na diecie, bo nie mam woreczka żółciowego, już do końca życia powinnam być na diecie, ale różnie to ze mną bywa, raz jestem na diecie a raz nie... mam problem z odpowiednim odżywianiem i jak sobie pofolguję to to wychodzi później, rozlegulowuje mi się brzuch. |
|
|
|
 |
Luba
|
Wysłany: 2019-03-03, 22:54
|
|
|
Oto anonimowa wypowiedz z pewnego forum sprzed kilku lat:
Religia a depresja
Ponieważ znowu tu widzę jakichś księży a być może jednego apostoła różnymi loginami nawołujących do modlitwy i pokuty jako remedium na depresję przestawiam pierwsze lepsze badanie znalezione ad hoc w google pod hasłem "religia i depresja". W skrócie: badanie przeprowadzono w bardzo porządnej uczelni UCL (zazwyczaj oceniana w pierwszej 10 na świecie) i zbadano ponad 8 tysięcy osób przyjętych do szpitali w różnych krajach na operacje chirurgiczne (bez objawów depresyjnych) z którymi przeprowadzono w związku z tym wywiady. Wywiady powtórzono po roku czasu od pierwszego badania. Osoby deklarujące się jako praktykujący wierzący miały w tym czasie epizod depresyjny w 10,3% przypadków, osoby deklarujące ogólnie światopogląd spirytualistyczny w 10,5% zaś pozostałe (określane jako wyznające światopogląd laicki) - 7%. . Jest jednak nadzieja dla wierzących. Badając bardziej szczegółowo stwierdzono że osoby "letnie" religijnie miały częstotliwość depresji nieco tylko wyższą od laików zaś osoby mocno wierzące znacznie wyższą (12,4%). Coś musi być w fakcie że osoby bardzo religijne mają o 81% wyższe prawdopodobieństwo depresji od tych mało lub w ogóle niezainteresowanych. Ateizacja nie jest oczywiście nawet teoretycznym sposobem na depresję a dodatkowo religia ma społecznie nawet dużo ważniejsze funkcje, stwierdzam jedynie że w przypadku akurat depresji uciekanie w religijność może być zdecydowanie "antyskuteczne".
Co o tym sadzicie...? |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

|
Wysłany: 2019-03-04, 11:56
|
|
|
Być może dlatego tak jest, gdyż osoby religijne, mające depresję nie leczą się u lekarzy tylko się modlą o uzdrowienie, natomiast mniej wierzący pójdą do lekarza, wezmą leki, porozmawiają z lekarzem i szybciej pokonują chorobę. |
|
|
|
 |
|