Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DEPRESJA
Autor Wiadomość
Luba 

Pomogła: 87 razy
Wysłany: 2019-03-03, 12:48   DEPRESJA

Depresja atakuje świat. W Polsce choruje już co 10. osoba [INFOGRAFIKA]

Depresja atakuje coraz częściej. Już teraz choruje na nią 350 mln ludzi na całym świecie, w Polsce – oficjalnie 1,5 mln, nieoficjalnie – nawet co 10. osoba. Według szacunków WHO, za 12 lat będzie to najczęściej diagnozowana choroba na ziemi.

Eksperci podkreślają, że co prawda przyczyna depresji leży w mózgu, ale odbija się ona na całym organizmie. Jakie objawy ostrzegają o depresji, w jakim wieku choroba atakuje najczęściej, kto jest najbardziej narażony i jak ją wyleczyć? Wszystkiego dowiecie się z infografiki, którą przygotowaliśmy na przypadający 23 lutego Międzynarodowy Dzień Walki z Depresją.

(...)

Depresja
Źródło: Onet

https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/depresja-atakuje-swiat-w-polsce-choruje

Nie mialam swiadomosci, ze jest az tak zle.

Zachecam do przeczytania calego artykulu i do komentarza.

Ps. Jesli zapodany link nie znajdzie strony, wklejcie w google pierwsze podkreslone zdanie z tego postu.

wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2019-03-03, 13:32   

Link faktycznie nie działa, ale wpisanie zdania tak.
Nie będę raczej się wypowiadać, bo widzę, że i ty i ja jesteśmy tu niemile widziane. Szkoda czasu, Luba.

Luba 

Wysłany: 2019-03-03, 13:36   

wuka napisał/a:
Link faktycznie nie działa, ale wpisanie zdania tak.
Nie będę raczej się wypowiadać, bo widzę, że i ty i ja jesteśmy tu niemile widziane. Szkoda czasu, Luba.

Wuka, wysylam ci wiadomosc na priv.....daj jakos znac, czy odebralas....mam wrazenie, ze ta droga komunikacji nie dziala.

wuka 

Wysłany: 2019-03-03, 14:08   

Odebrałam i wysłałam. :-)

Queza 
The Morning Star

Pomogła: 155 razy
Wysłany: 2019-03-03, 18:02   

wuka napisał/a:

Przez kogo jesteście niemile widziane? Dlaczego nie będziesz się wypowiadać? Ja mam depresję ale nie pękam i Wy też nie pękajcie.

wuka 

Wysłany: 2019-03-03, 18:21   

Queza napisał/a:
wuka napisał/a:

Przez kogo jesteście niemile widziane? Dlaczego nie będziesz się wypowiadać? Ja mam depresję ale nie pękam i Wy też nie pękajcie.

Wystarczy przeczytac dyskusje w shotboksie. Ja mam dosc forum. Wspolczuje depresji. :serce:

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2019-03-03, 18:29   

Okropna choroba. Pamiętam jak kilkanaście lat temu wróżka mi wróżyła, że zachoruję na chorobę spowodowaną wielkim smutkiem i nieleczona będzie miała negatywne skutki. Faktycznie zachorowałam, lecze się i tak to trwa do dziś.

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2019-03-03, 18:37   

Zaprawdę, zaprawdę powiadam Wam !
Napisane jest w Piśmie:
- Nie odejdziesz z forum onego, bo jest ono forum w którym mam upodobanie !
Nie uczynisz sobie forum innego, nie będziesz pisał na innym forum. Tak mówi Pan !
Albowiem szeroka jest brama prowadząca do fałszywych forów, a wąska prowadząca do forum prawdziwego. Ktokolwiek by odszedł z forum prawdziwego i zawierzył forum fałszywemu nie wnijdzie do Królestwa !

Korn

Wysłany: 2019-03-03, 19:50   

Queza napisał/a:
Okropna choroba. Pamiętam jak kilkanaście lat temu wróżka mi wróżyła, że zachoruję na chorobę spowodowaną wielkim smutkiem i nieleczona będzie miała negatywne skutki. Faktycznie zachorowałam, lecze się i tak to trwa do dziś.

Wierzysz w takie rzeczy jak wróżki? No co ty..kobieto?

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2019-03-03, 19:56   

Wierzę w Boga a wróżki są autentyczne.

Korn

Wysłany: 2019-03-03, 20:15   

Queza napisał/a:
Wierzę w Boga a wróżki są autentyczne.

Autentyczne są na pewno, bo są z krwi i kości. Ale te biedactwa i ze sobą mają wiele problemów.
Myślałaś o zmianie odżywiania. O odpowiednich dietach, przede wszystkim o naturalnych dietach.
Wszystko z naturalnego chowu. Zdaję sobie sprawę, że i drogie i wiele czasu trzeba poświęcić.

Luba 

Wysłany: 2019-03-03, 20:46   

Korn napisał/a:

Myślałaś o zmianie odżywiania. O odpowiednich dietach, przede wszystkim o naturalnych dietach.

Moglbys to troche rozwinac, Korn....?

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2019-03-03, 21:19   

Ja powinnam być na diecie, bo nie mam woreczka żółciowego, już do końca życia powinnam być na diecie, ale różnie to ze mną bywa, raz jestem na diecie a raz nie... mam problem z odpowiednim odżywianiem i jak sobie pofolguję to to wychodzi później, rozlegulowuje mi się brzuch. :bardzo_smutny:

Luba 

Wysłany: 2019-03-03, 22:54   

Oto anonimowa wypowiedz z pewnego forum sprzed kilku lat:

Religia a depresja

Ponieważ znowu tu widzę jakichś księży a być może jednego apostoła różnymi loginami nawołujących do modlitwy i pokuty jako remedium na depresję przestawiam pierwsze lepsze badanie znalezione ad hoc w google pod hasłem "religia i depresja". W skrócie: badanie przeprowadzono w bardzo porządnej uczelni UCL (zazwyczaj oceniana w pierwszej 10 na świecie) i zbadano ponad 8 tysięcy osób przyjętych do szpitali w różnych krajach na operacje chirurgiczne (bez objawów depresyjnych) z którymi przeprowadzono w związku z tym wywiady. Wywiady powtórzono po roku czasu od pierwszego badania. Osoby deklarujące się jako praktykujący wierzący miały w tym czasie epizod depresyjny w 10,3% przypadków, osoby deklarujące ogólnie światopogląd spirytualistyczny w 10,5% zaś pozostałe (określane jako wyznające światopogląd laicki) - 7%. . Jest jednak nadzieja dla wierzących. Badając bardziej szczegółowo stwierdzono że osoby "letnie" religijnie miały częstotliwość depresji nieco tylko wyższą od laików zaś osoby mocno wierzące znacznie wyższą (12,4%). Coś musi być w fakcie że osoby bardzo religijne mają o 81% wyższe prawdopodobieństwo depresji od tych mało lub w ogóle niezainteresowanych. Ateizacja nie jest oczywiście nawet teoretycznym sposobem na depresję a dodatkowo religia ma społecznie nawet dużo ważniejsze funkcje, stwierdzam jedynie że w przypadku akurat depresji uciekanie w religijność może być zdecydowanie "antyskuteczne".

Co o tym sadzicie...?

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2019-03-04, 11:56   

Być może dlatego tak jest, gdyż osoby religijne, mające depresję nie leczą się u lekarzy tylko się modlą o uzdrowienie, natomiast mniej wierzący pójdą do lekarza, wezmą leki, porozmawiają z lekarzem i szybciej pokonują chorobę.

Odpowiedz do tematu