|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
BART D. EHRMAN |
Autor |
Wiadomość |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5125 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2019-03-16, 22:02 BART D. EHRMAN
|
|
|
Ten temat przeznaczony jest dla wszystkich użytkowników tego forum i jego gości, ale w szczególności dedykuje go dwóm użytkowniczkom; wuce i wybranej.
Wiarygodność ewangelii.
https://www.youtube.com/watch?v=4vpsrIVWunc |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-03-17, 12:58 Re: BART D. EHRMAN
|
|
|
RN napisał/a: | Ten temat przeznaczony jest dla wszystkich użytkowników tego forum i jego gości, ale w szczególności dedykuje go dwóm użytkowniczkom; wuce i wybranej.
Wiarygodność ewangelii.
https://www.youtube.com/watch?v=4vpsrIVWunc |
Dzięki. Najśmieszniejsze jest to, że czytałam jego książkę "Przeinaczenie Jezusa" . Kompletnie nie skojarzyłam nazwisk.
Apropos wiarygodności (nie tylko ewangelii), ale religii w ogóle, czytam obecnie mocną książkę. Nie śmiem na forum o tym pisać, bo by mnie pewnie ukrzyżowali, spalili, zjedli...wszystko razem jednocześnie |
|
|
|
 |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5125 Skąd: Ziemia Łódzka
|
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-03-18, 17:13
|
|
|
Prawdę mówi. |
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 65 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2288
|
Wysłany: 2019-03-18, 18:30
|
|
|
To nie Bóg ludziom a ludzie ludziom zgotowali ten los
To ludzie ludziom sprawiają cierpienie
To ludzie grzechu sprowadzają cierpienia na innych .
Jest i druga strona cierpienia .
Kto prawdziwie kocha [jak Chrystus], ten cierpi . |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
Quinque

Wyznanie: Katolickie - obrządek łaciński
|
Wysłany: 2019-03-18, 21:44
|
|
|
Przecież Ehrman był podrzędnym nauczycielem który zyskał popularność, tylko nie pamiętam na czym. I teraz zgrywa wielkiego fachowca |
_________________ "Bękart diabła czy dziecko Boże. Stara gwardia czy cyber młodzież
Kto kręci globem? Iluminacja, masońskie loże
Czarna magia, zdefiniuj chorobę. Jaka jest prawda za c$#j się nie dowiesz" |
|
|
|
 |
Luba
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 18 Mar 2017 Posty: 1307
|
Wysłany: 2019-03-18, 23:40
|
|
|
Quinque napisał/a: | Przecież Ehrman (...) zgrywa wielkiego fachowca |
Fachowca to ty zgrywasz |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2019-03-19, 08:26 Re: BART D. EHRMAN
|
|
|
RN napisał/a: | Wiarygodność ewangelii. |
Nie wiem kto nadał Ehrman`owi tytuł profesorski?
Pewnie jeszcze więksi ignoranci religijni od niego.
Wybacz RN, ale jesteście jednakiego poziomu.
Możesz to uznać jako komplement, lub wręcz odwrotnie.
- Mnie jest to zupełnie obojętne.
Ktoś kto nie rozróżnia święta Paschy, od święta Przaśników chce uchodzić za autorytet.
Już w czasach apostolskich, a nawet długo przed, obchodzono paschę jako siedmiodniowe święto przaśników.
Łk 22:1 bw "I przybliżało się święto Przaśników zwane Paschą."
Jezus spożywał z uczniami baranka na dzień przed tym, gdy żydzi obchodzili swoją „paschę’, czyli w pierwszy dzień przaśników.
Pascha, czyli „przejście anioła śmierci” obchodzona była na dobę przed przaśnikami które nazywano tak jak to właśnie zanotował Łukasz.
Inna sprawa:
Gdy kilku świadków sprawozdaje jedno wydarzenie, to jest naturalnym, że każdy opisuje je ze swojej perspektywy.
Stał w innym miejscu, zobaczył i zapamiętał to, czego nie widzieli inni.
Fakt, że ewangelie nie są identyczne, świadczą właśnie o ich wiarygodności(!), ich prawdziwości- bez jakichkolwiek „upiększeń”.
One jedynie wzajemnie uzupełniają się!
Różnorodność sprawozdań ewangelistów nie „szkodziło” wierzącym kilkanaście wieków, aż pojawił się „profesor”... |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2019-03-19, 08:57 Re: BART D. EHRMAN
|
|
|
Henryk napisał/a: | RN napisał/a: | Wiarygodność ewangelii. |
Ktoś kto nie rozróżnia święta Paschy, od święta Przaśników chce uchodzić za autorytet.
Już w czasach apostolskich, a nawet długo przed, obchodzono paschę jako siedmiodniowe święto przaśników.
Jezus spożywał z uczniami baranka na dzień przed tym, gdy żydzi obchodzili swoją „paschę’, czyli w pierwszy dzień przaśników.
Pascha, czyli „przejście anioła śmierci” obchodzona była na dobę przed przaśnikami które nazywano tak jak to właśnie zanotował Łukasz.
|
No to w końcu jak jest ?
Pascha i Przaśniki to to samo, czy nie ? |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-03-19, 09:09 Re: BART D. EHRMAN
|
|
|
Henryk napisał/a: |
Inna sprawa:
Gdy kilku świadków sprawozdaje jedno wydarzenie, to jest naturalnym, że każdy opisuje je ze swojej perspektywy.
Stał w innym miejscu, zobaczył i zapamiętał to, czego nie widzieli inni.
Fakt, że ewangelie nie są identyczne, świadczą właśnie o ich wiarygodności(!), ich prawdziwości- bez jakichkolwiek „upiększeń”.
One jedynie wzajemnie uzupełniają się!
Różnorodność sprawozdań ewangelistów nie „szkodziło” wierzącym kilkanaście wieków, aż pojawił się „profesor”... |
To nie jest problem.
Problem polega na tym, że nawet jeśli kilku ewangelistów o czymś nie napisało, to wy i tak uporczywie twierdzicie, że napisało.
Interpretujecie tekst pod z góry założoną tezę.
Klasycznym przykładem jest twierdzenie jakby Jezus przeniknął przez zamknięte drzwi i zmaterializował się na środku pokoju, mimo że Ewangelie nie zawierają takiego stwierdzenia.
Kreujecie fakty w oparciu o własne pobożne życzenia |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2019-03-19, 09:18 Re: BART D. EHRMAN
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | Klasycznym przykładem jest twierdzenie jakby Jezus przeniknął przez zamknięte drzwi i zmaterializował się na środku pokoju, mimo że Ewangelie nie zawierają takiego stwierdzenia. |
Klasyką jesteś Ty sam...
Też nie piszesz, że masz problem z wyciąganiem logicznych wniosków, a jest to wiedza ogólnie wiadoma.
J 20:19 bt2 "Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: Pokój wam!"
Te drzwi były z całą pewnością zamknięte od środka. Być może nawet podparte jakimś kołkiem. Obawiali się przecież swego życia!
Jeśli ktoś przychodzi do domu, to przychodzi z zewnątrz.
Ciekawym, co jeszcze wymyślisz?
Okno? Podkop? |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-03-19, 09:28
|
|
|
No właśnie, klasyka
Klasyczne widzenie czegoś, czego nie ma.
Zastąpienie rzeczywistości projekcją własnych marzeń.
Raz jeszcze pytam - czy poniższe zdanie znaczy, że Zenek przeniknął przez zamknięte drzwi ?
Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywałem, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed teściową, przyszedł Zenek, stanął pośrodku i rzekł do mnie: Flaszke przyniesłem !
Jeśli to zdanie nie oznacza, że Zenek pojawił się w cudowny sposób, to niby dlaczego zdanie mówiące o Jezusie miałoby to oznaczać ?
Jest napisane, że Jezus "przyszedł", co wskazuje na to, że użył własnych nóg. |
|
|
|
 |
Henryk
|
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-03-19, 10:34
|
|
|
Wyciągam taki wniosek, że apostoł Łukasz nie odróżniał Przaśników od Paschy, choć są to różne święta.
Czy to dobry wniosek ? |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-03-19, 13:38
|
|
|
Henryk napisał/a: | a nawet długo przed, obchodzono paschę jako siedmiodniowe święto |
Tu akurat mówisz prawdę. Krótko mówiąc: święta Wielkanocy wywodzą się z praktyk , które obchodzono od tysięcy lat z okazji ponownych narodzin cyklu przyrody.
Symbole tego święta to: królik - symbol płodności, jajko - symbol życia. Obchodzi się je w kwietniu ku czci bogini wiosny Eostre (Ister, Isztar to babilońska Semiramida). Post przed Wielkanocą znany i praktykowany był w pogańskim Egipcie, także w Grecji ku czci Ozyrysa lub Adonisa.
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|