|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Przepych !! |
Autor |
Wiadomość |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1751 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-05-23, 12:09
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | wybrana napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Cytat: | Przeczytaj Objawienie Jana od rozdziału 16, tam ujrzysz obraz tego kościoła. |
Czytałem, ale jakoś nie znalazłem tam tego, o czym piszesz. Może dlatego, że ja patrzę na rzeczywisty Kościół katolicki, a nie nie mające z nim związku wizje podpowiadane przez nienawiść? |
Przeczytaj jeszcze raz i rozważ. |
Nawet jak przeczytam sto razy to i tak nie zmieni się fakt, że ten fragment nie mówi o Kościele katolickim. |
Nie zapominaj, że jest to proroctwo na czasy ostateczne przed ponownym przyjściem Jezusa.
Zniszczenie wielkiej nierządnicy kończy to proroctwo.
Zniszczenie nierządnicy- duchowej położonej na siedmiu wzgurzach - miasta, które było wielkim siedliskiem nierządu duchowego.
Które koronowało królów, które upijało się krwią świętych.
Resztę doczytaj. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 45 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2019-05-23, 14:11
|
|
|
wybrana napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Nawet jak przeczytam sto razy to i tak nie zmieni się fakt, że ten fragment nie mówi o Kościele katolickim. |
Nie zapominaj, że jest to proroctwo na czasy ostateczne przed ponownym przyjściem Jezusa. |
To również nie zmienia faktu, że to proroctwo nie odnosi się do Kościoła Chrystusa, którego jestem członkiem. :) |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2019-05-23, 15:02
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | wybrana napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Nawet jak przeczytam sto razy to i tak nie zmieni się fakt, że ten fragment nie mówi o Kościele katolickim. |
Nie zapominaj, że jest to proroctwo na czasy ostateczne przed ponownym przyjściem Jezusa. |
To również nie zmienia faktu, że to proroctwo nie odnosi się do Kościoła Chrystusa, którego jestem członkiem. :) |
Ty nie znasz Kościoła Chrystusa, skoro tak piszesz. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 45 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2019-05-23, 16:49
|
|
|
Ależ znam i należę do niego od ponad 40 lat. Po prostu ja patrzę na rzeczywisty Kościół katolicki, a nie wypaczoną wizję stworzoną przez pryzmat nienawiści do wszystkiego, co katolickie. :) |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Albertus
|
Wysłany: 2019-05-23, 18:04
|
|
|
.
Cytat: | Zniszczenie wielkiej nierządnicy kończy to proroctwo.
Zniszczenie nierządnicy- duchowej położonej na siedmiu wzgurzach - miasta, które było wielkim siedliskiem nierządu duchowego.
Które koronowało królów, które upijało się krwią świętych.
|
Biblia wskazuje na Jerozolimę ziemską jako symboliczne centrum - Wielkie Miasto z apokalipsy Św Jana.:
Ap11: (3) Dwom moim Świadkom dam władzę, a będą prorokować obleczeni w wory, przez tysiąc dwieście sześćdziesiąt dni. (4) Oni są dwoma drzewami oliwnymi i dwoma świecznikami, co stoją przed Panem ziemi. (5) A jeśli kto chce ich skrzywdzić, ogień wychodzi z ich ust i pożera ich wrogów. Jeśliby zechciał ktokolwiek ich skrzywdzić, w ten sposób musi być zabity. (6) Mają oni władzę zamknąć niebo, by deszcz nie zraszał dni ich prorokowania, i mają władzę nad wodami, by w krew je przemienić, i wszelką plagą uderzyć ziemię, ilekroć zechcą. (7) A gdy dopełnią swojego świadectwa, Bestia, która wychodzi z Czeluści, wyda im wojnę, zwycięży ich i zabije. (8) A zwłoki ich /leżeć/ będą na placu wielkiego miasta, które duchowo zwie się: Sodoma i Egipt, gdzie także ukrzyżowano ich Pana.
Tym Wielkim Miastem jest oczywiście Jerozolima ziemska która trzyma Lud Boży w niewoli:
Gal4:(22) Przecież napisane jest, że Abraham miał dwóch synów, jednego z niewolnicy, a drugiego z wolnej. (23) Lecz ten z niewolnicy urodził się tylko według ciała, ten zaś z wolnej - na skutek obietnicy. (24) Wydarzenia te mają jeszcze sens alegoryczny: niewiasty te wyobrażają dwa przymierza; jedno, zawarte pod górą Synaj, rodzi ku niewoli, a wyobraża je Hagar: (25) Synaj jest to góra w Arabii, a odpowiednikiem jej jest obecne Jeruzalem. Ono bowiem wraz ze swoimi dziećmi trwa w niewoli. (26) Natomiast górne Jeruzalem cieszy się wolnością i ono jest naszą matką. (27) Wszak napisane jest: Wesel się, niepłodna, która nie rodziłaś, wykrzykuj z radości, która nie znałaś bólów rodzenia, bo więcej dzieci ma samotna niż ta, która żyje z mężem. (28) Właśnie wy, bracia, jesteście jak Izaak dziećmi obietnicy. (29) Ale jak wówczas ten, który się urodził tylko według ciała, prześladował tego, który się urodził według ducha, tak dzieje się i teraz. (30) Co jednak mówi Pismo? Wypędź niewolnicę i jej syna, bo nie będzie dziedziczyć syn niewolnicy razem z synem wolnej. (31) Tak to, bracia, nie jesteśmy dziećmi niewolnicy, ale wolnej.
Stąd wezwanie:
Ap18: (4) I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli: (5) bo grzechy jej narosły - aż do nieba, i wspomniał Bóg na jej zbrodnie.
Tutaj kolejne odniesienie:
Ap18:
(23) I światło lampy już w tobie nie rozbłyśnie. I głosu oblubieńca i oblubienicy już w tobie się nie usłyszy: bo kupcy twoi byli możnowładcami na ziemi, bo twymi czarami omamione zostały wszystkie narody - (24) i w niej znalazła się krew proroków i świętych, i wszystkich zabitych na ziemi.
jest to jasne odniesienie do:
Mt23:
(32) Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! (33) Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle? (34) Dlatego oto Ja posyłam do was proroków, mędrców i uczonych. Jednych z nich zabijecie i ukrzyżujecie; innych będziecie biczować w swych synagogach i przepędzać z miasta do miasta. (35) Tak spadnie na was wszystka krew niewinna, przelana na ziemi, począwszy od krwi Abla sprawiedliwego aż do krwi Zachariasza, syna Barachiasza, którego zamordowaliście między przybytkiem a ołtarzem. (36) Zaprawdę, powiadam wam: Przyjdzie to wszystko na to pokolenie. (37) Jeruzalem, Jeruzalem! Ty zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy do ciebie są posłani. Ile razy chciałem zgromadzić twoje dzieci, jak ptak swe pisklęta zbiera pod skrzydła, a nie chcieliście. (38) Oto wasz dom zostanie wam pusty. (39) Albowiem powiadam wam: Nie ujrzycie Mnie odtąd, aż powiecie: Błogosławiony, który przychodzi w imię Pańskie. |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2019-05-23, 18:44
|
|
|
Albertus, ale piszesz farmazony.
17:2Z którą nierząd uprawiali królowie ziemi, a winem jej nierządu upijali się mieszkańcy ziemi.
Kto i kiedy i jacy królowie z nią uprawiali nierząd duchowy?
17:12A dziesięć rogów, które widziałeś, to dziesięciu królów, którzy jeszcze nie objęli królestwa, lecz obejmą władzę jako królowie na jedną godzinę wraz ze zwierzęciem.
17:13Ci są jednej myśli, i oddadzą moc i władzę swoją zwierzęciu.
17:18A kobieta, którą widziałeś, to wielkie miasto, które panuje nad królami ziemi.
18:2I zawołał donośnym głosem: Upadł, upadł Wielki Babilon i stał się siedliskiem demonów i schronieniem wszelkiego ducha nieczystego i schronieniem wszelkiego ptactwa nieczystego i wstrętnego.
18:3Gdyż wszystkie narody piły wino szaleńczej rozpusty jego i królowie ziemi uprawiali z nim wszeteczeństwo, a kupcy ziemi wzbogacili się na wielkim jego przepychu.
18:4I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające,
18:5Gdyż aż do nieba dosięgły grzechy jego i wspomniał Bóg na jego nieprawości.
18:6Odpłaćcie mu, jak i on odpłacił, i w dwójnasób oddajcie według uczynków jego; do kielicha, w którym napój mieszał, nalejcie mu podwójną miarę.
18:7Ile sam siebie uwielbiał i rozkoszy zażywał, tyle udręki i boleści mu zadajcie; gdyż mówi w sercu swoim: Siedzę jak królowa, wdową nie jestem, a żałoby nie zaznam.
I gdzie ty widzisz Jerozolimę poddaną Rzymowi? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|