|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Czy Świadkowie powinni głosić? |
Autor |
Wiadomość |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 92 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10693 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2019-10-19, 16:00
|
|
|
Mat. 25:12
12. A on odpowiadając, rzekł: Zaprawdę powiadam wam, nie znam was.
(BG)
Łuk. 13:25
25. Gdy wstanie gospodarz i zamknie drzwi, a poczniecie stać przede drzwiami, i kołatać we drzwi, mówiąc: Panie, Panie! otwórz nam, tedy on odpowiadając rzecze wam: Nie znam was, skąd jesteście.
(BG)
Łuk. 13:27
27. A on rzecze: Powiadam wam, nie znam was, skąd jesteście; odstąpcie ode mnie wszyscy, którzy czynicie nieprawość.
(BG) |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
Albertus
|
Wysłany: 2019-10-19, 16:58
|
|
|
Bobo napisał/a: | A tu taka ciekawostka:
Ewangelizacja kosmosu?
Kościół katolicki wciąż rozważa zagadnienie ewangelizacji nowych światów. Astronomowie Stolicy Apostolskiej zajmujący się poszukiwaniami inteligentnych form życia wprzestrzeni kosmicznej próbowali już przewidzieć teologiczne następstwa takiego odkrycia. „Czy chrzcić istoty pozaziemskie? Dlaczegóż by nie?” — pyta jezuita George Coyne, dyrektor obserwatorium watykańskiego we Włoszech. „Jeżeli pewnego dnia uda się nam znimi spotkać, będziemy musieli zająć się tą sprawą”. Coyne wyobraża to sobie wnastępujący sposób: „Przede wszystkim będziemy musieli zadać tym istotom kilka pytań, takich jak: ‚Czy kiedykolwiek doszło uwas do czegoś, co przypominałoby przeżycia Adama iEwy, to znaczy do grzechu pierworodnego?’ oraz związane ztym pytanie: ‚Czy wy też mieliście jakiegoś Jezusa, który was odkupił?’” Jeśli odpowiedzą przecząco, wtedy „na pewno wyłoni się kwestia, jak im głosić ewangelię”.
|
To rzeczywiście ciekawostka - prywatne dywagacje astronoma.Nie mające oparcia w nauczaniu Kościoła.
Apropos tej ciekawostki i kosmitów - czy nauczanie ś. J. o tym że miejscem przebywania Jehowy jest gwiazdozbiór Plejad jest nadal aktualne?
https://www.piotrandryszc...zechobecny.html |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2019-10-19, 18:32
|
|
|
Bobo napisał/a: | BoaDusiciel napisał/a: | Pierdołami się zajmujecie, a tymczasem armia katolickich funkcyjnych ciągnie miliony ze Skarbu Państwa.
A propos - czy to prawda, że syn byłej pani premier, z zawodu ksiądz, wyświęcony niedawno w obecności Rydzyka i innych ważnych, zrobił dziecko 16-latce ? |
Ale ostra zmiana tematu! Nie wyrabiam na zakręcie! |
Bo co to za problem, że ŚJ chodzą po domach, w porównaniu z problemem gigantycznej kasy wyciąganej przez funkcyjnych KK ?
I to kasy z moich k....a, podatków
A odnośnie syna byłej pani premier, to zacną siurpryzę zgotował |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-10-19, 18:37
|
|
|
Albertus napisał/a: | Bobo napisał/a: | A tu taka ciekawostka:
Ewangelizacja kosmosu?
Kościół katolicki wciąż rozważa zagadnienie ewangelizacji nowych światów. Astronomowie Stolicy Apostolskiej zajmujący się poszukiwaniami inteligentnych form życia wprzestrzeni kosmicznej próbowali już przewidzieć teologiczne następstwa takiego odkrycia. „Czy chrzcić istoty pozaziemskie? Dlaczegóż by nie?” — pyta jezuita George Coyne, dyrektor obserwatorium watykańskiego we Włoszech. „Jeżeli pewnego dnia uda się nam znimi spotkać, będziemy musieli zająć się tą sprawą”. Coyne wyobraża to sobie wnastępujący sposób: „Przede wszystkim będziemy musieli zadać tym istotom kilka pytań, takich jak: ‚Czy kiedykolwiek doszło uwas do czegoś, co przypominałoby przeżycia Adama iEwy, to znaczy do grzechu pierworodnego?’ oraz związane ztym pytanie: ‚Czy wy też mieliście jakiegoś Jezusa, który was odkupił?’” Jeśli odpowiedzą przecząco, wtedy „na pewno wyłoni się kwestia, jak im głosić ewangelię”.
|
To rzeczywiście ciekawostka - prywatne dywagacje astronoma.Nie mające oparcia w nauczaniu Kościoła.
] |
A jakie jest w tej kwestii nauczanie KK ? |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-10-19, 18:47
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: |
A jakie jest w tej kwestii nauczanie KK ? |
Chyba właśnie wcale nie takie prywatne skoro papież potwierdza. W dodatku jakie to prywatne, kiedy Państwo Watykan, czyli KrK utrzymują największy na świecie teleskop, utrzymują sztab astronomów, a papa mówi o chrzczeniu przyszłych "obcych".
A że to nie jest KKK zapisane? No problem. Tyle razy katechizm zmieniano, że ja nie widzę problemu, aby dopisać kolejne punkty.
Pytanie nadal aktualne, jak chcą nawracać inne byty? Czy tak, jak Indian na przykąłd? Czy będą na pal nabijać niewiernych? |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-10-19, 18:52
|
|
|
W sumie nie wydaje mi się, aby chrzczenie kosmitów było dziwniejsze od tego:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3175
Oczywiście pod warunkiem, że to kosmici nie zamierzają chrzcić ludzi |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2019-10-19, 18:53
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | Bo co to za problem, że ŚJ chodzą po domach, w porównaniu z problemem gigantycznej kasy wyciąganej przez funkcyjnych KK ?
I to kasy z moich k....a, podatków
A odnośnie syna byłej pani premier, to zacną siurpryzę zgotował |
Zapewne masz rację. Tu jednak temat o głoszeniu przez Świadków a nie to, co robią z twoją kasą katolicy |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-10-19, 18:57
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | W sumie nie wydaje mi się, aby chrzczenie kosmitów było dziwniejsze od tego:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3175
Oczywiście pod warunkiem, że to kosmici nie zamierzają chrzcić ludzi |
Gorzej dla nas jak nas ochrzczą jakimiś laserami albo innymi "śródmacicznymi" ups "śródkosmicznymi" kamykami wielkości Titanika ? Ale to wszystko już było, a przynajmniej mogło być. Nic nowego pod Słońcem. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-10-19, 18:58
|
|
|
Mnie świadkowe głoszenie nie przeszkadza.
Więcej powiem - uważam, że jest zgodne z wytycznymi Biblii.
Co oczywiście nie znaczy, że poważam te wytyczne i całą Biblię |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2019-10-19, 19:00
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | Mnie świadkowe głoszenie nie przeszkadza.
Więcej powiem - uważam, że jest to zgodne z wytycznymi Biblii. |
Jak widzę, idealiści skrajnie materialistyczni lepiej pojmują Biblię
BoaDusiciel napisał/a: | Co oczywiście nie znaczy, że poważam te wytyczne i całą Biblię |
Ale to już było... |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-10-19, 19:06
|
|
|
Ten artykuł z chrztem wśródmacicznym to na Nobla zasługuje
"Chrzest, udzielony w takich warunkach przez akuszerkę, zawsze winien być uważany za wątpliwy, ponieważ z przyczyn nizkiego wykształcenia ogólnego i fachowego akuszerek nie ma się gwarancyi, czy akt chrztu św wykonany był tak jak się przypisuje. Kościół bowiem wymaga, skoro tylko część dziecka może być dosięgniętą, dokonania chrztu, jeżeli już nie >per ablutionem< to przynajmniej >per aspersionem<. Za pomocą strzykawki możemy zawsze przez mały otwór, sztucznie zrobiony w błonach płodowych, polać wodą część ciała dziecka."
Dalej nie dam rady, bo padnę ze śmiechu. Ciekawe, czy palcem i strzykawką można spowodować wiarę (najpierw wiara potem chrzest) takiego kandydata na śmierć w łonie.
Czuję się powalona głupotą nauk głównego nurtu chrześcijaństwa i chętnie bym przeczytała jaka to spaczona Tradycja na coś takiego wpadła (bo o cytat z PS nawet nie proszę, takimi bredniami w Biblii jednak się nie zajmują). Chce się powiedzieć:Boże widzisz i nie grzmisz. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2019-10-19, 19:10
|
|
|
Bobo napisał/a: | BoaDusiciel napisał/a: | Mnie świadkowe głoszenie nie przeszkadza.
Więcej powiem - uważam, że jest to zgodne z wytycznymi Biblii. |
Jak widzę, idealiści skrajnie materialistyczni lepiej pojmują Biblię
BoaDusiciel napisał/a: | Co oczywiście nie znaczy, że poważam te wytyczne i całą Biblię |
Ale to już było... |
Jest tam napisane, że wyznawcy powinni głosić Ewangelię.
Nie jest napisane, że tylko wyznawcy funkcyjni mają głosić.
Skoro tak, to głosić powinni wszyscy wyznawcy.
Może niech się wypowiedzą wyznawcy innych opcji - dlaczego nie głoszą ?
Nieuznawanie Biblii za księgę szczególnie mądrą nie znaczy, że nie wiem co tam jest napisane.
Mam w domu stary statut PZPR i też wiem co tam jest napisane. |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-10-19, 19:13
|
|
|
Bobo napisał/a: | Jak widzę, idealiści skrajnie materialistyczni lepiej pojmują Biblię |
Przynajmnie nie udaje, a dodatkowy plus za znajomość treści.
Inni udają, że wierzą i to najwłaściwiej. Co myślisz o tym nominowanym do Nobla chrzcie |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2019-10-19, 20:08
|
|
|
wuka napisał/a: | Co myślisz o tym nominowanym do Nobla chrzcie |
Myślę, że to dobry temat na nowy wątek forum pt: Śmiesznoty i horrory Kościoła Katolickiego. |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2019-11-06, 11:57
|
|
|
Albertus napisał/a: | Apropos tej ciekawostki i kosmitów - czy nauczanie ś. J. o tym że miejscem przebywania Jehowy jest gwiazdozbiór Plejad jest nadal aktualne? |
Nie, nie jest aktualne. Plejady okazały się za małe. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|