Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drzewo poznania dobra i zła
Autor Wiadomość
karol210

Wysłany: 2018-01-16, 21:27   

Koran 13:19 (Bielawski)
Czy ten, który wie, że to, co tobie zostało zesłane, jest prawdą, podobny jest do niewidomego? Lecz zastanawiają się tylko obdarzeni rozumem.

Co zesłane? Hahaheheh
Czytaj dalej koran tam nie ma Ducha Świętego predzej zwariujesz

https://youtu.be/zfusL3xTKn4

http://m.ulub.pl/wojxsP7O...mnie-przyjmiesz

karol210

Wysłany: 2018-01-16, 21:29   

Bóg rządzi przypadkiem i zmienia wymiary a podążasz najlepszą drogą ....i nie zgub jej ale koran zostaw jak horoskopy

https://youtu.be/zfusL3xTKn4

http://m.ulub.pl/wojxsP7O...mnie-przyjmiesz

efroni 

Wysłany: 2018-01-17, 09:15   

radek napisał/a:
Potencjał życiowy istoty ludzkiej zwiększa się na dwa główne sposoby, poprzez umniejszanie potencjałów innych i poprzez budowanie innych uzyskując w ten sposób uznanie. Potępiać jest łatwo lecz nie jest to rzeczywisty wzrost względem punktu demarkacyjnego, a jedynie subiektywne postrzeganie innych jako słabych. Natomiast budowanie innych wymaga wiedzy i umiejętności modelowania potencjału, wymaganej przez sytuację, wypowiedzi

Joh 20:23 eib "(23) Grzechy tych, którym je przebaczycie, są im przebaczone, a tych, którym je zatrzymacie, są zatrzymane."

Człowiek (każdy) nie jest zdolny do budowania innych jeżeli nie widzi w tym własnych korzyści (uznanie , poklask - sam to napisałeś) .
Tu nie chodzi o potępianie, ale o znalezienie linii demarkacyjnej , na terytorium której spotkałyby się walczące ze sobą strony .
Budowanie innych wymaga i wiedzy budowniczego i wiedzy o tym co w trawie piszczy .
Jeżeli nie ma takiej wiedzy to jest tak jak tu , każdy jest ekspertem od budowania i każdy wie co w trawie piszczy
... i każdy każdego dołuje , po przez udowadnianie /w bardziej lub mniej kulturalny sposób/ swoich racji .
Jeżeli człowiek (każdy) nie uderzy się w piersi i nie uzna sam przed sobą że jest grzesznikiem
to nigdy nie podejdzie do linii demarkacyjnej by spotkać się tam z takim samym grzesznikiem jak on .

A powiedziane "Grzechy tych, którym je przebaczycie, są im przebaczone, a tych, którym je zatrzymacie, są zatrzymane"
jest zaprzeczeniem i Miłości Bożej i miłości(nieobłudnej) człowieka do drugiego człowieka i nadanie sobie przywileju władzy nad drugim człowiekiem
.... i na pewno nie było napisane pod wpływem Ducha Bożego , tu raczej duch człowieczy (ego) maczał w tym palce . :-D

Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają

radek 
mężczyzna

Wysłany: 2018-06-17, 13:18   

efroni napisał/a:
Człowiek (każdy) nie jest zdolny do budowania innych jeżeli nie widzi w tym własnych korzyści (uznanie , poklask - sam to napisałeś) .

Pisząc o sposobach budowania potencjału w swoich oczach chciałem unaocznić cały obszar naszej sytuacji więc musiałem użyć strony negatywnej i pozytywnej. Nie chciałem uczyć naśladowania tego, co negatywne

Jk 1:25 eib "Kto natomiast wniknął w doskonałe prawo wolności i trwa w nim, ten nie jest słuchaczem, który zapomina. Jest twórcą dzieła. I w swoim działaniu będzie on szczęśliwy."

Quran 54:17
I uczynilismy latwym Koran dla przypomnienia,
lecz czy znajdzie sie ktos,
kto bedzie pamietal?

efroni napisał/a:
A powiedziane "Grzechy tych, którym je przebaczycie, są im przebaczone, a tych, którym je zatrzymacie, są zatrzymane"
jest zaprzeczeniem i Miłości Bożej i miłości(nieobłudnej) człowieka do drugiego człowieka i nadanie sobie przywileju władzy nad drugim człowiekiem
.... i na pewno nie było napisane pod wpływem Ducha Bożego , tu raczej duch człowieczy (ego) maczał w tym palce . :-D

Różni ludzie mają różne możliwości dla wybaczania innym. Wybaczenie wiąże się z inteligentnym naprowadzeniem na właściwą drogę, a nie z wybaczaniem bez właściwej diagnozy sytuacji, albo zadaniem modlitwy

Mat 25:15 eib "(15) Jednemu dał pięć talentów, drugiemu dwa, a trzeciemu jeden — każdemu według jego możliwości. Potem wyjechał."

efroni 

Wysłany: 2018-06-18, 08:06   

radek napisał/a:
Jk 1:25 eib "Kto natomiast wniknął w doskonałe prawo wolności i trwa w nim, ten nie jest słuchaczem, który zapomina. Jest twórcą dzieła. I w swoim działaniu będzie on szczęśliwy."

Quran 54:17
I uczynilismy latwym Koran dla przypomnienia,
lecz czy znajdzie sie ktos,
kto bedzie pamietal?

Ci będą pamiętać którzy wniknęli w doskonałe prawo wolności
A tym doskonałym prawem wolności jest miłość nieobłudna, którą wlewa do serca człowieka Duch Boży [ gdy zamieszka w jego wnętrzu ]
Taki człowiek zawsze ,wszędzie , w każdej chwili , w każdej sytuacji wypełnia Prawo Boże
Taki człowiek nie musi nosić ani tefilin [na przedramieniu i na głowie] ,ani przybijać mezuzy na framudze drzwi swego domu , ani wiązać cicit , by pamiętać
On nie jest słuchaczem, który zapomina , on trwa , żyje doskonałym prawem wolności , gdyż to prawo trwa , żyje w nim .
Taki człowiek trwa w nieustającym Szabacie ku czci i chwale Boga [w Szabat nie nosi się tefilin] .

radek napisał/a:
Różni ludzie mają różne możliwości dla wybaczania innym. Wybaczenie wiąże się z inteligentnym naprowadzeniem na właściwą drogę, a nie z wybaczaniem bez właściwej diagnozy sytuacji, albo zadaniem modlitwy

Mat 25:15 eib "(15) Jednemu dał pięć talentów, drugiemu dwa, a trzeciemu jeden — każdemu według jego możliwości. Potem wyjechał."

Ci którzy trwają w doskonałym prawie wolności tzn. w miłości nieobłudnej , wybaczają grzechy innym bezwarunkowo .
Natomiast ludzie będący na różnym poziomie rozwoju duchowego [zmierzający , będący w drodze ku doskonałemu prawu wolności] ,
ci mają różne możliwości dla wybaczania innym
Talenty , które otrzymuje każdy według jego możliwości służą do pomnażania chwały Boga
a nie chwały ludzi [własnej] , czy ku różnej możliwości dla wybaczania innym

Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają

radek 
mężczyzna

Wysłany: 2018-06-22, 19:00   

Drzewo Poznania Dobra i Zła jest inaczej zwane Drzewem Lotosu, Jego owoc jest najświętszy i najtrudniej spłacić jego cenę, dlatego dano Drzewo Życia mające wystarczyć dla życia

Quran 53:13-18
I on widział go po raz drugi
przy Drzewie Lotosu Ostatniej Granicy,
w pobliżu którego jest Ogród Schronienia
kiedy Drzewo Lotosu okryte było
tym, co je okrywało.
" Jego spojrzenie nie odwróciło się w bok
ani nie pobiegło w dal.
Zobaczył on
jeden z największych znaków swego Pana.

radek 
mężczyzna

Wysłany: 2019-10-29, 09:08   

Gdy Bóg rozpoczynał stworzenie poza swoimi Ogrodami Niebios, oceniał to co stwarzał ze względu na sposób objawienia się Jego Słowa. Stwarzając Ludzi w Edenie umieścił tam też drzewo Poznania Dobra i Zła, ponieważ był to teren poza Jego Ogrodami Niebios, a Ziemia nie należała wtedy jeszcze do Niebios. Drzewo Poznania Dobra i Zła miało być usprawiedliwieniem względem mocarzy przybywających z zewnątrz, mówić miało, że ludzie nie mają pełnej władzy na tym terenie, wyrażając tym samym uszanowanie dla obcych. Wg Quran'u Iblis uznał się za lepszego od Adama

Mat 12:29 eib "(29) Jak można wejść do domu uzbrojonego człowieka i zagarnąć jego rzeczy, jeśli się go najpierw nie zwiąże? Dopiero potem można ograbić jego dom."

Mat 3:2 eib "(2) Opamiętajcie się, gdyż Królestwo Niebios jest blisko."

J 3:5 eib "Jezus odpowiedział: Ręczę i zapewniam, że kto się nie narodzi z wody i Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego."

Quran 2:33-38
On powiedział: O Adamie! "Obwieść im ich imiona!" A kiedy Adam im obwieścił ich imiona, powiedział Pan: "Czyż wam nie powiedziałem? Ja znam to, co skryte, w niebiosach i na ziemi, i Ja wiem, co wy ujawniacie i co skrywacie." A kiedy powiedzieliśmy do aniołów: "Oddajcie pokłon Adamowi!", oni oddali pokłon, z wyjątkiem Iblisa. On odmówił, wbił się w pychę i znalazł się wśród niewiernych. I powiedzieliśmy: O Adamie!" Zamieszkajcie, ty i twoja małżonka, w Ogrodzie i jedzcie jego owoce dowolnie, skąd chcecie: lecz nie zbliżajcie się do tego drzewa, bo znajdziecie się między niesprawiedliwymi!" Wtedy szatan spowodował, że potknęli się o nie, i wyprowadził ich z tego stanu, w którym się znajdowali. I powiedzieliśmy im: "Idźcie precz! Wy będziecie wrogami jedni dla drugich! Będziecie mieli stałe miejsce pobytu na ziemi i używanie do pewnego czasu." Wtedy otrzymał Adam od swojego Pana pewne słowa i On zwrócił się ku niemu. Albowiem On jest Przebaczający, Litościwy! Powiedzieliśmy: "Idźcie precz stąd wszyscy! Lecz przyjdzie do was ode Mnie droga prosta. A ci, którzy pójdą po Mojej drodze prostej, nie będą się lękać i nie będą się smucić."

Odpowiedz do tematu