|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Paruzja |
Autor |
Wiadomość |
Henryk
|
Wysłany: 2019-11-16, 08:36
|
|
|
wuka napisał/a: | Jak to się ma do 1Tes.4,13-17 ? , a szczególnie werset 16:"Gdyż sam Pan z okrzykiem, z głosem archanioła i dźwiękiem trąby Bożej zstąpi z nieba, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi." |
Zacytowałem Kowalskiego:
Cytat: | 1Tes 4:16-17 kow "Bo na dany znak na głos archanioła i gdy trąba Boża zabrzmi, zstąpi z niebios Pan we własnej osobie, a ci, którzy w Chrystusie zmarli, pierwsi z grobów powstaną.(17)Potem dopiero my, to znaczy ci, którzy będą przy życiu, ci, co ostatni pozostaną, porwani będziemy wraz z nimi na obłokach w przestworza na spotkanie Pana. I tak pozostaniemy na zawsze razem z Panem." |
Ty piszesz:
Cytat: | No tak. Tylko czy ten tłumacz nie napisał tak, aby do jego wykładni, do jego pojmowania pasowało? |
Jestem trochę zdziwiony, bo nie widzę różnic interpretacyjnych w pozostałych tłumaczeniach- choćby od Biblii Gdańskiej, czy Warszawskiej?
1Tes 4:16-17 bg"Gdyż sam Pan z okrzykiem, a głosem archanielskim i z trąbą Bożą zstąpi z nieba, a pomarli w Chrystusie powstaną najpierwej.(17)Zatem my żywi, którzy pozostaniemy, wespół z nimi zachwyceni będziemy w obłokach naprzeciwko Panu na powietrze, a tak zawsze z Panem będziemy."
1Tes 4:16-17 bw"Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie,(17)Potem my, którzy pozostaniemy przy życiu, razem z nimi porwani będziemy w obłokach w powietrze, na spotkanie Pana; i tak zawsze będziemy z Panem." |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-11-16, 10:17
|
|
|
Henryk napisał/a: |
Jestem trochę zdziwiony | Masz rację, że jesteś zdziwiony, bo to ja pokręciłam sprawę. To znaczy, niesłusznie czepiam się przekładu, który podałeś, bo faktycznie jest ok.
Sprawa kręci się przy tej "widzialności" powrotu. A ściśle mówiąc o to mi chodzi: zakładacie, że powrót ten był niewidzialny (dla wszystkich) i miał miejsce już w 19...którymś roku. Nawet jeśli to miało miejsce "w obłoku" w jakiś inny sposób, to skąd data. Kto to widział, jakieś dowody, świadkowie itp.
Henryk, a jak mamy rozumieć to, że "porwani na obłoki i tam już zawsze będziemy z Panem"? Przecież raczej nie będziemy fruwać . Jezus powiedział, że idzie przygotować mieszkania, rozumiem, że nie o blokowisko chodzi, czy jakieś osiedla budowane..., ale robi "porządek" z siłami jakimiś, któe jescze stoją na przeszkodzie? Jakieś byty należy pokonac? Nie wiem w ogóle jak to rozgryźć.
Jeszcze przecież mamy sprawę rządów Chrystusa na ziemi. Czy tak? Te wszystkie nauczania milenijne, przedmilenijne, po... To chyba też należy uwzględnić. Kiedy (nie chodzi mi o datę) miałoby nastąpić to porwanie, te rządy, to przemienienie ciał, powstawanie z grobów. Mam tu kompletny zamęt.
Czy Petroniusz (chyba ) sugeruje, że częsciowo to się już odbyło i stale odbywa, dla większości w sposób niewidzialny?
Czy te tzw. porwania i zaginięcia ludzi, o których czasami słyszymy, to jest to?
Prosze was, uporządkujcie mi te sprawy. Bo na dzień dzisiejszy to mi się kupy nie trzyma. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2019-11-16, 19:34
|
|
|
Henryk napisał/a: | … dźwiękiem trąby Bożej
|
Z jakiego materiału wykonana jest trąba Boża, kto ją zrobił, kto będzie w nią dmuchał i skąd to wiadomo ? |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|