|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Zagadki Biblijne |
Autor |
Wiadomość |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2008-04-05, 19:44
|
|
|
machabeusz napisał/a: | Brawo Emet!
Cieszę się , że tak do końca to mnie nie ignorujesz. |
EMET:
Przede wszystkim nie ignoruję Biblii oraz Innych uczestników Forum.
Skoro już o ignorowaniu, to poczytaj mój post nadany przed chwilą: < Re: post > do Jamsena.
Im prędzej pohamujesz swoją wycieczkologię, tym lepiej.
Nawet, gdyby korciło Ciebie bardzo, to pohamuj się z uwagami pewnego rodzaju.
W Piśmie czytamy: "Więcej wart jest cierpliwy niż bohater, a ten, kto opanowuje siebie samego, więcej znaczy niż zdobywca miasta." - Przypowieści 16:32, BW.
NŚ oddaje to tak: "Nieskory do gniewu jest lepszy niż mocarz, a panujący nad swym duchem – niż zdobywca miasta.".
Co się zaś tyczy terminu "wnikliwość" [po hebrajsku שכל; < sekhel >], to mamy ciekawe wypowiedzi Pisma --
"Kto w jakiejś sprawie okazuje wnikliwość, znajdzie dobro, a kto ufa Jehowie, jest szczęśliwy." - Przysłów 16:20, NŚ.
"Serce mądrego sprawia, że jego usta odznaczają się wnikliwością, a jego wargom dodaje zdolności przekonywania." - Przysłów 16:23, NŚ.
"Wnikliwość człowieka powściąga jego gniew i jest rzeczą piękną, gdy przechodzi on do porządku nad występkiem." - Przysłów 19:11, NŚ.
" "I wnikliwi będą jaśnieć jak blask przestworza, a ci, którzy prowadzą wielu do prawości, jak gwiazdy – po czas niezmierzony, na zawsze." - Daniela 12:3, NŚ.
Pod rozwagę --
Stephanos, ps. EMET |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-04-05, 20:19
|
|
|
Musze przyznac Emet , że ten twój post był dość... zagadkowy.
Piszesz , że nie ignorujesz uczestników , a sam parę tygodni temu oświadczyłeś wszem i wobec , że dołączyłeś mnie do grona listy ignorowanych. Odniosłem więc wrażenie , że jestem wraz z kilkoma innymi uczestnikami na tej liscie , zwłaszcza , że rzeczywiście ignorowałeś zupełnie moje pytania do ciebie skierowane.Dziś jestem zaskoczony , że mnie zauważyłeś , co biorę za dobrą monetę ponieważ urazy żadnej nie chowam.
Pozdrawiam wszystkich. |
_________________ Jesteś lub byłeś świadkiem Jehowy?
http://forum.zbawieniedlaciebie.pl/index.php
http://machabeusz7.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
EMET
|
Wysłany: 2008-04-05, 20:45
|
|
|
machabeusz napisał/a: | Musze przyznac Emet , że ten twój post był dość... zagadkowy.
Piszesz , że nie ignorujesz uczestników , a sam parę tygodni temu oświadczyłeś wszem i wobec , że dołączyłeś mnie do grona listy ignorowanych. Odniosłem więc wrażenie , że jestem wraz z kilkoma innymi uczestnikami na tej liscie , zwłaszcza , że rzeczywiście ignorowałeś zupełnie moje pytania do ciebie skierowane.Dziś jestem zaskoczony , że mnie zauważyłeś , co biorę za dobrą monetę ponieważ urazy żadnej nie chowam.
Pozdrawiam wszystkich. |
EMET:
Jakby nie było, to uważam, że nikt nie może być zmuszany do dawania odpowiedzi na post/y/ w stylu: "No, odpowiesz w końcu na mój post?".
Jak już nieraz pisałem: "To wolne Forum i mamy wolność pisywania i wolność niepisywania na owym tutaj Forum".
Osobiście nie zwykłem reagować na wszelkie wzywania do pisywań na takie lub inne tematy.
Im prędzej to w stosunku do mnie uszanujesz, tym mniej prawdopodobne, że będziesz przez mnie... ignorowany.
Ja w stosunku do innych szanuję każdego wolność i do niczego nikogo nie prowokuję tak lub owak.
Będzie naprawdę dobrze, jeśli pojmiesz sens mej wypowiedzi.
Stephanos, ps. EMET |
|
|
|
 |
machabeusz
|
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
|
|
|
 |
mcfunthomas
Fed up with Xtianity

Wiek: 47 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 349 Skąd: ZAGRABANICA
|
Wysłany: 2008-04-06, 01:35
|
|
|
Witam
machabeusz napisał/a: | mcfunthomas napisał/a: | Jaka z prorokujących osób w Izraelu wzbudziła w owym czasie ogrone wśród nich zadziwienie? |
1 Sam. 10:10-12
10. Poszli tedy stamtąd do Gibei i spotkała ich gromada proroków, a duch Boży ogarnął go, i wpadł w ich gronie w zachwycenie.
11. A gdy ci, którzy go znali z dawniejszych czasów, widzieli, że wespół z prorokami jest w zachwyceniu, mówili jedni do drugich: Cóż to się stało synowi Kisza? Czy i Saul między prorokami?
12. A pewien mąż stamtąd odezwał się i rzekł: Któż tedy jest ojcem ich? Dlatego utarło się powiedzenie: Czy także Saul między prorokami?(BW) |
Bravo bravo.
Zaliczam odpowiedź.
Pozdrawiam |
_________________ Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo, a człowiek, będąc dżentelmenem, odpłacił Mu tym samym. - Mark Twain |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2008-04-06, 15:46
|
|
|
Zagadka:
Dwanaście kamieni fundamentowych ,jakie są ich imiona? |
|
|
|
 |
mcfunthomas
Fed up with Xtianity

|
Wysłany: 2008-04-06, 20:51
|
|
|
Witam
tessa napisał/a: | Zagadka:
Dwanaście kamieni fundamentowych ,jakie są ich imiona? | Jeśli chodzi o kamienie miasta Nowego Jeruzalem, to chodzi o 12 Apostołów.
<><
Kto jest jednak tym dwunastym? Oto moja zagadka pod dyskusję.
<><
Pozdrawiam |
_________________ Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo, a człowiek, będąc dżentelmenem, odpłacił Mu tym samym. - Mark Twain |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2008-04-06, 21:36
|
|
|
mcfunthomas napisał/a: | Witam
tessa napisał/a: | Zagadka:
Dwanaście kamieni fundamentowych ,jakie są ich imiona? | Jeśli chodzi o kamienie miasta Nowego Jeruzalem, to chodzi o 12 Apostołów.
<><
Kto jest jednak tym dwunastym? Oto moja zagadka pod dyskusję.
<><
Pozdrawiam |
Ale wymień te imiona. Pytanie było jakie imiona. |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2008-04-06, 23:02
|
|
|
Szymon Piotr (Kefas), syn Jonasza, rybak z Betsaidy
Andrzej, brat Piotra, rybak z Betsaidy
Jakub (zwany Większym), syn Zebedeusza
Jan, syn Zebedeusza, brat Jakuba
Filip z Betsaidy
Bartłomiej - Natanael z Ptolemaidy
Tomasz (zwany Niedowiarkiem)
Mateusz - Lewi, były poborca podatkowy
Jakub, syn Alfeusza
Szymon Kananejczyk (zwany Gorliwym)
Juda Tadeusz (Judas), syn Jakuba
Paweł był faryzeuszem
Przypominam,że moja o kogucie jeszcze czeka, ten kogut zapieje sie na śmierć hehe. |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
mcfunthomas
Fed up with Xtianity

|
Wysłany: 2008-04-06, 23:41
|
|
|
Witam
nike napisał/a: | Szymon Piotr (Kefas), syn Jonasza, rybak z Betsaidy
Filip z Betsaidy
Jakub, syn Alfeusza
Paweł był faryzeuszem | No no, widzę, że mamy podobne podejście, czyli, że wybór Macieja to jakby Izmael - 'niewolniczy' wybór potomka Abrahama. Pawła wybrał Jezus w miejsce Judasza. Bo TYLKO Pan jest od wybierania Apostołów, hihi.
nike napisał/a: | Przypominam,że moja o kogucie jeszcze czeka, ten kogut zapieje sie na śmierć hehe. | Hehe, no... pieje już 11 dni, co do minuty.
W jednej Ewangelii napisano tylko o drugim pianiu koguta. W innej o dwukrotnym. Gdy Piotr skończył zapierać się Pana kogut zapiał powtórnie.
Ew. wg. Mt:
69 Piotr zaś siedział zewnątrz na dziedzińcu. Podeszła do niego jedna służąca i rzekła: I ty byłeś z Galilejczykiem Jezusem.
70 Lecz on zaprzeczył temu wobec wszystkich i rzekł: Nie wiem, co mówisz.
71 A gdy wyszedł ku bramie, zauważyła go inna i rzekła do tych, co tam byli: Ten był z Jezusem Nazarejczykiem.
72 I znowu zaprzeczył pod przysięgą: Nie znam tego człowieka.
73 Po chwili ci, którzy tam stali, zbliżyli się i rzekli do Piotra: Na pewno i ty jesteś jednym z nich, bo i twoja mowa cię zdradza.
74 Wtedy począł się zaklinać i przysięgać: Nie znam tego Człowieka. I w tej chwili kogut zapiał.
75 Wspomniał Piotr na słowo Jezusa, który mu powiedział: Zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz. Wyszedł na zewnątrz i gorzko zapłakał.
Ew. wg. Mk:
66 Kiedy Piotr był na dole na dziedzińcu, przyszła jedna ze służących najwyższego kapłana.
67 Zobaczywszy Piotra grzejącego się przy ogniu, przypatrzyła mu się i rzekła: I tyś był z Nazarejczykiem Jezusem.
68 Lecz on zaprzeczył temu, mówiąc: Nie wiem i nie rozumiem, co mówisz. I wyszedł na zewnątrz do przedsionka, a kogut zapiał.
69 Służąca, widząc go, znowu zaczęła mówić do tych, którzy tam stali: To jest jeden z nich.
70 A on ponownie zaprzeczył. Po chwili ci, którzy tam stali, mówili znowu do Piotra: Na pewno jesteś jednym z nich, jesteś także Galilejczykiem.
71 Lecz on począł się zaklinać i przysięgać: Nie znam tego człowieka, o którym mówicie.
72 I w tej chwili kogut powtórnie zapiał. Wspomniał Piotr na słowa, które mu powiedział Jezus: Pierwej, nim kogut dwa razy zapieje, trzy razy Mnie się wyprzesz. I wybuchnął płaczem.
Ew. wg. Łk:
54 Schwycili Go więc, poprowadzili i zawiedli do domu najwyższego kapłana. A Piotr szedł z daleka.
55 Gdy rozniecili ogień na środku dziedzińca i zasiedli wkoło, Piotr usiadł także między nimi.
56 A jakaś służąca, zobaczywszy go siedzącego przy ogniu, przyjrzała mu się uważnie i rzekła: I ten był razem z Nim.
57 Lecz on zaprzeczył temu, mówiąc: Nie znam Go, kobieto.
58 Po chwili zobaczył go ktoś inny i rzekł: I ty jesteś jednym z nich. Piotr odrzekł: Człowieku, nie jestem.
59 Po upływie prawie godziny jeszcze ktoś inny począł zawzięcie twierdzić: Na pewno i ten był razem z Nim; jest przecież Galilejczykiem.
60 Piotr zaś rzekł: Człowieku, nie wiem, co mówisz. I w tej chwili, gdy on jeszcze mówił, kogut zapiał.
61 A Pan obrócił się i spojrzał na Piotra. Wspomniał Piotr na słowo Pana, jak mu powiedział: Dziś, zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz.
62 Wyszedł na zewnątrz i gorzko zapłakał.
Ew. wg. J:
25 A Szymon Piotr stał i grzał się. Powiedzieli wówczas do niego: Czy i ty nie jesteś jednym z Jego uczniów? On zaprzeczył mówiąc: Nie jestem.
26 Jeden ze sług arcykapłana, krewny tego, któremu Piotr odciął ucho, rzekł: Czyż nie ciebie widziałem razem z Nim w ogrodzie?
27 Piotr znowu zaprzeczył i natychmiast kogut zapiał.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2008-04-07, 09:31
|
|
|
nike napisał/a: | Szymon Piotr (Kefas), syn Jonasza, rybak z Betsaidy
Filip z Betsaidy
Jakub, syn Alfeusza
Paweł był faryzeuszem
|
Wspaniale wymieniłaś 11.
Paweł nie był 12 apostołem.W miejsce Judasza wybrano Macieja.
Dzieje 1.
(15) A w tych dniach Piotr powstał wśród braci i rzekł (ogółem rzesza ta liczyła około stu dwudziestu osób):(16) "Mężowi, bracia, było konieczne, żeby się spełniły słowa Pisma, jakie ustami Dawida duch święty uprzednio wypowiedział o Judaszu, który stał się przewodnikiem tych, co pojmali Jezusa,(17) a był zaliczany do nas i otrzymał udział w tym usługiwaniu.(18) (Tenże człowiek nabył pole za zapłatę uzyskaną za nieprawość i runąwszy głową w dół, pękł pośrodku, a wszystkie jego jelita wypłynęły.(19) I stało się to znane wszystkim mieszkańcom Jerozolimy, tak iż owo pole nazwano w ich języku Akeldama, to jest pole krwi).(20) Albowiem jest napisane: 'Niech jego siedziba opustoszeje i niech nie będzie w niej żadnego mieszkańca' oraz 'Niech jego urząd nadzorcy przejmie ktoś inny'.
Kto?
".(23) Wysunęli więc dwóch: Józefa zwanego Barsabbasem, który miał przydomek Justus, i Macieja.(24) A modląc się, rzekli: "Ty, Jehowo, znający serca wszystkich, wskaż, którego z tych dwóch mężczyzn wybrałeś,(25) żeby w tym usługiwaniu i apostolstwie zajął miejsce, z którego zszedł Judasz, aby pójść na swoje miejsce".”
(26) Rzucili zatem losy, a los padł na Macieja; i doliczono go do jedenastu apostołów.”
Cytat: | No no, widzę, że mamy podobne podejście, czyli, że wybór Macieja to jakby Izmael - 'niewolniczy' wybór potomka Abrahama. Pawła wybrał Jezus w miejsce Judasza. Bo TYLKO Pan jest od wybierania Apostołów, hihi.
|
Czy Jehowa nie wybrał Macieja? |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2008-04-07, 09:47
|
|
|
Cytat: | Pawła wybrał Jezus w miejsce Judasza. Bo TYLKO Pan jest od wybierania Apostołów, |
To chyba również należy zaliczyć do zagadek ale... bez rozsądnego rozwiązania.
Skąd taki wniosek, że tylko Pan? I że Pawła w miejsce Judasza?
No i czy tylko tych 12 było apostołami?
"Pozdrówcie Andronika i Juniasa, moich krewnych i moich współjeńców, którzy są wśród apostołów mężami znaczniejszymi i którzy dłużej niż ja są w jedności z Chrystusem" (Rzym.16:7)
Kto ich wybrał na apostołów?
A kto wybrał Barnabasa na apostoła?
"Usłyszawszy o tym, apostołowie Barnabas i Paweł rozdarli swe szaty wierzchnie i wpadli w tłum, wołając " (Dzieje 14:14)
Więc zagadka brzmi: Czy tylko 12 było apostołów i czy tylko Jezus ich wybierał? ;-)
Panie mcfunthomas...? |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
 |
EMET
|
Wysłany: 2008-04-09, 17:39
|
|
|
Bobo napisał/a: | Cytat: | Pawła wybrał Jezus w miejsce Judasza. Bo TYLKO Pan jest od wybierania Apostołów, |
To chyba również należy zaliczyć do zagadek ale... bez rozsądnego rozwiązania.
Skąd taki wniosek, że tylko Pan? I że Pawła w miejsce Judasza?
No i czy tylko tych 12 było apostołami?
"Pozdrówcie Andronika i Juniasa, moich krewnych i moich współjeńców, którzy są wśród apostołów mężami znaczniejszymi i którzy dłużej niż ja są w jedności z Chrystusem" (Rzym.16:7)
Kto ich wybrał na apostołów?
A kto wybrał Barnabasa na apostoła?
"Usłyszawszy o tym, apostołowie Barnabas i Paweł rozdarli swe szaty wierzchnie i wpadli w tłum, wołając " (Dzieje 14:14)
Więc zagadka brzmi: Czy tylko 12 było apostołów i czy tylko Jezus ich wybierał? ;-)
Panie mcfunthomas...? |
EMET:
Oto miejsca wg rdzennego greckiego < apostolos > ---
wg Mateusza 10:2;
wg Marka 3:14; 6:30;
wg Łukasza 6:13; 9:10; 11:49; 17:5; 22:14; 24:10;
wg Jana 13:16;
Dzieje Ap 1:2, 26; 2:37, 42, 43; 4:33, 35, 36, 37; 5:2, 12, 18, 29, 40; 6:6; 8:1, 14, 18; 9:27; 11:1; 14:4, 14; 15:2, 4, 6, 22, 23; 16:4; do Rzymian 1:1; 11:13; 16:7; 1 do Koryntian 1:1; 4:9; 9:1, 2, 5; 12:28, 29; 15:7, 9[2x]; 2 do Koryntian 1:1; 8:23; 11:5, 13; 12:11, 12; do Galacjan 1:1, 17, 19; do Efezjan 1:1; 2:20; 3:5; 4:11; do Filippian 2:25; do Kolossan 1:1; 1 do Tessaloniczan 2:7; 1 do Tymoteusza 1:1; 2:7; 2 do Tymoteusza 1:1, 11; do Tytusa 1:1; do Hebrajczyków 3:1; 1 Piotra 1:1; 2 Piotra 1:1; 3:2; Judy 1:17; Objawienie dane Janowi 2:2; 18:20; 21:14. Daje to 80. miejsc w 79. wersetach Ksiąg Nowego Przymierza. W LXX - brak.
Można przepatrzeć i wysnuć wnioski.
Stephanos, ps. EMET |
|
|
|
 |
Lash
|
Wysłany: 2008-04-09, 20:32
|
|
|
W biblii jest wymnienionych 12 innych apostolow od znanych nam powolanych przez Jezusa 12 z Biblii.
Wiec biblia wspomina conajmniej 24 apostolow.
Za Peterem Wagnerem - trzesienie ziemi w koscile .. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|