Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niewolnictwo a Chrześcijaństwo
Autor Wiadomość
Krystian 

Wyznanie: Chrystianin
Wysłany: 2016-10-23, 00:15   

nesto napisał/a:
A Egipcjan okradli, bo też ich Bóg podpuścił?

Słusznie, że Bóg im tak nakazał.
Egipcjanie wykorzystywali ich jako niewolników, bez żadnej zapłaty.
Starożytni Izraelici wzięli sobie, co słusznie im się należało za wieloletnią pracę niewolniczą.

Ewangelia Jana 3:16

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2016-10-23, 08:18   

Krystian napisał/a:
nesto napisał/a:
A Egipcjan okradli, bo też ich Bóg podpuścił?

Słusznie, że Bóg im tak nakazał.
Egipcjanie wykorzystywali ich jako niewolników, bez żadnej zapłaty.
Starożytni Izraelici wzięli sobie, co słusznie im się należało za wieloletnią pracę niewolniczą.

To było zwyczajne oszukańcze złodziejstwo, gdzie prowodyrem był Jehowa i Mojżesz. Ciekaw jestem co napisaliby Izraelici jak ich niewolnicy by postąpili podobnie.

Krystian 

Wysłany: 2016-10-23, 15:57   

ZAMOS napisał/a:
To było zwyczajne oszukańcze złodziejstwo, gdzie prowodyrem był Jehowa i Mojżesz. Ciekaw jestem co napisaliby Izraelici jak ich niewolnicy by postąpili podobnie.

To, że nie znasz się na historii, to każdy już zauważył.
Przeczytaj sobie w końcu Stary Testament i porównaj jak Bóg Jehowa kazał się obchodzić z niewolnikami w przeciwieństwie do innych starożytnych ludów.

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2016-10-23, 18:25   

Krystian napisał/a:
ZAMOS napisał/a:

Przeczytaj sobie w końcu Stary Testament i porównaj jak Bóg Jehowa kazał się obchodzić z niewolnikami w przeciwieństwie do innych starożytnych ludów.

Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości i choćbyś nie wiem jak kombinował to nie wyjdzie ci, że Izraelici byli dobrymi panami, a co za tym idzie to prawymi ludźmi. Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał.

KobietaZMagdali 

Wyznanie: katoliczka
Pomogła: 235 razy
Wysłany: 2016-10-23, 20:00   

ZAMOS napisał/a:
Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości i choćbyś nie wiem jak kombinował to nie wyjdzie ci, że Izraelici byli dobrymi panami, a co za tym idzie to prawymi ludźmi. Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał.

Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości
no chyba, że niewolnikami sa Izraelici w Egipcie wówczas niewolnictwo jest ok a źli są Izraelic, którzy otrzymali wolność i zadośćuczynienie :roll:
„Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”

http://www.youtube.com/watch?v=l_lp-owKS6E

Albertus 

Wysłany: 2016-10-23, 20:28   

ZAMOS napisał/a:
Krystian napisał/a:
ZAMOS napisał/a:

Słowianie przed przyjęciem chrześcijaństwa powszechnie handlowali niewolnikami.

Sprzedawali ich na przykład muzułmanom. Takim handlarzem skupującym niewolników od Słowian dla muzułmanów był na przykład Żyd - Ibrahim ibn Jakub który zostawił nam jedno z najwcześniejszych opisów , pogańskiego jeszcze wtedy państwa Miszka I.

Taka jest smutna prawda - Słowianie sprzedawali swoich braci w niewolę. Praktyka ta zaczęła zanikać dopiero po przyjęciu chrześcijaństwa

Henryk 

Wysłany: 2016-10-23, 20:32   

ZAMOS napisał/a:
Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał.

Wiemy.
Przecież nie wierzysz w istnienie Tego, któremu na imię Jahwe.
Exo 6:3 bw "Objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, lecz imienia mojego Jahwe im nie objawiłem."
Nigdy nieistniejący nie może być autorytetem. Proste. :-D
Podobnie dla mnie nie jest autorytetem Zeus na Olimpie. ;-)

rol23 

Wyznanie: Bóg YHWH i Syn Boży Jezus
Wysłany: 2016-10-23, 21:41   

ZAMOS napisał/a:
Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał.

Czyli rozumiem, że nastawiasz się na wieczne potępienie po śmierci.

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2016-10-23, 22:06   

KobietaZMagdali napisał/a:
Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości no chyba, że niewolnikami sa Izraelici w Egipcie wówczas niewolnictwo jest ok a źli są Izraelic, którzy otrzymali wolność i zadośćuczynienie :roll:

Napisz łaskawie kiedy to Egipcjanie wzięli w niewolę Izraelitów? To jakby raz, a dwa chciałbym się dowiedzieć kiedy ja tu napisałem, ze niewola Żydów byłaby ok?
Albertus napisał/a:

Sprzedawali ich na przykład muzułmanom. Takim handlarzem skupującym niewolników od Słowian dla muzułmanów był na przykład Żyd - Ibrahim ibn Jakub który zostawił nam jedno z najwcześniejszych opisów , pogańskiego jeszcze wtedy państwa Miszka I.

Bzdura. Słowianie zaczęli sprzedawać w niewolę dopiero jak przyszli na nasze tereny właśnie Żydzi i to oni byli pomysłodawcami takiej zbrodniczej formy zarabiania na krzywdzie ludzi. Jak naprawdę chcesz się dowiedzieć o sprzedawaniu podbitych ludzi w niewolę to rozwinęło się to bardzo wraz z przymusowym przyjęciem chrześcijaństwa, które jest przyczyną upadku Wielkiej Polski.
Henryk napisał/a:
Nigdy nieistniejący nie może być autorytetem. Proste. :-D

Widzę, że zaczynasz myśleć.
Henryk napisał/a:
Podobnie dla mnie nie jest autorytetem Zeus na Olimpie

Dla mnie też Zeus nic nie znaczy, więc w czymś jesteśmy zgodni.
rol23 napisał/a:
Czyli rozumiem, że nastawiasz się na wieczne potępienie po śmierci.

Jakoś nie boję się, ani twego wyroku, ani nie straszny mi dawno już nieistniejący Jehowa.

Krystian 

Wysłany: 2016-10-23, 22:24   

ZAMOS napisał/a:

Dla Ciebie jako wielkiego słowianina, to zapewne autorytetem jest słowiański bóg świętowit. ;-)

Albertus 

Wysłany: 2016-10-24, 05:27   

ZAMOS napisał/a:

Albertus napisał/a:

Bzdura. Słowianie zaczęli sprzedawać w niewolę dopiero jak przyszli na nasze tereny właśnie Żydzi i to oni byli pomysłodawcami takiej zbrodniczej formy zarabiania na krzywdzie ludzi. Jak naprawdę chcesz się dowiedzieć o sprzedawaniu podbitych ludzi w niewolę to rozwinęło się to bardzo wraz z przymusowym przyjęciem chrześcijaństwa, które jest przyczyną upadku Wielkiej Polski.

Nie jest to niestety bzdura.

Słowiański handel niewolnikami kwitł do połowy 11 wieku..

Żydzi byli rzeczywiście bardzo często handlarzami niewolników zarówno wtedy jak i potem ale żaden Żyd nikogo by nie kupił gdyby Słowianie nie chcieli sprzedawać.

Henryk 

Wysłany: 2016-10-24, 06:09   

Krystian napisał/a:
Dla Ciebie jako wielkiego słowianina, to zapewne autorytetem jest słowiański bóg świętowit. ;-)

Może jednak Swarożyc i Marzanna.
Zamos wygląda mi na politeistę. :lol:

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2016-10-24, 07:55   

Albertus napisał/a:

Słowiański handel niewolnikami kwitł do połowy 11 wieku..

A chrześcijański do połowy XIX wieku.
W zasadzie do tej pory występuje.
Jest to w sumie naturalne dla chrześcijan, bo najważniejsza ich książka nie zakazuje niewolnictwa.

booris

Wyznanie: Dub & Motocykl
Wysłany: 2016-10-24, 14:17   

Albertus napisał/a:
Żydzi byli rzeczywiście bardzo często handlarzami niewolników zarówno wtedy jak i potem ale żaden Żyd nikogo by nie kupił gdyby Słowianie nie chcieli sprzedawać.

Nie zgadzam sie.Zeby cos sprzedac,najpierw musi byc na to kupiec.
Ściana i tak zawsze swoje wie

https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk

Albertus 

Wysłany: 2016-10-24, 15:13   

booris napisał/a:
Albertus napisał/a:

Nie zgadzam sie.Zeby cos sprzedac,najpierw musi byc na to kupiec.

Słyszna uwaga.

Natomiast nie wiem z czym się nie zgadzasz z tego co napisałem?

Czy uważasz że Żyd kupiłby nawet wtedy gdyby nikt nie chciał sprzedać? :crazy:

Odpowiedz do tematu