![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Niewolnictwo a Chrześcijaństwo |
Autor |
Wiadomość |
Krystian
![](images/avatars/15784202325e2351631d71e.jpg)
Wyznanie: Chrystianin
Pomógł: 106 razy Wiek: 52 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 4231
|
Wysłany: 2016-10-23, 00:15
|
|
|
nesto napisał/a: | A Egipcjan okradli, bo też ich Bóg podpuścił? |
Słusznie, że Bóg im tak nakazał.
Egipcjanie wykorzystywali ich jako niewolników, bez żadnej zapłaty.
Starożytni Izraelici wzięli sobie, co słusznie im się należało za wieloletnią pracę niewolniczą. |
_________________ Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
Ewangelia Jana 3:16
![](images/signatures/14119428245e041e929b8c7.gif) |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ZAMOS
Lach
Pomógł: 76 razy Wiek: 68 Dołączył: 19 Paź 2012 Posty: 2102 Skąd: Wieś pod Warszawą
|
Wysłany: 2016-10-23, 08:18
|
|
|
Krystian napisał/a: | nesto napisał/a: | A Egipcjan okradli, bo też ich Bóg podpuścił? |
Słusznie, że Bóg im tak nakazał.
Egipcjanie wykorzystywali ich jako niewolników, bez żadnej zapłaty.
Starożytni Izraelici wzięli sobie, co słusznie im się należało za wieloletnią pracę niewolniczą. |
To było zwyczajne oszukańcze złodziejstwo, gdzie prowodyrem był Jehowa i Mojżesz. Ciekaw jestem co napisaliby Izraelici jak ich niewolnicy by postąpili podobnie. |
|
|
|
Krystian
|
Wysłany: 2016-10-23, 15:57
|
|
|
ZAMOS napisał/a: | To było zwyczajne oszukańcze złodziejstwo, gdzie prowodyrem był Jehowa i Mojżesz. Ciekaw jestem co napisaliby Izraelici jak ich niewolnicy by postąpili podobnie. |
To, że nie znasz się na historii, to każdy już zauważył.
Przeczytaj sobie w końcu Stary Testament i porównaj jak Bóg Jehowa kazał się obchodzić z niewolnikami w przeciwieństwie do innych starożytnych ludów. |
_________________ Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
|
|
|
ZAMOS
Lach
Pomógł: 76 razy Wiek: 68 Dołączył: 19 Paź 2012 Posty: 2102 Skąd: Wieś pod Warszawą
|
Wysłany: 2016-10-23, 18:25
|
|
|
Krystian napisał/a: | ZAMOS napisał/a: | To było zwyczajne oszukańcze złodziejstwo, gdzie prowodyrem był Jehowa i Mojżesz. Ciekaw jestem co napisaliby Izraelici jak ich niewolnicy by postąpili podobnie. |
Przeczytaj sobie w końcu Stary Testament i porównaj jak Bóg Jehowa kazał się obchodzić z niewolnikami w przeciwieństwie do innych starożytnych ludów. |
Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości i choćbyś nie wiem jak kombinował to nie wyjdzie ci, że Izraelici byli dobrymi panami, a co za tym idzie to prawymi ludźmi. Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał. |
|
|
|
KobietaZMagdali
![](images/avatars/1975006922557da52beaae6.jpg)
Wyznanie: katoliczka
Pomogła: 235 razy Wiek: 36 Dołączyła: 12 Sty 2014 Posty: 2125 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2016-10-23, 20:00
|
|
|
ZAMOS napisał/a: | Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości i choćbyś nie wiem jak kombinował to nie wyjdzie ci, że Izraelici byli dobrymi panami, a co za tym idzie to prawymi ludźmi. Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał. |
Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości no chyba, że niewolnikami sa Izraelici w Egipcie wówczas niewolnictwo jest ok a źli są Izraelic, którzy otrzymali wolność i zadośćuczynienie |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
http://www.youtube.com/watch?v=l_lp-owKS6E |
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-10-23, 20:28
|
|
|
ZAMOS napisał/a: | Krystian napisał/a: | ZAMOS napisał/a: | To było zwyczajne oszukańcze złodziejstwo, gdzie prowodyrem był Jehowa i Mojżesz. Ciekaw jestem co napisaliby Izraelici jak ich niewolnicy by postąpili podobnie. |
Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości i choćbyś nie wiem jak kombinował to nie wyjdzie ci, że Izraelici byli dobrymi panami, a co za tym idzie to prawymi ludźmi. Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał. |
Słowianie przed przyjęciem chrześcijaństwa powszechnie handlowali niewolnikami.
Sprzedawali ich na przykład muzułmanom. Takim handlarzem skupującym niewolników od Słowian dla muzułmanów był na przykład Żyd - Ibrahim ibn Jakub który zostawił nam jedno z najwcześniejszych opisów , pogańskiego jeszcze wtedy państwa Miszka I.
Taka jest smutna prawda - Słowianie sprzedawali swoich braci w niewolę. Praktyka ta zaczęła zanikać dopiero po przyjęciu chrześcijaństwa |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2016-10-23, 20:32
|
|
|
ZAMOS napisał/a: | Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał. |
Wiemy.
Przecież nie wierzysz w istnienie Tego, któremu na imię Jahwe.
Exo 6:3 bw "Objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, lecz imienia mojego Jahwe im nie objawiłem."
Nigdy nieistniejący nie może być autorytetem. Proste.
Podobnie dla mnie nie jest autorytetem Zeus na Olimpie. |
|
|
|
rol23
Wyznanie: Bóg YHWH i Syn Boży Jezus
Pomógł: 23 razy Dołączył: 02 Sty 2016 Posty: 1587 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-10-23, 21:41
|
|
|
ZAMOS napisał/a: | Poza tym to Jehowa nie jest dla mnie autorytetem między innymi też dlatego, że zniewalać ludzi pozwalał. |
Czyli rozumiem, że nastawiasz się na wieczne potępienie po śmierci. |
_________________ Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli (J 8,32 ) |
|
|
|
ZAMOS
Lach
|
Wysłany: 2016-10-23, 22:06
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | Niewolnictwo jest zbrodnią przeciwko ludzkości no chyba, że niewolnikami sa Izraelici w Egipcie wówczas niewolnictwo jest ok a źli są Izraelic, którzy otrzymali wolność i zadośćuczynienie |
Napisz łaskawie kiedy to Egipcjanie wzięli w niewolę Izraelitów? To jakby raz, a dwa chciałbym się dowiedzieć kiedy ja tu napisałem, ze niewola Żydów byłaby ok?
Albertus napisał/a: | Słowianie przed przyjęciem chrześcijaństwa powszechnie handlowali niewolnikami.
Sprzedawali ich na przykład muzułmanom. Takim handlarzem skupującym niewolników od Słowian dla muzułmanów był na przykład Żyd - Ibrahim ibn Jakub który zostawił nam jedno z najwcześniejszych opisów , pogańskiego jeszcze wtedy państwa Miszka I. |
Bzdura. Słowianie zaczęli sprzedawać w niewolę dopiero jak przyszli na nasze tereny właśnie Żydzi i to oni byli pomysłodawcami takiej zbrodniczej formy zarabiania na krzywdzie ludzi. Jak naprawdę chcesz się dowiedzieć o sprzedawaniu podbitych ludzi w niewolę to rozwinęło się to bardzo wraz z przymusowym przyjęciem chrześcijaństwa, które jest przyczyną upadku Wielkiej Polski.
Henryk napisał/a: | Nigdy nieistniejący nie może być autorytetem. Proste. |
Widzę, że zaczynasz myśleć.
Henryk napisał/a: | Podobnie dla mnie nie jest autorytetem Zeus na Olimpie |
Dla mnie też Zeus nic nie znaczy, więc w czymś jesteśmy zgodni.
rol23 napisał/a: | Czyli rozumiem, że nastawiasz się na wieczne potępienie po śmierci. |
Jakoś nie boję się, ani twego wyroku, ani nie straszny mi dawno już nieistniejący Jehowa. |
|
|
|
Krystian
|
Wysłany: 2016-10-23, 22:24
|
|
|
Dla Ciebie jako wielkiego słowianina, to zapewne autorytetem jest słowiański bóg świętowit. |
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-10-24, 05:27
|
|
|
ZAMOS napisał/a: |
Albertus napisał/a: | Słowianie przed przyjęciem chrześcijaństwa powszechnie handlowali niewolnikami.
Sprzedawali ich na przykład muzułmanom. Takim handlarzem skupującym niewolników od Słowian dla muzułmanów był na przykład Żyd - Ibrahim ibn Jakub który zostawił nam jedno z najwcześniejszych opisów , pogańskiego jeszcze wtedy państwa Miszka I. |
Bzdura. Słowianie zaczęli sprzedawać w niewolę dopiero jak przyszli na nasze tereny właśnie Żydzi i to oni byli pomysłodawcami takiej zbrodniczej formy zarabiania na krzywdzie ludzi. Jak naprawdę chcesz się dowiedzieć o sprzedawaniu podbitych ludzi w niewolę to rozwinęło się to bardzo wraz z przymusowym przyjęciem chrześcijaństwa, które jest przyczyną upadku Wielkiej Polski.
|
Nie jest to niestety bzdura.
Słowiański handel niewolnikami kwitł do połowy 11 wieku..
Żydzi byli rzeczywiście bardzo często handlarzami niewolników zarówno wtedy jak i potem ale żaden Żyd nikogo by nie kupił gdyby Słowianie nie chcieli sprzedawać. |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2016-10-24, 06:09
|
|
|
Krystian napisał/a: | Dla Ciebie jako wielkiego słowianina, to zapewne autorytetem jest słowiański bóg świętowit. |
Może jednak Swarożyc i Marzanna.
Zamos wygląda mi na politeistę. |
|
|
|
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2016-10-24, 07:55
|
|
|
Albertus napisał/a: |
Słowiański handel niewolnikami kwitł do połowy 11 wieku..
|
A chrześcijański do połowy XIX wieku.
W zasadzie do tej pory występuje.
Jest to w sumie naturalne dla chrześcijan, bo najważniejsza ich książka nie zakazuje niewolnictwa. |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2016-10-24, 14:17
|
|
|
Albertus napisał/a: | Żydzi byli rzeczywiście bardzo często handlarzami niewolników zarówno wtedy jak i potem ale żaden Żyd nikogo by nie kupił gdyby Słowianie nie chcieli sprzedawać. |
Nie zgadzam sie.Zeby cos sprzedac,najpierw musi byc na to kupiec. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-10-24, 15:13
|
|
|
booris napisał/a: | Albertus napisał/a: | Żydzi byli rzeczywiście bardzo często handlarzami niewolników zarówno wtedy jak i potem ale żaden Żyd nikogo by nie kupił gdyby Słowianie nie chcieli sprzedawać. |
Nie zgadzam sie.Zeby cos sprzedac,najpierw musi byc na to kupiec. |
Słyszna uwaga.
Natomiast nie wiem z czym się nie zgadzasz z tego co napisałem?
Czy uważasz że Żyd kupiłby nawet wtedy gdyby nikt nie chciał sprzedać? |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|