Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Państwo a religia - Jerzy Waszyngton
Autor Wiadomość
tom68 

Wysłany: 2020-02-08, 19:52   Państwo a religia - Jerzy Waszyngton

Państwo a religia - Jerzy Waszyngton

W czasach prezydentury Jerzego Waszyngtona gdy niektóre kościoły zwróciły się do Prezydenta że konstytucja amerykańska jest zbyt świecka i brak w niej odniesienia do Boga. Prezydent odniósł się do ich petycji w bardzo grzeczny i oryginalny sposób. Prawdziwa i wartościowsza religia nie potrzebuje wsparcia państwa gdyż ostoi się sama , natomiast ta która nie jest prawdziwa i wartościowsza , to o taką nawet Bóg nie dba. .... Tak oto prezydent świecki rozumie właściwie zasadę rozdziału kościoła od państwa.

Cytaty sławnych ludzi - Jerzy Waszyngton pierwszy prezydent USA - wyd Iskry ....

ps :

Trump spelnil kolejna obietnice wyborcza.- Koscioly beda mogly angazowac sie w polityke ...
https://www.rmf24.pl/fakt...tyk,nId,2389891

To się źle skończy - czyli brak rozdziału kościoła od państwa .... Nie zgadzam się z papieżem Franciszkiem w wielu kwestiach, głównie teologicznych, ale muszę mu przyznać rację – państwa wyznaniowe źle kończą.
https://znakiczasu.pl/to-sie-zle-skonczy/

booris

Wyznanie: Dub & Motocykl
Wysłany: 2020-02-08, 22:32   

tom68 napisał/a:
państwa wyznaniowe źle kończą.

A ktore to panstwa wyznaniowe zle skonczyly?Mozesz jakies wymienic?
Ściana i tak zawsze swoje wie

https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk

Krystian 

Wyznanie: Chrystianin
Wysłany: 2020-02-08, 23:35   

tom68 napisał/a:

Czyli jesteś przeciwnikiem teokracji.
A czym będzie Tysiącletnie Królestwo Pana Jezusa?

Ewangelia Jana 3:16

tom68 

Wysłany: 2020-02-09, 13:03   

Państwa wyznaniowe które źle skończyły to np Katolicka Francja czy Prawosławna Rosja w obu wybuchły rewolucje ateistyczne a takich rewolucji nie było w państwach protestanckich gdzie wcześniej czy później pojawiła się tolerancja i demokracja lub rozdział kościoła od państwa :-D

Królestwo Jezusa jest i będzie nie z tej ziemi a wiec to całkiem inny temat a ziemi pastwa teokratyczne też źle kończą na ziemi a przykład upadek państwa kościelnego w XVIII czy XIX w :-D

booris

Wysłany: 2020-02-09, 14:20   

tom68 napisał/a:
Państwa wyznaniowe które źle skończyły to np Katolicka Francja czy Prawosławna Rosja w obu wybuchły rewolucje ateistyczne a takich rewolucji nie było w państwach protestanckich gdzie wcześniej czy później pojawiła się tolerancja i demokracja lub rozdział kościoła od państwa :-D

Królestwo Jezusa jest i będzie nie z tej ziemi a wiec to całkiem inny temat a ziemi pastwa teokratyczne też źle kończą na ziemi a przykład upadek państwa kościelnego w XVIII czy XIX w :-D

Zarowno Francja jak i Rosja nie byly w tym okresie panstwami wyznaniowymi,a monarchiami absolutnymi,a rewolucje mialy podloze polityczne.Zeby bylo ciekawiej rozdzial kosciola od panstwa we Francji nastapil w roku 1795 podczas rewolucji francuskiej,co zostalo ujete w tzw,konstytucji dyrektorialnej.W roku 1905 Francja uchwalila bardzo radykalna ustawe w ktorej panstwo gwarantuje wolnosc sumienia,jednoczesnie likwidujac wszelkie wydatki zwiazane z subwencjonowaniem jakichkolwiek religii.W Rosji natomiast jedna tyrania zostala zastapiona druga.
Co do tych demokratycznych i tolerancyjnych panstw protestanckich-"W Szwecji do roku 2000 każdy obywatel był automatycznie rejestrowany jako wyznawca religii państwowej w chwili urodzin, a potem ewentualnie mógł się jej wyrzec."
Kraje skandynawskie,takie jak Norwegia,Islandia,Dania czy Finlandia po dzis dzien sa protestanckimi krajami wyznaniowymi.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Państwo_wyznaniowe

Marius Bienius 

Wysłany: 2020-02-09, 14:28   

Krystian napisał/a:
tom68 napisał/a:

Czyli jesteś przeciwnikiem teokracji.
A czym będzie Tysiącletnie Królestwo Pana Jezusa?

Za Wikipedią:
„Teokracja — doktryna polityczna, według której władzę w państwie sprawuje kapłan lub kapłani i w której duchowni decydują o sprawach cywilnych i religijnych.
Utrzymuje się wtedy, że sprawujący władzę w państwie są powoływani przez Boga lub bogów, którzy sprawują w nim rzeczywistą władzę.
Celem władzy ziemskiej jest realizacja nadrzędnej woli, władzy boskiej i urzeczywistnienie uniwersalnych zasad ustanowionych przez Boga lub bogów.”

Oby takie coś nigdy nie miało miejsca.

tom68 

Wysłany: 2020-02-09, 16:09   

Ludwik XIV odwołał edykt tolerancyjny dla protestantów Henryka IV i uznał religie katolicką za panująca we Francji a te ograniczenia zniósł dopiero Napoleon I .... Car Mikołaj II pozwolił oficjalnie na wolność wyznania w Rosji dopiero po rewolucji 1905 r ale nadał religią panującą było prawosławie ( choć nigdy to w praktyce nie weszło w życie prawnie ) a wolność wyznania znowu pojawiła się w Rosji prawnie a nie tylko teoretycznie dopiero po upadku ZSRR ...

Słownik Religii wyd PIN

Ps :

To się źle skończy - czyli brak rozdziału kościoła od państwa ....

Nie zgadzam się z papieżem Franciszkiem w wielu kwestiach, głównie teologicznych, ale muszę mu przyznać rację – państwa wyznaniowe źle kończą. dla francuskiego „La Croix”. Opowiadając się ze względu na wolność religijną za laicką formą państwa, o państwach wyznaniowych powiedział, że „źle kończą”.

Generalnie zgoda, choć można by wskazać i takie, które pozostając do dziś państwami wyznaniowymi, mają się całkiem dobrze zarówno gospodarczo, jak i pod względem szacunku dla praw człowieka, w tym dla wolności religijnej. Mam na myśli choćby Danię czy Szwecję z ich luteranizmem jako religią państwową.

Ale rozumiem, co papież miał na myśli. Pewnie to, że narzucanie przez państwo określonego wyznania wszystkim swoim poddanym czy obywatelom, odbieranie im tym samym wolności religijnej, łamanie sumień – zawsze doprowadzało ostatecznie do podziałów, a nawet wojen na tle religijnym.

https://znakiczasu.pl/to-sie-zle-skonczy/

Krystian 

Wysłany: 2020-02-09, 16:31   

Marius Bienius napisał/a:
Za Wikipedią:
„Teokracja — doktryna polityczna, według której władzę w państwie sprawuje kapłan lub kapłani i w której duchowni decydują o sprawach cywilnych i religijnych.
Utrzymuje się wtedy, że sprawujący władzę w państwie są powoływani przez Boga lub bogów, którzy sprawują w nim rzeczywistą władzę.
Celem władzy ziemskiej jest realizacja nadrzędnej woli, władzy boskiej i urzeczywistnienie uniwersalnych zasad ustanowionych przez Boga lub bogów.”

Oby takie coś nigdy nie miało miejsca.

Ja czekam na teokrację.
Gdzie arcykapłanem, będzie Pan Jezus, a kapłanami przez Niego wybrani kapłani.
Wtedy policja nie będzie potrzebna.

tom68 

Wysłany: 2020-02-09, 16:39   

Na królestwo Jezusa czekają wszyscy prawdziwie wierzący :-D

booris

Wysłany: 2020-02-09, 16:57   

tom68 napisał/a:
Ludwik XIV odwołał edykt tolerancyjny dla protestantów Henryka IV i uznał religie katolicką za panująca we Francji a te ograniczenia zniósł dopiero Napoleon I .... Car Mikołaj II pozwolił oficjalnie na wolność wyznania w Rosji dopiero po rewolucji 1905 r ale nadał religią panującą było prawosławie ( choć nigdy to w praktyce nie weszło w życie prawnie ) a wolność wyznania znowu pojawiła się w Rosji prawnie a nie tylko teoretycznie dopiero po upadku ZSRR ...

Dalem Ci linka do Wiki.Przeczytales?Chyba nie bardzo,bo juz pierwsze zdanie definiuje czym jest panstwo wyznaniowe.Malo tego,swoim postem potwierdzasz to,o czym ja napisalem.Twierdzisz,ze Francja i Rosja zle skonczyly-to znaczy jak?Przestaly istniec?

tom68 

Wysłany: 2020-02-09, 17:06   

A ja Ci dałem cytat że Słownika Religii itd cóż jak zwykle Polak katolik wie lepiej nawet od papy Franka jaka jest prawda a poza tym gdzie ja pisałem że Francja czy Rosja już nie istnieją upadły ich monarchie bo były nie tolerancyjne i wyznaniowe :-D
Ostatnio zmieniony przez tom68 2020-02-09, 17:12, w całości zmieniany 1 raz  

Marius Bienius 

Wysłany: 2020-02-09, 17:11   

Krystian napisał/a:

Ja czekam na teokrację.
Gdzie arcykapłanem, będzie Pan Jezus, a kapłanami przez Niego wybrani kapłani.
Wtedy policja nie będzie potrzebna.

I wtedy wszyscy będą mieli jednego Wodza i będą go chwalić i śpiewać mu pieśni pochwalne.
Taka Korea Północna :-)

tom68 

Wysłany: 2020-02-09, 17:16   

Ty naprawdę wierzysz że Kim to jest kolejne wcielenie Jezusa :-D

booris

Wysłany: 2020-02-09, 18:01   

tom68 napisał/a:
A ja Ci dałem cytat że Słownika Religii itd cóż jak zwykle Polak katolik wie lepiej nawet od papy Franka jaka jest prawda a poza tym gdzie ja pisałem że Francja czy Rosja już nie istnieją upadły ich monarchie bo były nie tolerancyjne i wyznaniowe :-D

Tom68, :-D Rozbrajasz mnie.Napisales,ze panstwa wyznaniowe zle koncza i jako przyklad podales Francje i Rosje.Teraz piszesz,ze zle skonczyly monarchie w tych panstwach.Nie wiem czy zauwazyles,ale sporo monarchii zle skonczylo i,tak samo jak w przypadku Rosji i Francji,z powodow politycznych a nie religijnych.Wystarczylo wykazac minimum checi,by poszperac troche w internecie.Ale po co?Polak adwentysta wie lepiej. :-D Natomiast papa Franek,jak go nazywasz,moze byc dla mnie autorytetem intelektualnym ale nie religijnym,albowiem nie jestem,nigdy nie bylem i nie bede katolikiem.Adwentysta tez nie. :-D

Krystian 

Wysłany: 2020-02-09, 18:56   

I wtedy wszyscy będą mieli jednego Wodza i będą go chwalić i śpiewać mu pieśni pochwalne.

Oczywiście. Będę mu jako pierwszy śpiewał pieśni.
Ty znasz Biblię, więc wiesz, co jest w niej zapisane, odnośnie dobrodziejstw, dla ludzkości.

Taka Korea Północna

Przyjmuję to jako - głupi żart.

Odpowiedz do tematu