![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj? |
Autor |
Wiadomość |
Henryk
|
Wysłany: 2020-02-28, 09:51 Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
Wszyscy jesteśmy przekonani, że Mojżesz otrzymał tablice, oraz cały Zakon od Boga.
Przy czym mówiąc od "Boga" mamy tu oczywiście na myśli Przedwiecznego, Tego bez początku.
Od Tego, którego nikt z ludzi nie może ujrzeć i pozostać żywym, ani przebywać w Jego obecności.
A teraz kilka wersetów:
Ks. wyjścia 3:2 bw"Wtem ukazał mu się anioł Pański w płomieniu ognia ze środka krzewu; i spojrzał, a oto krzew płonął ogniem, jednakże krzew nie spłonął."
Ukazał się oczywiście Mojżeszowi!
Ga 3:19 bw "Czymże więc jest zakon? Został on dodany z powodu przestępstw, aż do przyjścia potomka, którego dotyczy obietnica; a został on dany przez aniołów do rąk pośrednika."
Pośrednikiem tym był Mojżesz.
Dz 7:30 bw "A kiedy minęło czterdzieści lat, ukazał mu się na pustyni góry Synaj anioł w płomieniu gorejącego krzaka."
Ukazał się oczywiście Mojżeszowi.
]Dz 7:38 br "On to przebywając z ludem na pustyni był pośrednikiem między aniołem, który przemawiał do niego na górze Synaj, a naszymi ojcami. On również otrzymał słowa nauki zapewniającej życie, po to, aby wam je przekazać."
Także Mowa o Mojżeszu.
Dz 7:53 br "wy, którzy za pośrednictwem aniołów otrzymaliście Prawo, ale wcale nie przestrzegaliście go."
Oraz:
Hbr 2:2 bw "Bo jeśli słowo wypowiedziane przez aniołów było nienaruszalne, a wszelkie przestępstwo i nieposłuszeństwo spotkało się ze słuszną odpłatą,"
Tym razem mowa jest o Zakonie, gdzie ani kreska, ani Jota nie miała zginąć, aż wszystko wypełni się.
Prawda, że poprzednio nie zauważaliśmy ich?
Co dziwniejsze- i tak zaraz o nich zapomnimy! |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
.Cyprian.
![](images/avatars/1688844707597c42f3be3e7.jpg)
|
Wysłany: 2020-02-28, 22:25 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
Henryk napisał/a: |
Prawda, że poprzednio nie zauważaliśmy ich?
Co dziwniejsze- i tak zaraz o nich zapomnimy! |
No, ja nie zauważyłem, przyznaję. A sprawdzałeś może w grece? |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2020-02-28, 23:06 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | No, ja nie zauważyłem, przyznaję. A sprawdzałeś może w grece? |
Sprawdzałem i ja, i dawno przede mną inni.
Jest tak samo. Zawsze pośredniczył anioł, przekazując ludziom słowa, czy choćby wolę samego Stwórcy.
Cyprianie, dobrym programem do sprawdzania w grece jest:
http://biblia.oblubienica.eu/ |
|
|
|
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1738 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2020-02-29, 11:11 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
Henryk napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | No, ja nie zauważyłem, przyznaję. A sprawdzałeś może w grece? |
Sprawdzałem i ja, i dawno przede mną inni.
Jest tak samo. Zawsze pośredniczył anioł, przekazując ludziom słowa, czy choćby wolę samego Stwórcy.
Cyprianie, dobrym programem do sprawdzania w grece jest:
http://biblia.oblubienica.eu/ | Ala jaki anioł? , bo diabeł też ma swoje anioły.
1:17
Zakon bowiem został nadany przez Mojżesza, łaska zaś i prawda stała się przez Jezusa Chrystusa. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
Queza
The Morning Star
![](images/avatars/7153481395eb5c47b4860e.jpg)
Pomogła: 155 razy Wiek: 43 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4675 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2020-02-29, 16:02 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
Henryk napisał/a: | Zawsze pośredniczył anioł, przekazując ludziom słowa, czy choćby wolę samego Stwórcy. |
Bo aniołowie to Panowie przez duże "P", mają "P" jak pierwszeństwo. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2020-02-29, 22:09 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
wybrana napisał/a: | Ala jaki anioł? , bo diabeł też ma swoje anioły. |
Twierdzisz, że Zakon przekazał Mojżeszowi sam Szatan?
Znając Ciebie- tak właśnie chcesz nam przekazać! |
|
|
|
Queza
The Morning Star
![](images/avatars/7153481395eb5c47b4860e.jpg)
Pomogła: 155 razy Wiek: 43 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4675 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2020-02-29, 22:47 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
Henryk napisał/a: | wybrana napisał/a: | Ala jaki anioł? , bo diabeł też ma swoje anioły. |
Znając Ciebie- tak właśnie chcesz nam przekazać! |
Wybrana przekazywała już na forum podobnej treści myśli. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2020-02-29, 23:14 Re: Z kim rozmawiał i przebywał Mojżesz na górze Synaj?
|
|
|
Henryk napisał/a: | wybrana napisał/a: | Ala jaki anioł? , bo diabeł też ma swoje anioły. |
Znając Ciebie- tak właśnie chcesz nam przekazać! | Skoro prawda jest przekazana przez Jezusa, to prędzej kto kłamał? Kto kazał, by kobiety nałożyły na siebie kosztowności i zlupily Egipcjanki? Kto zamienił laskę Mojżesza w węża? Kto kazał podbijać i łupić sąsiednie plemiona i zabijać jeńców, w tym kobiety i dzieci? Kto kazał brać w posiadanie dziewice? Kto kazał składać ofiary ze zwierząt? Czyżbyś uważał, że Jezus kłamał ukazując nam prawdę o Bogu-Ojcu, który jest w niebie? |
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2020-03-01, 02:58
|
|
|
Henryk napisał/a: | A teraz kilka wersetów:
Ks. wyjścia 3:2 bw"Wtem ukazał mu się anioł Pański w płomieniu ognia ze środka krzewu; i spojrzał, a oto krzew płonął ogniem, jednakże krzew nie spłonął." |
Co zatem z kolejnymi wersetami tego rozdzialu Ksiegi Wyjscia?Bo one juz wyraznie mowia o Bogu.
Co do tego,czy Boga ktos widzial,czy nie,to jest sporo wersetow mowiacych o tym,ze jednak tak. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2020-03-01, 08:32
|
|
|
booris napisał/a: | Co zatem z kolejnymi wersetami tego rozdzialu Ksiegi Wyjscia?Bo one juz wyraznie mowia o Bogu.
Co do tego,czy Boga ktos widzial,czy nie,to jest sporo wersetow mowiacych o tym,ze jednak tak. |
Trzy, lub więcej wieków temu nikt nie zadawał by takich pytań!
Takie rzeczy były oczywiste.
Cesarz, król, jakikolwiek władca, gdy miał orędzie do ludności, nie jeździł po królestwie lub cesarstwie osobiście i na rynkach grodów nie zdzierał gardła, obwieszczając cokolwiek.
Miał od tego swoich posłańców.
Taki Herold odczytywał słowa: „Ja, z woli Boga król i Pan Cebulandii, ogłaszam co następuje...” |
|
|
|
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2020-03-01, 09:21
|
|
|
Henryk napisał/a: | booris napisał/a: | Co zatem z kolejnymi wersetami tego rozdzialu Ksiegi Wyjscia?Bo one juz wyraznie mowia o Bogu.
Trzy, lub więcej wieków temu nikt nie zadawał by takich pytań!
Takie rzeczy były oczywiste.
Cesarz, król, jakikolwiek władca, gdy miał orędzie do ludności, nie jeździł po królestwie lub cesarstwie osobiście i na rynkach grodów nie zdzierał gardła, obwieszczając cokolwiek.
Taki Herold odczytywał słowa: „Ja, z woli Boga król i Pan Cebulandii, ogłaszam co następuje...” | Bardzo dobrze to ująłeś. Powoływano się na wolę Boga mimo, że to było kłamstwo. Nawet największy złoczyńca to czynił, bo w ten sposób usprawiedliwiał siebie. Mordując przez 600 lat inkwizycji też powoływane się na wolę Bożą. Powoływano się na wolę Bożą, a to było zwykle szatańskie oszustwo. Przez taki fałsz szatan przejął we władanie dusze ludzkie. To on dla wielu stał się bożkiem i wielu go słucha myśląc, że służą Bogu. |
|
|
|
booris
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2020-03-01, 16:37
|
|
|
Henryk napisał/a: | Trzy, lub więcej wieków temu nikt nie zadawał by takich pytań!
Takie rzeczy były oczywiste. |
Masz racje.Trzy lub wiecej wiekow temu,dla chrzescijan bylo oczywiste,ze Mojzesz rozmawial z Bogiem-taka byla owczesnie nauka kosciola i taka chyba pozostala do dzis.
Henryk napisał/a: | Cesarz, król, jakikolwiek władca, gdy miał orędzie do ludności, nie jeździł po królestwie lub cesarstwie osobiście i na rynkach grodów nie zdzierał gardła, obwieszczając cokolwiek.
Taki Herold odczytywał słowa: „Ja, z woli Boga król i Pan Cebulandii, ogłaszam co następuje...” |
Tez sie zgadza,Mojzesz byl wlasnie takim heroldem.
Tylko co to ma wspolnego z pytaniem ktore Ci zadalem? |
|
|
|
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2020-03-01, 17:14
|
|
|
booris napisał/a: | Henryk napisał/a: | Trzy, lub więcej wieków temu nikt nie zadawał by takich pytań!
Takie rzeczy były oczywiste. |
Masz racje.Trzy lub wiecej wiekow temu,dla chrzescijan bylo oczywiste,ze Mojzesz rozmawial z Bogiem-taka byla owczesnie nauka kosciola i taka chyba pozostala do dzis.
| Również oczywiste było, że uświęcenie czyni ziemski ogień, a Jezusa przyjmują ludzie przez upieczenie i zjadanie ziemskiego chleba z mąki. Cała masa herezji, którą jeden myśliciel wymyślił, a niewolnicy dalej powielają. |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2020-03-02, 10:41
|
|
|
booris napisał/a: | Tez sie zgadza,Mojzesz byl wlasnie takim heroldem. |
Nie znasz treści Biblii i dlatego zgadza się Tobie.
Anioł, czyli "herold" mówił do Izraela. A skoro oni bali się jego, więc wysłali Mojżesza, aby ten przekazywał im słowa Boga.
Cytat: | Tylko co to ma wspolnego z pytaniem ktore Ci zadalem? |
No właśnie? Jakie pytanie?
Wybrana- bądź miła nie pisać już nic.
Lepiej nic nie mówić i uchodzić za mądrego, niż otworzyć usta... |
|
|
|
booris
|
Wysłany: 2020-03-02, 11:22
|
|
|
Henryk napisał/a: | Nie znasz treści Biblii i dlatego zgadza się Tobie.
Anioł, czyli "herold" mówił do Izraela. A skoro oni bali się jego, więc wysłali Mojżesza, aby ten przekazywał im słowa Boga. |
Czyli Mojzesz byl heroldem herolda,tak?
Do plonacego krzewu nikt raczej Mojzesza nie wysylal,ale ja przeciez nie znam Biblii.Pewnie,jak piszesz,ci co sie bali go wyslali.
Henryk napisał/a: | No właśnie? Jakie pytanie? |
No wlasnie.To na ktore najpierw odpowiedziales,ze trzysta lat temu nikt by go nie zadal,a teraz sciemniasz,ze niby nie wiesz o co chodzi. Spoko,rozumiem. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|