![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Niesplamieni z kobietami? |
Autor |
Wiadomość |
andrzej91
|
Wysłany: 2010-10-03, 11:43 Niesplamieni z kobietami?
|
|
|
W 14 rozdziale apokalipsy mozemy znalezc bardzo ciekawe rzeczy na temat tej liczby
Cytat: | (1) Potem ujrzałem: a oto Baranek stojący na górze Syjon, a z Nim sto czterdzieści cztery tysiące, mające imię Jego i imię Jego Ojca wypisane na czołach. (2) I usłyszałem z nieba głos jakby głos mnogich wód i jakby głos wielkiego gromu. A głos, który usłyszałem, [brzmiał] jak gdyby harfiarze uderzali w swe harfy. (3) I śpiewają jakby pieśń nową przed tronem i przed czterema Zwierzętami, i przed Starcami: a nikt tej pieśni nie mógł się nauczyć prócz stu czterdziestu czterech tysięcy - wykupionych z ziemi. (4) To ci, którzy z kobietami się nie splamili: bo są dziewicami; ci, którzy Barankowi towarzyszą, dokądkolwiek idzie; ci spośród ludzi zostali wykupieni na pierwociny dla Boga i dla Baranka, (5) a w ustach ich kłamstwa nie znaleziono: są nienaganni. (6) Potem ujrzałem innego anioła lecącego przez środek nieba, mającego odwieczną Dobrą Nowinę do obwieszczenia wśród tych, którzy siedzą na ziemi, wśród każdego narodu, szczepu, języka i ludu. (7) Wołał on głosem donośnym: Ulęknijcie się Boga i dajcie Mu chwałę, bo godzina sądu Jego nadeszła. Oddajcie pokłon Temu, co niebo uczynił i ziemię, i morze, i źródła wód! (8) A inny anioł, drugi, przyszedł w ślad mówiąc: Upadł, upadł wielki Babilon, co winem zapalczywości swego nierządu napoił wszystkie narody! (9) A inny anioł, trzeci, przyszedł w ślad za nimi, mówiąc donośnym głosem: Jeśli kto wielbi Bestię, i obraz jej, i bierze sobie jej znamię na czoło lub rękę, (10) ten również będzie pić wino zapalczywości Boga przygotowane, nie rozcieńczone, w kielichu Jego gniewu; i będzie katowany ogniem i siarką wobec świętych aniołów i wobec Baranka. (11) A dym ich katuszy na wieki wieków się wznosi i nie mają spoczynku we dnie i w nocy czciciele Bestii i jej obrazu, i ten, kto bierze znamię jej imienia. (12) Tu się okazuje wytrwałość świętych, tych, którzy strzegą przykazań Boga i wiary Jezusa. (13) I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają - już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny[...]. |
Tutaj jeszcze raz jest napisane o 144 tys, lecz procz tych 144 tys nie ma mowy o nikim innym.
Mam troche male watpliwosci do do tych slow: "To ci, którzy z kobietami się nie splamili", Czy te slowa oznaczaja ze nie moge miec zony/dziewczyny by byc zbawionym ? . Moze mi je ktos to wytlumaczyc? Tylko prosze niech nie bedzie to Yarpen
By the way czy ostati pogrubiony przezemnie fragment moze tyczyc sie "Kosciola", ktory wyrzucil przykazanie na temat czczenia obrazow? |
Ostatnio zmieniony przez Yarpen Zirgin 2010-10-04, 09:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Efraim
|
Wysłany: 2010-10-03, 12:00
|
|
|
andrzej91, Cytat: | Tutaj jeszcze raz jest napisane o 144 tys, lecz procz tych 144 tys nie ma mowy o nikim innym.
Mam troche male watpliwosci do do tych slow: "To ci, którzy z kobietami się nie splamili", Czy te slowa oznaczaja ze nie moge miec zony/dziewczyny by byc zbawionym ? . Moze mi je ktos to wytlumaczyc? Tylko prosze niech nie bedzie to Yarpen |
słuchaj a Ty się masz za jednego z tych 144.000 że pytasz,czy ty będąc z żoną nie mozesz być zbawiony jak Oni ? |
_________________ Refleksja na temat Trójcy Świętej
Łuk 2:52: "Jezusowi zaś przybywało mądrości i wzrostu oraz łaski u Boga i u ludzi."
Jezus nie równa się Bóg.To DWIE odrębne istoty. |
|
|
|
andrzej91
|
Wysłany: 2010-10-03, 12:07
|
|
|
Efraim napisał/a: | andrzej91, Cytat: | Tutaj jeszcze raz jest napisane o 144 tys, lecz procz tych 144 tys nie ma mowy o nikim innym.
Mam troche male watpliwosci do do tych slow: "To ci, którzy z kobietami się nie splamili", Czy te slowa oznaczaja ze nie moge miec zony/dziewczyny by byc zbawionym ? . Moze mi je ktos to wytlumaczyc? Tylko prosze niech nie bedzie to Yarpen |
słuchaj a Ty się masz za jednego z tych 144.000 że pytasz,czy ty będąc z żoną nie mozesz być zbawiony jak Oni ? |
Nie wiem czy naleze do tych 144 tys ale chcialbym. Ale ten cytat mnie troche przeraza |
|
|
|
Efraim
|
Wysłany: 2010-10-03, 12:10
|
|
|
andrzej91, hihih "nie wiem,ale chciałbym" dobra odpowiedź Ale to już DUUUŻY przywilej,być w tej grupie,niektórzy wierzą ,że już skompletowano tą liczbę a inni jeszcze wierzą ,że jest kompletowana nadal Moze się załapiesz,szczere powodzenia . |
Łuk 2:52: "Jezusowi zaś przybywało mądrości i wzrostu oraz łaski u Boga i u ludzi."
|
|
|
andrzej91
|
Wysłany: 2010-10-03, 17:07
|
|
|
Jak nie to lipa, przynajmniej wiem ze nie bede cierpial wiecznosc w jakims wymyslonym przez katolikow piekle |
|
|
|
Efraim
|
Wysłany: 2010-10-03, 17:52
|
|
|
andrzej91, jeszcze bardziej Cię lubie po tym wymyślonym piekle |
|
|
|
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-03, 20:57
|
|
|
Efraim napisał/a: | andrzej91, hihih "nie wiem,ale chciałbym" dobra odpowiedź Ale to już DUUUŻY przywilej,być w tej grupie,niektórzy wierzą ,że już skompletowano tą liczbę a inni jeszcze wierzą ,że jest kompletowana nadal Moze się załapiesz,szczere powodzenia . | Liczba 144 tysięcy Izraelitów Bożych była wybierana przez prawie dwa tysiące lat. Trzeba tyle czasu by z pośród miliardów wybrać tylko tych którzy są godni dostąpienia tego zaszczytu. Stan obecny jest taki że już 137 tysięcy zostało wybranych i wypróbowanych aż do śmierci. Teraz na ziemi przebywa resztka z tych 144 tysięcy czyli ostatnie 7 tysięcy i oni będą wypróbowani aż do śmierci przedwczesnej bo akurat żyją w czasie ostatecznym tego świata.
Rzym. 11:4-5
4. Ale co mu mówi wyrocznia Boża? Zostawiłem sobie siedem tysięcy mężów, którzy nie zgięli kolan przed Baalem.
5. Podobnie i obecnie pozostała resztka według wyboru łaski.
(BW)
Siedem tysięcy mężów a nie kawalerów. |
|
|
|
andrzej91
|
Wysłany: 2010-10-03, 21:40
|
|
|
Lucyfer jesli dobrze interpretujesz ten fragment a powstal on niedlugo po smierci Chrystusa ( tak mi sie wydaje ) to znaczy ze 137 tysiecy zostalo juz wybranych przed Chrystusem lub w trakcie jego zycia. Pozostale 7 tysiecy osob przypada na ostatie 2 tysiace lat plus czas obecny. Szokujca wiadomosc jesli porownac marna liczbe 7 tysiecy do miliardow ludzi ktorzy zyli w przeciagu ostatnich 2 tysiecy lat |
|
|
|
kansyheniek
![](images/avatars/523.jpg)
Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 2441 Skąd: Kleve,Niemcy
|
Wysłany: 2010-10-04, 05:40
|
|
|
Cytat: | Lucyfer jesli dobrze interpretujesz ten fragment a powstal on niedlugo po smierci Chrystusa ( tak mi sie wydaje ) to znaczy ze 137 tysiecy zostalo juz wybranych przed Chrystusem lub w trakcie jego zycia. Pozostale 7 tysiecy osob przypada na ostatie 2 tysiace lat plus czas obecny. Szokujca wiadomosc jesli porownac marna liczbe 7 tysiecy do miliardow ludzi ktorzy zyli w przeciagu ostatnich 2 tysiecy lat |
i tak samo marnie wygląda liczba 144 000 przy słowach Pana Jezusa:
Cytat: | W domu mego Ojca jest mieszkań wiele,gdyby tak nie było to bym wam powiedział. |
|
_________________ "NIE JEST WAŻNE KTO MA RACJĘ,ALE CO JEST RACJĄ!!!" |
|
|
|
Efraim
|
Wysłany: 2010-10-04, 08:10
|
|
|
Yarpen mam pytanie nie z przymiotnikami,piszemy oddzielnie ? |
|
|
|
Elius
Wyznanie: Moim Panem jest Isus.
Pomógł: 65 razy Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 2037 Skąd: Miasto święte.Druga brama od południa.
|
Wysłany: 2010-10-04, 09:19
|
|
|
1 Kor.9:4-5
Czyż nie mamy prawa jeść i pić? 5 Czyż nie mamy prawa zabierać ze sobą siostry będącej żoną, jak to czynią pozostali apostołowie i bracia Pana, i Kefas
Czy oni należą do grona 144 tyś czy nie.
A tu masz z kim oni się nie skalali,kim są owe niewiasty.
Obj.17:1-6
I przyszedł jeden z siedmiu aniołów, którzy mieli siedem czasz, i odezwał się do mnie, mówiąc: „Chodź, pokażę ci sąd nad wielką nierządnicą, która siedzi nad wieloma wodami, 2 z którą dopuszczali się rozpusty królowie ziemi, a zamieszkujący ziemię zostali upici winem jej rozpusty”.
3 I przeniósł mnie w mocy ducha na pustkowie. I ujrzałem niewiastę siedzącą na bestii barwy szkarłatnej, pełnej bluźnierczych imion oraz mającej siedem głów i dziesięć rogów. 4 A niewiasta była przyobleczona w purpurę i szkarłat oraz ozdobiona złotem i drogocennym kamieniem, i perłami, a w swej ręce miała złoty kielich pełen obrzydliwości i nieczystości swej rozpusty. 5 A na jej czole było napisane imię, tajemnica: „Babilon Wielki, matka nierządnic i obrzydliwości ziemi”. 6 I widziałem, że niewiasta była pijana krwią świętych i krwią świadków Jezusa.
A gdy ją ujrzałem, zdumiałem się wielkim zdumieniem.
podsumowanie:niewiasty to duchowe nierządnice czyli wszystkie religie i ci z grona 144 tyś nie skalali się z nimi. |
_________________ Mt.24:28 Bo gdzie jest padlina, tam zlatują się sępy. |
|
|
|
kansyheniek
![](images/avatars/523.jpg)
Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 2441 Skąd: Kleve,Niemcy
|
Wysłany: 2010-10-04, 13:59
|
|
|
Efraim napisał/a: | Yarpen mam pytanie nie z przymiotnikami,piszemy oddzielnie ? |
Na początku nie wiedziałem o co chodzi,ale rzeczywiście "niesplamieni"...no,fajny byk
Ale YZ jest chemikiem,a nie polonistą |
_________________ "NIE JEST WAŻNE KTO MA RACJĘ,ALE CO JEST RACJĄ!!!" |
|
|
|
Efraim
|
Wysłany: 2010-10-04, 16:01
|
|
|
hah już poprawił,ale do błędu tak byczego się nie przyzna |
|
|
|
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-04, 16:47
|
|
|
andrzej91 napisał/a: | Lucyfer jesli dobrze interpretujesz ten fragment a powstal on niedlugo po smierci Chrystusa ( tak mi sie wydaje ) to znaczy ze 137 tysiecy zostalo juz wybranych przed Chrystusem lub w trakcie jego zycia. Pozostale 7 tysiecy osob przypada na ostatie 2 tysiace lat plus czas obecny. Szokujca wiadomosc jesli porownac marna liczbe 7 tysiecy do miliardow ludzi ktorzy zyli w przeciagu ostatnich 2 tysiecy lat |
Wybieranie 144 tysięcy rozpoczęło się od położenia fundamentu pod tę budowlę a nie przed kamieniem węgielnym jak piszesz.
Efez. 2:20-22
20. Zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, którego kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus,
21. Na którym cała budowa mocno spojona rośnie w przybytek święty w Panu,
22. Na którym i wy się wespół budujecie na mieszkanie Boże w Duchu.
(BW)Obj. 21:2-3
2. I widziałem miasto święte, nowe Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga, przygotowane jak przyozdobiona oblubienica dla męża swego.
3. I usłyszałem donośny głos z tronu mówiący: Oto przybytek Boga między ludźmi!
|
|
|
|
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-04, 16:54
|
|
|
Elihu napisał/a: | 5 A na jej czole było napisane imię, tajemnica: „Babilon Wielki, matka nierządnic i obrzydliwości ziemi”. 6 I widziałem, że niewiasta była pijana krwią świętych i krwią świadków Jezusa.
A gdy ją ujrzałem, zdumiałem się wielkim zdumieniem.
podsumowanie:niewiasty to duchowe nierządnice czyli wszystkie religie i ci z grona 144 tyś nie skalali się z nimi. | Masz rację, ci wykupieni z ziemi nie znajdują się w religii tego świata, nie kalają się naukami religijnymi bo śpiewają nową pieśń a religie jej nie mogą się nauczyć. Religie wyrzucają tych którzy są powołani do nieba bo religie uznają takich za heretyków.
Obj. 14:3-4
3. I śpiewali nową pieśń przed tronem i przed czterema postaciami i przed starszymi; i nikt się tej pieśni nie mógł nauczyć, jak tylko owe sto czterdzieści cztery tysiące tych, którzy zostali wykupieni z ziemi.
4. Są to ci, którzy się nie skalali z kobietami; są bowiem czyści. Podążają oni za Barankiem, dokądkolwiek idzie. Zostali oni wykupieni spomiędzy ludzi jako pierwociny dla Boga i dla Baranka.
(BW)
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|