Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jezus w Koranie
Autor Wiadomość
sylka
Gość
Wysłany: 2006-06-20, 15:30   Jezus w Koranie

Oto kilka cytatów.

" Mesjasz, Jezus syn Marii, jest tylko posłancem Boga,
Jego słowem, które złożył Marii,
Jego Duchem, pochodzącym od Niego.
wierzcie więc w Boga i Jego posłańców,
I nie mówcie " trzy' zaprzestańcie,
Bóg - Allah - to tylko jeden Bóg !
On jest nazbyt wyniosły, aby mieć syna
" Sura 4:171

" Zaprawdę Jezus jest u Boga jak Adam:
On stworzył go z prochu,
a nastepnie powiedział do niego
" Bądź! " i on jest"
Sura 3:59

" i za to , ze powiedzieli:
zabilismy Mesjasza,Jezusa, syna Marii,
posłanca Boga
- podczas gdy oni go nie zabili, ani go nie ukrzyzowali,
tylko im sie tak zdawało,
i, zaprawdę, ci, którzy sie róznia w tej sprawie
są z pewnością w zwątpieniu,
oni nie maja o tym zadnej wiedzy
idą tylko za przypuszczeniem,
oni go nie zabili z pewnościa "
Sura 4:157

Oczywiscie to nie wszystkie wersety w Koranie na temat Jezusa.
Wg islamu są to swięte słowa Allaha, niepodlegające krytyce, objawione prorokowi z samego nieba.

Jednak ja czytam te słowo z punktu widzenia chrzescijanki..... :roll:

Ale mysle, ze warto sobie uswiadomic w co wierza muzułmanie, aby ich lepiej zrozumiec......

wyznawca_
Gość
Wysłany: 2006-06-20, 15:30   

a wedlug mnie to sa slowa szatana a nie allaha gdyz szatan jest klamca i ojcem klamstwa a tu wyraznie klamie o Jezusie i bluzni Slowu Bozemu

kato
Gość
Wysłany: 2006-06-20, 15:30   

Mogę rozwinąć myśl wyznawcy: Zabijajcie! Bóg sam odróżni swoje dzieci

sylka
Gość
Wysłany: 2006-06-20, 15:31   

wyznawco, ale wiesz na co narażasz się tak mówiąc ? :shock:

wyznawca_
Gość

kato, nie rozwinales moich slow tylko swoje uzyles z ktorymi nie zgadzam sie ani w 0.0000000000000000000000000000000001%

sylka, na co sie narazam i komu? czy ty uwazasz ze te slowa to nie klamstwo?

sylka
Gość

wyznawco , narazasz sie na fatwe - czyli wyrok, a w tej sprawie imam moze wydac tylko jeden wyrok, - śmierć za obrazę islamu.

wyznawca_
Gość
Wysłany: 2006-06-20, 15:32   

sylka,
nie boje sie zadnego wyroku ludzkiego gdyz boje sie TYLKO BOGA i ZAWSZE wypowiem swoje zdanie o falszywych slowach jakimi jest koran. jezeli ktos mowi ze Jezus nie jest Synem Boga i nie umarl to jest on klamca i synem ojca klamstwa czyli szatana. to jest moje oficjalne slowo i powiem to kazdemu muzulmanowi twarza w twarz jak mnie zapyta. gdybym "z grzecznosci" milczal bylbym sam klamca.

wasz sluga w Chrystusie

wyznawca_

sylka
Gość

I dobrze ze sie nie boisz :)
Oby było więcej takich chrzescijan :)

Natomiast ja patrze na to ja Pawel apostoł swiadczył w Efezie o Jezusie i to jest dla mnie wzór do nasladowania.
Nie krytykował wyznawców Artemidy Efezkiej, nie wdawal sie w polemikę tylko głosił Jezus z moca.
To jest moj cel.

A czym jest islam - to na ten temat swoje zdanie mam ;)

wyznawca_
Gość

sylka,
zacytowalas slowa z koranu ktroe MUSIALEM skomentowac. nie wyobrazam sobie zeby jakikolwiek apostol albo i sam Jezus skomentowal je lagodniej ode mnie.

wasz sluga w Chrystusie

wyznawca_

sylka
Gość

rupert poleca
" Dla zainteresowanych islamem i ich postrzeganiem Jezusa,polecam stronę:
http://www.planetaislam.com/jezus/ "

ja nie polecam.....- sylka

tessa

Wysłany: 2007-08-01, 19:07   

Oto co o Jezusie pisze w Koranie : sura 3:50-53

"50 Ja przychodzę potwierdzić
prawdziwość tego, co było przede mną w Torze,
i aby uczynić dla was dozwolonym
część tego, co wam było zakazane.
Przyszedłem do was ze znakiem
pochodzącym od waszego Pana.
Bójcie się Boga i słuchajcie mnie!

51 Zaprawdę, Bóg jest moim i waszym Panem!
Przeto czcijcie Go!
To jest droga prosta!"

52 A kiedy Jezus poczuł w nich niewiarę,
powiedział:
"Kto jest moim pomocnikiem dla sprawy Boga?"
Powiedzieli apostołowie:
"My jesteśmy pomocnikami Boga.
My w Niego uwierzyliśmy.
Daj świadectwo, iż jesteśmy całkowicie poddani!

53 Panie nasz!
Uwierzyliśmy w to, co zesłałeś,
i poszliśmy za Posłańcem.
Zapisz nas więc między tymi,
którzy dają świadectwo!"

chanille

Wysłany: 2007-08-02, 08:20   

> jezeli ktos mowi ze Jezus nie jest Synem Boga i nie umarl to jest on klamca i synem ojca klamstwa czyli szatana. to jest moje oficjalne slowo i powiem to kazdemu muzulmanowi twarza w twarz jak mnie zapyta. gdybym "z grzecznosci" milczal bylbym sam klamca.

Wyznawco, dlaczego tak brutalnie? Problem wielu ludzi polega na tym, ze wierzenia lub poglady innych ludzi, ktore sa odmienne od jego wlasnych nazywaja klamstwem. Uwazam, ze nie maja racji. Co z tego, ze mi muzulmanin powie, ze moja religia jest niewlasciwa, a ja jemu odpowiem tym samym? Uwazam, ze Bog nie po to dal nam wiare, by sie o nia klocic, badz, co gorsza, zabijac. Szanuj czyjes wierzenia, tak jak chcesz, by ktos inny szanowal Twoje. Ani Ty nie przekonasz muzulmanina, ani on Ciebie. Nie lepiej pogadac np. o kwitnacych kwiatach, ktore u muzulmanow kwitna tak samo, podyskutowac o roznicach miedzy naszymi religiami, niz obrzucac sie wyzwiskami i przekonywac jeden drugiego czyja wiara jest mniej prawdziwa? Jak sadzisz, na czym Bogu zalezy bardziej? Na wieziach miedzy bliznimi MIMO dzielacych ich roznic czy wojnach wywolywanych w obronie Jego imienia?

liso 

Wysłany: 2007-08-02, 09:30   

chanille osoba Jezusa w oczach muzułmanów nie ma uzasadnienia w naukach głoszonych przez samego Jezusa, poczytaj sobie fragmenty ewangelii jakie dotyczą fałszywych proroków czy nauczycieli, urojenia Mahometa względem osoby Jezusa są kłamstwem, i tego nie zmieni twoje chciejstwo w tym temacie,. Konflikty zawsze były i jeżeli toczą się w pewnych ramach na poziomie dysput to są one pożądane.
Niestety ale muzułmanie na wszelką krytykę ich religii reagują w sposób pełny przemocy agresji, a polityka ustępstw wobec ich roszczeń czy żądań, jeszcze bardziej potęguje czy utwierdza ich w przekonaniu że ta metoda "prowadzenia dyskusji pod groźbą śmierci" jaką oni stosują jest właściwa, czy chrześcijanie wydali wyrok śmierci na Karla Deschnera czy kiedykolwiek próbowali oni dokonać zamachu na tego krytyka chrześcijaństwa?????
A może wiesz jakich krytyków, jakiej rang ii miało chrześcijaństwo, Nietzsche, Wolter, nawet Krasicki krytykował dewocję katolicki pomimo sprawowania urzędu biskupiego, dlaczego zatem muzułmanie swoim krytykom grożą śmiercią oraz często krytycy ci muszą się ukrywać (Fallaci także się ukrywała) , opowiedz jest prosta, ponieważ islam boi się prawdy, prawdą by rozniosła tą religie w drobny mak, nawet filozofowie islamscy nie mogli pogodzić nauk zawartych w islamie z dorobkiem filozofii greckiej (uważali oni że filozofia to najwyższe objawienie prawdy, natomiast koran to prawda dostępna dla pospólstwa, w w zasadzie nigdy nie zajmowali się godzeniem nauki i Koranu w przeciwieństwie do chrześcijańskiej myśli naukowej), jeżeli lubisz kłamstwa to twoje do tego prawo a nie niestety dla niektórych prawda jest ważniejsza niż święty spokój....

Luke 
Syn Człowieczy

Wysłany: 2007-08-02, 10:59   

wyznawca_ napisał/a:
a wedlug mnie to sa slowa szatana a nie allaha gdyz szatan jest klamca i ojcem klamstwa a tu wyraznie klamie o Jezusie i bluzni Slowu Bozemu

"A według mnie Torat HaSzlichim to są słowa szatana, a nie Jezusa i apostołów gdyż szatan jest kłamcą i ojcem kłamstwa, a tu wyraźnie kłamie o mesjaszu i bliźni Słowu Bożemu... A Szilusz to najgorsze bałwochwalstwo!"
Opanuj się człowieku...
Oczywiście nie uważam tak jak napisałem wyżej, to tylko twój prymitywny tok myślenia. Tak właśnie byś myślał, gdybyś urodził się w rodzinie żydowskiej.

chanille

Wysłany: 2007-08-02, 11:16   

> jeżeli lubisz kłamstwa to twoje do tego prawo a nie niestety dla niektórych prawda jest ważniejsza niż święty spokój....

Nie lubie klamst. Ty za to, przekonalam sie kilkakrotnie, lubisz wmawiac drugiej osobie cos czego nie zrobila/ nie powiedziala/ nie napisala. Albo wiaze sie to z kompletnym brakiem umiejetnosci interpretacji czytanego tekstu.
Wlasnie propos interpretacji: wielu muzulmanow nie mialo w zyciu w rekach Koranu. Inni potrafia go czytac po arabsku, ale nie rozumieja tego jezyka - wiec wychodzi na to ze nie czytaja. Mentalnosc muzulmanska jest bardzo odlegla od europejskiej, muzulmanie to w duzej mierze niesamowici hipokryci. Mnie nie interesuje czlowiek jako muzulmanin albo chrzescijanin. Mnie interesuje czlowiek jako istota. Z tego powodu, ze to religia jest powodem czestych niepotrzebnych klotni.
Lisku, podraznij byka byle jaka czerwona szmatka, to cie zabije jak mu sie uda. Dla mnie muzulmanin to byk. Wiec po co mam wyciagac czerwona szmate bez powodu?

Odpowiedz do tematu