![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Modlitwa |
Autor |
Wiadomość |
borixon
katolik
![](images/avatars/4400053064d64ead6760e7.jpg)
|
Wysłany: 2011-02-25, 19:38 Modlitwa
|
|
|
No właśnie jak? Długo czy krótko? Prosić, czy dziękować? Mówić, czy milczeć?
Moja poranna modlitwa jest krótka ojszcze nasz, zdrowaś Mario, 10przykazań i koniec. Wieczorem trochę dłużej. Oprócz formułek dodaję podziękowanie za wszystko, dodaję jakieś intencje (mój wujek jest alkoholikiem), chwila kontemplacji i koniec.
Powiedzcie mi, powinienem coś zmienić? Czy w czasie modlitwy muszę w ogóle mówić? Z góry Bóg zapłać! |
_________________ "Błogosławieni młodzi, albowiem mają czas, by czynić dobro"
Św. Filip Neri |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Dymensja
Dymensja
|
Wysłany: 2011-02-25, 20:45 Re: Modlitwa
|
|
|
borixon napisał/a: | No właśnie jak? Długo czy krótko? Prosić, czy dziękować? Mówić, czy milczeć?
Moja poranna modlitwa jest krótka ojszcze nasz, zdrowaś Mario, 10przykazań i koniec. Wieczorem trochę dłużej. Oprócz formułek dodaję podziękowanie za wszystko, dodaję jakieś intencje (mój wujek jest alkoholikiem), chwila kontemplacji i koniec.
Powiedzcie mi, powinienem coś zmienić? Czy w czasie modlitwy muszę w ogóle mówić? Z góry Bóg zapłać! |
Proponuje najpierw narodzić się na nowo to potem będą modlitwy nie wyuczone ale z serca, Szczerze do Boga zwróć się własnymi słowami i mów do Niego i chwal go. Wyobraź sobie że do taty mówisz '' wierszem każdego dnia to samo'' i Biblia mówi o tym tak;
Mar. 12:38-40
''I mówił w nauczaniu swoim: Wystrzegajcie się uczonych w Piśmie, którzy chętnie chodzą w długich szatach i lubią pozdrowienia na rynkach
I pierwsze krzesła w synagogach, i pierwsze miejsca na ucztach;
Którzy pożerają domy wdów i dla pozoru długo się modlą; tych spotka szczególnie surowy wyrok.''
(BW)
Co łaska. |
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
![](images/avatars/181506188656b1f0b2584f9.jpg)
Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2011-02-26, 08:37
|
|
|
borixon napisał/a: | No właśnie jak? Długo czy krótko? |
Tyle, ile uważasz za słuszne. Pamiętaj, że nie chodzi o ilość, ale o jakość.
Cytat: | Prosić, czy dziękować? |
I prosić, i dziękować. Zależnie od tego, co potrzebujesz.
Cytat: | Mówić, czy milczeć? |
Bez znaczenia.
borixon napisał/a: | Moja poranna modlitwa jest krótka ojszcze nasz, zdrowaś Mario, 10przykazań i koniec. Wieczorem trochę dłużej. Oprócz formułek dodaję podziękowanie za wszystko, dodaję jakieś intencje (mój wujek jest alkoholikiem), chwila kontemplacji i koniec. |
I pięknie.
borixon napisał/a: | Powiedzcie mi, powinienem coś zmienić? |
Nie musisz nic zmieniać.
borixon napisał/a: | Czy w czasie modlitwy muszę w ogóle mówić? |
Głośno? Nie. Możesz modlić się w myślach. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
borixon
katolik
![](images/avatars/4400053064d64ead6760e7.jpg)
|
Wysłany: 2011-02-26, 10:47
|
|
|
Dziękuję za rady. Trochę mi namieszaliście w głowie, ale przemyślę to i na pewno coś zmienię. A powiedzcie, czy nie byłoby grzechem modlić się (ułożonym własnoręcznie) wierszem? Mam kilka wierszy o Bogu. Użyć ich czasem, jak myślicie? |
_________________ "Błogosławieni młodzi, albowiem mają czas, by czynić dobro"
Św. Filip Neri |
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2011-02-26, 10:51
|
|
|
Nie ma w tym grzechu.
Aha, nie przejmuj się tekstami Dymensji. Chrystus, na pytanie apostołów jak mają się modlić, podał im gotowy tekst do odmawiania, a nie radę: "Zawsze módlcie się własnymi słowami". Stąd właśnie wiemy, że modlitwa nie musi być za każdym razem mówiona innymi słowami, aby była szczera i płynąca z serca. |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
wiesia
Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
|
Wysłany: 2011-02-26, 13:54
|
|
|
borixon napisał/a: | Dziękuję za rady. Trochę mi namieszaliście w głowie, ale przemyślę to i na pewno coś zmienię. A powiedzcie, czy nie byłoby grzechem modlić się (ułożonym własnoręcznie) wierszem? Mam kilka wierszy o Bogu. Użyć ich czasem, jak myślicie? |
Jasne, że użyć. Ja lubię też modlitwę "Wierzę w Ciebie Boże żywy...itd.".
Każdego dnia także czytam Biblię w ten sposób, że czytając Psalm modlitwa własnymi słowami sama się narzuca.To samo czytając inne fragmenty także skłaniam się do refleksji ,zadumy nad własnym życiem i postępowaniem, a wtedy również modlitwa sama "wypływa". |
|
|
|
Dymensja
Dymensja
|
Wysłany: 2011-02-26, 14:18
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nie ma w tym grzechu.
Aha, nie przejmuj się tekstami Dymensji. Chrystus, na pytanie apostołów jak mają się modlić, podał im gotowy tekst do odmawiania, a nie radę: "Zawsze módlcie się własnymi słowami". Stąd właśnie wiemy, że modlitwa nie musi być za każdym razem mówiona innymi słowami, aby była szczera i płynąca z serca. |
Siejesz wiatr, zbierzesz burze. |
|
|
|
leszed
a/zrozumiały
![](images/avatars/3266972764c233614eef68.jpg)
Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 56 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2011-02-26, 21:03
|
|
|
Modlitwa którą Bóg wysłuchuje to modlitwa człowieka sprawiedliwego. Jezus przekazał swoim słuchaczom jak mają się modlić, co nie oznacza iż inaczej nie powinni, bo sam by się modlił tylko taką jakąś formułką. Kiedy Jezus wiedział że jest wysłuchany? O tym można przeczytać w ewangeliach; polecam. Istnieje też dobra modlitwa grzesznika czyli wyznania grzechów- to na pewno Bóg wysłuchuje, i skoro jest szczera odpuszcza te grzechy, i to od razu; bo jest łaskawy, dobry i kocha wszystkich ludzi. I możesz być pewien(wna) że taka modlitwa przekroczy wszystko i dotrze tam gdzie ma dotrzeć. Musimy się ciągle uczyć modlitwy prawidłowej, nieodklepywanej, potrzebnej- a na to nie ma łatwej recepty. Modlitwa dziękczynna i uwielbienia oraz prosząca, są często wymuszone jakąś własną potrzebą, zdarza się ludziom, szczególnie nie nowonarodzonym, że jest egoistyczna i chybiona. Potrzebna jest wiara wg Jego woli, tylko tyle i aż tyle.
O terminie nowonarodzenie już na forum nieraz było, tu pominę na razie co? |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
![](images/signatures/15783193304ccc910bee4b9.jpg) |
|
|
|
wiesia
|
Wysłany: 2011-02-27, 10:54
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nie ma w tym grzechu.
Na pewno chodzi Ci o "Ojcze nasz" i masz rację.
Pytam jednak skąd wobec tego tyle przeróżnych modlitw i litanii w kościele? |
|
|
|
Dymensja
Dymensja
|
Wysłany: 2011-02-27, 11:04
|
|
|
wiesia napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Nie ma w tym grzechu.
Na pewno chodzi Ci o "Ojcze nasz" i masz rację.
I dlaczego modlitwy są kierowane do innych osób, a nie tylko Boga ? |
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2011-02-27, 12:17
|
|
|
Cytat: | Na pewno chodzi Ci o "Ojcze nasz" i masz rację.
Ponieważ nie ma zakazu modlenia się za pomocą różnych modlitw. |
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2011-02-27, 12:18
|
|
|
Dymensja napisał/a: | I dlaczego modlitwy są kierowane do innych osób, a nie tylko Boga ? |
Ponieważ, wbrew tezom protestantów, my uważamy, że osoby będące w niebie można prosić o to, aby wstawiały się za nami do Boga. |
|
|
|
wiesia
|
Wysłany: 2011-02-27, 12:45
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Dymensja napisał/a: | I dlaczego modlitwy są kierowane do innych osób, a nie tylko Boga ? |
Ponieważ, wbrew tezom protestantów, my uważamy, że osoby będące w niebie można prosić o to, aby wstawiały się za nami do Boga. |
Zawsze miałam z tym problem.Tylko Bogu przypisuje się wszechobecność, a modlitwy do osób zmarłych sugerują,że są one obecne zawsze przy nas. I to przy różnych osobach w tym samym czasie. Jak to jest? |
|
|
|
wiesia
|
Wysłany: 2011-02-27, 12:47
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Cytat: | Na pewno chodzi Ci o "Ojcze nasz" i masz rację.
Ponieważ nie ma zakazu modlenia się za pomocą różnych modlitw. |
W tym poście sugerujesz,że należy się modlić tylko modlitwą nauczoną nas przez Pana Jezusa, a więc "Ojcze nasz".
Albo znowu niczego nie rozumiem? |
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2011-02-27, 12:53
|
|
|
wiesia napisał/a: | Zawsze miałam z tym problem.Tylko Bogu przypisuje się wszechobecność, a modlitwy do osób zmarłych sugerują,że są one obecne zawsze przy nas. I to przy różnych osobach w tym samym czasie. Jak to jest? |
Wszystko dzieje się przy pomocy Boga.
wiesia napisał/a: | W tym poście sugerujesz,że należy się modlić tylko modlitwą nauczoną nas przez Pana Jezusa, a więc "Ojcze nasz".
Albo znowu niczego nie rozumiem? |
Nie napisałem, że "tylko" tą gotową modlitwą można się modlić. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|