Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Komunia
Autor Wiadomość
bartek212701 

Wysłany: 2012-05-05, 17:23   Komunia

http://media.wp.pl/kat,10...,wiadomosc.html
Nie ma co :-) ciekawe "darmo otrzymaliście.....za tysiaka dawajcie" :-) taka parafraza leciutka

wiesia

Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
Wysłany: 2012-05-05, 17:57   

To jakieś szaleństwo.Przed chwilą gdzieś czytalam,że niektóre dziewczynki są prowadzone do fryzjera,mają po dwie sukienki-alba do kościoła a balowa w domu. Widzę bezsens całęj tej wątpliwej uroczystości.Tylko komercja.Jakoś o duchowości nikt nie mówi. Gdzie w tym jest Bóg?Może jestem ślepa ale nie dostrzegam, widziałąm dziś tylko ludzi z bukietami kwiató podobnymi do wiązanek ślubnych....Jakieś wariactwo.

bartek212701 

Wysłany: 2012-05-05, 18:39   

wiesia, przerażające prawda,tu się pamięta tylko o tym by się pokazac wizualnie ale nie pamięta się,że to jest niby sakrament związany z Bogiem i gdzie to jest ? No chyba nie ma :-) ale zabawa jest i w to ludziom graj heh,a na co drugim stole wódka i hulanka :lol:

nike 

Pomogła: 135 razy
Wysłany: 2012-05-05, 20:07   

Opowiem wam pewną historię oczywiście prawdziwą, jak głupi mogą być rodzice a szczególnie matki.
Wiele lat temu kiedy jeszcze pracowałam, koleżanki córka szła do komunii, ona szalała już pół roku na przód suknię jej sprawiła, jak do ślubu, naprawdę piękną [wtedy jeszcze Alby nie były obowiązkowe]
Dziewczynka miała piękne długie włosy mały aniołek miał z niej być. W pracy o niczym sie nie mówiło tylko o jej córce aniołku. Raptem nieszczęście dwa dni przed komunię dziewczynka zachorowała na grypę, co ta matka wyprawiała,żeby ja postawić na nogi. no i postawiła, tylko włosy nie chciały się dobrze zakręcić, bo dziecko mocno się pociło w nocy i tez w dzień.
Podobno dzieci muszą być na czczo, a ta wariatka jeszcze dzieciaka nafaszerowała tabletkami, dziecko osłabione zemdlało i się pozwracało, komunii nie przyjęło i cały cyrk był.
pogotowie, dziecko ledwo odratowali obustronne zapalenie płuc miało. Wiecie jak strasznie ta kobieta bluźniła Bogu, że jej szyki pokrzyżował. A co tutaj byl Bóg winien, chciala z pychą więc miała. :-)

.Cyprian. 

Wysłany: 2012-05-05, 20:23   

nike napisał/a:
Opowiem wam pewną historię oczywiście prawdziwą, jak głupi mogą być rodzice a szczególnie matki.
Wiele lat temu kiedy jeszcze pracowałam, koleżanki córka szła do komunii, ona szalała już pół roku na przód suknię jej sprawiła, jak do ślubu, naprawdę piękną [wtedy jeszcze Alby nie były obowiązkowe]
Dziewczynka miała piękne długie włosy mały aniołek miał z niej być. W pracy o niczym sie nie mówiło tylko o jej córce aniołku. Raptem nieszczęście dwa dni przed komunię dziewczynka zachorowała na grypę, co ta matka wyprawiała,żeby ja postawić na nogi. no i postawiła, tylko włosy nie chciały się dobrze zakręcić, bo dziecko mocno się pociło w nocy i tez w dzień.
Podobno dzieci muszą być na czczo, a ta wariatka jeszcze dzieciaka nafaszerowała tabletkami, dziecko osłabione zemdlało i się pozwracało, komunii nie przyjęło i cały cyrk był.
pogotowie, dziecko ledwo odratowali obustronne zapalenie płuc miało. Wiecie jak strasznie ta kobieta bluźniła Bogu, że jej szyki pokrzyżował. A co tutaj byl Bóg winien, chciala z pychą więc miała. :-)

Szkoda dziecka, ale pomijając to, uśmiałem się.

bartek212701 

Wysłany: 2012-05-05, 21:13   

nike, Przykre jak ambicje matki moga skrzywdzić dziecko.Gdzie w tym Bóg ? Nigdzie tylko pełno chęci zaimponowania innym.

wiesia

Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
Wysłany: 2012-05-06, 10:53   

No i prezenty!! Ludzie poszaleli.Niedługo trzeba będzie co namniej samochód kupić a wkrótce samolot, bo z czymś skromniejszym to będzie obciach.Myślę,że dzieci nie zdają sobie sprawy z istoty Komunii i czekają tylko na prezenty,gości, uroczystość na ich cześć...
Ale to wina dorosłych.Dzieciaki tylko obserwują jakie relacje są w domu, oglądają tv tą całą chorą komercję, wyścig szczurów.Prawdę mówiąc żal mi przyszłych pokoleń, tych obecnych młodych.Wielu traci cudowne sprawy z oczu i nigdy nie dostrzega piękna przyrody na przykład.Bo do lasu-nie zachęca się, bo kleszcze i wścieklizna, pływać-ryzyko wielkie, bo skażenie nawet w basenach,kontakt z psami-coraz częściej słyszę "nie dotykaj,nie podchodź", bo co?Zje cię, pogryzie? Wszystko staje się zagrożeniem,a media tylko podsycają takie wyobrażenie zagrożenia i strachu.Czemu to służy?Chyba zniewoleniu człowieka.

nike 

Pomogła: 135 razy
Wysłany: 2012-05-06, 12:22   

Dawniej jak dziecko dostało zegarek to bogate było, hehe a teraz to już komputer jest nie po nosie, powiedzcie gdzie w tym wszystkim jest Bóg? A i sama komunia, dzieci nawet nie wiedzą co ta komunia znaczy hehehe. Ja śmiem twierdzić,że i rodzice nie wiele wiedzą na ten temat.

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2012-05-06, 13:41   

zawsze byłem zdania, że katolicyzm (ale nie tylko) to "świetny" biznes oraz żerowania na głupocie i naiwności ludzkiej, przykro mi, że to piszę, ale taka jest prawda...

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

Queza 
The Morning Star

Pomogła: 155 razy
Wysłany: 2012-05-06, 19:11   

Jeżeli tej kobiecie tak zależało na czasie, to mogła się postarać, by jej dziecko przyjęło Komunię w domu.

Moja Pierwsza Komunia była dla mnie osobiście ważnym wydarzeniem; jej data pokrywa się niemal z datą mojego urodzenia i obrazek pamiątkowy, który miał mój rocznik jest prześliczny.

bartek212701 

Wysłany: 2012-05-06, 19:18   

Qeza30, Ja swojego az poszukam heh :-) dla mnie też to był bardzo wazny dzień,na kasecie nawet mam jak mówie coś :lol: jakieś czytanie miałem hehe.Pośmiać się moge jak siebie widze chyba sobie jutro obejrze hehe

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-05-06, 19:27   

Ja też miałam czytanie, nawet pierwsza w szeregu stałam, :-) , zostały mi zdjęcia, kaset wtedy jeszcze nie było, albo nie było nas stać, nie wiem, moje rodzeństwo już ma nagrania.

bartek212701 

Wysłany: 2012-05-06, 19:49   

Qeza30, miło powspominać heh chociaż to zostaje z dzieciństwa dopiero teraz dostrzegam jak czas szybko leci

Anna01 
Administrator

Wyznanie: Deizm
Pomogła: 292 razy
Wysłany: 2012-05-06, 20:04   

A ja sama zrezygnowałam z pójścia do I komunii , chociaż piękna suknia wisiała w szafie :-) Nie mogłam zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi, a ja zawsze musiałam wszystko rozumieć. A, że byłam bardzo uparta od małego, wszyscy wiedzieli, że jak coś postanowię, to nie ma siły, żeby mnie zmusić do czegokolwiek.
Mojej babci było trochę przykro, bo suknie "ściągała", aż z USA i zaprosiła sporo gości. :-)
"Składaka" i radiomagnetofon oczywiście dostałam :-) chociaż byłam gotowa zrezygnować z prezentów. Tak dziwna była ze mnie dziewczynka :-D .

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-05-06, 20:51   

bartek212701 napisał/a:
Qeza30, miło powspominać heh chociaż to zostaje z dzieciństwa dopiero teraz dostrzegam jak czas szybko leci

Wspomnienia tak żywe, że wehikuł czasu zbędny :!:

Odpowiedz do tematu