![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
MARIAWITYZM 1893 - 1935 R. |
Autor |
Wiadomość |
RN
![](images/avatars/87609663653413a21c842b.jpg)
Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5123 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2014-04-11, 18:21 MARIAWITYZM 1893 - 1935 R.
|
|
|
Mariawityzm jest rdzennie polskim wyznaniem religijnym wyłonionym z kościoła katolickiego na przełomie XIX I XX wieku.
Kto założył mariawityzm i co było powodem jego powstania ?
Za założycielkę mariawityzmu uważa się zakonnicę katolicką Felicję Kozłowską 1862 - 1921.
Motywem do powstania mariawityzmu stały się indywidualne objawienia , jakie miała doświadczyć Kozłowska.
Jakie było główne przesłanie wynikające z tych objawień ?
Felicja Kozłowska słyszała głos Pana, oraz przedstawił Jej się obraz ogólnego zepsucia świata, czasy ostateczne, oraz grzechy jakich dopuszcza się kler.
Z tym wszystkim ma się rozprawić Sprawiedliwość Boża, lecz wcześniej jako ostatni ratunek dla ginącego świata dane jest miłosierdzie wyrażające się w czci Przenajświętszego Sakramentu i pomocy Maryji.
Środkiem szerzenia tej czci, ma stać się zgromadzenie kapłanów o nazwie Marjawitów, które ma powstać w łonie kościoła.
Należy tu dodać, że głos jaki słyszała Kozłowska, z teologicznego punktu widzenia, miał być głosem Jezusa, a zgromadzenie Mariawitów miało być w łonie i pod administracją kościoła katolickiego.
Całość objawień Felicji Kozłowskiej nosi nazwę Dzieło Wielkiego Miłosierdzia.
KALENDARIUM
1893 - Pierwsze objawienie, jakie miała doświadczyć Felicja Kozłowska.
Początek tworzenia Zgromadzenia Kapłanów Mariawitów.
Rok ten, uważa się za początek mariawityzmu.
1900 - Do Zgromadzenia Mariawitów przystępuje ks. Jan Kowalski 1871 - 1942
Kowalski był postacią nietuzinkową. Wielki orędownik i propagator
mariawityzmu, z czasem - w wyniku rewolucyjnych zmian doktrynalnych -
stanie się przyczyną jego rozłamu.
1903 - W tym roku, najpierw następuje przedstawienie objawień Kozłowskiej
kilku biskupom polskim, a następnie delegacja mariawicka wraz z założycielką
udają się do Rzymu. Cel wizyty to; zatwierdzenie Zgromadzenia Kapłanów
Mariawitów. Do tej pory mariawici działali bez aprobaty papieża.
1904 - Kolejna wizyta delegacji mariawickiej u papieża.
Po tej wizycie tzw. św. Oficjum wydaje dekret o rozwiązaniu Zgromadzenia
Kapłanów Mariawitów.
1905 - Kolejna delegacja mariawicka wyjeżdza na audiencje do papieża Piusa X, tym
razem składa memoriał o niemoralności duchowieństwa polskiego
1906 - W styczniu następuje zjazd Mariawitów po którym już w lutym dochodzi do
wypowiedzenia posłuszeństwa i odłączenia się od kościoła katolickiego.
Następnie dokonana jest apelacja wobec decyzji Rzymu.
Kolejne kroki, to wypowiadanie posłuszeństwa kolejnym biskupom katolickim.
Strona katolicka zaś, prowadzi akcje propagandową o ''fałszywych naukach
Mariawitów''.
W maju Pius X poprzez encyklikę grozi mariawitom ekskomuniką.
W grudniu natomiast zostaje podjęta decyzja przez Rzym o imiennej
ekskomunice dla Felicji Kozłowskiej i Jana Kowalskiego .
W dniu 5 grudnia zostaje ogłoszona w kościołach katolickich decyzja
podjęta wobec Mariawitów przez Rzym.
OD TEGO MOMENTU DOCHODZI DO ZUPELNEGO ZERWANIA Z KOŚCIOŁEM
KATOLICKIM I ZACZYNA TWORZYĆ SIĘ NOWY ZWIĄZEK WYZNANIOWY,
KTÓRY PRZYBIERZE NAZWĘ KATOLICKI KOŚCIÓŁ MARIAWITÓW
1907 - Wybor ks. Jana Kowalskiego na zwierzchnika kościoła
1909 - Przyjęcie kościoła Mariawitów do Unii Utrechckiej Kościołów Starokatolickich.
1914 - Ukończenie budowy świątyni i klasztoru w Płocku
1919 - Zmiana nazwy kościoła z KOŚCIÓŁ KATOLICKI MARIAWITÓW NA
STAROKATOLICKI KOŚCIÓŁ MARIAWITÓW
1921 - ŚMIERĆ FELICJI KOZŁOWSKIEJ. Główna przyczyna śmierci - rak
wątroby.
Po śmierci Kozłowskiej całą władzę przejmuje biskup Kowalski, który mianuje
się arcybiskupem.
Okres od założenia mariawityzmu do śmierci jego założycielki stanowił ciągły
rozwój, który wyrażaŁ się w dziesiątkach nowo zbudowanych kościołów,
kaplic
i przybywaniem coraz większej rzeszy wiernych.
Sam mieszkam niedaleko jednej z parafii mariawickiej i z opowiadań wielu
osób mogłem się dowiedzieć, że powstawanie takich parafii odbywało
się z wielkim poświęceniem ich wiernych. Ludność mariawicka nie szczędziła
sił i środków na budowę swoich kościołów. Byli tacy, co oddawali działki pod
budowę, a inni sprzedawali swoje majątki, przekazując znaczne kwoty na
organizowanie mariawickich ośrodków. Działo to się wszystko przy ogólnej
nagonce ze strony podburzanej ludności katolickiej. Dość często miały
miejsce rożne szykany w postaci grózb, pobić, wybijania szyb w kościołach i
in. Wśrod przeciwników, mariawici byli nazywani kozłami, od nazwiska
założycielki, a jednocześnie była to aluzja do sądu ostatecznego,
przedstawionego w ew. Mateusza, gdzie odłącza się owce od
kozłów.
Kozły są oczywiście tymi, którzy będą potępieni.
[b]1922 - Wprowadzenie w kościele mariawickim komunii pod dwiema postaciami,
chleba i wina.
1924 - Zniesienie celibatu, polegające również na pobieraniu się kapłanów z siostrami
mariawickimi.
Decyzja ta, spowodowała zawieszenie kościoła jako członka Unii Utrechckiej.
1929 - Wprowadzenie kapłaństwa siostr zakonnych
Następnie w kolejnych latach, za sprawą tzw. listów pasterskich abp. Kowalski
dokonuje kolejnych głębokich zmian doktrynalnych, jak zniesienie postów,
święcenia wody, spowiedzi usznej, założenie księgi żywota, wprowadzenie
kapłaństwa powszechnego, używanie zwrotów ''bracie- siostro' i najbardziej
kontrowersyjna ze wszystkich zmian, to tzw. rozbudowana doktryna,
dotycząca założycielki, nazwana '' kultem mateczki'.
Oprócz tego Kowalski w latach 20 i 30 XX w. był wielokrotnie oskarżany o
niemoralne prowadzenie i odbywał skazujące wyroki w więzieniu.
To wszystko przyczyniło się do osłabienia popularności kościoła Mariawitów,
które przełożyło się na opuszczaniu go przez wiernych.
Zaniepokoiło to innych biskupów z tzw. Kapituły Generalnej, która chciała,
aby Kowalski wycofał część wprowadzonych przez siebie nauk.
Jednak Kowalski zdecydowanie odmówił, co spowodowało rozłam w
mariawityzmie'
1935 - 29 stycznia Kapituła Generalna Kapłanów i sióstr zakonnych Mariawitów
postanawia o zdjęciu z urzędu arcybiskupa Kowalskiego.
Po tym wydarzeniu dochodzi do podzielenia mariawitów na tzw. dwie
denominacje; płocką i felicjanowską i utworzenia dwóch odrębnych
kościołów o których napiszę w oddzielnych tematach. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
nesto
![](images/avatars/20405842645762abb99ab55.jpg)
Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2014-04-12, 21:14
|
|
|
Ja jestem Mariawitą i wyznaję "kult mateczki" ale nie wiem gdzie jest moja parafia, bo mi ksiądz proboszcz katolicki nie powiedzieli |
|
|
|
RN
|
Wysłany: 2014-04-12, 21:40
|
|
|
nesto napisał/a: | Ja jestem Mariawitą i wyznaję "kult mateczki" ale nie wiem gdzie jest moja parafia, bo mi ksiądz proboszcz katolicki nie powiedzieli |
Wskaż gdzie mieszkasz, to poszukamy najbliższej parafii mariawickiej.
Księdza proboszcza katolickiego nie kłopotaj takimi pytaniami. Większość z nich na pytanie o adresy innowierców reaguje alergicznie. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2014-04-12, 21:59
|
|
|
Mieszkam w Radomiu.
Potrzebuję parafii Mariawickiej.
Szukam ich i łaknę jak kania dżdżu |
|
|
|
RN
|
Wysłany: 2014-04-12, 22:08
|
|
|
nesto napisał/a: |
Szukam ich i łaknę jak kania dżdżu |
To było do przewidzenia
Jeszcze pytanie pomocnicze. Czy ''mateczkę'' uważasz za błogosławioną, czy za boginię |
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2014-04-12, 22:11
|
|
|
Oczywiście, że uważam ją za "błogosławioną Boginię' co jest proste, jasne i jedynie słuszne.
Modlę się do niej i kultywuje jej kult w pantoflach.
ps.
Skoro mam na nogach pantofle, to kult uprawiam w pantoflach, a nie w bamboszach lub kozakach... |
|
|
|
RN
|
Wysłany: 2014-04-12, 22:35
|
|
|
nesto napisał/a: | Oczywiście, że uważam ją za "błogosławioną Boginię' co jest proste, jasne i jedynie słuszne.
|
Jesteś trochę w trudnej sytuacji, bo najbliższa parafia kościoła Mariawitów od Radomia, będzie chyba w miejscowości Gózd powiat Ryki. Poza tym jest parafia w Lublinie, dwie parafie w powiecie Brzeziny k. Łodzi itd.
Przekonany jednak jestem, że przy tak żarliwej wierze jaka w Tobie wrze, takie odległości nie będą stanowiły większego problemu. |
|
|
|
KobietaZMagdali
![](images/avatars/1975006922557da52beaae6.jpg)
Wyznanie: katoliczka
Pomogła: 235 razy Wiek: 36 Dołączyła: 12 Sty 2014 Posty: 2125 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2014-04-13, 01:49
|
|
|
Mariawici są w Brzezinach? I to jaki wysyp. Może ich kiedyś odwiedzę. Podoba mi się podejście starokatolików do wiary. Gdyby nie twój post RN to nie widziałbym, że takie kościoły istnieja. Słyszałam tylko o rozłamie po II soborze watykańskim, ale do lefebrystów mam bardzo negatywny stosunek. Tylko ten kult mateczki.... Chociaż czasami się martwię czy u nas JPII nie urośnie do takiej rangi. |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
http://www.youtube.com/watch?v=l_lp-owKS6E |
|
|
|
RN
|
Wysłany: 2014-04-13, 08:34
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | Gdyby nie twój post RN to nie widziałbym, że takie kościoły istnieja. |
Spokojnie Kobieto ZM.
Na miarę swoich możliwości przybliżę Ci rodzinę kościołów starokatolickich i nie tylko tych.
Sprawy związane z podziałami, klasyfikacją i różnicami w religii zawsze mnie interesowały i w związku z tym, co nieco na ten temat wiem.
Jeśli mógłbym coś jeszcze zrobić dla tego forum, to właśnie o takich rzeczach pisać, bo wiara w odnalezienie jednej , nieomylnej wykładni Biblii - zgodnie z napisem na stopce - jest ponad moje siły.
KobietaZMagdali napisał/a: | nie widziałbym, że takie kościoły istnieja. |
Zapytam nie w temacie. Czy wcześniej o deizmie słyszałaś ? |
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2014-04-13, 14:12
|
|
|
Poczekam na Mariawitów w Radomiu. Wtedy przepiszę się od swojego proboszcza do proboszcza Mariawitów. |
|
|
|
KobietaZMagdali
|
Wysłany: 2014-04-14, 21:41
|
|
|
RN, dzięki całkiem fajnie piszesz, przystępnie.
O deizmie słyszałam w liceum, nie wgłębiałam się mocno w ten temat. Ale zawsze wydawało mi się, że rozumowe poznanie Boga jest częścią chrześcijaństwa, może być początkiem. Nie można oddzielić Boga od świata, który stworzył. I jak już kiedyś pisałam poznawanie świata, praw nim rządzących może przybliżać do Boga. Dezerter w innych wątku wrzucił fajny link warty przemyślenia chociaż nie do końca zgadzam się:
http://www.katolik.pl/nau...153,416,cz.html |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
|
|
|
RN
|
Wysłany: 2014-04-15, 00:20
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: |
O deizmie słyszałam w liceum, |
A znałaś kogoś lub znasz, coby uważał się za deistę ?
KobietaZMagdali napisał/a: | .I jak już kiedyś pisałam poznawanie świata, praw nim rządzących może przybliżać do Boga.
|
To jest pogląd deistyczny
Chrzescijanin powie tak. Dla mnie zródłem wiary i poznania jest Biblia, a dopiero w drugiej kolejności , ewentualnie kontemplując nad natura z jej prawami, coś tam jeszcze się dowiem, uzupełnię, może znajdę potwierdzenie do tego co piszę Biblia.
A deista powie tak. Dla mnie zródłem poznania jest natura z jej prawami, rozum i doswiadczenie, a dopiero w drugiej kolejności ewentualnie zajrzy do Biblii, żeby porównać jakie poglądy na ten temat mieli starożytni.
Taka jest różnica
No i jeszcze drugie pytanie. Jak Ci się podoba Mariawityzm ? |
|
|
|
KobietaZMagdali
|
Wysłany: 2014-04-15, 01:05
|
|
|
RN napisał/a: |
A znałaś kogoś lub znasz, coby uważał się za deistę ? |
Nie, nie znałam. Nie traktowałam też deizmu jako osobną religię/ wyznanie lecz bardzije jako część światopoglądu wpływającą na dojście do wiary a nie samą wiarę. RN napisał/a: | Chrzescijanin powie tak. Dla mnie zródłem wiary i poznania jest Biblia, a dopiero w drugiej kolejności , ewentualnie kontemplując nad natura z jej prawami, coś tam jeszcze się dowiem, uzupełnię, może znajdę potwierdzenie do tego co piszę Biblia.
A deista powie tak. Dla mnie zródłem poznania jest natura z jej prawami, rozum i doswiadczenie, a dopiero w drugiej kolejności ewentualnie zajrzy do Biblii, żeby porównać jakie poglądy na ten temat mieli starożytni.
Taka jest różnica |
Deizm jest podstawowym krokiem do wiary. Biblia nie wiele ci da jeżeli będziesz balansować na granicy z ateizmem i zastanawiać się czy Bóg istnieje czy nie. Przyglądając się prawom natury, temu jak piękny i skomplikowany jest świat możesz dojść do wniosku, że tym wszystkim nie rządzi przypadek. Stąd wszechmocny Bóg. Zresztą nawet w psychologii uznaje się miłość, przebaczenie, opanowanie itp. uznaje się za cechy "wyższe". Stąd miłosierny Bóg. Jak już mamy pwność, że Bóg istnieje i stworzył świat dopiero wtedy można rozmawiać o Biblii.
RN napisał/a: | No i jeszcze drugie pytanie. Jak Ci się podoba Mariawityzm ? |
Nie wiem jak się odnieść o kultu mateczki. Nie jestem przeciwna kultowi świętych to sama nigdy go nie praktykowałam. Ciekawa jestem jak to wygląda w praktyce. Bo jeżeli tak jak ostatnio kult Jana Pawła w Polsce to podziękuję. Doceniam naszego papieża i jego nauki, ale jak dzisiaj w dowiedziałam się, że wyciągneli koszulkę z jego krwią z zamachu i gdzieś będą ją wystawiać to zwątpiłam.
Bardzo fascynują mnie jednak starokatolicy. Obecnie próbuję zidentyfikować Kościół Polskokatolicki w RP i Kościół Starokatolicki w Rzeczypospolitej Polskiej. |
|
|
|
RN
|
Wysłany: 2014-04-15, 08:46
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | Nie, nie znałam. Nie traktowałam też deizmu jako osobną religię/ wyznanie lecz bardzije jako część światopoglądu wpływającą na dojście do wiary a nie samą wiarę | .
Ja myślę, że sporo deistów jest w kościele katolickim .
Są to ludzie, którzy obserwują przyrodę i wierzą w jakiegoś Boga, ale pozostałe zasady swojego kościoła traktują sceptycznie. Ogólnie nie biorą udziału w niedzielnych nabożeństwach, tym samym nie przyjmują sakramentów, tak jakby nie przypisywali im mocy sprawczej. Twierdzą, że o szczegółach życia pozagrobowego dowiedzą się po śmierci, a ogólnie nauki księży kwitują następującym określeniem ''Oni tak mówią, ale jak jest w rzeczywistości, to nikt nie wie.''
Zaprawdę powiadam Ci takich ludzi można zakwalifikować do deistów, chociaż Oni sami tak siebie nie nazywają, bo często jest tak, że nigdy o czymś takim nie słyszeli.
KobietaZMagdali napisał/a: | Deizm jest podstawowym krokiem do wiary. Biblia nie wiele ci da jeżeli będziesz balansować na granicy z ateizmem i zastanawiać się czy Bóg istnieje czy nie. Przyglądając się prawom natury, temu jak piękny i skomplikowany jest świat możesz dojść do wniosku, że tym wszystkim nie rządzi przypadek. Stąd wszechmocny Bóg. Zresztą nawet w psychologii uznaje się miłość, przebaczenie, opanowanie itp. uznaje się za cechy "wyższe". Stąd miłosierny Bóg. Jak już mamy pwność, że Bóg istnieje i stworzył świat dopiero wtedy można rozmawiać o Biblii. |
Jeżeli deizm rozumiesz jako krok do ''głębszej'' wiary w Boga, to tak. Celowo użyłem słowa ''głębszej'', bo deizm nie jest ateizmem, w Boga wierzy i nie jest na etapie ''przygotowawczym'', aby to dopiero miało nastąpić. Nie mówi jednak, że o Bogu wie wszystko.
Natomiast jeżeli Ty rozumiesz deizm jako krok przygotowawczy do zbliżenia się do Biblii, to nie. Deizm ma to już za sobą i nawet tzw. chrześcijańscy deiści czerpią z Biblii fragmentarycznie, ogołacając ją ze wszystkiego co jest wbrew naturze i rozumowi.
Dla deistów największym darem jaki otrzymali ludzie od Boga nie jest Biblia, ale życie i rozum. Natura jest ''Biblią'', a rozum i doświadczenie jej interpretatorem.
Dlatego ze względu na spore rożnice, deiści chrześcijańscy nie tyle mówią o sobie chrześcijanie, lecz chrześcijańscy deiści. Pozostałe tzw. ''szkoły myślenia'' deistów w ogóle nie utożsamiają się z chrześcijaństwem, uważając je co najwyżej, jako jakiś tam krok na drodze do poznania rzeczywistości.
Ogólnie jednak, deizm jest niechętny do tzw. religii objawionych za sprawą proroków, wysłańców niebios i in.
Co do tej miłości, przebaczenia, to większośc deistów wierzy, że zostało to ludziom zaszczepione ''wyższym rzędem'' tak, że ludzie - a przynajmniej większość - mają to mieć zakodowane i właśnie to, a nie słowo pisane, dał Bóg ludziom, aby stało się motywem do etycznego działania.
KobietaZMagdali napisał/a: | Nie wiem jak się odnieść o kultu mateczki. Nie jestem przeciwna kultowi świętych to sama nigdy go nie praktykowałam. Ciekawa jestem jak to wygląda w praktyce. Bo jeżeli tak jak ostatnio kult Jana Pawła w Polsce to podziękuję. Doceniam naszego papieża i jego nauki, ale jak dzisiaj w dowiedziałam się, że wyciągneli koszulkę z jego krwią z zamachu i gdzieś będą ją wystawiać to zwątpiłam. |
Według mojej wiedzy w Kościele Starokatolicki Mariawitów, Kozłowska jest osobą świętą i nic więcej. Oprócz tego jest darzona szczególnym szacunkiem jako założycielka i nawet w kościołach mariawickich spotyka się Jej obrazy. Jednak mariawici trochę inaczej rozumieją majestat obrazów niż katolicy. W tym drugim kościele Mariawitów, to Kozłowska została przez Kowalskiego bardzo wysoko nobilitowana, co było kością niezgody i głównym powodem rozłamu. Starokatolicki Kościół Mariawitów odrzucił znaczną część nauk Kowalskiego. Można nawet powiedzieć, że tam się nie operuje określeniem ''kult mateczki''.
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że bycie członkiem Starokatolickiego Kościoła Mariawitów bez zaakceptowania objawień Kozłowskiej, byłoby jakimś nieporozumieniem.
KobietaZMagdali napisał/a: | Bardzo fascynują mnie jednak starokatolicy. Obecnie próbuję zidentyfikować Kościół Polskokatolicki w RP i Kościół Starokatolicki w Rzeczypospolitej Polskiej. |
Jeżeli wcześniej ktoś nie założy tematu o kościołach polskokatolickim i starokatolickim, to ja to zrobię i napiszę co wiem.
Jednak tam nie ma się co spodziewać jakieś imponującej ilości informacji dotyczących doktryny, bo to są kościoły bardzo podobne do Kościoła Mariawitów. Mariawici są nawet pod tym względem ''bogatsi'', bo dochodzi u nich historia objawień Kozłowskiej.
Jeszcze jakimś znaczącym kościołem jest polskokatolicki, bo według różnych danych ma mniej więcej tyle wiernych co mariawici. Kościół starokatolicki to wspólnota, która liczyła około 500 osób i jeszcze na dodatek dochodzą mnie słuchy, że się podzielili. Ta ostatnia informacja wymaga jeszcze potwierdzenia. |
|
|
|
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2014-04-15, 10:36
|
|
|
Kilka lat temu byłam w sanatorium w Nałęczowie i tam Pani z obsługi widząc,ze ja czytam Biblię [lezała na widocznym miejscu] zapytala mnie o wyznanie i powiedziała,że jest mariawitka, dużo mi opowiedziała o swoim wyznaniu, przemiła kobieta i ja zauważyłam,że jest bardzo oddana Bogu. bardzo dobre świadectwo o sobie w moich oczach wydawała. |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|