Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Anna01
2016-04-12, 17:34
Arka Noego, Potop
Autor Wiadomość
anonimowy.1992
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-11, 17:38   

brak
Ostatnio zmieniony przez 2016-04-11, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  

nesto 

Wyznanie: deizm
Wysłany: 2016-04-11, 18:51   

Ależ facet. Pawełek to przy nim pikuś :lol:

Negev

Wysłany: 2016-04-12, 09:10   

Henryk napisał/a:

No tak. Negew jest mądrzejszy od faryzeusza Pawła, bardziej natchniony niż sam Jezus.
Skąd tacy biorą się? :aaa:

Oczywiście może Pan sobie kpić i sarkastycznie zadawać retoryczne pytania, ale nie to jest chyba celem tego forum.
Po pierwsze, mądrość nie ma tu nic do rzeczy.
Po drugie, nic nie mówiłem o Jezusie.
Po trzecie, warto się nieco zastanowić nad tym co Paweł mógł mieć na myśli mówiąc o natchnieniu całego Pisma.
Po czwarte wreszcie, na pytanie Anonimowego można próbować odpowiedzieć. Powiedzmy, że w żydowskiej tradycji są pewne wskazówki. Jednak wobec zacietrzewienia i niecierpliwości Autora wątku oraz pańskiego ironicznego (od pierwszego postu) tonu, nie widzę sensu kontynuowania tej rozmowy.

Henryk 

Wysłany: 2016-04-12, 09:27   

Negev napisał/a:
Po trzecie, warto się nieco zastanowić nad tym co Paweł mógł mieć na myśli mówiąc o natchnieniu całego Pisma.

Nie mógł mówić o innych pismach, niż ówczas istniejących.
My nazywamy to Starym Testamentem.

Negev

Wysłany: 2016-04-12, 11:28   

Henryk napisał/a:

My nazywamy to Starym Testamentem.

Otóż to, a w Starym Testamencie nie ma odpowiedzi na pytanie zadane przez Anonimowego. Nie ma go również w Nowym. Przytoczone przez Pana zdanie z Dziejów niczego nie wyjaśnia. Powiem więcej, sytuację wręcz komplikuje. Każe bowiem wierzyć, że nie tylko synowie Noego, ale także Kain i córki Lota popełniali grzech kazirodztwa.
Pańskie pierwsze wyjaśnienie (tak jak je zrozumiałem), że jeśli Bóg każe coś zrobić, mimo że uważane jest to za grzech, jest nie do przyjęcia. Otwiera ono drzwi dla nieskończonych nadużyć. Prawo, które jest zawieszone bo prawodawcy tak się zachciało, albo którego zasady zmieniane są w zależności od okoliczności, nie jest dobrym prawem. Nie sądzę by Stwórca tak działał. I to niezależnie od tego czy jest wyimaginowany (tj że ludzie, którzy go wymyślili chcieliby żeby tak działał) czy prawdziwy.
W każdym razie kazirodztwo zabronione jest zarówno w judaizmie jak i w chrześcijaństwie, mimo iż Prawo (jak to jest tłumaczone na polski) zostało rzekomo przezeń zniesione. Paweł co prawda w Liście do Koryntian piętnuje kazirodztwo, ale o ile pamiętam wymienia tam tylko współżycie z żoną ojca. W Księdze Kapłańskiej wymienione są dokładnie wszystkie zabronione stosunki kazirodcze.

A teraz do rzeczy.
Chrześcijańskie wyjaśnienie jest bardzo proste. Tora została dana Żydom dopiero przez Mojżesza. Przedtem stosunki kazirodcze były dozwolone.

Nieco bardziej skomplikowane jest tradycyjne wyjaśnienie w judaizmie.
Podkreślam, że jest to wyjaśnienie zawarte w Talmudzie. Nie będę się rozwodził nad tym jak wielu chrześcijan i nie tylko nich, postrzega Talmud i żydowską tradycję. Widać to dobrze choćby na tym forum.
Problem komplikuje fakt, że wg żydowskiej tradycji już pierwszemu człowiekowi dane zostały nakazy i prawa nazwane później Siedmioma Prawami Noego. Sześć z nich dane zostało Adamowi, a jedno dodatkowe - zezwolenie na spożywanie zwierząt - dopiero Noemu. Mowa jest o tym w Księdze Rodzaju 9.
Zakaz kazirodztwa jednak - jeden z pierwszych sześciu - znany był człowiekowi od początku. Jak zatem wyjaśnić czyny Kaina, zapewne także Abla oraz dzieci Noego? Oto zakaz stosunków miedzy krewniakami dotyczył tylko rodziców i dzieci. Córki Lota zatem, bez względu na kierujące nimi pobudki, popełniły grzech. Zapewne dlatego dały początek plemionom wrogim Izraelowi - Moabitom i Amonitom.
Kain i synowie Noego współżyjąc ze swoimi siostrami nie złamali Prawa.

anonimowy.1992
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-12, 17:21   

...
Ostatnio zmieniony przez 2016-04-12, 22:36, w całości zmieniany 2 razy  

anonimowy.1992
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-12, 17:51   

...
Ostatnio zmieniony przez 2016-04-12, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2016-04-12, 19:02   

anonimowy.1992 napisał/a:
A no to czeba dyskutować

Nie pisze się "czeba", tylko "tszeba" :-)

nesto 

Wyznanie: deizm
Wysłany: 2016-04-12, 19:47   

Skąd się tacy anonimowi Kubusie biorą?
Lęgną się z brudu, czy jak?
Ostatnio zmieniony przez nesto 2016-04-12, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

Negev

Wysłany: 2016-04-12, 19:47   

Ustosunkuję się do dwóch ostatnich Pańskich wypowiedzi w jednym wpisie.

No hola hola, nie zapędzaj się tak Negev.
"Nie będziesz odsłaniać nagości siostry swojej matki..."
Ojciec ma syna który ma 40 lat, ten syn ma córkę ...
Więc komu te tandetne bajki chcesz sprzedać bajkopisarzu?

Ponieważ, jak Pan był uprzejmy stwierdzić, nie używam głowy zbyt wydajnie, to nie rozumiem Pańskiego zarzutu.
Cytuje Pan Księgę Kapłańską, o której wszak wspomniałem. Wymienione są w niej dokładnie zabronione koligacje rodzinne, w tym stosunek brata z siostrą.
Prawo to zostało jednak przekazane Żydom długo po Kainie i Noem. Nie mogli przestrzegać prawa, które jeszcze nie istniało czy też nie było im dane.
Nie rozumiem w jaki sposób długość życia Noego może mieć wpływ na to rozumowanie.
Bajeczki? Być może, ale z powodu ich wpływu na zachowanie i życie miliardów ludzi uważam za warte dokładnego zbadania. W tej akurat nie widzę sprzeczności.

Od kiedy prostytutka zabijanie jest dozwolone, wasze zajebane niedorozwinięcie mózgowe... W nowym testamencie jest wyraźnie napisane "LEPIEJ JEST NIE JESC MIESA"!

Możliwe, ale co w związku z tym? Także i tego zarzutu nie rozumiem. "Żydowski" Bóg zezwolił Noemu spożywać mięso, a chrześcijański Nowy Testament zaleca tego nie rozbić. Czy jest w tym jakaś sprzeczność? A może jedynie niekonsekwencja? A bo to jedyna? Zresztą wielu chrześcijan uważa, że Prawo (żydowskie) zostało przez Pawła zniesione. O tym wszystkim wspomniałem w poprzednim wpisie. Wydaje się, że nie był Pan uprzejmy go dokładnie przeczytać.

Aneczko twoje zachowanie to dyskryminacja mojej osoby, ja nikogo nie obrażam, to oni sami siebie obrażają..

Nasuwa mi się pewną analogia do Pańskiego zachowania. Przypomina mi ono mianowicie niektórych muzułmanów w Europie. Nie będę jednak tego tematu rozwijał bo to nie jest odpowiednie miejsce.

... a po 2 ile można czekać aż usuniecie moje konto z tego zapszonego forum, czekam już 2 dzień.

Rejestrując się na forum przeczytał Pan zapewne dokładnie jego regulamin. W punkcie 23 zastrzega on, że "Użytkownik nie może wymagać od administracji forum usunięcia swojego konta lub postów".
Moim skromnym zdaniem Administratorka bez żadnego szwanku dla forum mogłaby to zrobić, ale Pan nie ma prawa tego od niej żądać.

Z wyrazami szacunku,
Neg.

Negev

Wysłany: 2016-04-12, 19:58   

Negev napisał/a:
Pańskie pierwsze wyjaśnienie (tak jak je zrozumiałem), że jeśli Bóg każe coś zrobić, mimo że uważane jest to za grzech, jest nie do przyjęcia.

Dopiero teraz zauważyłem przeoczenie w tym wpisie. Zdanie to miało brzmieć następująco:
Pańskie pierwsze wyjaśnienie (tak jak je zrozumiałem), że jeśli Bóg każe coś zrobić, to mimo że uważane jest to za grzech, należy to bezwzględnie wykonać, jest nie do przyjęcia.

anonimowy.1992
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-12, 22:24   

...
Ostatnio zmieniony przez 2016-04-12, 22:37, w całości zmieniany 1 raz  

anonimowy.1992
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-12, 22:28   

...

Negev

Wysłany: 2016-04-12, 22:40   

Musisz bardzo cierpieć. Szczerze mi Cię żal. Mówię to bez sarkazmu, naprawdę.

anonimowy.1992
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-13, 12:08   

??

Odpowiedz do tematu