|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Wiara w BAJKI |
Autor |
Wiadomość |
Quinque
Wyznanie: Katolickie - obrządek łaciński
|
Wysłany: 2018-08-17, 15:54
|
|
|
nesto napisał/a: |
A po co negować? |
A no po to żeby wykazać że istnieje rzeczywistość która jest obiektywna względem każdego, a nie jest tylko urojeniem danej jednostki
Na marną prowokację kłamcy booris'a nawet nie odpowiadam |
_________________ "Bękart diabła czy dziecko Boże. Stara gwardia czy cyber młodzież
Kto kręci globem? Iluminacja, masońskie loże
Czarna magia, zdefiniuj chorobę. Jaka jest prawda za c$#j się nie dowiesz" |
|
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2018-08-17, 17:27
|
|
|
Lekko rzucasz oskarzeniami,jak zwykle.A nie odpowiadasz,bo nie potrafisz.Tez jak zwykle.Ale...skoro juz zarzucasz mi klamstwa,to chetnie sie dowiem jakie. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
|
nesto
Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2018-08-17, 17:33
|
|
|
Quinque napisał/a: |
A no po to żeby wykazać że istnieje rzeczywistość która jest obiektywna względem każdego, a nie jest tylko urojeniem danej jednostki |
A po co to negować (powtarzam)?
Niech każdy sobie żyje jak chce, byle by szanował innych.
Pytanie brzmi "jak można wierzyć w bajki"...
To pytanie dotyczy czego innego, jak widzisz.. Przecież te historie biblijne oraz ogólnie podstawy wiary są bardziej niedorzeczne jak przygody Bolka i Lolka... |
_________________ Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie! |
|
|
|
|
Queza
The Morning Star
Pomogła: 155 razy Wiek: 43 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4675 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2018-08-17, 18:32
|
|
|
Bolek i Lolek Herbatka
Zapraszamy na pyszną herbatkę!
Zrób sobie przerwę i ciesz się smakiem
polecanym przez Bolka i Lolka.
Spróbuj też innych naszych napojów,
każdy to nowa przygoda! (tak pisze na butelce) |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
|
Quinque
Wyznanie: Katolickie - obrządek łaciński
|
Wysłany: 2018-08-17, 20:08
|
|
|
booris napisał/a: | Lekko rzucasz oskarzeniami,jak zwykle.A nie odpowiadasz,bo nie potrafisz.Tez jak zwykle.Ale...skoro juz zarzucasz mi klamstwa,to chetnie sie dowiem jakie. |
Oczywiście wykazywałem ci łgarstwa jakie głosisz na temat Kościoła. Po co mam się powtarzać?
Nesto, dobra. Mam pytanie, skoro deklarujesz się jako Deista to czy czytałeś coś z Davida Hume'a? |
_________________ "Bękart diabła czy dziecko Boże. Stara gwardia czy cyber młodzież
Kto kręci globem? Iluminacja, masońskie loże
Czarna magia, zdefiniuj chorobę. Jaka jest prawda za c$#j się nie dowiesz" |
|
|
|
|
Queza
The Morning Star
|
Wysłany: 2018-08-17, 21:31
|
|
|
Oczytany Quinque a próbowałeś w swoim życiu czekoladę "to ak"? |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
|
booris
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2018-08-17, 22:38
|
|
|
Quinque napisał/a: | Oczywiście wykazywałem ci łgarstwa jakie głosisz na temat Kościoła. Po co mam się powtarzać? |
Przede wszystkim musialbys miec cos do powtarzania.A nie masz. |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2018-08-18, 07:52
|
|
|
Queza napisał/a: | Zapraszamy na pyszną herbatkę! |
Mniam mniam
Quinque napisał/a: |
Nesto, dobra. Mam pytanie, skoro deklarujesz się jako Deista to czy czytałeś coś z Davida Hume'a? |
Nie. Nie czytałem. Nie czytałem również dzieł setek innych filozofów i nie mam zamiaru ich czytać raczej - życia by nie starczyło. Ludzie w swojej nam znanej historii napisali miliony "dzieł" - czytałem tylko ich ułamek, a i to z jakiegoś konkretnego powodu wybierając to, co mi aktualnie do czegoś było przydatne.
Rozumiem, że ty czytałeś Hume'a i wielu innych.. Kolejne pytanie w takim razie:
Czy swoją wiarę w bajki (Jezusa - Mesjasza itp) opierasz na tym, co inni napisali, czy na swoich WŁASNYCH przemyśleniach? Bo chyba jesteś chrześcijaninem (albo może się mylę?)...
Pytanie jest z natury tych, co chcą wyjaśnić kwestie twoich zdolności do samodzielnego myślenia.
Jeśli papugujesz innych, a przekonanie opierasz na ich "autorytetach" zamiast na swojej myśli, to nie musimy dalej dyskutować, bo nic od siebie do dyskusji nie wniesiesz. podawaj jedynie cytaty z bajek lub dzieł filozoficznych |
_________________ Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie! |
|
|
|
|
Queza
The Morning Star
|
Wysłany: 2018-08-18, 19:40
|
|
|
nesto napisał/a: | Queza napisał/a: | Zapraszamy na pyszną herbatkę! |
Mniam mniam |
Wysłałam Ci to bo wspominałeś o Bolku i Lolku i w tym samym dniu, czyli wczoraj przyszły nam zamawiane przez internet napoje Jałowca i wśród nich był jeden tylko napój Bolka i Lolka - herbatka, taka moja przygoda. |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2018-08-18, 20:58
|
|
|
Queza napisał/a: | nesto napisał/a: | Queza napisał/a: | Zapraszamy na pyszną herbatkę! |
Mniam mniam |
Wysłałam Ci to bo wspominałeś o Bolku i Lolku i w tym samym dniu, czyli wczoraj przyszły nam zamawiane przez internet napoje Jałowca i wśród nich był jeden tylko napój Bolka i Lolka - herbatka, taka moja przygoda. |
Ważne, że nie modlisz się do tej herbatki
A przecież mogłabyś uznać ją za Mesjasza.... |
|
|
|
|
Queza
The Morning Star
|
Wysłany: 2018-08-18, 21:58
|
|
|
Umiem odróżniać rzeczy materialne od niematerialnych. |
|
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2018-08-19, 06:42
|
|
|
nesto napisał/a: | Ważne, że nie modlisz się do tej herbatki
Przekraczasz pewne granice, które zwykle nazywamy kulturą osobistą...
Za tymi granicami zaczyna się zwykłe prostactwo. |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2018-08-19, 07:49
|
|
|
Henryk napisał/a: | nesto napisał/a: | Ważne, że nie modlisz się do tej herbatki
Przekraczasz pewne granice, które zwykle nazywamy kulturą osobistą...
Za tymi granicami zaczyna się zwykłe prostactwo. |
Chrześcijanom nie można mówić, że ich Mesjasz jest bajką - bo to prostactwo.
Czarnym nie można mówić, że są czarni - bo to rasizm.
Islamistom trzeba płacić zasiłki i oddać im swoje kraje - bo inaczej nazwą ciebie ksenofobem.
itp. itd
KAŻDA religia jest szkodliwa i winna być dopuszczona dla PEŁNOLETNICH wyznawców JEDYNIE w swoim gronie.
Państwo powinno być całkowicie świeckie.
Indoktrynacja dzieci powinna być zagrożona więzieniem. |
|
|
|
|
booris
|
Wysłany: 2018-08-19, 11:11
|
|
|
nesto napisał/a: | KAŻDA religia jest szkodliwa i winna być dopuszczona dla PEŁNOLETNICH wyznawców JEDYNIE w swoim gronie. |
To nie religia jest szkodliwa,tylko jej wyznawcy. |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2018-08-19, 18:40
|
|
|
booris,
Napisałeś coś z cyklu: To nie choroba zabija. To człowiek umiera.
Ja obstaję przy tym:
Wyznawcy nie są szkodliwi, to ludzie.
Modlitwa ich zabija intelektualnie, a często powoduje nawet obłęd. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|