![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Przesunięty przez: Anna01 2013-10-31, 22:41 |
Pochodzenie zla |
Autor |
Wiadomość |
ata333
|
Wysłany: 2014-02-20, 01:13
|
|
|
nie zapominjmy tez iz ideologia nazizmu byla bardzo mocno powiazana z okultyzmem..
http://historia.org.pl/20...ie-nazistowska/ |
_________________ "Respekt wynikajacy ze zrozumienia stoi dla mnie zawsze ponad respektem bioracym sie z ignorancji."(D. Adams - "Łosoś zwątpienia") |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
RN
![](images/avatars/87609663653413a21c842b.jpg)
Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5123 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2014-02-20, 11:49
|
|
|
Ja niedawno oglądałem film dokumentalny przedstawiający Hitlera korzystającego z ''usług'' okultysty. Te ''usługi''miały rzekomo trwać przez dłuższy czas. Kiedy jednak Hitler stwierdził, że spotkania z okultystą stały mu się niepotrzebne, a wiedza jaką posiadł okultysta o nim mogłaby zagrozić jemu - zlecił jego zamordowanie. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
tabasz [Usunięty]
|
|
|
|
RM
Wyznanie: Unitarianizm jest błędem
|
Wysłany: 2014-02-20, 13:40
|
|
|
Dla mnie w tym wątku ważne jest to, że Hitler nigdy nie dokonałby tyle zła, gdyby nie miał w tym jednoznacznego wsparcia. Wsparcia Kościołów i ludzi, których sumienia przez te Kościoły właśnie zostały ukształtowane.
Zatem jedna z odpowiedzi na pytanie o pochodzenia zła jest bardzo prosta. W przypadku holocaustu, źródłem zła był kościoły Protestancki i Rzymska-Katolicki, a nie Bóg. |
|
|
|
radek
mężczyzna
![](images/avatars/20376438155d7ddbb26617d.jpg)
Pomógł: 284 razy Wiek: 41 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 2996 Skąd: Choszczno
|
Wysłany: 2014-10-05, 13:18
|
|
|
Zgodnie z ideą Boga Duchowego:
http://biblia.webd.pl/for...p=344005#344005
Lucyfer był wyidealizowanym Aniołem, na którego przybycie czekali Aniołowie z biblijnego nieba. Eden z Adamem i Ewą mającymi zajmować się gośćmi spoza nieba miał służyć takim osobom jak Lucyfer. Drzewo poznania Dobra i Zła, to drzewo odpowiedzialności za tych, którzy przychodzą z zewnątrz(np. Lucyfer). Eden Boży jest niezmiernie wyidealizowany właśnie dla wyidealizowanych Aniołów Duchowego Boga, lecz cieleśnie pochodzących spoza cielesnego, nieba:
Eze 28:13-15 bt "(13) Mieszkałeś w Edenie, ogrodzie Bożym; okrywały cię wszelkiego rodzaju szlachetne kamienie: rubin, topaz, diament, złoty topaz, onyks, jaspis, szafir, granat, szmaragd, a ze złota wykonano okrętki i oprawy na tobie, przygotowane w dniu twego stworzenia. (14) Jako wielkiego cheruba opiekunem ustanowiłem cię na świętej górze Bożej, chadzałeś pośród błyszczących kamieni. (15) Byłeś doskonały w postępowaniu swoim od dni twego stworzenia, aż znalazła się w tobie nieprawość."
Lucyfer nie mógł być Aniołem niebiańskim ponieważ zesłanie do ziemskiego Edenu byłoby swego rodzaju degradacją. Niebo zostało stworzone jako pierwsze dopiero po nim została ukształtowana ziemia z Edenem ze względu na alternatywnych Aniołów(wyidealizowanego "Syna Jutrzenki", który miał przybyć w obręb naszej rzeczywistości później, w sensie cielesnym)
Przybysz z zewnątrz nie okazał się tak idealny jak spodziewali się Aniołowie niebiańscy |
_________________ Lewa szala już nie wzbiera, Prawa decyduje teraz
Mat 3:2 eib "(2) (...) Królestwo Niebios jest blisko."
![](images/signatures/232814318567aa477471a3.jpg) |
|
|
|
janwisniewski68
Droga prawdy
![](images/avatars/1985754925544ac65999db1.jpg)
Pomógł: 25 razy Wiek: 68 Dołączył: 21 Mar 2009 Posty: 2050 Skąd: w - wa
|
Wysłany: 2014-10-05, 14:43
|
|
|
RM napisał/a: | Dla mnie w tym wątku ważne jest to, że Hitler nigdy nie dokonałby tyle zła, gdyby nie miał w tym jednoznacznego wsparcia. Wsparcia Kościołów i ludzi, których sumienia przez te Kościoły właśnie zostały ukształtowane.
Zatem jedna z odpowiedzi na pytanie o pochodzenia zła jest bardzo prosta. W przypadku holocaustu, źródłem zła był kościoły Protestancki i Rzymska-Katolicki, a nie Bóg. |
Gdyby Hitler nie miał wsparcia niemieckich katolików i protestantów to nie miałby armii, siły i władzy !! Tak jak wałęsa w Polsce . Jednostka nic nie znaczy !! Dziś do tego dochodzi siła mediów w rękach władzy co udowadnia przykład Ikonowicza z Białegostoku. |
|
ata333
|
Wysłany: 2014-12-06, 16:52
|
|
|
na temat zla.. wypowiada sie interesujaco prof. Jerzy Jedlicki :
http://www.polityka.pl/ty...-jedlickim.read
Mnie nie specjalnie interesuje filozoficzne pytanie o źródła zła w świecie. Natomiast obchodzi mnie pytanie psychologiczne i w pewnej mierze biologiczne o to, czy nienawiść i okrucieństwo są zaprogramowane przez ewolucję, czy przez cywilizację, czy też (co jest najbardziej prawdopodobne) przez obie po kolei. Chodzi o to, dlaczego nienawiść, przemoc i okrucieństwo dają ludziom – ogromnie wielu ludziom – tak wiele satysfakcji. Gdyby nie dawały, to by ich nie było.
Masz jakąś hipotezę?
Mam, ale ona jest niedopracowana. Zapewne chodzi tu o walkę o poczucie własnej wartości. A walka z użyciem przemocy o dominację, o panowanie, jest najprostszym sposobem osiągania satysfakcji. Myślę, że główną przyczyną wojen jest przyjemność, jaką wojny ludziom sprawiają, a nie konflikty interesów, które na ogół można rozstrzygać pokojowo. Oczywiście strat wojennych się potem często żałuje, ale sama myśl o wojnie daje zrazu silną gratyfikację i dlatego wojny powtarzają się przez całą historię ludzkości.
To jest wielki temat - źródła nienawiści, przemocy, okrucieństwa. Trochę o tym pisałem, ale za mało wiem, żeby móc o tym pisać poważnie.
Ale masz przecież swoje doświadczenie życiowe.
Tak, i ono mi mówi, że jest ścisły związek między upokorzeniem i agresją. Ten związek potwierdza się w fachowym piśmiennictwie.
Niezależnie, czy mówimy o człowieku, czy o grupie społecznej, czy o narodzie?
Tak, niezależnie, bo grupa społeczna składa się z ludzi. Ten sam z grubsza mechanizm działa na poziomie osobowości i na poziomie grupy, gdzie może być jeszcze wzmocniony. Stosunki międzynarodowe wydają się całkiem podobne do zachowania band dzieci na podwórku. Jest inna skala, inne formy, ale to też jest walka o prestiż, o dominację, o hierarchię.
Upokorzenie jest jednym z najstraszniejszych doświadczeń, z którym mało kto umie sobie radzić. A jednocześnie upokarzanie drugiego daje gratyfikację upokarzającemu. I tu jest taki węzeł niesłychanie trudny do rozwiązania. Wiesz, jedna książka zrobiła kiedyś na mnie duże wrażenie. Amerykański psycholog, który przez lata pracował z więźniami, głównie ze zbrodniarzami, a potem był autorem rozmaitych stanowych systemów penitencjarnych. Jego zdaniem, u podłoża zbrodni leży wstyd, który jest przecież silnie powiązany z upokorzeniem. Ja nie jestem specjalistą od tego i żałuję, bo ten problem jest dla mnie na tyle ważny, że gdybym mógł zacząć od początku moją karierę, to kto wie, czy bym się tym przede wszystkim nie zajął.
Źródłami zła?
Tak. Tym kompleksem upokorzenia, przemocy, zbrodni, wojny. No to już mamy dwa wielkie tematy do rozmyślań w tej nie napisanej książce. Bardzo mnie też interesuje problem honoru, który jest trochę z tamtym związany.
Co to znaczy dla Ciebie honor?
To trudne. Bo honor to jest coś więcej niż poczucie godności. I o ile poczucie godności jest niezmiernie ważne w ludzkiej osobowości i, powiedzmy, w psychice narodowej, o tyle honor jest przeważnie bardzo szkodliwy. Jest pewnym przerostem poczucia godnościowego, tak bym powiedział.
Ale czymś innym niż duma, tak?
Tak. Wiele, bardzo wiele zła i nieszczęścia w dziejach jednostkowych, narodowych, międzynarodowych, brało się właśnie z przerostu honoru. Honor, to jest przesadna dbałość o moje dobre imię, o to jak wyglądam w oczach innych. Takie przeczulenie na tym punkcie, przewrażliwienie i potrzeba demonstrowania tego. Kiedyś prowadziło to do obowiązku pomsty rodowej (dziś jeszcze w niektórych kulturach), potem do pojedynków, do wojen, do zawziętej walki w mediach. |
_________________ "Respekt wynikajacy ze zrozumienia stoi dla mnie zawsze ponad respektem bioracym sie z ignorancji."(D. Adams - "Łosoś zwątpienia") |
|
|
|
Dezerter
![](images/avatars/5174049374f2c51561b0d8.jpg)
Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3640 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2014-12-06, 23:29
|
|
|
ata333 napisał/a: | Myślę, że główną przyczyną wojen jest przyjemność, jaką wojny ludziom sprawiają, |
dawno takich bredni nie czytałem - mógł to napisać tylko ktoś, kto nigdy wojny i wojska z bliska nie widział i prochu nie wąchał
Zło - temat dla mnie nie przemyślany do końca
ale w kolejności:
- wierze, że jest Zło osobowe - jako źródło (główne), inspiracja zła, które spotykamy w świecie
- człowiek jest również źródłem zła, które spotykamy w świecie
- Bóg jest źródłem, sprawcą wydarzeń, które z rożnych względów (nasze niezrozumienie, błędna ocena) są odbierane jako złe |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
|
|
|
KobietaZMagdali
![](images/avatars/1975006922557da52beaae6.jpg)
Wyznanie: katoliczka
Pomogła: 235 razy Wiek: 36 Dołączyła: 12 Sty 2014 Posty: 2125 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2014-12-07, 00:10
|
|
|
Dezerter napisał/a: | ata333 napisał/a: | Myślę, że główną przyczyną wojen jest przyjemność, jaką wojny ludziom sprawiają, |
dawno takich bredni nie czytałem - mógł to napisać tylko ktoś, kto nigdy wojny i wojska z bliska nie widział i prochu nie wąchał
|
Na pewno nie użyłabym sformułowania główną przyczyną wojen. Ale nie można też powiedzieć, że to bzdura totalna. Wojna daje możliwość sprawowania pewnej form władzy, kontroli lub niektórzy po silnym stresie mogą się przystosować w taki wypaczony sposób do warunków. Wojna staje się normalnym życiem, a normalne życie udręką.
Ewentualnie:
Niektórzy ludzie nie potrzebują żadnej logiki ani pieniędzy. Nie można ich kupić, torturować ani negocjować z nimi. Niektórzy chcą tylko patrzeć, jak świat płonie. |
_________________ „Odpędzanie wilków, zagrażających Bożej owczarni, jest na pewno czymś chwalebnym, ale czyni się to modlitwą, przykładem życia, głoszeniem słowa Bożego i przekonywaniem -- a nie poprzez zadawanie gwałtu. Gwałt zadawany w obronie prawdy nie tylko krzywdzi konkretnych ludzi, ale kompromituje prawdę, ci zaś, którzy się do niego uciekają, choć ich intencją było odpędzenie wilków, sami się w wilków przemieniają.”
http://www.youtube.com/watch?v=l_lp-owKS6E |
|
|
|
ata333
|
Wysłany: 2014-12-07, 00:44
|
|
|
KobietaZMagdali napisał/a: | Ewentualnie:
Niektórzy ludzie nie potrzebują żadnej logiki ani pieniędzy. Nie można ich kupić, torturować ani negocjować z nimi. Niektórzy chcą tylko patrzeć, jak świat płonie. |
dokladnie...
jak patrze na ukraine i wypowiedzi niektorych walczacych tam separatystow.. to przestaje wierzyc w czlowieka..
w ludziach potrafi byc tyle pogardy dla ludzkiego zycia.. iz dla mnie jest to po prostu nie do ogarniecia..
czesto mysle.. ze czlowiek to bestia..
a wszystko zalezy od sytuacji..
mamy ponoc dwie natury.. w zaleznosci wlasnie od niej..
mowi o tym film "eksperyment".. o ktorym byla tutaj na forum juz mowa..
to samo wynika z doswiadczen z obozow koncentracyjnych..
nawet kobiety.. ktore byly tam strazniczkami.. pod wplywem wladzy zamienialy sie w bestie..
i to nie tylko Niemki.. |
|
|
|
RM
Wyznanie: Unitarianizm jest błędem
|
Wysłany: 2014-12-08, 07:43
|
|
|
Dezerter napisał/a: | wierze, że jest Zło osobowe - jako źródło (główne), inspiracja zła, które spotykamy w świecie |
Pomyśl jeszcze nad tym, bo takie postawienie sprawy oznacza, że zawsze będziesz miał problem z uporządkowaniem rzeczywistości duchowej, a w szczególności z budowaniem relacji z Bogiem. |
|
|
|
ata333
|
Wysłany: 2014-12-08, 17:24
|
|
|
RM napisał/a: | Dezerter napisał/a:
wierze, że jest Zło osobowe - jako źródło (główne), inspiracja zła, które spotykamy w świecie |
Dezerterze najlatwiej zrzucic wine gdzies "outside" .. czyli poza..
a ZLO niestety jest w nas.. w naszej biologii... w biologii naszego ciala..
ja wiem..ze z tym trudno sie pogodzic..
ale dlatego m.iinymi teologicznie Pawel nawolywal do walki z "cialem"..
poddaje ku przemysleniu.. |
|
|
|
Dezerter
![](images/avatars/5174049374f2c51561b0d8.jpg)
Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3640 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2014-12-09, 22:15
|
|
|
ato i RM - czemu piszecie do mnie jak bym umieścił tylko 1 punkt?
pozostałych 2 nie widzicie?
.... to jeszcze raz spróbujmy - może zauważycie
Cytat: | Zło - temat dla mnie nie przemyślany do końca
ale w kolejności:
1. wierze, że jest Zło osobowe - jako źródło (główne), inspiracja zła, które spotykamy w świecie
2. człowiek jest również źródłem zła, które spotykamy w świecie
3. Bóg jest źródłem, sprawcą wydarzeń, które z rożnych względów (nasze niezrozumienie, błędna ocena) są odbierane jako złe |
- teraz lepiej?
jakieś uwagi? |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
Ostatnio zmieniony przez Anna01 2014-12-09, 22:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
ata333
|
Wysłany: 2014-12-10, 12:01
|
|
|
Dezerter napisał/a: | 3. Bóg jest źródłem, sprawcą wydarzeń, które z rożnych względów (nasze niezrozumienie, błędna ocena) są odbierane jako złe |
najciekawszy i jednoczesnie najbardziej kontrowersyjny punkt jaki wymieniles.. ..
kiedys Parmenides.. podawal tutaj cytat z publikacji Ratzingera.. mowiacy mniej wiecej o tym.. iz Bog (Jego Duch Sw.) jest obecny w historii swiata..
wiesz ja wiele o tym myslalam ostatnio..
czy tak jest rzeczywiscie..
i niepokoi mnie takie stanowisko dotyczace: inkwizycji.. wojen.. ogolnie przemocy na swiecie.. czynionej w imie Boga ..
tutaj mozna by ewentualnie zaryzykowac twierdzenie..ze Duch Swiety potrafi cale zlo swiata przemienic w DOBRO.. co mamy ukazane w okrutnej smierci Jezusa..
cale okrucienstwo Bog obrocil w DOBRO..
nawet to dotykajace samych "okrutnikow".. i oni mieli bowiem szanse na zbawienie.. mimo swego okrucienstwa..
a nawet ostatecznie Bog obiecal im przebaczenie.. (rzym.11 )
przebaczenie calemu Izraelowi cielesnemu..
z drugiej strony.. cale ZLO .. (przyjklad Constantyna Wielkiego).. obraca sie w DOBRO.. dla calego swiata..
ale czy jednak na pewno..?
czy zacofanie, inkwizycja, okrutne mordy na inaczej myslacych.. byly na pewna cena adekwatna do korzysci.. ktorych z kolei odzwierciedleniem jest dzisiejszy chrzescijanski swiat.. ?
trudne.. ale jednak zasadnicze pytania.. |
Ostatnio zmieniony przez ata333 2014-12-10, 15:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Anowi
![](images/avatars/15653503915458bc5dcad7a.png)
Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2014-12-10, 12:47
|
|
|
ata333 napisał/a: | czy zacofanie, inkwizycja, okrutne mordy na inaczej myslacych.. byly na pewna cena adekwatna do korzysci.. ktorch skolei odzwierciedleniem jest dzisiejszy chrzescijanski swiat.. ? |
Gdyby myślący zatrzymali swe myśli dla siebie świat by się zmienił?
Do dziś siedzielibyśmy w jaskini. Bo nawet tu są Tacy co wiedzą na czym polega władza i są tacy, którzy z tą władzą nigdy się nie zgodzą.
Plus odpycha plusa, którego pociąga minus - takie siły dobra i zła |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|