![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
BART D. EHRMAN |
Autor |
Wiadomość |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1738 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-03-28, 15:53
|
|
|
RN napisał/a: | Jachu napisał/a: |
15. A z ust jego wychodzi ostry miecz, którym miał pobić narody, i będzie nimi rządził laską żelazną. On sam też tłoczy kadź wina zapalczywego gniewu Boga, Wszechmogącego.[/u]
|
Teraz widzisz użytkowniczo o nicku wybrana, jaki niebezpieczny będzie Jezus.
Już nie będzie nadstawiania policzka, oddawania płaszcza, za to będzie ostry miecz i kadż gniewu. |
11:27Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca mego i nikt nie zna Syna tylko Ojciec, i nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić.
11:28Pójdźcie do mnie wszyscy, którzy jesteście spracowani i obciążeni, a Ja wam dam ukojenie.
11:29Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode mnie, że jestem cichy i pokornego serca, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych.
11:30Albowiem jarzmo moje jest miłe, a brzemię moje lekkie. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
RM
Wyznanie: Unitarianizm jest błędem
|
Wysłany: 2019-04-06, 20:23
|
|
|
RN napisał/a: | Do tego co mówi Ehrman, może dojśc kazdy. Warunkiem jest wolny umysł. |
Kiedy kucharz zaczyna cenzurować poezję, wolność umysłu w niczym mu nie pomoże.
Biblia nie jest książką teologiczną, antropologiczną, historyczną, psychologiczną, pomimo, że zawiera wątki z każdej z tych dziedzin. Biblia zawiera błędy, dlaczego miałoby to poddawać w wątpliwość sens zawartych w niej treści? Została napisana przez wielu autorów, którzy mieli różną świadomość duchową i pozostawali na różnych poziomach poznania treści duchowych, pisali w różnych uwarunkowaniach społecznych i historycznych oraz różniła ich kultura, z której się wywodzili. Co zatem miałoby być niewłaściwego w tym, że zawiera treści logiczne sprzeczne? Inaczej, dlaczego logiczna poprawność miałaby świadczyć o jej prawdziwości? Kto ustalił taki klucz rozumienia poprawności?
Biblia zawiera przekaz, który daje człowiekowi odpowiedzi na określone pytania, jesli tylko ten człowiek potrafi rozróżnić religię od duchowości. |
|
|
|
RN
![](images/avatars/87609663653413a21c842b.jpg)
Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5123 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2019-04-06, 22:42
|
|
|
RM napisał/a: |
Biblia nie jest książką teologiczną, |
Biblia usiłuje być książką teologiczną.
RM napisał/a: |
Biblia zawiera błędy, dlaczego miałoby to poddawać w wątpliwość sens zawartych w niej treści? |
To, że zawiera błędy
RM napisał/a: | Inaczej, dlaczego logiczna poprawność miałaby świadczyć o jej prawdziwości? Kto ustalił taki klucz rozumienia poprawności? |
Logiczna poprawność jeszcze nie jest niezbitym dowodem na prawdziwość, ale co powiedzieć, gdy tej prawdziwości przyjdzie nam szukać tam, gdzie brak jakiejkolwiek logiki.
RM napisał/a: | Biblia zawiera przekaz, który daje człowiekowi odpowiedzi na określone pytania, jesli tylko ten człowiek potrafi rozróżnić religię od duchowości. |
Biblia jako całość nie daje człowiekowi odpowiedzi na żadne pytanie, wręcz przeciwnie, rodzi tylko wątpliwości. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|