Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Różaniec bez różańca?
Autor Wiadomość
Bobo 

Wysłany: 2013-01-15, 21:43   

Supouse napisał/a:
Czy przecietny Świadek Jehowy stara sie rozmawiac z osobą innego wyznania

Nie. Przeciętny SJ stara się trafić rozmówcę w oko aby bolało.

Co to znaczy: przeciętny? Kto byłby nieprzeciętny? I jak on starałby się rozmawiać?

Supouse napisał/a:
Wyobrazcie sobie ze Pastor, Mormon albo jakiś ŚJ jezdzil po pijaku autem... albo jeden przypadek pedofilii w innym Kosciele niz Katolicki :D protesty w calej Polsce! Lincze na "heretykach""innowiercach"

Znam przypadki, że Pastor, Mormon czy SJ nie jechali po pijaku ani w ogóle nic nie zrobili a lincze na nich wykonywano. Widzisz... 'innowiercom' jak ich nazywasz, nie trzeba nic zarzucać. Sam fakt innowierstwa wystarczy aby tłuszcza się rzuciła na nich...

Supouse napisał/a:
Jakby w przecietnym Kosciele dzialo sie to co w KK to dawno by go juz spalili katolicy, ludzi zlinczowali, wygnaliby albo zakazali konstytucyjnie tej wiary. W takim kraju zyjemy... :D niestety ;-)

Rozumiem, ze wyjaśniasz, że tak się nie dzieję więc... co to ma być za argument? W jaka stronę? Bo chyba przeciwko KK... jakoś niejasno piszesz.

Eliot 

Wysłany: 2013-01-15, 21:50   

Supouse napisał/a:
Jak wymienie 10 to zanegujesz wszystkie... i rozwalisz wątek z rozanca na bledy u ŚJ

Załóż nowy wątek - w czym problem?

Szczerze? Tak myślałem, że nic konkretnego nie napiszesz. Szkoda.
"Sławiłem więc radość, bo nic dla człowieka lepszego pod słońcem, niż żeby jadł, pił i doznawał radości, i by to go cieszyło w jego trudzie za dni jego życia, które pod słońcem daje mu Bóg." (Ecc 8:15 bt)

Iwona19 

Wyznanie: Katoliczka
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-01-15, 23:07   

Czy moglibyśmy powrócić do tematu wątku?

Eliot 

Wysłany: 2013-01-16, 08:54   

Iwona19 napisał/a:

Oczywiście :-)
Opowiedz proszę jak wpadłaś na to, że różaniec może pomagać w modlitwach ;-)
"Sławiłem więc radość, bo nic dla człowieka lepszego pod słońcem, niż żeby jadł, pił i doznawał radości, i by to go cieszyło w jego trudzie za dni jego życia, które pod słońcem daje mu Bóg." (Ecc 8:15 bt)

Iwona19 

Wysłany: 2013-01-16, 11:54   

AEliot napisał/a:
Iwona19 napisał/a:

Ja dostrzegam skuteczność tej modlitwy

Eliot 

Wysłany: 2013-01-16, 12:16   

Iwona19 napisał/a:
AEliot napisał/a:

A jakaś podstawa biblijna?
Bo szamani w buszu też widzą skuteczność swoich rutuałów - z góry przepraszam, nie to żebym porównywał jedno z drugim, jedynie chciałem posłużyć się przykładem :-)

Anowi 

Pomogła: 121 razy
Wysłany: 2013-01-16, 13:13   

szamani to dopiero czarownicy - potrafią przeprowadzić operację nie roniąc krwi "pacjenta"

Iwona19 

Wysłany: 2013-01-16, 13:27   

AEliot napisał/a:
Iwona19 napisał/a:
AEliot napisał/a:

A jakaś podstawa biblijna?
Bo szamani w buszu też widzą skuteczność swoich rutuałów - z góry przepraszam, nie to żebym porównywał jedno z drugim, jedynie chciałem posłużyć się przykładem :-)

Dlaczego odpowiadasz w taki sposób? Każdy może mieć swoje jakieś wewnętrzne przeżycia czy doświadczenia religijne a nie musi posługiwać się Biblią by opisywać to co czuje

Iwona19 

Wysłany: 2013-01-16, 13:28   

Anowi napisał/a:
szamani to dopiero czarownicy - potrafią przeprowadzić operację nie roniąc krwi "pacjenta"

piszemy o modlitwie, a nie o szamanach

Anowi 

Wysłany: 2013-01-16, 13:34   

szaman to ichni kapłan

woroniecka

Wysłany: 2013-02-07, 10:46   

Święty Louis Mary Grignion powiedział, że Ci co odnoszą się do Matki Boskiej z pogardą lub obojętnością zostaną potępieni, gdyż nie mają Boga za Ojca, bo pierw trzeba mieć Maryję za Matkę.

Wiem, że w Piśmie Świętym nie ma wprost napisane o wielkości Maryji, aczkolwiek objawienia, widzenia czy Święci są tego przykładem.

Anowi 

Wysłany: 2013-02-07, 11:05   

(1 Krl 15:13) A nawet swą matkę Maakę pozbawił godności królowej-matki za to, że sporządziła bożka ku czci Aszery. Ponadto Asa ściął i spalił tego bożka przy potoku Cedron.

jeden czyn, jedno słowo, jeden gest nie taki jak trzeba i można wszystko stracić

amiko

Wyznanie: Słowianin
Wysłany: 2013-02-07, 11:46   

woroniecka napisał/a:
Święty Louis Mary Grignion powiedział, że Ci co odnoszą się do Matki Boskiej z pogardą lub obojętnością zostaną potępieni, gdyż nie mają Boga za Ojca, bo pierw trzeba mieć Maryję za Matkę.

Wiem, że w Piśmie Świętym nie ma wprost napisane o wielkości Maryji, aczkolwiek objawienia, widzenia czy Święci są tego przykładem.

Mnie się to trochę nie zgadza z NT.Tak jak nie widzę w nim,aby Chrystus mówił o Bogu Jehowie,tak samo nie widzę,aby On mówił coś o Matce Boskiej.Chrystus jako JESTEM przebywał z Żydami w Starym Przymierzu.Jako ten sam JESTEM istniał zanim zaistniał Abraham.Maria urodziła ciało fizyczne,ale nie urodziła Chrystusa,bo On jako JESTEM już istniał zanim zaistniała Maria.KK i Święty Louis Mary Grignion nie uznają preegzystencji Chrystusa jako JESTEM?
Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka.

Supouse 

Wyznanie: Anglikanin, Mormon, Luteranin, Husyta
Wysłany: 2013-02-07, 12:05   

woroniecka napisał/a:

już tu na Ziemi powinni być klątwa papieska potępieni. To jest piękne ten Ojciec mowi że obojętność nawet wobec Matki Boskiej bedzie potępioną.

Zastanawiam się czy mówisz o Marii? Bo Maria nie byla i nie jest Matka Boska no jak może być? Wytłumacz mi czemu jest Matka Boska. A Józef to Bóg Ojciec reaktywacja?

Aha według katolików musisz uznać że Maryja jest Twoja matka bo nie mozesz mieć Boga za Ojca. Aha ciekawa teza... Bardzo to Biblijne i wogole logiczne... Czyli gdy nie będę wierzył w Objawienie Fatimskie albo uznam to za ohydne nie zgodne z Ewangelią, to nic nie pomoże w potępieniu mojej nędznej duszy?

woroniecka

Wysłany: 2013-02-07, 14:42   

Ja cytuję, tylko. Święci i wierzący, którzy doświadczyli widzialnych uosobień Matki Boskiej mogą wdawać się w dyskusję na ten temat, bo oni to przeżyli i to oni mają prawo odpierać ataki podważających.

Wg mnie, Bóg nie zaczyna się pierwszym słowem w Biblii, i nie kończy kropką w Biblii. Największym jego świadectwem jest jego obecność wśród nas.

Odpowiedz do tematu