|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Przekład Septuaginty na polski - już jest |
Autor |
Wiadomość |
Parmenides
|
|
|
|
|
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2013-11-07, 20:54
|
|
|
wiesia napisał/a: | Parmenides napisał/a: | , jesteśmy na Forum Biblijnym. |
Też mnie to dziwi. Pasjonujące jest posiadać i porównywać różne przekłady. Fakt,że cena jest nieludzka. Już dałam zapytania na allegro,ale okazuje się,że te tańsze to niemieckie wydania, albo tylko jakieś fragmenty. Ale zastanawia mnie,że Wyd.Szaron wystawia na allegro ją po 205 zł a w sklepie po 280! Szok. Najtaniej i najpewniej pewnie od wydawcy /Vocatio/, ale to i tak dużo za dużo. Kusi ,kusi strasznie taki rarytas |
EMET:
O ile jest się stałym nabywcą [jak, poniekąd ja, E.], to i można oczekiwać upustów... Co np. spotkało mnie, E.: z przesyłką za mniej niż 210 zł.
Ponadto, jak to i realistycznie napisał 'Parmenides' --
Zarówno cenowo jak i względem tego, ilu się tak faktycznie interesuje - nie 'snobistycznie', napiszę [czy tp.] -- wówczas mamy wymiar praktycznego spojrzenia.
Gwoli, jak napisali --
Bez współdotacji -- pozycja kosztowałaby bodajże ok. 280 złotych. Wówczas jeszcze mniej, jak uważam, kupiłoby owe dzieło.
Co wartościowe i pokaźne -- to i kosztuje. Nie chce być inaczej, raczej.
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
|
wiesia
Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
|
Wysłany: 2013-11-09, 12:31
|
|
|
Cytat: | Ja kupiłem w diecezjalnej księgarni katolickiej za 220 zl, |
Szczęściarz EMET napisał/a: |
Co wartościowe i pokaźne -- to i kosztuje. Nie chce być inaczej, raczej. |
To prawda. Jednak dla wielu szczerze zainteresowanych właśnie cena jest progiem nie do przeskoczenia. I mam tu na myśli nie tylko tą pozycję,ale inne "fachowe"/że tak powiem/ pozycje.
Jeszcze pytanie do Was-fachowców. Czy ta Septuaginta za 205 zł na allegro wystawiona przez Szaron jest tą samą pozycją ze sklepu /280?/, bo już zaczynam nie dowierzać. Tyle ściem i oszustw się dzieje |
|
|
|
|
bartek212701
Pomógł: 162 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 9277 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-11-09, 13:16
|
|
|
wiesia napisał/a: | Jeszcze pytanie do Was-fachowców. Czy ta Septuaginta za 205 zł na allegro wystawiona przez Szaron jest tą samą pozycją ze sklepu /280?/, bo już zaczynam nie dowierzać. Tyle ściem i oszustw się dzieje | jest tą samą. Szaron ma wszystko bardzo tanio i to może mylic, ale ja tam wszystkie moje pozycje z Vocatio kupowałem i mogę zaświadczyć,że to ten sam produkt |
_________________ Izaj. 33:6-Mądrość i umiejętność będą utwierdzeniem czasów twoich, siłą i obfitem zbawieniem twem, a bojaźń Pańska skarbem twoim.
|
|
|
|
|
EMET
|
Wysłany: 2013-11-09, 13:28
|
|
|
wiesia napisał/a: | Cytat: | Ja kupiłem w diecezjalnej księgarni katolickiej za 220 zl, |
Szczęściarz EMET napisał/a: |
Co wartościowe i pokaźne -- to i kosztuje. Nie chce być inaczej, raczej. |
To prawda. Jednak dla wielu szczerze zainteresowanych właśnie cena jest progiem nie do przeskoczenia. I mam tu na myśli nie tylko tą pozycję,ale inne "fachowe"/że tak powiem/ pozycje.
Jeszcze pytanie do Was-fachowców. Czy ta Septuaginta za 205 zł na allegro wystawiona przez Szaron jest tą samą pozycją ze sklepu /280?/, bo już zaczynam nie dowierzać. Tyle ściem i oszustw się dzieje |
EMET:
Cóż znaczy 205 zł czy nawet 280 zł wobec --
http://allegro.pl/ShowIte...i-alfred-rahlfs
Co się zaś tyczy pozycji na Allegro --
http://allegro.pl/septuaginta-i3690543850.html
to wygląda na tę samą pozycję, którą nabyłem z VOCATIO; zgadza się okładka, autor, nr ISBN, ale... moja pozycja liczy 1637 stron, natomiast na Allegro podają: 1664
Jednak na stronie VOCATIO --
http://www.vocatio.com.pl...&product_id=502
również podają ilość stron -- 1664. Zastanawiające...
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
|
bartek212701
|
Wysłany: 2013-11-09, 13:50
|
|
|
dużo się ma,bo ktoś może mieć na miesiąc 700 zł i za to musi przeżyć |
_________________ Izaj. 33:6-Mądrość i umiejętność będą utwierdzeniem czasów twoich, siłą i obfitem zbawieniem twem, a bojaźń Pańska skarbem twoim.
|
|
|
|
|
Parmenides
|
|
|
|
|
EMET
|
Wysłany: 2013-11-09, 14:07
|
|
|
bartek212701 napisał/a: |
dużo się ma,bo ktoś może mieć na miesiąc 700 zł i za to musi przeżyć |
EMET:
Jeden z moich Kolegów zwykł mawiać: "To, co dobre - jest dla... bogatych". Nie kwestionując faktu niewielkiego uposażenia finansowego danego Kogoś [obojga płci], to jednak nic się nie da począć, iż pozycje kosztują, ile kosztują. Mnie też nie na wszystko stać! wielokrotnie tylko oczy patrzą: czy to na stronie www, gdy widzę, ew. w księgarni jakiejś czy antykwariacie...
Raczej trudno oczekiwać, że pozycja świeżo wydana z ok. 1700 stron -- w dodatku pionierskie przedsięwzięcie -- będzie kosztowała np. 50 zł.
Tak więc, pisząc, co napisałem --
Z nikogo się nie naśmiewam, że Go nie stać na zakup jakiejś pozycji: mnie też nie stać na wiele pozycji, które pragnąłbym mieć; cóż na to począć?
Stephanos, ps. EMET |
|
|
|
|
wiesia
Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
|
Wysłany: 2013-11-09, 20:37
|
|
|
Super. Dziękuję Wam za informacje. Jest nikła szansa /i nadzieja wielka /,że dostanę w prezencie urodzinowo-świąteczno-zagranicznie-odwiedzinowo |
|
|
|
|
bartek212701
|
Wysłany: 2013-11-10, 01:51
|
|
|
Wesołych Wiesiu oby się prezent ziścił hehe daj znać, jak się czyta gdy juz będzie w Twoim posiadaniu |
|
|
|
|
|
Kenzo
Wyznanie: Rzymski Katolik
Wiek: 45 Dołączył: 16 Mar 2012 Posty: 351 Skąd: United Kingdom
|
Wysłany: 2013-12-11, 20:59
|
|
|
wiesia napisał/a: | Co z tą pozycją jest nie tak? Nie została kupiona. Różnica w cenie znaczna.
Właśnie popatrzyłam sobie na ofertę z allegro. Różnorodność tłumaczeń i cen oszałamia. A tą obecną z Vocatio /220/ cenią na prawie 260 zł. Więc co jest grane? |
Ta z allegro nie ma okladek i jest po chinsku...
wiesia napisał/a: | Też mnie to dziwi. Pasjonujące jest posiadać i porównywać różne przekłady. Fakt,że cena jest nieludzka. Już dałam zapytania na allegro,ale okazuje się,że te tańsze to niemieckie wydania, albo tylko jakieś fragmenty. Ale zastanawia mnie,że Wyd.Szaron wystawia na allegro ją po 205 zł a w sklepie po 280! Szok. Najtaniej i najpewniej pewnie od wydawcy /Vocatio/, ale to i tak dużo za dużo. Kusi ,kusi strasznie taki rarytas |
A tak powaznie, to utrzymanie ksiegarni czesto w centrum miasta jest znacznie drozsze niz magazynu na obrzezach lub peryferiach, z ktorego wysyla sie poczta, czy kurierem do nabywcow. Ponadto ksiegarni z taka literature nie ma tyle, co spozywczakow, a w mniejszych miescinach wrecz wcale, wiec konkurencja zadna. Na allegro konkurencja znacznie wieksza. Sklepy internetowe biora z oficyny ksiazki po hurtowych cenach, dodaja mniejszy/wiekszy profit i sprzedaja najtaniej, szczegolnie te, ktore dopiero wchodza na rynek. Kupilem w ten sposob wiele ksiazek i szczerze polecam! Jak cos nie tak, to zawsze mozna reklamowac, a na allegro wystawic nawet "negatywa". Nie wierzcie w jakies niemieckie wydania, czy fragmenty.
Dla tych ktorzy nadal mysla o zakupie Septuaginty polecam sklep "Bogulandia". Cena z wysylka 176 PLN.
http://www.bogulandia.pl/...eptuaginta.html
Ci z wiekszych miast a z mniejszymi portfelami zawsze moga wyprawic sie na czytelnie bibliotek uniwersyteckich i tam poczyac za darmo
Ps. O moja ksiazeczke juz sw. Mikolaj zadbal |
_________________ Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa. 1 Kor 1:3 (BP) |
|
|
|
|
Marcin34
|
Wysłany: 2013-12-25, 00:46
|
|
|
EMET napisał/a: |
(3) Księga Wyjścia 3:14, 15
„14 Bóg rzekł Mojżeszowi: „Ja jestem BĘDĄCY³”. I dodał: „Tak właśnie powiesz synom Izraela: BĘDĄCY przysłał mnie do was”.
Stephanos, ps. EMET |
Należy tutaj zwrócić uwagę na to, że w Septuagincie widnieje Ego Eimi (εγω ειμι) dokładnie tak samo jak w Jana 8:58 powiedział o sobie Jezus; Ego Eimi czyli Ja Jestem (εγω ειμι). |
_________________ Gość Jakże się może człowiek narodzić, gdy jest stary? Jana 3:4
To jest pierwsze zmartwychwstanie Apokalipsa 20:5
Co prawda mówi się o tobie, że żyjesz; ale ty jesteś umarły. Apokalipsa 3:1
Jezus odpowiedział: Chodź ze Mną, a grzebanie umarłych zostaw umarłym. Mateusza 8:22 |
|
|
|
|
EMET
|
Wysłany: 2013-12-25, 09:14
|
|
|
Marcin34 napisał/a: | EMET napisał/a: |
(3) Księga Wyjścia 3:14, 15
„14 Bóg rzekł Mojżeszowi: „Ja jestem BĘDĄCY³”. I dodał: „Tak właśnie powiesz synom Izraela: BĘDĄCY przysłał mnie do was”.
Stephanos, ps. EMET |
Należy tutaj zwrócić uwagę na to, że w Septuagincie widnieje Ego Eimi (εγω ειμι) dokładnie tak samo jak w Jana 8:58 powiedział o sobie Jezus; Ego Eimi czyli Ja Jestem (εγω ειμι). |
EMET:
Należy tutaj zwrócić uwagę na dalsze greckie w LXX...
Jak było niejednokrotnie na Forum: oddanie LXX Exodus 3:14 to nieadekwatne oddanie/translacja tekstu z BH.
Nie ma potrzeby 'upajania się' ową frazą < ego eimi >: odnoszona bywa i do... ludzi; o tym i o 'owym' było już niejednokrotnie na Forum: TAK.
Stephanos, ps. EMET |
|
|
|
|
Bobo
|
Wysłany: 2013-12-25, 13:31
|
|
|
Marcin34 napisał/a: | Należy tutaj zwrócić uwagę na to, że w Septuagincie widnieje Ego Eimi (εγω ειμι) dokładnie tak samo jak w Jana 8:58 powiedział o sobie Jezus; Ego Eimi czyli Ja Jestem (εγω ειμι). |
Bardziej dokładnie to jest tak:
ἐγώ εἰμι ὁ ὤν
ego eimi (jestem) ho on (istniejący/będący).
Pełna fraza ma znaczenie. Natomiast w Jana 8:58 Jezus wypowiada tylko: ἐγὼ εἰμί (ego eimi).
Zresztą, ten zwrot używają też inni - Anioł Gabriel (Łuk 1:19); Piotr (Dzieje 10:21); Paweł (Dzieje 22:3). |
|
|
|
|
Marcin34
|
Wysłany: 2013-12-25, 16:37
|
|
|
EMET napisał/a: |
Nie ma potrzeby 'upajania się' ową frazą < ego eimi > |
Nie widzę powodu, dla którego ową frazę JA JESTEM zamieniać na "ja już byłem", jak czyni to przekład, z którego korzystają ŚJ. To pomyłka czy celowe działanie? |
_________________ Gość Jakże się może człowiek narodzić, gdy jest stary? Jana 3:4
To jest pierwsze zmartwychwstanie Apokalipsa 20:5
Co prawda mówi się o tobie, że żyjesz; ale ty jesteś umarły. Apokalipsa 3:1
Jezus odpowiedział: Chodź ze Mną, a grzebanie umarłych zostaw umarłym. Mateusza 8:22 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|