Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Modlitwa o deszcz
Autor Wiadomość
Krystian 

Wyznanie: Chrystianin
Wysłany: 2020-01-19, 01:09   

Queza napisał/a:
który to Ty na zdjęciu? Ten z białym zeszytem?

TAK,
Wręczałem im certyfikaty.

Ewangelia Jana 3:16

Queza 
The Morning Star

Pomogła: 155 razy
Wysłany: 2020-01-19, 01:25   

Krystian napisał/a:
Queza napisał/a:
który to Ty na zdjęciu? Ten z białym zeszytem?

TAK,
Wręczałem im certyfikaty.

Dobrze wyglądasz i miło widzieć z kim się rozmawia przez ten blaszany wynalazek...

Krystian 

Wyznanie: Chrystianin
Wysłany: 2020-01-19, 01:43   

Queza napisał/a:
Dobrze wyglądasz i miło widzieć z kim się rozmawia przez ten blaszany wynalazek...

Dziękuję, że Ci podobam się w mundurze :-)

Ewangelia Jana 3:16

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2020-01-19, 08:51   

Krystian napisał/a:
Dziękuję, że Ci podobam się w mundurze :-)

Mundur masz super, pasuje Ci i te buty.. :-)

chryzolit

Wysłany: 2020-01-19, 18:14   

Korn-napisał.
Cytat:
A co wasze analizy wniosły do poprawy życia? Grzebiecie się w tym od dwóch tysięcy lat i nic się nie zmieniło. Można powiedzieć, że jest coraz gorzej.
Luba podała wam prawdę wprost na tacy. Wy nie lubicie prawdy, prawda was boli.
A wy tak lubicie tak się spierać o każdy werset. Możecie zabłysnąć i awansować na mędrców. Tylko, że nic to nie zmieniło. A nawet jest gorzej. Przyjdzie wasz upragniony Armagedon, już się cieszycie. Wasze pismo się wypełni.

Prawdopodobnie nie rozumiemy się.
Ja nie reprezentuje chrześcijaństwa nominalnego,czyli takiego z imienia,systemów religijnych.
Ale w jakimś stopniu utożsamiam się z tymi postawami,sposobami myślenia i rozumienia,które istniało w czasach Jezusa i Apostołów,a które było pielęgnowane w pierwszych wiekach,gdzie byli oni prześladowani,traceni na arenach i wyśmiewani.
Ta linia trwania tych postaw i myślenia była kontynuowana przez chrześcijan,często prześladowanych przez system religijny,a która została przeniesiona do czasów dzisiejszych,ludzi,których pomimo prześladowań nie złamał system religijny,ani nie złamał tego kierunku,ateizm,który wobec nich również nie był łaskawy.
Są to ludzie którzy oczekują na pełne wyzwolenie w Królestwie Jezusa.
Oczywiście wszyscy oni niezależnie w jakim żyli czasie,byli poddani tym wszystkim biedom co inni ludzie z całą niedoskonałością ludzkiego istnienia.

To Ci ludzie począwszy od Apostołów okazali względem swoich najbliższych wielki hart ducha i byli zawsze gotowi do pomocy.
To oni,pomimo niepoznania ich przez wielu byli światłością na górze,czy też w ciemności światłem.Często byli przykładem ludzi,kiedy inni być nimi nie chcieli,oraz to oni przenosili prawdę w czasie,kiedy kłamstwo dominowało.

A dzisiaj Ci którzy są uczniami Jezusa,czy też nazwani chrześcijanami,sa przykładami ludzkiego życia w skromności czy walce o lepsze jutro we wszystkich dziedzinach życia.
Przenosząc pomimo trudności zewnętrznych braterską miłość na miarę człowieka,który jest obciążony niedoskonałością, i tak będzie aż do przyjścia Jezusa w jego objawieniu się i rozpoczęciu jego Królestwa na ziemi.

Korn,ale nawet to nominalne chrześcijaństwo pomimo swego odstępstwa,mam na myśli szczególnie chrześcijaństwo ewangeliczne,wnosi do walki z ubóstwem,ratując dzieci,przeznaczając duże swoje prywatne pieniądze na cele charytatywne,w krajach świata najbardziej potrzebujących,budując szkoły,szpitale itd.
Pisze to,bo coś o tym wiem.

Pozdrawiam.

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2020-01-19, 20:35   

Jak podaje australijski portal ABC News, w południowo-wschodnich częściach Queensland wystąpiły burze, jakie zdarzają się „raz na sto lat”: https://polskatimes.pl/australia-ulewy-gasza-pozary-buszu-ale-groza-powodziami-zdjecia-wideo-setki-interwencji-ratownikow/ar/c1-14724474

Marius Bienius 

Wysłany: 2020-01-19, 21:00   

Queza napisał/a:
Jak podaje australijski portal ABC News, w południowo-wschodnich częściach Queensland wystąpiły burze, jakie zdarzają się „raz na sto lat”: https://polskatimes.pl/australia-ulewy-gasza-pozary-buszu-ale-groza-powodziami-zdjecia-wideo-setki-interwencji-ratownikow/ar/c1-14724474

Teraz powodzie i wichury. Ze skrajności w skrajność.

chryzolit

Wysłany: 2020-01-19, 21:31   

Dokładnie.Marius Bienius.
Ale to jest początek takich skrajności,które są trudne dla ludzi,ale ważne abyśmy zrozumieli,dlaczego.?
Pozdrawiam.

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2020-01-19, 21:39   

Marius Bienius napisał/a:

Ja się pomodliłam dwa razy. Za drugim razem, żeby tam fest wlało. :lol:

booris

Wyznanie: Dub & Motocykl
Wysłany: 2020-01-20, 03:47   

Niezbadane sa wyroki Pana. :-D
chryzolit napisał/a:
Ale to jest początek takich skrajności,które są trudne dla ludzi,ale ważne abyśmy zrozumieli,dlaczego.?

Dlaczego?
Ściana i tak zawsze swoje wie

https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk

Marius Bienius 

Wysłany: 2020-01-20, 06:27   

chryzolit napisał/a:

Dlaczego, to my już rozumiemy. I nie ma tam miejsca na fantastykę.

Queza napisał/a:

Ja się pomodliłam dwa razy. Za drugim razem, żeby tam fest wlało. :lol:

Najpierw od wrześnie pożary, po paru miesiącach ulewy i wichury.
Bardziej wygląda to na zwykłe zjawiska zachodzące w przyrodzie, tyle, że nieco bardziej ekstremalne, niż działanie jakiejś siły nadprzyrodzonej.
Długo coś temu Bogu zajęło spuszczenie deszczu. Czyżby czekał akurat na Twoją modlitwę? :-D

Swoją drogą, to czy wy, wierzący, nie macie problemu z tym, że z własnego Boga robicie sobie takie jaja?
Jedni twierdzą, że to działanie Boga — tylko oczywiście nie wiedzą dlaczego.
Inni wnioskują, że to również działanie Boga — ale już wiedzą dlaczego.
Jeszcze inni konkludują, że to, a jakże, działanie Boga — ale jak się pomodlą, to zmienią Jego decyzję.
Są i tacy, którzy nie upatrują w tym działania Boga — ci też modlą się o jakoweś wspomożenie.
I co by nie było, to zawsze jakoś można wpasować tam te Istotę. Nie ważne, czy to logiczne czy nie.
Ważne by jakoś pasowało do naszej wizji.
A jak już nawet nie pasuje, to zawsze można powiedzieć, że nieznane są wyroki Pana.

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2020-01-20, 07:46   

Już jak spadł deszcz, to można odetchnąć z ulgą, a jak z ulgą to można się pośmiać. Poważna byłam jak się paliło i waliło.

RN 

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Wysłany: 2020-01-20, 12:45   

Długo coś temu Bogu zajęło spuszczenie deszczu. Czyżby czekał akurat na Twoją modlitwę? :-D

Deszcz spadł wtedy, kiedy wszyscy ( a przynajmniej większość) stracili nadzieję na poprawę i przez to się ukorzyli.
Prognozy były takie, że susza miała być przynajmniej do marca, a z każdym dniem coraz cieplej.
Nagle ku zaskoczeniu wszystkich pojawia się deszcz, który nie był prognozowany.
W ten sposób to działa.
Jedno co jest pewne, to nic nie jest pewne, no może poza śmiercią.
Nigdy nie należy być zbyt pewnym siebie, bo nawet działając w słusznej idei, możemy mieć utarty nos. Pokora jeszcze raz pokora. Biblia akurat pokorze poświęca wiele miejsca i podaje celne nauki. Inną sprawą jest to, ze nauczyciele nie zawsze stosują się do prezentowanych przez siebie nauk, ale to już inny temat

Zauważono to nawet też w sporcie.
Psychologowie sportowi nie przygotowują mentalnie swoich podopiecznych do koniecznej wygranej, lecz do zaprezentowania się tak jak potrafią.
Adam Małysz nie mówił, że chce za wszelką cenę zdobyć medal czy puchar, tylko twierdził, że skupia się na tym, aby oddać dobry skok. A co z tego wyjdzie to zobaczymy.
Robert Lewandowski nie mówi, że w najbliższym meczu strzeli gola i w ogóle zostanie królem strzelców.
Mówi natomiast, że czeka go trudny mecz, docenia klasę rywala, chociaż według statystyk ten rywal jest o wiele słabszy.

Poza tym w historii świata możemy dostrzec pewien kołowrót dziejowy. Działa to coś na zasadzie mody. Mija powraca, powraca mija. Zauważył to też Kohelet.
Nie wiadomo do końca jaki jest tego sens.
Australia była kiedyś eldoradem. Wyjeżdżano tam się dorabiać. Kto wie, czy w niedługiej przyszłości, nie będzie to jedno z pierwszych miejsc na ziemi z którego będzie się uciekać.

wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2020-01-20, 13:25   

RN napisał/a:
W ten sposób to działa.
Jedno co jest pewne, to nic nie jest pewne, no może poza śmiercią.
Nigdy nie należy być zbyt pewnym siebie, bo nawet działając w słusznej idei, możemy mieć utarty nos. Pokora jeszcze raz pokora. Biblia akurat pokorze poświęca wiele miejsca i podaje celne nauki. Inną sprawą jest to, ze nauczyciele nie zawsze stosują się do prezentowanych przez siebie nauk, ale to już inny temat

Z ręką na sercu mogę potwierdzić te słowa. Dajesz przykłady z świata sportu, ja mogę uzupełnić o swoje własne, osobiste doświadczenia. Byłam w życiu już nie jeden raz w naprawdę trudnej sytuacji (łagodnie mówiąc). I zawsze, ale to ZAWSZE otrzymałam pomoc , ratunek "nie z tego świata". Pomoc przychodziła w momencie, gdy nie wyczerpałam już wszelkie własne sposoby ratunku, gdy była tylko ściana i pustka, gdy w pokorze! przyznałam się do swojej bezsilności.
Wtedy, z nieoczekiwanych źródeł przychodziło rozwiązanie.
Tak to działa.

Marius Bienius 

Wysłany: 2020-01-20, 16:47   

RN napisał/a:

Deszcz spadł wtedy, kiedy wszyscy ( a przynajmniej większość) stracili nadzieję na poprawę i przez to się ukorzyli.
Prognozy były takie, że susza miała być przynajmniej do marca, a z każdym dniem coraz cieplej.
Nagle ku zaskoczeniu wszystkich pojawia się deszcz, który nie był prognozowany.

Wow!, pojawił się deszcz, który nie był prognozowany. To chyba normalnie, nie?
Prognoza pogody opiera się o bardzo wiele zmiennych — logicznym jest, że nie zawsze się sprawdza i dość często zaskakuje.

A za rok, jak nadejdzie znów sezon na pożary, to Bóg będzie czekał aż ludzie ponownie stracą nadzieję?
Takie coroczne przypomnienie mieszkańcom Australii, żeby pamiętali o Panu Bogu?

Odpowiedz do tematu