|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Przesunięty przez: Hardi 2011-11-28, 17:58 |
Prawosławie |
Autor |
Wiadomość |
nita
JakWiatr..
|
Wysłany: 2009-06-11, 20:21
|
|
|
I po za tym protestanci nie mają Eucharystii, tylko symbol o którym szybko zapominają.
Cytat: | Gdyż Ja dałem Wam przykład, abyście Wy czynili to, co ja dla
Was czyniłem.
Następnie Jezus Chrystus wziął chleb, pobłogosławił go,
rozłamał na części i podawał swoim uczniom, mówiąc: weźcie go
i jedzcie, to jest bowiem Ciało moje, za was łamane na znak
odpuszczenia grzechów” („Иисус взял хлеб и, благословив,
преломил и, раздавая ученикам, сказал: приимите,
ядите: сие есть Тело Мое”).
Potem Pan wziął kielich napełniony winem gronowym,
pobłogosławił go, składając dzięki Bogu za wszelką Jego miłość
do rodzaju ludzkiego i podając kielich uczniom powiedział: „pijcie
z niego wszyscy, to jest Moja Krew Nowego Przymierza,
przelewana za wielu i za odpuszczenie grzechów”, („И, взяв
чашу и благодарив, подал им и сказал: пейте из нее все,
ибо сие есть Кровь Моя Нового Завета, за многих
изливаемая во оставление грехов).
Słowa te oznaczają, że pod postacią chleba i wina Zbawiciel
mistycznie ofiarował zebranym uczniom część swojego
Jestestwa, swoje Ciało i Krew, wiedząc o tym, że nazajutrz
pozostawi uczniów samych na ziemi, dobrowolnie wydając się
na mękę i śmierć za wybawienie ludzi od grzechu. Tym
uczynkiem Jezus podczas czwartkowej wieczerzy obdarował
uczniów cząstką samego Siebie, dając im zalążek nowego życia
i przykład, jak mają postępować w świecie, gdy już nie będzie
Go razem z nimi.
Moment mistycznej zamiany chleba w Ciało i wina w Krew
Pańską jest niepojętą tajemnicą nawet dla istot anielskich, a co
dopiero dla zwykłych ludzi. To ustanowione przez Pana tajemne
misterium Eucharystii może być uczestnictwem każdego z nas
chrześcijan, którzy chcemy dostąpić tej łaski Jezusowej, jaką
podczas Tajnej Wieczerzy otrzymali od Jezusa Apostołowie.
Sakrament świętej Eucharystii, ustanowiony przez Pana
Jezusa Chrystusa niezadługo do Jego męki i śmierci,
zapowiedziany Jego słowami: „to czyńcie na Moją pamiątkę”,
sprawowany jest od tamtego czasu po dzień dzisiejszy na
niezliczonych ołtarzach Cerkwi Chrystusowej na całym świecie.
Pamięć ustanowienia tego Sakramentu cerkiew prawosławna
wspomina podczas liturgii świętej w Wielki Czwartek tygodnia
Męki Pańskiej, kiedy to zamiast pieśni Aniołów („Иже
Херувимы тайно образующе…”), słyszymy błagalną pieśń,
wyrażającą nasze pragnienie uczestnictwa w mistycznej
Wieczerzy wraz z Synem Bożym i przyjęcia cząsteczki Jego Krwi
i Ciała: „Вечери Твоея тайныя днесь Сыне Божий,
причастника мя приими…”.
Według tradycji, w tym dniu wszyscy zgromadzeni w cerkwi
wierni przyjmują sakrament Świętych Darów.
|
To tyle. |
_________________ Najpierw oddawaj chwałę Bogu, a dopiero potem troszcz się o pozostałe rzeczy.
św. Jan Złotousty |
|
|
|
|
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 94 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10693 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2009-06-11, 20:21
|
|
|
Nieprawda. Żydzi za dzień święty mają Sabat,nie niedzielę.Dla nich niedziela jest pierwszym dniem tygodnia. To Kościół Katolicki wprowadził święcenie niedzieli zamiast
soboty. |
|
|
|
|
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-06-11, 21:27
|
|
|
Jachu napisał/a: | Nieprawda. Żydzi za dzień święty mają Sabat,nie niedzielę.Dla nich niedziela jest pierwszym dniem tygodnia. To Kościół Katolicki wprowadził święcenie niedzieli zamiast
soboty. |
EMET:
Jedno z przykazań Dekalogu brzmi: "Pamiętaj o_dniu szabatu, abyś_święcił_go" - Wyjścia 20:8 [Interlinia Vocatio].
Po hebrajsku: < zachor 'eth-jom haszszabath leqaddeszo >.
Niedziela zaś, przypomnę, była i jest - pierwszym dniem po szabacie: por.: wg Mateusza 28:1; wg Jana 20:19; Dzieje Ap 20:7.
Co zaś tyczy 'święcenia niedzieli', to istniały tendencje sobotnio - niedzielne. Pewien cesarz rzymski wprowadził świętowanie niedzieli.
Osobną sprawą jest to, 'czy chrześcijan obowiązuje świętowanie szabatu?' i przede wszystkim: czy chrześcijanie o nurcie Jezusowo - apostolskim -- po zesłaniu ducha świętego [inni: Ducha Świętego] -- świętowali szabat; właśnie: świętowali szabat?
Świadomie zaakcentowałem owe słowo: "świętowali".
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
|
Quster
Wyznanie: Chrześcijanin
|
Wysłany: 2009-06-11, 23:58
|
|
|
nita napisał/a: | I po za tym protestanci nie mają Eucharystii, tylko symbol o którym szybko zapominają. |
taa, bo ty to wiesz najlepiej bardzo szybko... ja tez widzę jak pamietają eucharystię ci co ją mają...
Mat. 26:27-29
Cytat: | "A gdy oni jedli, wziął Jezus chleb i pobłogosławił, łamał i dawał uczniom, i rzekł: Bierzcie, jedzcie, to jest ciało moje. Potem wziął kielich i podziękował, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy; albowiem to jest krew moja nowego przymierza, która się za wielu wylewa na odpuszczenie grzechów. Ale powiadam wam: Nie będę pił odtąd z tego owocu winorośli aż do owego dnia, gdy go będę pił z wami na nowo w Królestwie Ojca mego" |
Czym było naprawdę to wino które podał Pan Jezus to on sam tutaj powiedział, ale eucharystycy wiedzą lepiej? albo...
Kapłan unosi opłatek i wypowiada zdanie: "Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata". A Pismo mówi, że Baranek Boży zmartwychwstał i jest teraz po prawicy Ojca, a powtórnie przyjdzie dopiero w przyszłości (Dz. Ap. 3:20-21). albo...
Ofiara na Golgocie została dokonana raz na zawsze (Hebr. 10:12). Więc nie ma potrzeby jej odnawiać. |
_________________ ... wiara, która jest czynna ... Gal. 5:6
NIEBO - Chrześcijanie tyle mówią o niebie, ponieważ Nowy Testament głosi niebo jako nadzieję dla wierzących (1 Piotra 1:4; Kolosan 1:5; Hebrajczyków 3:1). Mówienie o niebie nie wyklucza wiary w życie na ziemi, ponieważ niebo jest tam, gdzie jest Bóg. Gdy Bóg zstąpi między ludzi i zamieszka wśród nich, to tam będzie też niebo (Objawienie 21:1-5). Wielu komentatorów uważa, że niebo i ziemia staną się jednym.
DUSZA NIEŚMIERTELNA - Ks. Wincenty Granat napisał: "Tylko Bóg jest nieśmiertelny z całej istoty swego bytu, tj. nigdy nie może przestać istnieć; wszystko poza Nim jest przygodne, może tedy zniknąć, a więc z tej racji jest śmiertelne. Mówiąc o nieśmiertelności duszy ludzkiej mamy na uwadze jej naturę nie zawierającą w sobie pierwiastków wewnętrznego rozkładu, czyli z tego względu nie podlegającą śmierci. Mimo to dusza ludzka jako byt przygodny mogłaby przestać istnieć, jeśli Bóg nie powstrzymywałby jej stale w bytowaniu i działaniu" ("Eschatologia", s. 79).
"Bo wasze myśli nie są moimi myślami (...) jak niebiosa przewyższają ziemie, tak (...) moje myśli – wasze myśli." Izajasza 55:8-9
"W (...) dyskusji jest mnóstwo sloganów, które nie powinny zastępować myślenia" LB |
|
|
|
|
Płaskowicki Rys [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-12, 07:35
|
|
|
Oddajcie co Boskiego Bogu a co cesarskie cesarzowi
należy co 7 dni wypoczywać bo taka łaska wynika z darowania szabatu -dnia wypoczynku
ale chwałę Bogu trzeba oddawać każdego dnia bo trwa dziś -dzień zbawienia.
Syn człowieczy jest panem szabatu -
więc moja religijność nie będzie się wynosić nad miejsce i czas w którym żyję
pamiętam o sabacie -ale szanuję ustanowione przez 'cesarza ' wolne dni
w nich się zgromadzam i nie robię różnicy między dniem a dniem
moje ciało odpoczywa co 7 dni ale mój duch odpoczywa w Panu -praktycznie każdego dnia
w tym sensie codziennie jest dla mnie szabat.
A tak ogólnie gdy przyglądam się dziełu stworzenia człowieka to niech mi kto powie gdzie pisze że skończył się już 7 dzień
czy aby nasze życie w całości nie jest umieszczone w Bożym szabacie ?/7 dniu/
Czy nie żyjemy w dniu łaski ?
pozdrawiam |
|
|
|
|
nita
JakWiatr..
|
Wysłany: 2009-06-12, 10:31
|
|
|
Czekam na ciekawsze posty. |
_________________ Najpierw oddawaj chwałę Bogu, a dopiero potem troszcz się o pozostałe rzeczy.
św. Jan Złotousty |
|
|
|
|
Płaskowicki Rys [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-12, 10:50
|
|
|
Nita
Nie lubię krytykować innych denominacji
więc nie spodziewaj się po mnie żadnych postów ani ciekawych ani nieciekawych
na temat prawosławia
-dla mnie to część kk więc mnie nie interesuje .
To co pisaliśmy o szabacie jest dla biblijnie wierzących znacznie ciekawsze niż dyskusja o niebiblijnych zwyczajach kultywowanych z tradycji
Dla mnie tradycja nie jest zródłem objawienia o Bogu więc dyskusja o wynikającej z tradycji liturgii jest stratą czasu -i nie ciekawi mnie wcale.
To forum o biblii a nie o religiach
więc chyba nie możesz tu się spodziewać omawiania zasad prawosławia
ale może się mylę i ktoś zechce coś napisać
pozdrawiam i radzę rozpoznać dzień i miejsce gdzie się pisze |
|
|
|
|
nita
JakWiatr..
|
Wysłany: 2009-06-12, 14:09
|
|
|
Rys ignor.:) Baw się dalej beze mnie. |
św. Jan Złotousty |
|
|
|
|
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-06-12, 14:20
|
|
|
nita napisał/a: | Rys ignor.:) Baw się dalej beze mnie. |
EMET:
Ależ można podawać np. dane obchodzone święta [czy jakieś dni wyszczególnione] w jakimś Wyznaniu Rel. - tutaj: Prawosławie - tyle, że dobrze byłoby mieć faktycznie na uwadze, iż mamy tutaj Forum... biblijne, stąd biblijne umotywowania są w poważaniu wielkim.
I dlatego wskazane byłoby odnieść się jakąś częścią tekstu Biblii; nie uważasz?
O to tylko chodzi Rysiowi...
Wtedy i dyskusja na Forum przybiera inny kształt. Ba, nie trzeba wręcz zachęcać do owej dyskusji, bo jest ona niemal sama przez się 'tląca się i gorejąca', mówiąc obrazowo...
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
|
Quster
Wyznanie: Chrześcijanin
|
Wysłany: 2009-06-12, 19:08
|
|
|
nita napisał/a: | Czekam na ciekawsze posty... |
a ja widzę że dyskusji nie budiet, bo adwersarz nie ma zielonego pojęcia nawet w to co wierzy a więc ja dziękuję państwu... napisze coś jak sie droga Nita odniesiesz merytorycznie do tego co napisałem... pozdrawiam... |
_________________ ... wiara, która jest czynna ... Gal. 5:6
NIEBO - Chrześcijanie tyle mówią o niebie, ponieważ Nowy Testament głosi niebo jako nadzieję dla wierzących (1 Piotra 1:4; Kolosan 1:5; Hebrajczyków 3:1). Mówienie o niebie nie wyklucza wiary w życie na ziemi, ponieważ niebo jest tam, gdzie jest Bóg. Gdy Bóg zstąpi między ludzi i zamieszka wśród nich, to tam będzie też niebo (Objawienie 21:1-5). Wielu komentatorów uważa, że niebo i ziemia staną się jednym.
DUSZA NIEŚMIERTELNA - Ks. Wincenty Granat napisał: "Tylko Bóg jest nieśmiertelny z całej istoty swego bytu, tj. nigdy nie może przestać istnieć; wszystko poza Nim jest przygodne, może tedy zniknąć, a więc z tej racji jest śmiertelne. Mówiąc o nieśmiertelności duszy ludzkiej mamy na uwadze jej naturę nie zawierającą w sobie pierwiastków wewnętrznego rozkładu, czyli z tego względu nie podlegającą śmierci. Mimo to dusza ludzka jako byt przygodny mogłaby przestać istnieć, jeśli Bóg nie powstrzymywałby jej stale w bytowaniu i działaniu" ("Eschatologia", s. 79).
"Bo wasze myśli nie są moimi myślami (...) jak niebiosa przewyższają ziemie, tak (...) moje myśli – wasze myśli." Izajasza 55:8-9
"W (...) dyskusji jest mnóstwo sloganów, które nie powinny zastępować myślenia" LB |
|
|
|
|
Jasior
Wyznanie: Wierzący, Chrześcijanin
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 736 Skąd: Okolice
|
Wysłany: 2011-06-18, 03:07
|
|
|
Aż dziwne, że ja nigdy w cerkwi nie byłem. A może to to? |
_________________ Nie wiem, co się na świecie zrobiło! Zaczynają teraz umierać tacy ludzie, którzy dawniej nigdy nie umierali.
Julian Tuwim |
|
|
|
|
Jasior
|
Wysłany: 2011-06-18, 03:17
|
|
|
aziz napisał/a: |
Podobają mi się te zapatrywania. Oby tak było w praktyce. | ]
Link nie działa |
_________________ Nie wiem, co się na świecie zrobiło! Zaczynają teraz umierać tacy ludzie, którzy dawniej nigdy nie umierali.
Julian Tuwim |
|
|
|
|
Jasior
|
Wysłany: 2011-06-18, 03:20
|
|
|
[quote="Paulina_____"]http://www.liturgia.cerkiew.pl/
nieeee dlaczego ja mam ich męczyć?
męcz. Hipacego
męcz. Leoncjusza
męcz. Teodulfa |
Julian Tuwim |
|
|
|
|
Jasior
|
Wysłany: 2011-06-18, 03:24
|
|
|
nr konta: .....................................................
dane do wpłat: Parafia Prawosławna św. Marii Magdaleny
Al. Solidarności 52, 03-402 Warszawa
Nieciekawie się zapowiada, następna rzecz jaką znalazłem w prawosławiu to konto do wpłat
(które wykropkowałem) |
Julian Tuwim |
|
|
|
|
Jasior
|
Wysłany: 2011-06-19, 14:39
|
|
|
machabeusz napisał/a: | w ten sposób stworzycie "grupę domową"?
Tam Jezus na pewno będzie |
Tym bardziej, że chyba powiedział "idźcie i twórzcie wspólnoty domowe a ja tam zaraz przyjde"
Możesz przytoczyć werset bo nie pamiętam? |
Julian Tuwim |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|