Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jest mi obojętne jakim imieniem będziesz się do mnie zwracał
Autor Wiadomość
.Cyprian. 

Wysłany: 2012-10-02, 18:03   

David77 napisał/a:

Wymień te najstarsze manuskrypty tak aby można było skonfrontować to z twoją wypowiedziom

Pozdrawiam.

Cytowałem za niezależnymi, nie-mainstreamowymi badaczami, jak np. Reckart. Pisze również o tym fword. Jak dotąd nie udało się mi znaleźć informacji o takich manuskryptach, ale udało mi się znaleźć informację pośrednio wskazujące, że jest coś na rzeczy. Muszę to dopiero zebrać i opracować, więc nie napiszę o tym szybko.

David77 

Wysłany: 2012-10-02, 18:12   

.Cyprian.,

Kod:

Cytowałem za niezależnymi, nie-mainstreamowymi badaczami, jak np. Reckart. Pisze również o tym fword. Jak dotąd nie udało się mi znaleźć informacji o takich manuskryptach, ale udało mi się znaleźć informację pośrednio wskazujące, że jest coś na rzeczy. Muszę to dopiero zebrać i opracować, więc nie napiszę o tym szybko.

OK . Zatem poczekam .

Krystian 

Wyznanie: Chrystianin
Wysłany: 2012-10-02, 18:16   

Parmenides napisał/a:
A jak brzmi Prawdziwe Imię JHVH, czyli nie to które jest na użytek ludzi?

tego nie wiemy,jak poprawnie je wymawiać
co nie zmienia faktu, że Bóg Prawdziwy ma swoje imię
wersetów nie podaję, ponieważ, Ty dobrze znasz Biblię
skoro Bóg twierdzi w Dekalogu , aby nie nadużywać Jego imienia
to chyba wniosek jest prosty
skoro Jego Syn uczy nas modlitwy
święć się imię Twoje
to wniosek jest prosty
Bóg ma swoje imię

Ewangelia Jana 3:16

Queza 
The Morning Star

Pomogła: 155 razy
Wysłany: 2012-10-02, 19:57   

ratao napisał/a:
Qeza30 napisał/a:
ratao napisał/a:
Z NT wynika,że z Żydami w Starym Przymierzu przebywał Syn Boży Chrystus,a nie Bóg Żydów JHWH.

Który Testament kłamie,Stary,czy Nowy?

Jak dla mnie to z Żydami w ST przebywał Bóg Wszechmogący - Stworzyciel.

Problem jest w tym,że w NT są wersety,które jednoznacznie mówią,że w Starym Przymierzu z Żydami przebywał Syn Boży,jak np:

1 Kor.10...

(1) A chcę, bracia, abyście dobrze wiedzieli, że ojcowie nasi wszyscy byli pod obłokiem i wszyscy przez morze przeszli. (2) I wszyscy w Mojżesza ochrzczeni zostali w obłoku i w morzu, (3) i wszyscy ten sam pokarm duchowy jedli, (4) i wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus. (5) Lecz większości z nich nie upodobał sobie Bóg; ciała ich bowiem zasłały pustynię. (6) A to stało się dla nas wzorem, ostrzegającym nas, abyśmy złych rzeczy nie pożądali, jak tamci pożądali. (7) Nie bądźcie też bałwochwalcami, jak niektórzy z nich; jak napisano: Usiadł lud, aby jeść i pić, i wstali, aby się bawić. (8) Nie oddawajmy się też wszeteczeństwu, jak niektórzy z nich oddawali się wszeteczeństwu, i padło ich jednego dnia dwadzieścia trzy tysiące, (9) ani nie kuśmy Pana, jak niektórzy z nich kusili i od wężów poginęli, (10) ani nie szemrajcie, jak niektórzy z nich szemrali, i poginęli z ręki Niszczyciela.

Jan 5...(46) gdybyście bowiem wierzyli Mojżeszowi,wierzylibyście i mnie.O mnie bowiem on napisał. (47) A jeśli jego słowom nie wierzycie,jakże uwierzycie moim słowom?

To jest wizja Boga Jezusa: Z obłoku świetlanego odezwał się głos Ojca:«To jest mój Syn umiłowany, Jego słuchajcie».

Krystian 

Wysłany: 2012-10-02, 20:54   

Qeza30 napisał/a:
To jest wizja Boga Jezusa: Z obłoku świetlanego odezwał się głos Ojca:«To jest mój Syn umiłowany, Jego słuchajcie»

doprecyzuję
i ujrzał Ducha Bożego, który zstąpił w postaci gołębicy i spoczął na nim
czyli Duch Święty to Bóg Ojciec w działaniu

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-10-02, 21:05   

krystian napisał/a:
Qeza30 napisał/a:
To jest wizja Boga Jezusa: Z obłoku świetlanego odezwał się głos Ojca:«To jest mój Syn umiłowany, Jego słuchajcie»

doprecyzuję
i ujrzał Ducha Bożego, który zstąpił w postaci gołębicy i spoczął na nim
czyli Duch Święty to Bóg Ojciec w działaniu

Duch Święty nas uświęca i oświeca i to dzięki Jezusowi poznaliśmy nową, doskonalszą tajemnicę Boga; Boga w Trzech Osobach.

Krystian 

Wysłany: 2012-10-03, 00:53   

Qeza30 napisał/a:
Boga w Trzech Osobach.

Słuchaj Izraelu! Pan jest Bogiem naszym, Pan jedynie
gdzie tu mowa o trzech osobach? (księga Powtórzonego Prawa 5:4)
a w związku z tym wersetem przytaczam list Pawła do Rzymian 3:29
Czy Bóg jest Bogiem tylko Żydów? Czy nie pogan także? Tak jest i pogan

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-10-03, 08:19   

Bóg tamtej/tej ery to Bóg w trzech postaciach: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty oraz herosi (w Indiach: Brahma, Visnu i Śiva). Bóg ten to Bóg-energia żyjacy w materii (opozycyjny do niego Bóg to Bóg pozamaterialny, wyzwolony, przedstwórczy: Wielka Jaźń). Potwierdzają to alfabety z tego okresy (hebrajski i vedyjski) i historie herosów. Bóg jest w nich Trójcą (Trójką, Trójnią, Trimurti, Tripurai).

David77 

Wysłany: 2012-10-03, 09:08   

Qeza30,

Cytat:
Bóg tamtej/tej ery to Bóg w trzech postaciach: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty oraz herosi (w Indiach: Brahma, Visnu i Śiva). Bóg ten to Bóg-energia żyjacy w materii (opozycyjny do niego Bóg to Bóg pozamaterialny, wyzwolony, przedstwórczy: Wielka Jaźń). Potwierdzają to alfabety z tego okresy (hebrajski i vedyjski) i historie herosów. Bóg jest w nich Trójcą (Trójką, Trójnią, Trimurti, Tripurai).

Jest to stwierdzenie jedynie życzeniowe bowiem ani ST ani również NT nie zawiera określenia ,,Bóg w trzech osobach ''

Nauka o tzw Trójcy ma swoje korzenie w religiach pogańskich .

NT precyzuje bardzo jasno <Jezus ma nad sobą kogoś kto jest jego Ojcem i Bogiem > ,władzę jaką otrzymał Jezus pochodzi od Boga który jest Bogiem Jezusa Chrystusa .

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-10-03, 09:50   

Jest Jezus Chrystus - Człowiek, jest jego Ojciec i Duch Święty, którego zsyła po swoim zmartwychwstaniu, więc pewien kontekst jest, nie jest to może równorzędne w czasie, ale są trzy objawienia Boże.

David77 

Wysłany: 2012-10-03, 09:57   

Qeza30,
Cytat:

Jest Jezus Chrystus - Człowiek, jest jego Ojciec i Duch Święty, którego zsyła po swoim zmartwychwstaniu, więc pewien kontekst jest, nie jest to może równorzędne w czasie, ale są trzy objawienia Boże.

Jest też anioł Gabriel którego posyła Bóg aby zapowiedzieć narodziny Syna Bożego zatem mamy czwórce

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-10-03, 10:10   

Aniołowie mieli co robić przy wszystkich wydarzeniach świadczących o Jezusie Chrystusie, mogli w końcu wykazać się swoją pracą, chyba największą z pośród wszystkich dzieł Bożych nie wyłączając w tym i Starego Testamentu, ale to są aniołowie-posłańcy Boży.

David77 

Wysłany: 2012-10-03, 10:23   

Qeza30,

Cytat:
Aniołowie mieli co robić przy wszystkich wydarzeniach świadczących o Jezusie Chrystusie, mogli w końcu wykazać się swoją pracą, chyba największą z pośród wszystkich dzieł Bożych nie wyłączając w tym i Starego Testamentu, ale to są aniołowie-posłańcy Boży.

Jezus był również posłańcem Boga był Boga przedstawicielem

Ew Jan 5:19 W odpowiedzi na to Jezus im mówił: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Syn nie mógłby niczego czynić sam od siebie, gdyby nie widział Ojca czyniącego. Albowiem to samo, co On czyni, podobnie i Syn czyni.

Jezus jako Syn Boga nawet po zmartwychwstaniu i wywyższeniu przez Boga jest podległy swemu Ojcu

Hebr 5:5 Tak i Chrystus nie sam sobie nadał godność arcykapłana, lecz uczynił to Ten, który do niego powiedział: Jesteś moim Synem, dzisiaj zrodziłem ciebie;

Jak więc widzisz Jezus i Bóg to dwie odrębne od siebie osoby Jezus ma nad sobą kogoś kto jest dla niego Bogiem ,natomiast nad Bogiem nie ma nikogo wyższego komu Bóg był by podporządkowany ,,

Tak więc idea równości Osób nie znajduje poparcia na kartach Pisama św

Queza 
The Morning Star

Wysłany: 2012-10-03, 11:20   

Ale ja w żadnym poście nie napisałam, że Jezus jest kimś wyższym, czy ważniejszym od jego Ojca, natomiast nie zamierzam podważać roli jaką odegrał jako Człowiek dla człowieka.

Krystian 

Wysłany: 2012-10-03, 15:56   

Qeza30 napisał/a:

więc dlaczego piszesz takie bzdury?
Herkules też był herosem, ale w mitologii greckiej
napisałaś nie o herosach w Indiach tylko wymieniłaś bogów z panteonu bóstw hinduskich

Odpowiedz do tematu