Definicja duszy |
Autor |
Wiadomość |
chryzolit
|
|
|
|
 |
Dżej
Niosący światło.

Wyznanie: brak
Pomógł: 97 razy Wiek: 39 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 2148 Skąd: Warszawa a potem tu i tam.
|
Wysłany: 2014-10-21, 23:11
|
|
|
Poniżenia? Człowiek nie musi być określany mianem zwierzęcia by być poniżony a czasami inne gatunki są szlachetniejsze od człowieka... |
_________________ Biblia...czemu słowem a nie wykładem bożym? Wszak zawiera więcej niż jedno słowo i nie jest tak klarowna. |
|
|
|
 |
nesto

Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2014-10-22, 22:52
|
|
|
Więc mam duszę, czy jestem dusza? |
|
|
|
 |
Dżej
Niosący światło.

Pomógł: 97 razy Wiek: 39 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 2148 Skąd: Warszawa a potem tu i tam.
|
Wysłany: 2014-10-23, 00:44
|
|
|
Jesteś człowiekiem. |
_________________ Biblia...czemu słowem a nie wykładem bożym? Wszak zawiera więcej niż jedno słowo i nie jest tak klarowna. |
|
|
|
 |
nesto

|
Wysłany: 2014-10-23, 07:52
|
|
|
I ssakiem chyba, ale nie o to pytałem. |
|
|
|
 |
Dezerter

Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3640 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2014-10-23, 15:14
|
|
|
Mądra psycholog naciągana przeze mnie na próbę porównania duszy z psychiką odpowiedziała mi tak:
Cytat: | Dusza nie równa się psychika. Gdyby tak było to ludzie bez zdolności świadomego myślenia (a takich jest masę, poczynając od tych co zmarli zanim zdążyli się narodzić i niemowląt) nie mogliby pójść do nieba. Natomiast zakładam że nasza świadoma część psychiki ma wpływ na kształtowanie się również naszej duchowości i rozwój duszy. Ja tak to rozumiem. Składniki ego, superego, id składają się na naszą tożsamość psychiczną. Tożsamość psychiczna wiąże się z tą duchową, ale nie jest z nią dla mnie tożsama. Psychologowie wierzący zawsze to rozgraniczali. Istnieje rozwój duchowy obok rozwoju psychicznego. Przeżycia duchowe to nie to samo co uczucia i emocje itd. |
Zgodziłem się z nią, że dusza nie jest tożsama z żadną sferą psychiczną (?), ale to nie znaczy że byśmy zrezygnowali z próby umiejscowienia naszej duszy/ducha w osobowością.
mi wyszło coś takiego:
Dusza/duch jest najbardziej zbliżona do takich pojęć jak - psychiki, umysłu, jaźni |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
|
|
|
 |
Dżej
Niosący światło.

|
Wysłany: 2014-10-26, 03:27
|
|
|
Pytanie czy istnieje. Czy to tylko wytwór umysłu... |
|
|
|
 |
Dezerter

Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3640 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2014-10-26, 20:45
|
|
|
Dżej napisał/a: | Pytanie czy istnieje. Czy to tylko wytwór umysłu... |
Gdybyś był dzisiaj w kościele, to byś słyszał słowa Jezusa i wiedział , że nie :
Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem.
a czym jest umysł?
udowodnij, że umysł to nie znaczna część duszy |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
|
|
|
 |
amiko

Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2014-10-26, 22:07
|
|
|
Dżej napisał/a: | Pytanie czy istnieje. Czy to tylko wytwór umysłu... |
Jeśli dobrze pamiętam,Dezerter w którymś z tematów napisał o:ruach,nefesz i neszamie,które składają się na duszę w judaizmie.Tam było dokładniej to wytłumaczone. |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2014-10-27, 21:57
|
|
|
Dezerter-zadał pytanie.
' Cytat: | 'a czym jest umysł?
Dokładnie tak,co więcej,noga jest częścią duszy,ręka jest częścią duszy,ponieważ cały człowiek jest duszą.IMoj.2;7'
Pozdrawiam. |
_________________ Zapraszam - www.refleksjebiblijne.wordpress.com |
|
|
|
 |
nesto

|
Wysłany: 2014-10-28, 12:54
|
|
|
chryzolit, ach więc to prawda |
|
|
|
 |
janwisniewski68
Droga prawdy

Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 21 Mar 2009 Posty: 2050 Skąd: w - wa
|
Wysłany: 2014-10-28, 15:12
|
|
|
Dezerter napisał/a: | Dżej napisał/a: | Pytanie czy istnieje. Czy to tylko wytwór umysłu... |
Gdybyś był dzisiaj w kościele, to byś słyszał słowa Jezusa i wiedział , że nie :
Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem.
a czym jest umysł?
Słowo dusza powinno być zastąpione słowem duch a słowo dusza powinno się wyrzucić z biblii
Bo to słowo narobiło najwięcej zamieszania i oddaliło ludzi od Boga !! |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2014-10-28, 18:35
|
|
|
Nesto-napisał.
' Cytat: | 'chryzolit, ach więc to prawda |
Tylko nie wiem co ma być tą prawdą.?.
Pozdrawiam. |
_________________ Zapraszam - www.refleksjebiblijne.wordpress.com |
|
|
|
 |
amiko

Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2014-10-28, 19:37
|
|
|
janwisniewski68
Cytat: | Słowo dusza powinno się wyrzucić z biblii
Bo to słowo narobiło najwięcej zamieszania i oddaliło ludzi od Boga !! |
Ozdobą waszą niech będzie...
1 Piotra 3.3..ukryty wewnętrzny człowiek z niezniszczalnym klejnotem łagodnego i cichego ducha (ludzkiego),który jedynie ma wartość przed Bogiem
ponieważ Bóg jest Ojcem duchów (Hebr.12.9).
To,że ludzie nie wiedzą kim są jest winą Starego Testamentu,według którego "człowiek nie ma nic ponad bydlę". |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
 |
nesto

|
Wysłany: 2014-10-28, 21:50
|
|
|
ratao napisał/a: | To,że ludzie nie wiedzą kim są jest winą Starego Testamentu,według którego "człowiek nie ma nic ponad bydlę". |
A ma?
chryzolit napisał/a: | ponieważ cały człowiek jest duszą. |
Cały jestem duszą |
|
|
|
 |
|