|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Dlaczego Bóg Stwórca dozwolił na zło?. |
Autor |
Wiadomość |
Metanoia
Bóg jest 1

Pomogła: 30 razy Dołączyła: 09 Cze 2016 Posty: 636 Skąd: Osobowość z Pogranicza
|
Wysłany: 2019-07-20, 21:52
|
|
|
Dlaczego Luter napisał, że "aby Bóg stał się Bogiem musiał najpierw stać się diabłem"?
Jaki ma to związek z jego inną wypowiedzią, że "Adam i Ewa są tymi, którzy nadają Bogu imię, bez Adama i Ewy Bóg nie wiedziałby sam kim jest"?
Klamrą spinającą to wszystko jest kolejna niezwykła teza Lutra iż "Bóg tak bardzo nienawidził Jezusa, że ukrzyżował go jeszcze w odwieczności, to co wydarzyło się na Ziemi to tylko teatr odzwierciedlający to co uprzednio wydarzyło się w odwieczności".
Luter rozumie, że bez Diabła nie ma poznania Boga.
To tak jak w doskonale jasnym pomieszczeniu wypełnionym białymi meblami nic nie widać.
Wszystko zleje się w jedno.
Potrzebny jest światłocień.
Co robi Bóg w swojej nieskończonej miłości?
Uwalnia Adama od samego siebie.
Daje Adamowi wolność od siebie aby Adam mógł sam go wybrać.
Ale gdzie dał mu tę wolność od siebie?
Tutaj, w ciemności.
Jezus jest poza samym sobą w Ojcu i rozumie to więc mówi do samego siebie w Ojcu Ja I Ty Jesteśmy Jeden ale ja jestem Jezus, jestem wolny od swojej doskonałości bo jestem zanurzony w niedoskonałości i także mogę być wolny od mojego grzechu niedoskonałości gdyż cały czas jestem poza ciemnością i mogę stać się taki jak Ojciec.
Bóg Ojciec nie byłby Bogiem absolutnym gdyby poza tym, że wypowiada się o tym kim jest przez tego kim jest ale wypowiada się o tym kim jest przez tego kim nie jest.
Czy Bóg może stworzyć kamień tak ciężki że nie może go unieść?
Oczywiście, ten kamień już jest, powstał w nieistnieniu.
Jest, możecie go zobaczyć ale nadal nie istnieje.
Luter kombinuje w taki sposób...
Bóg Ojciec wypowiada w Adamie/Jezusie samego siebie. Adam/Jezus to 1:1 obraz Ojca.
Ale jak chcecie zobaczyć własne plecy to co robicie?
Potrzebujecie drugiego lusterka.
Kto ma potrzymać Bogu lusterko?
Skoro Bóg Ojciec jest ostateczną transcendencją to nie ma nikogo poza nim kto by mu te lusterko przytrzymał.
Więc Bóg modeluje to w wewnątrz siebie.
Luter sądzi, że Bóg modeluje to właśnie po to aby dowiedzieć się kim jest bo nie widzi swoich pleców.
I dalej, Ewa jest obrazem Boga w drugim zwierciadle.
Tym samym początkiem Boga po drugiej stronie, plecami Boga jest Lucyfer!
Czyli Bóg jest dobry i zły?
Luter i inni nie rozumieją fizyki kwantowej.
Uważają, że Bóg jest światłością i ciemnością, jest i dobry i zły.
Nie ma żadnej ciemności.
Bóg nie ma rewersu. Nie ma drugiej strony.
Nie istnieje żadne drugie oblicze Boga Ojca.
Bóg wyraźnie daje to do zrozumienia w objawieniu w genesis Ewa=0
Świat w nieistnieniu. |
|
|
|
 |
Listek

Pomógł: 551 razy Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 7852 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2019-07-22, 11:42
|
|
|
Metanoia napisał/a: | Luter i inni nie rozumieją fizyki kwantowej.
Uważają, że Bóg jest światłością i ciemnością, jest i dobry i zły |
Gdy człowiek odwraca się plecami do Boga ,to nie ma już Jego ochrony.
Mk 10:18 "Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg." |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
 |
Metanoia
Bóg jest 1

Pomogła: 30 razy Dołączyła: 09 Cze 2016 Posty: 636 Skąd: Osobowość z Pogranicza
|
Wysłany: 2019-07-22, 16:39
|
|
|
bełkoczesz bez sensu.
Chodzi o to, że w myśli protestanckiej Bóg jest procesem |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-07-22, 17:00
|
|
|
Metanoia napisał/a: | w myśli protestanckiej Bóg jest procesem |
Pierwsze słyszę. Kto, jaki protestant tak twierdzi? |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2019-07-22, 17:47
|
|
|
Metanoia napisał/a: | bełkoczesz bez sensu. |
Ktoś, z całą pewnością! |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2021-11-12, 12:59
|
|
|
Witam.
Nawiązując do tematowego pytania,pytania które zapewno nie będzie mieć odpowiedzi ostateczniej,dokładnie pewnej,zresztą jak wiele rzeczy i pytań w naszym życiu,ważne jest abyśmy zaufali Bogu,abyśmy zrozumieli,że nawet jak my nierozumiemy,to On wie co robi.
2 List do Kor. 1:20) ;;;Albowiem Syn Boży Chrystus Jezus którego wam zwiastowaliśmy,ja i Sylwan,I Tymoteusz,nie był równocześnie;;Tak;;i ;;Nie;;,lecz w Nim było tylko ;;Tak;;Bo obietnice Boże,ile ich było,w nim znalazły swoje ;;Tak;;dlatego też przez Niego mówimy''Amen''ku chwale Bożej.
. Poleganie na dokonanym dziele Jezusa Chrystusa oraz pełne poddanie swej woli w posłuszeństwie Słowu Bożemu i Duchowi Świętemu Pismo Święte nazywa „ufnością” lub „zaufaniem Bogu”. Sama wiara w to, że Bóg istnieje, jest konieczna, ale niewystarczająca.
Pozdrawiam.
Zapraszam - www.refleksjebiblijne.wordpress.com
PS.
Ważna informacja,która pokazuje,na odkupienie w Chrystusie z naszego ludzkiego niedoskonałego stanu,abyśmy mogli osiagnąc życie wieczne.
Daje nam pewność przyszłeści nie tylko dla nas,dzisiaj wierzących ,ale i dla całego świata w czasie przyszłym.
1Piotra.1;18-19.
''Wiedząc,że nie rzeczami znikomymi,srebrem albo zlotem,zostaliście wykupieni z marnego postępowania waszego,przez ojców wam przekazanego,lecz drogą krew Chrystusa,jako baranka niewinnego i nieskalanego''.
Pozdrawiam. |
_________________ Zapraszam - www.refleksjebiblijne.wordpress.com |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|