|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ |
Autor |
Wiadomość |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5125 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2015-07-15, 13:21 SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
CZY ZYCIE CHRZEŚCIJAN MOŻE BYĆ LEKKIE I SPOKOJNE
EWANGELIA MATEUSZA 11. 28 - 30 BIZTB.
'' Pójdźcie do mnie wszyscy, którzy jesteście spracowani i obciążeni, a Ja wam dam ukojenie. Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode mnie, że jestem cichy i pokornego serca, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest miłe, a brzemię moje lekkie.
DRUGI LIST DO TYMOTEUSZA 3. 12 BIZTB.
'' Tak jest, wszyscy, którzy chcą żyć pobożnie w Chrystusie Jezusie, prześladowanie znosić będą. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2015-07-15, 15:14
|
|
|
Eeee.... znowu niedoczytanie jakieś. W Mat 11:28-30 mówi o lekkości w sensie ukojenia duszy a nie fizycznych doznań. Wszak jarzmo kojarzy się raczej z pracą, zmęczeniem, wysiłkiem fizycznym. Ale na duszy błogość.
Natomiast 2 Tym 5:12 to prześladowania. To wiąże się z fizycznymi niedogodnościami co nie przeszkadza jednocześnie mieć ukojenie w duszy i sercu. |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-15, 16:09
|
|
|
Bobo napisał/a: | Eeee.... znowu niedoczytanie jakieś. W Mat 11:28-30 mówi o lekkości w sensie ukojenia duszy a nie fizycznych doznań. Wszak jarzmo kojarzy się raczej z pracą, zmęczeniem, wysiłkiem fizycznym. Ale na duszy błogość.
Natomiast 2 Tym 5:12 to prześladowania. To wiąże się z fizycznymi niedogodnościami co nie przeszkadza jednocześnie mieć ukojenie w duszy i sercu. |
Wczoraj, kiedy dałem Ci przykład, że Twoje narzucenie ''semickiego zrozumienia '' niewygodnych miejsc w Biblii nie znajduje nawet potwierdzenia w PNŚ, przeniosłeś ciężar rozmowy, jakobym to ja coś kombinował, a z Twojej strony była czysta karta.
Dzisiaj jednak, już zupełnie poszedłeś na łatwiznę, bo oto wystarczy przeczytać pierwsze zdanie z fragmentu ew. Mat. 11. 28. w którym to właśnie ukojenie ma dać Jezus tym, którzy są spracowani i obciążeni, a nie tylko ten werset ma dotyczyć ukojenia duszy, jak piszesz. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2015-07-15, 16:37
|
|
|
Bo ukojenie w sercu można otrzymać, gdy się jest spracowanym, zmęczonym. Inaczej się człowiek czuje, gdy ma nadzieję, cel, pokrzepienie. Wtedy fizyczny znój nawet nie taki ciężki.
A co? Koniecznie musi to być wg. Ciebie jakaś kolejna biblijna bzdura, że tak kręcisz proste przekazy? |
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 65 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2288
|
Wysłany: 2015-07-15, 17:22
|
|
|
Albowiem jarzmo moje jest miłe, a brzemię moje lekkie
i tak prześladowanie znosić będą
radośnie z pieśnią na ustach co wzbudzało u widzów
i zdziwienie i podziw i strach |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-15, 17:57
|
|
|
Bobo napisał/a: |
A co? Koniecznie musi to być wg. Ciebie jakaś kolejna biblijna bzdura, że tak kręcisz proste przekazy? |
Ten przekaz jest tak prosty, jak ten ogon ( pierwszy z lewej )
https://www.google.pl/sea...9EYGU7AbQl5TgAg |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2015-07-15, 20:15
|
|
|
Eeee.... no, obrażać nie musisz |
|
|
|
 |
agent terenowy
Pomógł: 21 razy Dołączył: 18 Wrz 2006 Posty: 519 Skąd: Trochę tu trochę tam :) Aktualnie Chorzów
|
Wysłany: 2015-07-15, 20:59 Re: SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
RN napisał/a: | CZY ZYCIE CHRZEŚCIJAN MOŻE BYĆ LEKKIE I SPOKOJNE
'' Pójdźcie do mnie wszyscy, którzy jesteście spracowani i obciążeni, a Ja wam dam ukojenie. Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode mnie, że jestem cichy i pokornego serca, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest miłe, a brzemię moje lekkie.
'' Tak jest, wszyscy, którzy chcą żyć pobożnie w Chrystusie Jezusie, prześladowanie znosić będą. |
Pierwszy cytat dotyczy pracy, a drugi prześladowań.
Pierwszy cytat mówi o obciążonych różnymi przepisami i nakazami (por. Mat 23, 3-4), żeby przyszli do Jezusa.
Jego jarzmo - w przeciwieństwie do tego narzuconego przez przywódców religijnych jest lekkie i przyjemne.
Cytat drugi dotyczy tego, że dobrzy złym się nie podobają i dlatego owi dobrzy są prześladowani.
Nie ma tu żadnej sprzeczności. |
_________________ 13 Wiele mógłbym ci napisać,
ale nie chcę użyć atramentu i pióra.
14 Mam bowiem nadzieję,
że zobaczę cię wkrótce,
i wtedy osobiście porozmawiamy.(3Jana) |
|
|
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2015-07-15, 21:16 Re: SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
RN napisał/a: | CZY ZYCIE CHRZEŚCIJAN MOŻE BYĆ LEKKIE I SPOKOJNE
Zastanawiam się, dlaczego słowa Chrystusa zestawiłeś z ze słowami Pawła Apostoła, a nie ze słowami samego Chrystusa, np.:
BW - Łukasza 21:12
Lecz zanim się to wszystko stanie, podniosą na was swe ręce i prześladować was będą i wydawać do synagog i więzień, i wodzić przed królów i namiestników dla imienia mego.
Gdybyś tak zestawił te wersety, to przecież zamierzony efekt byłby, wedle takiego sposobu rozumowania, jeszcze bardziej "piorunujący". - (podkreślam celowo cudzysłów)
Oczywistych rzeczy tłumaczyć Ci nie będę, bo już wielu innych tutaj to zrobiło. Jestem jednak ciekaw, jak Ty rozumiesz ukojenie spracowanych i obciążonych.
Dziwię się też, że podajesz takie pseudo-sprzeczności, irracjonalne wręcz; że nie próbujesz nawet sprawdzić, w jaki sposób inni tłumaczą te niby-sprzeczności. Przecież są setki artykułów na ten temat w internecie, porządnych i rzeczowych artykułów.
Mam wrażenie, że to dla Ciebie po prostu zabawa i masz niezły ubaw w serwowaniu takich - naprawdę - dziwnych rzeczy. I nie wiem już, czy lepiej żebym się mylił, czy nie.
Masz taki ciekawy avatar, takie ciekawe, zadumane spojrzenie, które - zdawałoby się - chce coś przeniknąć, czy zgłębić. Ale 'okrojony' obraz spojrzenia niewiele mówi. Jak się czyta, to obraz się wypełnia, i mnie się wydaje, że to jest coś takiego (tylko proszę Cię - nie obraź się, sam wiesz, jaki dział, taki też mój post - pozdrawiam): |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-15, 22:49
|
|
|
Bobo napisał/a: |
Eeee.... no, obrażać nie musisz |
To nie jest żadne obrażanie.
Z całą stanowczością i odpowiedzialnością za słowo powtórzę jeszcze raz, że te przekazy są tak proste jak ogon zapodanego wcześniej zwierzaka.
Gdyby np. prawo drogowe tak wyglądało, jak te pouczenia i różne inne wywody biblijne, to przy pewnym natężeniu ruchu, większość kierowców kończyłaby w karambolu na jednym z pierwszych skrzyżowań. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-15, 23:13 Re: SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
agent terenowy napisał/a: |
Pierwszy cytat dotyczy pracy, a drugi prześladowań.
Pierwszy cytat mówi o obciążonych różnymi przepisami i nakazami (por. Mat 23, 3-4), żeby przyszli do Jezusa.
Jego jarzmo - w przeciwieństwie do tego narzuconego przez przywódców religijnych jest lekkie i przyjemne.
Cytat drugi dotyczy tego, że dobrzy złym się nie podobają i dlatego owi dobrzy są prześladowani.
Nie ma tu żadnej sprzeczności. |
Jeżeli pierwszy cytat dotyczy pracy to znaczy, że masz co do niego inne zdanie niż użytkownik Bobo, bo On wcześniej sugerował ukojenie duszy, a nie fizycznych doznań.
Dalej idąc tym tropem, jeżeli Wy dwaj, tak znamienici bibliści, którzy wierzą w nieomylność tej Księgi, macie odmienne na ten fragment zapatrywania, to już wskazujecie na sprzeczności. |
|
|
|
 |
Zwiastun
|
Wysłany: 2015-07-15, 23:51 Re: SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | |
Krótkie acz celujące podsumowanie tego forum. Panie Cyprianie gratuluję panu. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-16, 00:04 Re: SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: |
Zastanawiam się, dlaczego słowa Chrystusa zestawiłeś z ze słowami Pawła Apostoła, a nie ze słowami samego Chrystusa, np.:
BW - Łukasza 21:12
Lecz zanim się to wszystko stanie, podniosą na was swe ręce i prześladować was będą i wydawać do synagog i więzień, i wodzić przed królów i namiestników dla imienia mego.
Gdybyś tak zestawił te wersety, to przecież zamierzony efekt byłby, wedle takiego sposobu rozumowania, jeszcze bardziej "piorunujący". - (podkreślam celowo cudzysłów) |
Z rad jakie mi tutaj podsuwasz wnioskuję, że jesteś zainteresowany tematem, i to zainteresowany do tego stopnia, że chciałbyś pewnie mi tu pomagać.
Ja oczywiście jestem otwarty na współpracę, bo już czuję się trochę zmęczony, a chciałbym kogoś po sobie zostawić, żeby dalej ciągnął ten jakże ważny i potrzebny temat.
No, ale o tym to jeszcze będzie czas porozmawiać. Przechodząc do istoty zagadnienia, to twierdzisz, że ten werset z Łuk. 21. 12 lepiej w tym miejscu by pasował
Dziwię się też, że podajesz takie pseudo-sprzeczności, irracjonalne wręcz; |
To znaczy, że Ty znasz lepsze No to dawaj Jak nie chcesz tak od razu się demaskować to prześlij mi na PW. i wtedy ja na forum je zamieszczę.
że nie próbujesz nawet sprawdzić, w jaki sposób inni tłumaczą te niby-sprzeczności. Przecież są setki artykułów na ten temat w internecie, porządnych i rzeczowych artykułów. |
Jak chcesz ze mną współpracować to proszę, abyś zachował więcej powagi. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-16, 00:26 Re: SPRZECZNOŚCI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH POUCZEŃ
|
|
|
Zwiastun napisał/a: |
Krótkie acz celujące podsumowanie tego forum. Panie Cyprianie gratuluję panu. |
Skup się na temacie.
Przypuszczam, że gdyby przyszło Ci wypowiedzieć się na temat powyższej sprzeczności, to usłyszelibyśmy jeszcze inną wersję od tych co zamieścili wczoraj użytkownicy. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2015-07-16, 00:52
|
|
|
efroni napisał/a: | Albowiem jarzmo moje jest miłe, a brzemię moje lekkie
i tak prześladowanie znosić będą
radośnie z pieśnią na ustach co wzbudzało u widzów
i zdziwienie i podziw i strach |
Czyli to jarzmo jest na tyle miłe, a brzemię lekkie, że działa jak znieczulenie, jak narkoza.
Chrześcijan można bić, a Oni i tak radośnie śpiewać będą pieśni.
No jeżeli tak, to nie ma co się dziwić, zdziwieniu widzów. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|